Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Plemenske predrasude i zablude  (Pročitano 1692 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« poslato: 04.03.2007. 19:49 »

Na prvom mestu bih izdvojio predrasudu o nacionalnoj pripadnosti. O tome smo već govorili na temi o Nacionalizmu i patriotizmu (tako da se ovde nećemo na to vraćati). Sledi, po mom mišljenju, zabluda o vernicima i nevernicima. I jedna i druga govore ovako: ako nisi dobar Srbin (ako govorimo o Srbiji, Hrvat ako govorimo o Hrvatskoj, itd. u zavisnosti od zemlje), odnosno vernik, ma šta ovo značilo, nisi dobar čovek. I što je politička situacija komplikovanija, isposredovana raznim uticajima, konfliktima, kompleksnija, to će biti paradoksalnijih rešenja, čime i plemenska predrasuda o dobrom pripadniku nacije postaje veliki društveni problem. U predrasudi o vernicima i nevernicima narodnjak (prosečan pripadnik jednog naroda, tradicionalista, patriota, seljak) će reći: onaj ko ne veruje u Boga (naravno, razume se da govori o veri koju sam praktikuje ili koju proglašava svojom) je antihrist.

Zajedničko ovim predrasudama je to što ne postavljaju sebi pitanje: zašto? Ne daju niti jedan argument. Ali zato jako dobro liče na one gromoglasne izjave političara sa TV ekrana ("Ko ne voli Guču, ne voli ni Srbiju", "Ko ne brani Kosovo - taj je protiv Srbije", "Ko kritikuje Srbiju - ne želi joj dobro"), odnosno na one stranice i govore verskih protagonista ("Sve što ne valja, to je od mudrosti", "Oni znaju - dakle zlo iz njih progovara").

Pleme propagira ono što je jasno gomili, što je najneposrednije, i otud takve odbojnosti prema nečemu što promišlja dublje. Ono što iz dubine intelektualnog promišljanja izvire plemenskim vrednostima (koje nazivamo predrasudama i zabludama površnog mišljenja, neposrednosti) izgleda preteće, čak diabolično (za vernike).

Opisaću još neke kad me budu dotakle, a vi dodajte (uz opis) one koje vama smetaju, a sa kojima se često suočavate.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Dekadent
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-0
Van mreže Van mreže

prost k`o pasulj

« Odgovor #1 poslato: 05.04.2007. 14:13 »

Fascinira ta imoralnost koja se podmece "neprijatelju",dok se za sebe uvek zadrzava moralnost...samim tim,takvo postavljane stvari nuzno dovode do buduceg sukoba.to je mozda najgora od svih plemenskih predrasuda i zabluda.protivnik je uvek pokvaren i zloban,stalno zadojen mrznjom i neprestano rovari radi ostvarenja svog najveceg sna,unistenja "neprijateljskog" plemena.
Sačuvana
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +73/-21
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 05.04.2007. 15:19 »

U predrasudi o vernicima i nevernicima narodnjak (prosečan pripadnik jednog naroda, tradicionalista, patriota, seljak) će reći: onaj ko ne veruje u Boga (naravno, razume se da govori o veri koju sam praktikuje ili koju proglašava svojom) je antihrist.

Zajedničko ovim predrasudama je to što ne postavljaju sebi pitanje: zašto? Ne daju niti jedan argument.

Budite vi oprezni sa ovim. Vi kao radikalni ateista mozete da se nadjete u istoj situaciji kada bi vas ko pitao zasto je onaj ko veruje covek provincijalnog duha, pripadnik plemena, bagre i sl.? Sto, da nemate mozda vi neki valjan argument?  A kako potkrepljujete sopstveni ateizam? Posto ne mozete da ga potkrepite a da to zvuci iole smisleno sta bi onda trebalo covek da misli o vama?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #3 poslato: 05.04.2007. 15:46 »

Na predrasude gledam kao na pozitivne stvari. Recimo predrasude prema krokodilima su posve opravdane. Otud mi ne pada napamet da ulazim u baru punu krokodila. Mnogi su stradali ili ostali bez ruku, nogu te su to masovno iskustvo ugradili u jednu formulaciju odnosno predrasudu. Da ja ne bih rasudjivao o krokodilima (na osnovu sopstvenog iskustva) radije koristim formulaciju kolektivnog iskustva. Predrasude, poput paranoje, izoštruju stvarnost, svodeći je na nekoliko pretežnih reakcija objketa/subjekta u fokusu same predrasude.

Sicilijanci su mafijaši. Općenito nije tačno jer Sicilija ima 5.5 miliona stanovnika i ne mogu svi biti mafijaši, naravno, ali šta je ono što karakteriše Siciliju? Kada neko kaže Sicilija i Sicilijanci, šta vam prvo padne napamet? Pica? Ili mafija? Dakle, predrasude targetiraju naglašene specifičnosti nekog pojedinca, vrste ili grupe.

Albanci trguju drogom. Ni to nije tačno, ali je albanska mafija broj 1 u toj trgovini. Gde ima vatre ima i dima.

Svetom vladaju jevrejski bankari. To je tačnije nego kada bi govorili o nekakvoj gotovo ontološkoj i metafizičkoj dijaboličnoj zaveri Jevreja. Ipak, činjenica je da se većina svetskog kapitala (money makes the world go around) nalazi pod kontrolom institucija kojima dominiraju ljudi jevrejskog porekla. Naravno, to nema veze za Goldštajnom koji prodaje dijamante ili pravi košer.

Cigani su prljavi. Mislim jeste, ali oni koji su bogati kupaju se redovnije.

Nemci su nacisti. Naravno da nisu ali je nacizam nastao u Nemačkoj.

Kineza ima najviše..... Naravno da..... naravno da ih ima....

Sećam se kada sam kao mladjahan verovao u glupost zvanu Hare Krišna koju je propovedao Baktivedanta Svami Prabupada (jebi ga, šit hepns). Onda je došao moj stariji rodjak, pogledao njegovu sliku, prelistao malo njegovu knjigu i rekao: LAŽOV! Gotovo smrtno uvredjen, reagovao sam u neverici sa kojom to lakoćom on procenjuje da je moj tadašnji idol običan lažov. Onda mi je on rekao sledeće (da parafraziram): Indija skoro da ima najviše stanovnika, pa shodno tome ima i najviše lažova. Velika je verovatnoća da neka osoba iz Indije koju slučajno sretneš bude lažov. Naravno, to je dosta vulgarna interpretacija ali ponekad banalnosti savršeno ukazuju na neke činjenice. Fakat je da crnci imaju veće kite od belaca i žutih... Ko ne veruje nek uzme lenjir pa nek počne da meri....
Sačuvana

peMzije mladima!
Dekadent
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-0
Van mreže Van mreže

prost k`o pasulj

« Odgovor #4 poslato: 06.04.2007. 03:21 »

i srbi trguju drogom...srbi su ubice male dece,genocidni divljaci i sirom sveta poznati kao go hajduk i razbojnik..ruskinje su prostitutke ili u najboljem slucaju samo promiskuitetne...rusi psihopate i pijandure...amerikanci su glupi i debeli...hrvati zli,pokvareni i sebicni...japanci perverznjaci...ljudska bica su ljudska bica i ne ponasaju se po defaultu isto u svim situacijama,u zavisnosti od mesta rodjenja ili rase,kao sto to rade krokodili,lavovi ili prepelice...istina da bi ti krokodil pojeo ruku nije predrasuda,vec teorijski i prakticno dokazana cinjenica...za razliku od predrasude da ce srbin zaklati ili opljackati svakoga za koga mu se pruzi prilika...
meni predrasude ne govore nista..uvek se radije oslanjam na informacije i instinkt..
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 06.04.2007. 05:02 »

Da, interesantno je postavljen problem kod gospodina Popivode. Izgleda kao da se sve sastoji od predrasuda. Morao bih tu da dodam i onaj slučaj poznat filozofiji nauke: da paradigme veoma poštovane u neko doba, a koje se tiču egzaktnih nauka, naime, padaju, bivaju zamenjene nekim novim, eksperimentalno dokaživim, kao i one prethodne, no potvrđene na većem broju primera, čime stiču uslov da budu ispred onih koje su prethodno imale paradigmatični status.

To nam govori da je sve mišljenje u stvari u domenu predrasuda, ukoliko bi onaj drugi deo ove složenice, naime "rasud" ili konačni sud, bio nekakvo krajnje rešenje po pitanju istine o nekoj stvari. Zato bi se možda moglo govoriti o stvarima koje su više ili manje proverene, dokazane, verovatnije. Od toga će zavisiti da li neki sud pripada domenu predrasude (što znači da je njegova istinitost manje verovatna, čak gruba generalizacija sa malim procentom istinitosti u proveri), relativne tačnosti, sve do naučne istine kao nečeg što je u trenutku govora takvo da ima status nepobitne istine. Reč dr Deltoida da krokodil po pravilu otkida ruku čoveku rekao bih da je zasnovana na visokoj verovatnoći, te pripada onoj drugoj grupi - relativnoj tačnosti, ali je daleko od naučne istine. Još je dalje od totalne predrasude kao grube generalizacije.

Gospodinu svetitelju, Otrovnom Starcu, odgovorio sam na Ateizaciji.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 04.06.2007. 06:04 »

Malo pre listam neka druga mesta na web-u i nailazim na jedan ovakav momenat:

Jedno vece ja dobijem poruku: izvini, ovo inace ne radim, ali mi je dosadno, hajde da pricamo malo...
Mislila sam da je jedan od onih istih likova kojima je na pamet samo da me strpaju u krevet... pocnem da ga zezam nevidjeno, posaljem mu tudju sliku... hihi... I tako par dana je trajalo nase chatovanje... tj. moja 'zajebancija'... i dodje komsika kod mene, procita history i kaze: aman komsike, pa on je normalan... sto ga zezas...

Da, ideja mi je bila da zapodenem priču o gomilaškoj zabludi da je svako na netu tobože "nenormalan", ma šta ovo značilo. Mora biti da ste sretali takve koji će vam kazati kako ne četuju preko neta, niti odaju bilo kakve informacije, jer to je sve prevara, i ko zna ko se krije sa druge strane. Sva ona poluinteligentna bića koja srećemo na ulici reći će vam da je na netu sreo koliko hoćete budala. Svi oni među sobom govore tako, a ipak najneinteligentnija bića, bića koja ne umeju uopšte komunicirati, jesu upravo ova koja međ sobom govore kako nailaze na bolesnike.

Rezon je ovakav: Ja onoga na ulici vidim, dok onoga preko neta uglavnom ne (sem možda kod onih koji imaju kamere, ali onda ih ne vide u celosti: gde ćeš im videti noge, ako je kamerica podešena da se jedino lice i ruke vide). To poverenje u to što je viđeno povezano je naročito sa nesposobnošću da se sitaucija i sam čovek "opipa" kroz razgovor. Nedostatak sposobnosti da se drugi razume intelektom i kroz razgovor, premda se internet razgovor i zove razgovorm otud što je zasnovan na dijalogu, a ne na slici, pokušava se nadomestiti vizuelnim razumevanjem, te ovo postaje u stvari i glavni način sporazumevanja. Tako dolazimo do momenta kada dve osobe nalaze zajednički jezik i dogovaraju se u vezi sa odlaskom u mrak nakon što razmene jpg fajlove te jedna drugoj kaže kako ima lep nos, a ova uzvrati onoj kako ima dobar telefon koji se slučajno vidi na slici koju je ta osoba poslala.

Dakle, bagra je stvarno simpatična u svom fenomenisanju. Simpatična na taj način što nikako kroz govor ne uspeva da ostvari i raz-govor, već uvek kao da komunicira na nivou onoga što se neposredno opipava, čuje ili vidi. Zato je osuda koju oni upućuju uvek nivo predrasuda koje mi, elitisti i intelektualci, ponekad - kad su baš interesantne i očigledne - nazivamo biserima. Ova, vezana za internet komunikaciju u kojoj se uvek unapred sagovornik osuđuje kao "nenormalan" samim tim što se upušta u komunikaciju je jedan od vodećih primera. Po mom mišljenju takav zaslužuje sigurno mnogo opširniji komentar neg što je ovaj moj.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 04.06.2007. 09:13 »

Ma na netu je sve sam go nenormalan.... da je normalan ne bi netovao nego bi živeo normalno kao i sam normalan svet.... nesiguran
Sačuvana

peMzije mladima!
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 04.06.2007. 14:35 »

Postoji i ona zabluda nacionalista: Volim svoje, tudje postujem. Izvinjavam se ako je o tome vec bilo reci, nemam vremena sad sve da iscitam.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 05.08.2007. 17:43 »

Najveca plemenska zabluda: da su Jugoslaviju i Srbiju upropastili komunisti.
Sačuvana
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: