@sAngie
OK, sorry, ova prozivka je trebalo da bude u "ako-onda" modusu, tipa "ako se ne pobuniš, onda si licemer", izvini ako je zvučalo drugačije. Drago mi je da vidim da je moj post još tu, znači da ima još razumnih ljudi ovde.
Ne mislim da bi jedino službeno pismo trebalo da bude ćirilica, iako nisam siguran da znam šta bi to trebalo da znači, koje bi bile posledice toga. Mislim da je npr. u Rusiji ćirilica takođe jedino službeno pismo, pa to ne znači da ne možeš da vidiš latinicu gde god pogledaš.
I do sada su kod nas formulari bili na ćirilici, tako da tu neće biti neke promene. Zna li neko do kakvih će konkretnih promena dovesti usvajanje ovog ustava (što se tiče pisma, naravno)?
@Truman
Pišem postove na ćirilici ne zato što je ona moja "ideologija", već zato što je to moje PRAVO, zato što mi se jednostavno više sviđa to pismo. Da li misliš da je ljudima koji nose majicu "Metalika" to njihova ideologija, da oni "nameću" drugima da slušaju samo tu muziku? Izražavanjem svojih stavova/naklonosti nužno nailaziš na reakciju drugih, ali iz te reakcije ne možeš da zaključuješ nazad na same te stavove.
@NouNejm
Ako svojim angažmanom "uspostavljaš balans", onda znači da opoziciju ćirilica-latinica smatraš smislenom. Kako onda možeš da kažeš da je "jedino ispravno" da treba da se koriste oba? Takav stav bi diskvalifikovao samu tu opoziciju unutar čijih okvira delaš. Svojim angažmanom samo podstičeš dalje jačanje te opozicije, za koju nam je svima jasno da je veštački iskonstruisana.
Što se tiče zastupljenosti ćirilice, na to obraćam pažnju poslednjih meseci, i ne slažem se s tobom. Veliki broj novina se štampa na ćirilici, ali pogledaj reklame, pogledaj bilborde po gradu - mislim da su trenutno na ćirilici samo ovi koji pozivaju da se izađe na referendum. Što se tiče onog "koka-kola", ne znam da li će to biti jedna od posledica usvajanja ovakvog ustava.
Slažem se sa Trumanom da ovom akcijom zabrane ćirilice možete samo da izazovete negativne reakcije. Veliki je broj ljudi u Srbiji koji je neopredeljen po pitanju pisma, tako da za njihove glasove treba da se borite, a ovako ćete samo da ih terate da se zainate i pređu na suprotnu stranu.
Probajte sa parolom "ravnopravno korišćenje ćirilice i latinice je deo srpskog identiteta", tako biste možda dobili i najveću podršku među neopredeljenima.
Mi jesmo ekstremistička organizacija jer smatramo da je Srbiji, a pre svega nerazvijenoj (u svakom pogledu) teritoriji (regionima), potreban zaokret od 180 stepeni da bi se dovela u red. U tom pogledu jesmo ekstremni.
Zaokret od 180 stepeni jeste ekstreman zaokret, a još jedan naziv za njega jeste RADIKALAN zaokret (malo manje popularan sinonim); iz same asocijacije koju danas izaziva ta reč kod Srba možete zaključiti da li je svaki takav zaokret poželjan.
No, bilo kako bilo, ekstremno nije isto što i ekstremističko. Ekstremni su stavovi, a ekstremistički su metodi (otmice, bombaški napadi itd.), tako da ovde praviš zamenu teze. Ne znam na šta je Truman ciljao kad je rekao "ekstremistička".
Takođe, kada se kaže "antisrpski", ne misli se samo na današnju Srbiju. Kada se za nešto kaže da je "antisrpsko", misli se da će to biti protiv Srbije i Srba uvek i svuda, bez obzira kakvi oni bili. Da li bi za sebe rekao da si takav?
I by the way, nema neke velike razlike u upotrebi ćirilice i latinice između Niša i Beograda, barem ne one koja se vidi.
Hed end Šoulders otklanja 90% ćirilice*
*vidljive ćirilice