ma ne, ti si gore spomenuo da ako se koristi cirlica mogu se pojedini ljudi spreciti u citanju tekstova, pa sam ja samo rekao da poshto engleski jezik ionako postaje univerzalan i opshte prihvacen, ljude bi bilo lakshe shvatiti kad bi govorili engleski, to bi bio takodje na neki nachin potez okosmopolitaziranja ovog foruma. uostalom, zashto npr. strani posetioci bi bili iskljuceni iz ovih ovde rasprava? oni koji ne znaju sprski?
Pa, eto, to je sjajna ideja, ma koliko ti (verovatno) pisao to u ironiji. Ja verujem da bi se postigao i viši nivo u pogledu kvaliteta, a i dotakli bismo mnogo brojniju publiku. Sve u svemu bilo bi sjajno ako bi se ovde počelo pisati na engleskom jeziku nekada. Ako se bude dovoljno razvio, forum bi mogao da dobije recimo za početak samo podforum na kojem bi se pisalo tim stranim jezikom.
Problem je samo što mnogi odavde ne znaju pisati na engleskom. Kod latinice je stvar drugačije: svi je pišu i znaju pisati, ali mnogi ne žele da ispoštuju one koji poznaju jezik, ali ne i njihovo pismo (kao što rekoh, odnosi se na građane iz Hrvatske i BIH koje mnogi u Srbiji ne podnose).
A chekaj malo, zashto bi drugi ljudi koji se ne trude da nauche cirilicu bili privilegovani tome da se na ovom forumu pishe iskljucivo latinica? Zashto oni ne bi nauchili cirilicu, kad mi vec svi znamo latinicu?
Zašto mi ne bismo onda naterali Srbe da nauče engleski jezik pa da prevedemo čitav forum na engleski, jer bi to bilo najbolje za sve. Zato što ih uslovljavamo da nešto moraju da preduzmu, što inače ne bi morali. Zašto da da Hrvati i Bošnjaci uče ćirilicu dok Srbi ne moraju učiti ništa da bi ovi drugi mogli da ih čitaju? Šta je problem u tome što dozvoljavaš da te drugi čita i razume? Šta je prednost u tome što se skrivaš od očiju Hrvata ili Bošnjaka te pišeš ćiriličnim pismom iako ti je i latinično maternje i koristiš ga još češće nego ćirilicu ali kad si sam u sobi?
Eto to su neka pitanja koja bi trebalo postaviti ćirilizatorima.
U stvari, zashto ja uopshte i znam latinicu?
shto su nas uchili 2 pisma umesto jednog, maternjeg?
Ne znam. Izgleda da su hteli da te denacifikuju. Bezobrazni neki ljudi.
vidim da ti idem na zivce sa tom prichom o identitetu, i vidim da si kivan na sve shto se ne zalaze za kosmopolitanizam i imash moje izvinjenje zbog toga.
Zašto misliš da mi ideš na živce tom pričom? Mene najiskrenije zanima to pitanje, a i aktuelno je danas u filozofiji, mada ne baš pitanje nacionalnog identiteta, nego identiteta uopšte. Evo ja pozivam da se nastavi diskusija na temi o Globalizmu i kosmopolitizmu po pitanju identiteta. Čini mi se kao da svi ovde podrazumevaju da je nacionalni identitet nešto po sebi dobro.