Stranice: [1] 2 3 ... 13   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pisi latinicnim pismom!  (Pročitano 19132 puta)
0 članova i 5 gostiju pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« poslato: 17.05.2006. 19:09 »

Zanima me, s obzirom na to da sve češće primećujem natpise u Nišu ćiriličnim pismom, (a u Beogradu, u beogradskim listovima i uopšte u demokratskijim krugovima i društvima - latinično pismo) zašto vi pišete latiničnim ili ćiriličnim pismom? Ako brižno birate jedno od ova dva pisma i stalno ih koristite, insistirate na njima, zašto to radite? Iz kojih pobuda?

A ja ću se javiti kasnije, mada verujem da se lako naslućuje moj odgovor.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
solo
Gost
« Odgovor #1 poslato: 18.05.2006. 19:47 »

ne znam... nisam analizirao tvoj tekst da bih naslutio odgovor a i pisem ono sto mislim a ne da bih isao uz dlaku pa evo:

na forumima, u e-mailovima, sajtovima i internetu uopste koristim latinicno (ono pravo bez kukica ) pismo jer je podrzanost (u tehnickom smislu) 100% i ne moze doci do "deformacije" prilikom transakcije sa mesta A na mesto B (prednost originalnog ASCII koda)...

sa druge strane rukopis mi je cirilica i samo cirilica (sem kad pisem nesto na engleskom)... jeste da je oblik slova malo promenjen pod uticajem tehnickog pisma ali je to i dalje cirilica...
posebne razloge za koriscenje ovog ili onog pisma nemam... recimo ugovore kucam cirilicno ukoliko sam siguran da ce do finalizacije (obicno stampanje) doci nepromenjeni... ukoliko nisam siguran uz otkucani dokument (cirilicni) prilozim i cirilicni font u kom je dokument otkucan...
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Dark Knight

« Odgovor #2 poslato: 19.05.2006. 12:07 »

Kada pisem rukom koristim cirilicu jer mi je to pismo lepse, moj subjektivni dozivljaj, a pogotovu izgleda lepse kad je stampano.
Da podsetim da je i Bernard Shoe rekao kako je cirilica najsavrsenije pismo na svetu. To sto se vise u bg-u koristi latinica, ne podrzavam, pogotovu sto se koriste engleske reci koje kad se izgovaraju uz srpski jezik deluju nakaradno.
Da podsetim i da su u jednom nemackom jeziku strane reci zabranjene, mada nemacki je veci jezik pa oni to sebi mogu da priuste.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Sany
Gost
« Odgovor #3 poslato: 19.05.2006. 15:38 »

Nisi lepo sagledao situaciju, to sto kazes da se u Beogradu pise latinicom a ovde cirilicom apsolutno nije tacno. Stvar je u tome sto pojedinci koji teze globalizaciji namerno koriste strane izraze i trude se da pisu latinicom (verovatno da ovakav nacin pisanja i govora njima deluje moderno ili se osecaju kao deo sveta). Postoje i oni koji zele da ostanu verni tradiciji i da sacuvaju ono sta je srpsko i zato zagovaraju koriscenje cirilice kao npr.  cirilica.org.
Jednostavno, pise se latinicom i cirilicom, kako ovde isto tako i tamo...

Uostalom, ko smo mi ako izgubimo ono sta je nase, mislim na ono sto nas predstavlja kros istoriju?
Sačuvana
solo
Gost
« Odgovor #4 poslato: 19.05.2006. 15:41 »

Citat: SANY
Uostalom, ko smo mi ako izgubimo ono sta je nase, mislim na ono sto nas predstavlja kros istoriju?

samo jos jedna vrsta u "Crvenoj knjizi" ... sve me ovo podseca na "Hazarski recnik" ...
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 20.05.2006. 13:06 »

Primećujem čak i da su se na ulicama grada pojavile plakate nekog novosadskog udruženja "Za očuvanje ćirilice", kao da je ćirilica na nekoj samrti. Ja, međutim, smatram da je na delu diskriminacija pisma u ovoj zemlji, latiničnog pisma. Idemo postupno:

1) Je li ovo država koja želi da bude domovina samo srpskog naroda (ne priznajući manjinama da koriste svoje - uglavnom latinično - pismo u državnim ustanovama i institucijama), ili domovina svih njenih građana (kako to traži civilizovana Evropa i zdrav ljudski um)? Zar je moguće da u ovo doba neko u Srbiji ko je zadužen za jezik i pismo može da izglasa da ćirilica bude zvanično pismo (kako stoji u trenutnom Ustavu), te da se to obrazlaže time da tako držimo do očuvanja tradicije i srpstva, do nacionalnog identiteta - u vreme kad Evropa pokušava da jednim huserlovskim "epohe" odstrani sve trivijalne predrasude o ljudima koji žive pod određenim "nacionalnim identitetima", traumama istorije i istorijskih ratova, nabeđenih u svetost svojih predaka i svoje krvi; zar je moguće da se u ovo doba, kad je državi potrebno da se prilagodi civilizaciji, ma koliko divljačke strasti u Srba (tj. onima koji se još uvek tako identifikuju) vladale, da se u doba evropskih integracija na svim poljima, u nekoj tamo Srbiji pokušavaju uvesti dominaciju jednog pisma kao izvornog pisma Srba, vraćajući se time 1000 godina, insistirajući na tako trivijalnim kulturnim podelama?

2) Ako je već država zašla i zarasla u nacizam, ako dominira nacionalistička svest, ako se na svakom koraku traži nacionalni identitet i očuvanje nečeg što je bilo, i ako već država - stidljivo ali ipak - drugim okom vreba Evropsku Uniju, evropske standarde i civilizaciju, kako to da se ne oglašava neko od intelektualaca, od intelektualnih udruženja, koji će kazati da je potrebno denacionalizovati, detraumatizovati Srbende, srpsku kulturu ponajpre i ponajviše, srpsku istoriju (to je veliki problem)?

Jedan od koraka je uvesti latinično pismo kao zvanično u ovoj zemlji, ili makar izjednačiti sa ćiriličnim. Ćirilično pismo bi i kao "mrtvo" u institucijama uvek postojalo kao deo srpske istorije, ako ko želi da udovolji srpskim nacistima i istoričarima.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
solo
Gost
« Odgovor #6 poslato: 20.05.2006. 13:45 »

moram priznati da se sa 99% tvog posta uopste ne slazem... vratiti se 1000 godina? ostavimo po strani to sto je Vuk Karadzic bio Srbin, to sto je cirilica zvanicno pismo na ovoj teritoriji... cirilica je kako je neko gore pomenuo jedno od najsavrsenijih pisama... jednostavna, ukomponovana u 30 znakova koji su dodeljeni 30 glasova... i ne kazem da je ovo pokusaj da pokoris te manjine cije pismo nije cirilica... jednostavno kazem da ako si Srbin (onaj ko se tako izjasnjava) sto bi koristio drugacije znakove za slova koja koja ionako vec postoje u nasem jeziku i pismu...
Sačuvana
srpska latinica
Gost
« Odgovor #7 poslato: 21.05.2006. 18:49 »

Nametanje ćirilice

Na delu je veoma široka kampanja nekih ljudi u Srbiji kojima je cilj da svi počnu da pišu ćirilicom. Pokušava se kroz vesti, novine, medije uticati na ljude i na njihovu svest da pišu više ćirilicom. Ta kampanja je legitimna.

Međutim postoje neke veoma, veoma opasne i ksenofobične kampanje koje imaju sasvim drugi cilj. Cilj tih ljudi je da se latinica protera iz srpskog jezika. Njihov argument je da je latinica hrvatsko pismo a ćirilica srpsko pismo. Oni takođe smatraju da je ćirilica izvorno srpsko pismo i da je to deo nacionalnog identiteta. Međutim, nijedna tvrdnja nije tačna. Niti je latinica hrvatsko pismo niti je ćirilica jedino i izvorno srpsko pismo. Latinica je, uz ćirilicu, jedno od pisama srpskog jezika.

Na latinici je napisano hiljade knjiga, časopisa, magazina, literature, dnevnih novina. Na ćirilici takođe. činjenično stanje stvari je da Srbi koriste dva pisma, sviđalo se to nekome ili ne. Istina je da je ćirilica uslovno rečeno zapuštena, ali samo u Crnoj Gori, na severu Srbije (u Vojvodini) i u Beogradu i možda u većim gradovima. Međutim, u malim gradovima kao i u selima ćirilica je pravi vladar. Ona je toliko dominantna da je iluzorno uopšte pričati o njenoj ugroženosti.

Kao deo srpskog jezičkog prostora, Crna Gora je propisala da je u službenoj upotrebi srpski jezik i oba pisma: ćirilica i latinica ravnopravno. Evidentna je velika različitost u tome gde je koje pismo preovlađujuće. U Republici Srpskoj je ćirilica službeno pismo.

Takva situacija u kojoj se nalazi naš jezik i pisma je veoma opasna. Na duže staze to vodi ka nastanku nekoliko jezika. Tvrdimo da je veoma neodgovorno sprovoditi kampanju za istiskivanje latinice iz srpskog jezika. Posledice mogu biti katastrofalne po naš jezik. Srbi su izgubili velike teritorije zarad toga što su izjednačili naciju i pravoslavlje. Sada preti da Crna Gora polako ode iz srpskog korpusa jer se nasilno nameće čirilica i perfidno proglašava da je samo onaj koji piše ćirilicom Srbin a da za one koji pišu latinicom nema mesta u Srpstvu.

Već se stidljivo čuju glasovi koji propagiraju nekakav crnogorski jezik koji je različit od srpskog. ček se i u Vojvodini čuju glasovi, doduše još stidljiviji, da je u Vojvodini vojvođanski jezik. Zapitajmo se da li možda mi pravimo greške nekada. Da li je uvek neko drugi kriv? Zbog čega proglašavati da latinici nema mesta u srpskom jeziku? Kakav je to interes?

Na delu je velika diferencijacija, pravljenje razlika između sadašnje srpske nacije u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Vojvodini. Plašimo se da se takva politika koja zagovara isključivost izuzetno loše očituje po srpsku kulturu i vodi ka katastrofalnim posledicama, na žalost. Moguće je izgubiti Crnu Goru ali i Vojvodinu zbog takve politike. Apelujemo na "ćirilizatore" da prestanu svoju kampanju za izbacivanje latinice iz srpskog jezika. Napominjemo da je apsolutno legitimna kampanja za pisanje ćirilicom. Ali kampanja koja ima za cilj zabranjivanje latinice ili pak njeno proterivanje je ne samo apsolutno nelegitimna, nego i nezakonita, neustavna i sa veoma katastrofalnim ako ne i fatalnim posledicama po srpski jezik i kulturu.

http://srpskalatinica.tripod.com/
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 21.05.2006. 21:11 »

Isprva sam pomislio da će navesti neke valjane razloge za očuvanje latinice, tj. za zaustavljanje ćirilizatora, ali vidim da se i ovde bave srbovanjem (otići će Crna Gora, Vojvodina, itd.). Gde god se okreneš i koje god pitanje razglabali, uvek se javi ta naci-svest.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #9 poslato: 22.05.2006. 14:15 »

Koliko je meni poznato ćirilica i latinica već imaju ravnopravan tretman u zakonu. I nimalo se ne slažem da nas vraća 1000 nazad...Evropa je mnogo nacionalističkija nego što ti misliš Miz ( dao sam primer nemačkog jezika, recimo i Francuzi namerno neće da govore engleski sa strancima i sl ). Oni jednostavno time štite svoju kulturu i  niko ih neće nazvati nacistima, a ti ako već Srbe nazivaš nacistima, ukoliko želiš da budeš principijalan, reci to i za Nemce, Francuze, Engleze...
Da, i mene je, kao i nekog već, ova tema asocirala na Hazarski rečnik i upozorenje Pavića na nestanak kulture jednog naroda...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 23.05.2006. 01:39 »

Ja sam za to da se uvede da zakon odobrava samo cirilicu, a od nosnje samo opanke, sajkacu i ostalo sto nose one KUD devojcice.  Zvrko  Ajd sad! Da odrzimo kulturu i tradiciju u zivotu.
Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #11 poslato: 23.05.2006. 04:55 »

Zaista, cini mi se da kada se radi o tom "navodnom pitanju" odnosa cirilice i latinice postoje mnogobrojne predrasude kako onih koji prema svome radikalnom stavu koriste jedino cirilicu tako ima ih i kod onih koji su u svojima piskaranjima priblizniji latinici. Ironicno kazem "navodnom pitanju" zato sto nisam do sada video da se neko ozbiljno bavio u Srbiji tim pitanjem osim onih milionskih, populistickih emisija na rts-u i ostalim medijima koji sada imaju nacionalnu frekvenciju, gde se okupi nekoliko prefesora s Beogradskih univerziteta i kao kontra njima oni "vremesni i zadrigli" srpski nazovi pisci koji navodno u skladu sa svojim pogresnim uverenjima misle da brane srpski jezik i cirilicno pismo. Medjutim, kako ga oni brane? Nazalost ne tako sto bi se trudili da ucestvuju i kreiranju recimo nekakve strategije koja bi u buducnosti dovelo do toga da niko nema predrasuda po cinjenicnom stanju da su u nasoj zemlji latinica i cirilica dva ravnopravna pisma. Ona to i sada jesu bez obzira na to sto mozda , kako neko, pomenu tako ne pise u ustavu jer pogledajmo samo i uporedimo prisutnost i frekventnost latinice u medijima, dokumentima itd. Dakle, nije problem u tome sto ce sada ,ne znam, ti koje neki nazivaju "srpskim nacistima" da nam uvedu restriktivne mere za koriscenje latinice. To je potpuno besmisleno i to se nece dogoditi, cak je i sam primer koji sam naveo idiotski. Na kraju krajeva moze se sprovesti i neki vid istrazivanja koji ce zasigurno pokazati da se latinica koristi u mnogo vecoj meri od cirilice i da ce u buducnosti imati jos vecu tendenciju  rasta takvo stanje.
Prema tome, latinica kao sto rekoh vec sada i jeste vise nego ravnopravna u smislu kvantiteta njenog koriscenja, a jedini problem koji postoji kada se govori o odnosu dva pisma jeste problem onih neklicine "staraca" koje sam gore pomenuo , a koji u tome vide nekakvu lingvisticku teoriju zavere umesto da se bave konkretnim pitanjima jezika.
Inace tkz: "jezicka politika" je pojam novog doba i njome se ranije nisu bavile sire grupe ljudi. Medjutim, u 20 veku pojavila se prirodna potreba za tim sto su na vreme uvidele neke institucije u drugim zemljama kao sto je recimo Francuska gde postoji jedna akademija koja se na , svojevrstan nacin izmedju ostalog  bavi i redukovanjem stranih izraza u Francuskom jeziku. Njih niko ne zove nacistima jer oni ne stite francuski jezik u tom smislu sto ce zauzeti negativni stav prema svakom drugom jeziku ili cak narodu vec i sam taj jezik posmatraju kao jednu od svojih najznacajnijih kulturnih bastina. Na kraju krajeva ja ne bih voleo da jednog dana odem u London, cujem tamo naravno engleski i posle trknem do Pariza i cujem isto engleski. U tom smislu postujem rad takvih institucija koje stite autenticnost i to autenticnost necega jako vaznog kao sto je jezik. Isto tako ne bih voleo da u Srbiji jednog dana cujem mnogo vishe engleskih fraza u nasem recniku nego sto ih sada ima, ne zato sto posedujem "nacisticke "tendencije po tom pitanju vec zato sto volim jezik kojim govorim, a s druge strane postujem ono sto o njemu znam, a i o njegovom pismu. Ali  da ne bude zabune. Ja cesto pricam na engleskom jer imam poznanike i prijatelje u inostranstvu. Desava mi se i da sam upotrebljam mnostvo engleskih fraza u svakodnevnom govoru. Medjutim, ja sam se potrudio da izucavam engleski, a ne da ga prisvajam kao svoj maternji jezik. Kazem to jer sam upoznao neke profile koji su iz Srbije, a sada zive u inostranstvu koji su do te mere istripovali sebe kako su oni zapravo "englezi" u sirokom smislu te reci. Za ne verovati je ali zaista ima i takvih ljudi, to je vec izdefinisano.
Sto se tice tog pitanja prisvajanja fraza i drugih izraza iz jednog jezika u drugi time bi kod nas , kao sto se to radi u ozbiljnim institucijama drugih zemalja trebali da se pozabave vishe lingvisti jer su utvrdjene, u njihovom sektoru, odredjene pravilnosti kako dolazi do tog prisvajanja. Ipak to je mukotrpan posao jer kao sto svi znamo jezik je ziva stvar i skoro da je nemoguce vestacki uticati na takve pojave, ali opet kazem postoje drugi nacini kako se cuva autenticnost jezika, a valjda se ne moze niko zaista elokventan sporiti oko toga da li se autenticnost neceg takvog treba cuvati ili ne.
Skrenuo sam sa teme jer je bilo reci o latinicno i cirilicnom pismu, ali o tome zaista ne znam sta bih u zadanom kontekstu govorio jer  ne vidim nikakvu opasnost po latinicu, naprotiv ponavljam ona se koristi enormno i koristice se jos vishe u buducnosti. Onih nekoliko "staraca pesnika" ne samo da ne stite cirilicu iako to govore da  to cine vec naprotiv oni sami , a i da nisu svesni toga rade "protivu nje" .
Kad sam vec toliko skrenuo mogu jos i dalje, pa da pomenem da mi uopste nije razumljivo zasto se ne samo na ovom delu foruma vec i na drugima konstantno upotrebljavaju sintagme "srpski fashisti" "srpski nacisti" itd. Hteo bih da mi neko objasni ukoliko je u mogucnosti, sta predstavljaju ti pojmovi i sta oni znace. Meni se cini da se upotrebljavaju iz svojevrsne pomodnosti , ali u redu, nije to sad bitno nego smatram da se treba jasno obrazloziti sta se pod tim podrazumeva.
Mizant je pomenuo nekakvu "divljacku" strast u Srba i preotpostavljam da je to deo onoga sto podrazumeva pod psihologijom srpskih nacista.
Isuvise stvari tu ima da se kaze, ali nemam sada vremena ni prostora za to. Jedino pretpostavljam da je doslo do neke konfuzije pojmova koju cu sto krace mogu da pokusam da razlozim. Pre svega valjda svi znamo da nacionalizam i nacizam nisu jedna te ista stvar. Dogadja se da neke Srbe nazivaju nacistima, a da je za njih mnogo prikladniji naziv onaj drugi, a dogadja se i da dodje do potpune trivijalnosti i da ja dozivim slucaj pre neko vreme, gde mi jedan skinhed kaze da ce ici na Ravnu goru gde svi znamo sta se organizuje. Ja sam do tada smatrao da je on neka vrsta neonaciste prema svojim opredeljenjima, ali kada sam cuo gde ide momentalno sam ga upitao zbunjen i zacudjen da li mu je poznata cinjenica da je cetnicki pokret proglasen jos davno za prvi antifasisticki pokret u Evropi i svetu jer je prvi poceo sa gerilskim organizovenjem borbe protivu treceg rajha na nivou pokreta okupirane zemlje? On to naravno, nije znao kao sto on nema pojma u cemu je razlika izmedju nacizma i nacionalizma pa je nesrecno sebi uvrteo u glavi kako je on i cetnik i nacista. Nazalost takvih kao sto je taj moj poznanik skinhed ima mnogo vise i oni su jedan od razloga zasto retko ko bi danas u Srbiji sem nekih izuzetnih ljudi umeo da napravi razliku izmedju onoga sto bismo nazvali srpski nacisti i srpski nacionalisti. Postoji velika razlika izmedju te dve grupe, iako se nekome mozda zabludno cini da je ista stvar kod nas u pitanju.
Sto se mene tice ja se sa dodeljivanjem oba ta pojma ne slazem jer ako govorimo o nacizmu kao ideologiji ja zaista ne vidim nijednog pojedinca u Srbiji kao sledbenika te ideologije vec ima samo takvih primera kojima se dodeljuje pridev nacisticki, iako taj kome se pridev dodeljuje ne bi umeo, jadan, ni da objasni sta jeste nacizam, a kamoli da se od njega ocekuje da zna nestho o ciljevima i istoriji nacizma, programima itd.
Molim zaista nekog da mi najpre objasni sta se podrazumeva pod tim kad se kaze "srpski nacisti", pa bih onda dovrsio ono sto sam imao na umu sada.
Sačuvana
Blind Guardian
Gost
« Odgovor #12 poslato: 12.06.2006. 12:45 »

pisem latinicu na internetu ali ne i ovako. ne zato sto sam nacista nego iz ciste navike. svejedno mi je sta se koristi.
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #13 poslato: 13.06.2006. 18:47 »

Citat: "Blind Guardian"
... ne zato sto sam nacista nego iz ciste navike.i.

Moram da priznam da sam se nasmejao kada sam ovo procitao. Pretpostavljam da si iz Mizovih tekstova zakljucio kako on misli da je nacista svako ko pise cirilicom  Cheesy . Nadam se da ce ovaj forum u buducnosti ostati kriticki, a ne ideoloski.[/b]
Sačuvana

sAngiE
Gost
« Odgovor #14 poslato: 21.06.2006. 01:23 »

Meni je sasvim u redu da se služim ćirilicom kada to neko zahteva od mene, ali mislim da je kao i svaki drugi jezik, srpski sklon blokadama i ograničennjima koje bi se prosto mogle otkloniti korišćenjem nekih drugih izraza.
Iako sam student Anglistike, to sa ovim komentarom nema nikakve veze - naime, Srpski kao jezik prilično je ograničen čisto zbog strukture i tipologije (za razliku od Engleskog na primer, a koristiću tu uporednu kritiku jer mi je najbliža)... kao jezik Engleski je mnogo bogatiji i podložniji promenama. Razlog za to nije starost jezika već njegova struktura... gramatička komplikovanost Srpskog, iako neki prosto to obožavaju, sprečava usvajanje novih reči i još više kovanje novih... možete li mi navesti neke zaista nove kovanice u Srpskom? Bila bih srećna da čujem za njih, jer iako ih ima, njih je u malom broju i to dovoljno malom da jezik počne da stagnira.

Takođe, naše bogaćenje jezika svodi se isključivo na psovke raznih intenziteta... mentalitet je zamro i tako umire i jezik.

Ćirilica je kao pismo sasvim korektna i ne vidim problem u učenju iste, ali vidim veliko gubljenje vremena i ekonomičnosti u korišćenju iste kada sve novo i sve što se mora kombinovati ima jedinstven način obeležavanja u latinici... a latinicu možemo neprimetno kombinovati tako da to i ne izgleda goropadno, kontrastno ili smešno kao kada Rusi ubacuju svoj izgovor stranih reči.

U svakom slučaju, čak i kada koristimo ćirilicu, mislim da se strane reči moraju pisati u originalu. To ne šteti našem jeziku niti integritetu.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 13   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: