Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +160/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #135 poslato: 07.02.2008. 02:13 » |
|
Kad bismo živeli u zdravom društvu u kojem bi svako bio kosmopolita ćirilice ne bi bilo, ali bi isto tako bilo dozvoljeno i sasvim slobodno pisati tim pismom. Ćirilica danas, u svetu u kojem latinica prirodno uzima prvenstvo zbog tehničke primenljivosti, može da se opravdano uči i piše koliko i latinski ili starogrčki jezik. Svaka njena praktična upotreba danas jeste instrumentalizacija, odnosno pokušaj instrumentalizacije. Iz razloga da bi se taj slučaj sprečio, i kako bismo se u svakom pogledu razlikovali od tih nacionalnih instrumentalizatora, uvodimo zabranu pisanja ćiriličnim pismom na forumu kao gest kosmopolitske svesti i slobode od palanačke/lokalne svesti.
I još jednom ću uzvratiti onim što naprosto obara svaki pokušaj pravdanja ćirilice na jednom ovakvom forumu: zašto ćirilizator želi da spreči gospodu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (pogotovo mlađu populaciju) da aktivno učestvuje i čita tekstove koji se ovde pišu? Zbog čega upotrebiti ćirilicu i tako sprečiti ljude iz Hrvatske i BIH da čitaju te tekstove? Zar to nije poruka da bi trebalo da se udalje od ovakvog (i bilo kog sličnog) mesta? Konačno, šta fali pismu koje veći broj ljudi može da čita i razume? Šta time Srbija ili Srbin gubi? Identitet? I eto nas pred nacionalističkim temeljem ćirilizatorske ideje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Duh bunta: +52/-14
Van mreže
Pol: 
Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!
|
 |
« Odgovor #136 poslato: 07.02.2008. 10:11 » |
|
evo ideje, hajd onda da pishemo na engleskom? pametni ljudi ce razumeti, pisace se latinicom, nece biti potrebe da se koristi cirilica zbog engleskog, a i onako engleski jezik postaje univerzalan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
You can get all the things You never needed You can sell people crap And make them eat it
Where is our John Wayne Where is our sacred cowboys now? Where are the Indians on the hill There's no Indians left to kill
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #137 poslato: 07.02.2008. 13:35 » |
|
Ako bismo svi odlično poznavali engleski jezik (mada ovde nije bilo reči o jeziku, već o pismu), zašto bi trebalo govoriti nekim drugim? Radi identiteta? Da bismo se razlikovali od svih ostalih prema tome kojim se jezikom služimo. Da napravimo malu ogradu ili barijeru spram njih, odnosno celog sveta? Deluje poznato ako pogledamo Srbiju od devedesetih naovamo.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #138 poslato: 07.02.2008. 14:02 » |
|
ma ne, ti si gore spomenuo da ako se koristi cirlica mogu se pojedini ljudi spreciti u citanju tekstova, pa sam ja samo rekao da poshto engleski jezik ionako postaje univerzalan i opshte prihvacen, ljude bi bilo lakshe shvatiti kad bi govorili engleski, to bi bio takodje na neki nachin potez okosmopolitaziranja ovog foruma. uostalom, zashto npr. strani posetioci bi bili iskljuceni iz ovih ovde rasprava? oni koji ne znaju sprski? A chekaj malo, zashto bi drugi ljudi koji se ne trude da nauche cirilicu bili privilegovani tome da se na ovom forumu pishe iskljucivo latinica? Zashto oni ne bi nauchili cirilicu, kad mi vec svi znamo latinicu? U stvari, zashto ja uopshte i znam latinicu? shto su nas uchili 2 pisma umesto jednog, maternjeg? vidim da ti idem na zivce sa tom prichom o identitetu, i vidim da si kivan na sve shto se ne zalaze za kosmopolitanizam i imash moje izvinjenje zbog toga.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
You can get all the things You never needed You can sell people crap And make them eat it
Where is our John Wayne Where is our sacred cowboys now? Where are the Indians on the hill There's no Indians left to kill
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #139 poslato: 07.02.2008. 19:40 » |
|
ma ne, ti si gore spomenuo da ako se koristi cirlica mogu se pojedini ljudi spreciti u citanju tekstova, pa sam ja samo rekao da poshto engleski jezik ionako postaje univerzalan i opshte prihvacen, ljude bi bilo lakshe shvatiti kad bi govorili engleski, to bi bio takodje na neki nachin potez okosmopolitaziranja ovog foruma. uostalom, zashto npr. strani posetioci bi bili iskljuceni iz ovih ovde rasprava? oni koji ne znaju sprski? Pa, eto, to je sjajna ideja, ma koliko ti (verovatno) pisao to u ironiji. Ja verujem da bi se postigao i viši nivo u pogledu kvaliteta, a i dotakli bismo mnogo brojniju publiku. Sve u svemu bilo bi sjajno ako bi se ovde počelo pisati na engleskom jeziku nekada. Ako se bude dovoljno razvio, forum bi mogao da dobije recimo za početak samo podforum na kojem bi se pisalo tim stranim jezikom. Problem je samo što mnogi odavde ne znaju pisati na engleskom. Kod latinice je stvar drugačije: svi je pišu i znaju pisati, ali mnogi ne žele da ispoštuju one koji poznaju jezik, ali ne i njihovo pismo (kao što rekoh, odnosi se na građane iz Hrvatske i BIH koje mnogi u Srbiji ne podnose). A chekaj malo, zashto bi drugi ljudi koji se ne trude da nauche cirilicu bili privilegovani tome da se na ovom forumu pishe iskljucivo latinica? Zashto oni ne bi nauchili cirilicu, kad mi vec svi znamo latinicu? Zašto mi ne bismo onda naterali Srbe da nauče engleski jezik pa da prevedemo čitav forum na engleski, jer bi to bilo najbolje za sve. Zato što ih uslovljavamo da nešto moraju da preduzmu, što inače ne bi morali. Zašto da da Hrvati i Bošnjaci uče ćirilicu dok Srbi ne moraju učiti ništa da bi ovi drugi mogli da ih čitaju? Šta je problem u tome što dozvoljavaš da te drugi čita i razume? Šta je prednost u tome što se skrivaš od očiju Hrvata ili Bošnjaka te pišeš ćiriličnim pismom iako ti je i latinično maternje i koristiš ga još češće nego ćirilicu ali kad si sam u sobi? Eto to su neka pitanja koja bi trebalo postaviti ćirilizatorima. U stvari, zashto ja uopshte i znam latinicu? shto su nas uchili 2 pisma umesto jednog, maternjeg? Ne znam. Izgleda da su hteli da te denacifikuju. Bezobrazni neki ljudi. vidim da ti idem na zivce sa tom prichom o identitetu, i vidim da si kivan na sve shto se ne zalaze za kosmopolitanizam i imash moje izvinjenje zbog toga. Zašto misliš da mi ideš na živce tom pričom? Mene najiskrenije zanima to pitanje, a i aktuelno je danas u filozofiji, mada ne baš pitanje nacionalnog identiteta, nego identiteta uopšte. Evo ja pozivam da se nastavi diskusija na temi o Globalizmu i kosmopolitizmu po pitanju identiteta. Čini mi se kao da svi ovde podrazumevaju da je nacionalni identitet nešto po sebi dobro.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Morella
Gradjanin
Duh bunta: +101/-12
Van mreže
Pol: 
Hipik
|
 |
« Odgovor #140 poslato: 07.02.2008. 19:47 » |
|
U stvari, zashto ja uopshte i znam latinicu? shto su nas uchili 2 pisma umesto jednog, maternjeg?
Zato sto si mator i isao si u skolu jos dok se ucio srpsko-hrvatski:) Uostalom sta fali tome sto si ucio dva pisma.... Nisi gluplji :) Meni je licno svejedno na kom cemo pisati, mada latinicom uvek pisem.... Ali cinjenica je da bi cirilica odbila dosta ljudi sa drugih podrucja..ne zato sto je ne bi znali procitati vec sto prvi utisak tesko da bi im bio " Ovde cu biti dobrodosao".
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Gde god sam nasao zivo bice, nasao sam i volju za moc; cak i u volji sluge nasao sam volju da bude gospodar"
|
|
|
DramatisPersonae
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #141 poslato: 07.02.2008. 20:00 » |
|
Pa, eto, to je sjajna ideja, ma koliko ti (verovatno) pisao to u ironiji. Ja verujem da bi se postigao i viši nivo u pogledu kvaliteta, a i dotakli bismo mnogo brojniju publiku. Sve u svemu bilo bi sjajno ako bi se ovde počelo pisati na engleskom jeziku nekada. Ako se bude dovoljno razvio, forum bi mogao da dobije recimo za početak samo podforum na kojem bi se pisalo tim stranim jezikom. Problem je samo što mnogi odavde ne znaju pisati na engleskom. Kod latinice je stvar drugačije: svi je pišu i znaju pisati, ali mnogi ne žele da ispoštuju one koji poznaju jezik, ali ne i njihovo pismo (kao što rekoh, odnosi se na građane iz Hrvatske i BIH koje mnogi u Srbiji ne podnose). Zašto mi ne bismo onda naterali Srbe da nauče engleski jezik pa da prevedemo čitav forum na engleski, jer bi to bilo najbolje za sve. Zato što ih uslovljavamo da nešto moraju da preduzmu, što inače ne bi morali. Zašto da da Hrvati i Bošnjaci uče ćirilicu dok Srbi ne moraju učiti ništa da bi ovi drugi mogli da ih čitaju? Šta je problem u tome što dozvoljavaš da te drugi čita i razume? Šta je prednost u tome što se skrivaš od očiju Hrvata ili Bošnjaka te pišeš ćiriličnim pismom iako ti je i latinično maternje i koristiš ga još češće nego ćirilicu ali kad si sam u sobi? Eto to su neka pitanja koja bi trebalo postaviti ćirilizatorima. Ne znam. Izgleda da su hteli da te denacifikuju. Bezobrazni neki ljudi. Zašto misliš da mi ideš na živce tom pričom? Mene najiskrenije zanima to pitanje, a i aktuelno je danas u filozofiji, mada ne baš pitanje nacionalnog identiteta, nego identiteta uopšte. Evo ja pozivam da se nastavi diskusija na temi o Globalizmu i kosmopolitizmu po pitanju identiteta. Čini mi se kao da svi ovde podrazumevaju da je nacionalni identitet nešto po sebi dobro. nisam bio ironichan za engleski jezik, mnogi forumi imaju podforume na engleskom elem, mislim da su pitanja koja si naveo da bi trebalo postaviti cirilizatorima sasvim korektna, mada i dalje ostajem za slobodu sporadichnog korishcenja cirlice. Ne za glavno pismo foruma, no za cistu sporadichnu upotrebu. Ali, kao shto rekoh, I couldn't care less if I should use either... dalje, u onoj ironiji zelish da iskazesh kako sam ja nazadnih suzenih shvatanja, tj. nacionalista - shto nisam, nego samo postavljam pitanje  E, a jesi ti zaista pripadnik elitizma, tj. takvog nachina mishljenja? Zato sto si mator i isao si u skolu jos dok se ucio srpsko-hrvatski:) Uostalom sta fali tome sto si ucio dva pisma.... Nisi gluplji :) Meni je licno svejedno na kom cemo pisati, mada latinicom uvek pisem.... Ali cinjenica je da bi cirilica odbila dosta ljudi sa drugih podrucja..ne zato sto je ne bi znali procitati vec sto prvi utisak tesko da bi im bio " Ovde cu biti dobrodosao". ma ne porichem ja tu istinu, da se nacionalisti i radikalci koriste cirilicom, i da je zbog toga cirilica dobila losh glas, al' to svakako ne bi trebalo da bude tako. Pismo ko pismo. shta koji djavo pismo ima da bude instrumentalizovano?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
direktor bolnice
Gradjanin
Duh bunta: +7/-2
Van mreže
|
 |
« Odgovor #142 poslato: 10.02.2008. 23:15 » |
|
Ej ljudi , nisam siguran koja je radio stanica bila ali sluchajno sam naishao danas u toku dana dok su govorili o tjirilici , dok je jedan govorio o tome kako su svi uslovi za primenu tjirilice ispunjeni u Srbiji samo shto se neke drushtvene grupe suprotstavljaju njenoj upotrebi Onda odjednom navode primer i kazhu za neke internet lokacije kako su uspele da se preshaltuju na tjirilicu , a da neke chak zabranjuju upotrebu tjirilice , i onda navedu forum omladinske inteligencije diferentia  Ali i losha reklama je reklama 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #143 poslato: 27.07.2008. 12:24 » |
|
Evo mog komentara na Facebook-u na jednoj grupi, pa da prenesem ovde pošto se poklapa sa ovom temom:
Problem krađe na referendumu o ustavu je sasvim drugo pitanje. Bolje bi bilo da se fokusiramo na same tačke tog ustava, da vidimo šta je u njemu toliko loše. A loše je ako se sagleda suptilnije nego što to vidi prosečno Srpče u opancima i pod šajkačom. Loše je zbog toga što je u svom solipsizmu zaboravio da u toj zemlji žive i neke tamo manjine, pa kad ustav kaže da je Srbija država Srba, Srpče ne razmišlja o tom kako će se pripadnik manjine osećati, ili pak veli "pa dobro, oni su ionako ovde gosti". Tako da tog drugog, tog gosta, nonšalantno u ustavu nazivaju "drugi".
A što se pisma tiče, to je samo nastavak na ovu solipsističku ideju Srbije kao države samo Srba, u kojoj će se pisati "samo srpsko pismo", i ne zato što je ono praktičnije, već zato što ga ne koristi onaj "drugi". Dok god taj drugi nije uveo ćirilicu, dok god možemo da kažemo kako je nešto "samo naše", i dok god to naše onaj drugi ne bude mogao da čita, dok god i to pismo ne bude bilo način da se ogradimo od okruženja i sveta (i turista koji bi mogli da čitaju latinicu, ali ćirilicu već malo teže), sve je to u redu. Hoću reći, sve je to u duhu onog malog, poluinteligentnog, uvređenog Srpčeta u opancima i pod šajkačom.
Zato mi je jezivo kad god vidim građanina koji pravda član 10 ustava (bez obzira na krađu, te ko ga je doneo i kako). Mnogo je logičnije zateći četnika kako ononiše nad tim pismom i piše Србија Србима.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Meda Božanin
Banovani korisnik
Duh bunta: +24/-34
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #144 poslato: 30.07.2008. 10:10 » |
|
Kad bismo živeli u zdravom društvu u kojem bi svako bio kosmopolita ćirilice ne bi bilo, ali bi isto tako bilo dozvoljeno i sasvim slobodno pisati tim pismom. Ćirilica danas, u svetu u kojem latinica prirodno uzima prvenstvo zbog tehničke primenljivosti, može da se opravdano uči i piše koliko i latinski ili starogrčki jezik. Svaka njena praktična upotreba danas jeste instrumentalizacija, odnosno pokušaj instrumentalizacije. Iz razloga da bi se taj slučaj sprečio, i kako bismo se u svakom pogledu razlikovali od tih nacionalnih instrumentalizatora, uvodimo zabranu pisanja ćiriličnim pismom na forumu kao gest kosmopolitske svesti i slobode od palanačke/lokalne svesti.
I još jednom ću uzvratiti onim što naprosto obara svaki pokušaj pravdanja ćirilice na jednom ovakvom forumu: zašto ćirilizator želi da spreči gospodu iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (pogotovo mlađu populaciju) da aktivno učestvuje i čita tekstove koji se ovde pišu? Zbog čega upotrebiti ćirilicu i tako sprečiti ljude iz Hrvatske i BIH da čitaju te tekstove? Zar to nije poruka da bi trebalo da se udalje od ovakvog (i bilo kog sličnog) mesta? Konačno, šta fali pismu koje veći broj ljudi može da čita i razume? Šta time Srbija ili Srbin gubi? Identitet? I eto nas pred nacionalističkim temeljem ćirilizatorske ideje.
Da je tebi ovo odista motivacija, ne bi ti zabranjivao nikome da pise kako god hoce. Ti bi na prvoj strani gde su napisani uslovi postavio da urednistvo zadrzava pravo da svaki tekst "latinizuje" zbog ciljne grupe foruma.Ovako, poznajuci tvoju istoriju (i ovde i u realnom zivotu), ti ovime zelis samo da bespotrebno unosis zuc u razgovoru sa neistomisljenicima krijuci se, toboze, iza "kosmopolitizma" o kojem znas samo ono sta google moze da izbaci. Sta vise, sama zabrana cirilice je anti-kosmopolitizam koji zagovara raznobojnost kultura koje se sajedinjuju razumevanjem i tolerancijom. Avaj, google to nije izbacio a kosmopolitizam u Beogradu (najblize sta si okusio) je na tako rudimentarnom nivou da se s pravom moze smatrati da je, ako vec ne mozemo reci da ne postoji, beznacajan. To sto cirilicu svojataju ultranacionalisti tj svi ekstremisti nacionalnog svjetonazora kao identitet u segregaciji od ostatka sveta je na pogresnoj osnovi jer cirilica nije pismo samo Srba. Delovati na osnovu pogreske sljama drustva (svaki ekstremizam je sljam drustva, ukljucujuci i ekstremiste liberalizma) vodi u identicnu pogresku. Kao sto se krsenje ljudskih prava ne moze ispraviti novim krsenjem ljudskih prava (osvetoljublje) tako se ni iskrivljenje cirilice kao nacionalnog identiteta ne moze ispraviti zabranom iste. Urednistvo svakog foruma ima pravo da latinizuje forum po sopstvenom nahodjenju bez potrebe da objasnjava zasto i to nije pogresno. Pokusaj da se sankcionise cirilicno pisanje i da se tako nesto opravda, toboze, kroz kosmopolitizam kao i to da se ovakvo pravilo instrumentalizuje nacistickim i fasistickim metodama je veoma pogresan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Otrovni Starac
Gradjanin
Duh bunta: +74/-22
Van mreže
|
 |
« Odgovor #145 poslato: 30.07.2008. 17:50 » |
|
Na ovoj temi sam svojevremeno dao najbolji argument u korist opstanka ćirilovice, koje je uzgred i ljepše pismo od latinice (ovde ne važi ona de gustibus non est disputandum). Oni koji su bili dovoljno pametni da drže moju stranu i da prate moj blistavi nastup sjećaju se da se radilo o primedbi da su heleni u evropskoj uniji i da neguju i svoje originalno sveto helensko pismo kao i latinićni oblik istog. To je krucijalni dokaz da jedna zemlja može istovremeno imati dva pisma i prosperitet, intenzitet i teritorijalni animozitet. Drugim rečima, grčku taj osporavani dualitet nije sprečio da postane jedna otvorena, kosmpolitska i slobodarska zemlja ali i član evropske unije. Drugi argumenat je bio da dva pisma čine jednu zemlju i narod bogatijim, time možda i zanimljivijim. Čvrstog sam stava da je bolje znati dva pisma nego jedno, isto tako, bolje je znat dva jezika nego jedan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
svetac38
Nazionalist
Duh bunta: +19/-20
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #146 poslato: 30.07.2008. 18:46 » |
|
...... Sve u svemu bilo bi sjajno ako bi se ovde počelo pisati na engleskom jeziku nekada. Ako se bude dovoljno razvio, forum bi mogao da dobije recimo za početak samo podforum na kojem bi se pisalo tim stranim jezikom. .................da, to bi privuklo publiku iz bivse nam domovine, po anketama vise Hrvata zna engleski u odnosu na cirilicu.........  Problem je samo što mnogi odavde ne znaju pisati na engleskom. zar gradjanski forum, po default-u ne privlaci uglavnom poznavaoce engleskog? Kod latinice je stvar drugačije: svi je pišu i znaju pisati, ali mnogi ne žele da ispoštuju one koji poznaju jezik, ali ne i njihovo pismo (kao što rekoh, odnosi se na građane iz Hrvatske i BIH koje mnogi u Srbiji ne podnose). ......jedno је reci "mnogi u Srbiji", а drugo то vezivati za ovaj forum. Koliko forumasa је ovde pokazalo neprijateljski odnos prema forumasima iz BiH i Hrvatske. Razlog koji ti navodis, samo је izgovor zа tvoj licni odnos prema cirilici. .... Šta je prednost u tome što se skrivaš od očiju Hrvata ili Bošnjaka te pišeš ćiriličnim pismom iako ti je i latinično maternje i koristiš ga još češće nego ćirilicu ali kad si sam u sobi? problem је u tvom nametanju. Pravo nа pismо је pravo iz domena ljudskih prava. Rekao sam vec da bi mi verovatno bilo svejedno da ti nisi davao glupa objasnjenja i tо jos sа pretnjom zabranе pisanjа. Registrovan sам nа Hrvatskim forumima i tamo iz pristojnosti prema "domacinu" pisem latinicom. Cesto naletim nа postove iz Srbije napisane cirilicom, i niko ih niti prevodi niti brise izuzev u slucajevima kada su ocigledna provokacija... Eto to su neka pitanja koja bi trebalo postaviti ćirilizatorima. ovo boldovano jasno pokazuje tvoju mrznju prema cirilici. Nema ovde nikog koji namece drugima da pisu cirilicu. Cini mi sе dа је niko osim mene, posle tvojih pritisaka i nе koristi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
|
|
|
Meda Božanin
Banovani korisnik
Duh bunta: +24/-34
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #147 poslato: 30.07.2008. 22:26 » |
|
Ja sam, primera radi, napisao tek par tekstova cirilicom jer mi je lakse pisati anglicizovanom latinicom (bez ШЂЖЧЋЅЏ) i takvih kao ja je mnogo, verujem najvise na internetu. Sta vise, tesko da cu napisati igde mnogo tekstova na Cirilici. Opet, nikada se necu odreci pisanja iste.
@ Otrovni Starac
Da, odlican primer. Cak i Euro novac ima ispisano ime na Grckoj Cirilici...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
mitohondrija
Banovani korisnik
Duh bunta: +1/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #148 poslato: 03.08.2008. 15:31 » |
|
Ako bismo svi odlično poznavali engleski jezik (mada ovde nije bilo reči o jeziku, već o pismu), zašto bi trebalo govoriti nekim drugim? Radi identiteta? Da bismo se razlikovali od svih ostalih prema tome kojim se jezikom služimo. Da napravimo malu ogradu ili barijeru spram njih, odnosno celog sveta? Deluje poznato ako pogledamo Srbiju od devedesetih naovamo. Hajde sad lepo neki udžbenik antropologije u ruke, pa onda promisli malo. Različitost nije loša sama po sebi, ali kao i sve na ovom svetu može da se koristi (dakle, instrumentalna, ne suštinska crta) represivno. To što ti identifikuješ greške prošlih (i sadašnjih) režima sa prostim problemom pisma, govori da imaš jako ograničeno gledište. Naveo si stav tipičan za adolescente - Pa sav normalan svet puši i ja hoću da se uklopim. Nacionalni identitet, takođe, nije loša stvar, već može (tačnije, trebalo bi) da bude zdrav odnos prema sebi i tradiciji. Još nešto, očigledno ne znaš ništa o kognitivnoj lingvistici, zato ne glumi eksperta koji ima mišljenje o svemu. Ne zaboravi da Srbi uče oba pisma, a Hrvati ne. Budimo iskreni, je li teško naučiti trideset slova, kako bismo mogli da čitamo poruke na forumu, ili dela nekog srpskog pisca? Ako je neko lenj, to nije moj problem, nek nauči. Biti progresivan ne znači pratiti (nekritički) vladajuće, trenutno ''in'' i ''kul'' struje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Van mreže
|
 |
« Odgovor #149 poslato: 03.08.2008. 15:33 » |
|
Jbt, šta čovek da uradi sa ovim nacošima? I šta ih to privlači da dođu baš ovde, pokraj svih tih patriJotskih, srBskih foruma? Mitohondrijo, obrati pažnju: http://www.stormfront.com Nećeš se pokajati. Poseti i uživaj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|