Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 13   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pisi latinicnim pismom!  (Pročitano 19091 puta)
prvoskociparecihop i 1 gost pregledaju ovu temu.
debeli dud
Nazionalist
*

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #120 poslato: 10.11.2007. 00:07 »

Bizone, jel mozes da mi objasnis zbog cega je antievropski pisanje cirilicom? Da li je cirilica azijsko pismo? Da li je grcko pismo azijsko? Da li je Bugarska u Aziji ili Africi ili je u Evropi? Oni su usli u Evropsku uniju sa cirilicom, cak su postavili uslove da se i euro prevede na evro i pise cirilicno. Pa ih to ne sprecava da budu Evropljani. Samo nama smeta nase pismo.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #121 poslato: 21.11.2007. 23:26 »

Bizone, jel mozes da mi objasnis zbog cega je antievropski pisanje cirilicom?

Generalno gledano nema nista antisrpsko u pisanju cirilicnim pismom. Ima jedino u prakticnom smislu ako se za zvanicno i u praksi koristi cirilica. Jer cirilica je deo kulturnog kolora Srbalja, a posto mi zagovaramo oslobodjenje od tog kulturnog folklora i kosmopolitsku svest, kritikujemo upotrebu cirilice jer poziva i predstavlja upravo taj nacionalni folklor. Ako pogledas na internetu ko pise cirilicnim pismom vec ces moci da shvatis i njegovo politicko opredeljenje. Znaci da cirilica vise nije samo pismo nego i sastavni deo srpske folklorne ideologije.
Sačuvana
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Na mreži Na mreži

« Odgovor #122 poslato: 23.11.2007. 10:43 »

........ako prihvatimo ovakvo tumačenje ćirilice,  ajd da se malo zapitamo šta znači insistiranje na  drugačijem kulturnom folkloru. Da  li je to  sastavni deo političke ideologije? Koje? Gde su definisane vrednosti ili misliš da si ti to definisao? Da li je i  to folklor neke nove nacije. Nacija globalista i kosmopolita? Ima li opasnosti od nacionalizma kod te nove nacije?
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #123 poslato: 23.11.2007. 13:51 »

Da  li je to  sastavni deo političke ideologije? Koje? Gde su definisane vrednosti ili misliš da si ti to definisao? Da li je i  to folklor neke nove nacije. Nacija globalista i kosmopolita?

Kosmopolitizam i globalizam nisu iste stvari. Kosmopolitizam je sublimacija nacionalnih, plemenskih ideja o coveku u jedan sveobuhvatni pojam coveka sveta, slobodne individue u slobodnom i od nacionalnosti i predrasuda oslobodjenog sveta. I vazna stvar: to nije nacionalnost, jer da bi kosmopolitizam bila nacionalnost on bi podrazumevao nacionalisticko okruzenje. Medjutim, gradjanin sveta ne vidi nacionalnost u ljudima, i za onog ko je nacionalista reci ce da je budala, a ne da je pripadnik npr. Srbin.

A o vrednostima mozes da procitas ovde: Gradjanin i gradjansko drustvo.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #124 poslato: 23.11.2007. 23:21 »

Znaci da cirilica vise nije samo pismo nego i sastavni deo srpske folklorne ideologije.

Iz tog razloga ovaj forum zabranjuje pisanje ćiriličnim pismom. Isto bi trebalo da i u praksi čine svi građanski opredeljeni, odnosno politički osvešćeni slobodni građani. Kad god je moguće, predstavljati latinicu umesto ćirilice. To je način da se iskaže nezadovoljstvo ustavnim rešenjem. Isto tako pozivam da kad god je gotovo nemoguće pisati ćirilicom, upravo tada je koristiti. Na primer, u slučaju ispisivanja imena velikih internacionalnih kompanija, kao što je Koka-Kola. Ispisati ovo ćirilicom je jednako, prema mom mišljenju, izvođenju parodije od pisanja ćirilicom.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
svetac38
Nazionalist
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #125 poslato: 24.11.2007. 12:00 »

Kosmopolitizam i globalizam nisu iste stvari. Kosmopolitizam je sublimacija nacionalnih, plemenskih ideja o coveku u jedan sveobuhvatni pojam coveka sveta, slobodne individue u slobodnom i od nacionalnosti i predrasuda oslobodjenog sveta. I vazna stvar: to nije nacionalnost, jer da bi kosmopolitizam bila nacionalnost on bi podrazumevao nacionalisticko okruzenje. Medjutim, gradjanin sveta ne vidi nacionalnost u ljudima, i za onog ko je nacionalista reci ce da je budala, a ne da je pripadnik npr. Srbin.

..prihatio bih ovo tumačenje da iste kosmopolite nisu sklone na sledeće obrazloženje: kada Francuzi pevaju Marsljezu ili Amerikanci, posle 11.septembra na svim medijima emituju patriotsku muziku (lakih nota) i mrze Arape širom sveta to su demokratske tekovine, ali ako Srbi nevino i bez zadnjih namera podignu tri prsta e to je primitivni balkanski nacionalizam.......

Citat
A o vrednostima mozes da procitas ovde: Gradjanin i gradjansko drustvo.

.....da li je to politička ideologija

Iz tog razloga ovaj forum zabranjuje pisanje ćiriličnim pismom

....zabrane me iritiraju i izazivaju........, a ja verovao u vaša objašnjenja o racionalnom i praktičnom........

Citat
............. Isto tako pozivam da kad god je gotovo nemoguće pisati ćirilicom, upravo tada je koristiti. .............

........evo vidiš da umem da poslušam čak i tvoj savet. Na ovom forumu je gotovo nemoguće pisati ćirilicom.......
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
debeli dud
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #126 poslato: 25.11.2007. 19:12 »

Jer cirilica je deo kulturnog kolora Srbalja, a posto mi zagovaramo oslobodjenje od tog kulturnog folklora i kosmopolitsku svest, kritikujemo upotrebu cirilice jer poziva i predstavlja upravo taj nacionalni folklor.

Kazes da je odredjeno pismo deo nacionalnog folklora? Jel to kazes?
Sačuvana
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #127 poslato: 25.11.2007. 19:19 »

Instrumentalizacija pisma. Instrumentalizacija pisma stoji iza ovoga što Plodni Bizon naziva kulturnim folklorom. To je opasna prozivka. A pošto je ovde rečeno da se koristi latinica ne zato što je ona srpsko pismo kao što je i ćirilica, nego samo iz razloga što je ukinuta ustavom, vodi u situaciju da se i latinica instrumentalizuje. Uostalom podeliti pisma prema ideološkoj naklonosti korisnika je već samo po sebi instrumentalizacija.
Sačuvana
Plodni bizon
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #128 poslato: 25.11.2007. 22:05 »

prihatio bih ovo tumačenje da iste kosmopolite nisu sklone na sledeće obrazloženje: kada Francuzi pevaju Marsljezu ili Amerikanci, posle 11.septembra na svim medijima emituju patriotsku muziku (lakih nota) i mrze Arape širom sveta to su demokratske tekovine, ali ako Srbi nevino i bez zadnjih namera podignu tri prsta e to je primitivni balkanski nacionalizam.......

Kosmopolita srpske provenijencije bi osudio pre svega situaciju u njegovoj zemlji, i ne interesuje ga problem kosmopolita u Americi koji moraju tamo da se bore protiv nacionalista koji mrze Arape [ kao sto i ovde mnogi mrze Albance, Hrvate i ostalu "bagru" koja "nam" je nanela toliko zla, kako kazu ], ili da se buni u vezi s problemom francuskog kosmopolite koji slavi svoju zastavu ili ne znam sta. To su problemi kosmopolita po citavom svetu. To je posao intelektualaca i oni se bore protiv nacionalnih, verskih i ostalih vrsta predrasuda. A sad opet da se vratim na Srbiju, mene najvise zanima Srbija jer tu zivim.

Instrumentalizacija pisma.

To jeste pravi termin za sve ovo, ali zar se ne slazes da je i brisanje latinice iz ustava isto tako instrumentalizacija pisma kako bi tadasnja i sadasnja vlast dobila nekoliko hiljada patriJotskih glasova vise? Da krenemo onda od tog prvog pogresnog poteza, pa da vidimo kakva je borba moguca protiv instrumentalizacije.
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #129 poslato: 26.11.2007. 02:29 »

drugim rechima, ako smem da se nadovezhem na plodnog, delovati lokalno a misliti globalno, u smislu globalno na nivou kosmopolitizma.
da ne bih samo trolovao temu, da dodam i u vezi sa cirilicom. mislim da je stvar sa ustavom odavno zavrsena, to moze i da se zaboravi. ali meni je u svemu zaista zanimljivo shto se takozvane patriote ogranicavaju samo na cirilicu, iako mogu da prisvoje dva pisma, pa da se hvale po svetu kako srbi znaju da pishu na dva nachina. zaista ne razumem taj pokushaj da se neshto shto je nashe otudji a sve od strane nacionalista koji bi trebalo barem na prvi pogled da se zanimaju za prisvajanje svega i svachega shto bi moglo da padne u taj nacionalni kosh.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #130 poslato: 17.01.2008. 14:27 »

Cak ce i u Hrvatskoj biti uvedeno ucenje cirilice kao izborni predmet, dok se kod nas ona nipodastava. Na srecu o tome se sve vise govori i nadam se da ce se na tom polju i takvoj praksi istrajati:

Citat
Apel za očuvanje srpskog jezika i pisma
Ministar prosvete Zoran Lončar uputio je juče, na otvaranju seminara profesora srpskog jezika, apel profesorima srpskog jezika i književnosti za očuvanje srpskog jezika i ćirilice. „Svima koji srpski jezik nazivaju drugačije, ne možemo to zabraniti, ali vreme pred nama biće sudija”, poručio je Lončar.

Nema tehnoloških prepreka za korišćenje ćirilice
U Srbiji ne postoje nikakve tehnološke prepreke za primenu ćirilice u informacionim tehnologijama, već postoji problem izbegavanja korišćenja ćiriličnog pisma u nekim društvenim krugovima, ocenjeno je juče na Okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije. Istaknuto je da treba omogućiti slanje SMS poruka na ćirilici, kao što je to standard u Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Bugarskoj i Makedoniji. Navedeno je i da je internet pretraživač „Gugl” svoje servise lokalizovao na srpskom jeziku i ćirilici i da je najkorišćeniji operativni sistem „Windows XP” preveden na srpski jezik i ćirilicu. U Srbiji od 19 ministarstava samo Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo poljoprivrede nemaju internet prezentaciju na ćirilici.
Sačuvana
svetac38
Nazionalist
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #131 poslato: 17.01.2008. 17:17 »

Kosmopolita srpske provenijencije bi osudio pre svega situaciju u njegovoj zemlji, i ne interesuje ga problem kosmopolita u Americi koji moraju tamo da se bore protiv nacionalista koji mrze Arape [ kao sto i ovde mnogi mrze Albance, Hrvate i ostalu "bagru" koja "nam" je nanela toliko zla, kako kazu ], ili da se buni u vezi s problemom francuskog kosmopolite koji slavi svoju zastavu ili ne znam sta. To su problemi kosmopolita po citavom svetu. To je posao intelektualaca i oni se bore protiv nacionalnih, verskih i ostalih vrsta predrasuda. A sad opet da se vratim na Srbiju, mene najvise zanima Srbija jer tu zivim.

....gomila gluposti na jednom mestu. U enciklopedijama je odavno razjašnjen pojam "nacionalista". I to nema veze sa tvojim trabunjanjem. Kosmopolita u smislu značenja koje ti forsiraš je borba protiv vetrenjača. Manja je mržnja u Srbiji prema ostalim nacijama, od mržnje koju ti iskazuješ prema pojmu "sprsko"

Citat
To jeste pravi termin za sve ovo, ali zar se ne slazes da je i brisanje latinice iz ustava isto tako instrumentalizacija pisma kako bi tadasnja i sadasnja vlast dobila nekoliko hiljada patriJotskih glasova vise? Da krenemo onda od tog prvog pogresnog poteza, pa da vidimo kakva je borba moguca protiv instrumentalizacije

.....sigurno ne na način koji se ovde forsrira od strane administracije foruma, zabranom ćirilice. Latinica meni nikada nije smetala i koristim je bez problema. Niko meni latinicu nije zabranio. Niko mi nije vratio neki službeni dokument koji sam iz praktičnih razloga napisao latinicom. Prvi put sam u situaciji (ovde) da mi neko nešto zabranjuje..............
Sačuvana

avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #132 poslato: 17.01.2008. 23:24 »

Citat
Apel za očuvanje srpskog jezika i pisma
Ministar prosvete Zoran Lončar uputio je juče, na otvaranju seminara profesora srpskog jezika, apel profesorima srpskog jezika i književnosti za očuvanje srpskog jezika i ćirilice. „Svima koji srpski jezik nazivaju drugačije, ne možemo to zabraniti, ali vreme pred nama biće sudija”, poručio je Lončar.

otkud pravo ministru i to ministru za prosvetu da srpskim jezikom i pismom naziva samo cirilicu? kakve veze ima sa srpskim jezikom i pismom to sto se neko zalaze za cirilicu? latinica je isto tako srpsko pismo i neverovatno je da se nacionalisti u srbiji zalazu po prvi put za to da se srbiji nesto oduzme, sto je njeno. bolesna situacija, moram priznati.
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #133 poslato: 19.01.2008. 03:47 »

pa to je ministar lonchar. shta mozhesh da ochekujesh od tog choveka nego da pricha gluposti.
inache stvarno zanimljiv fenomen da srbi i to velikosrbi oduzimaju sebi nesto shto je njihovo, odnosno nashe.  problem je izgleda to shto je latinica i tudja, pa ne zhelimo da delimo sa nekim tako neshto kao shto je pismo.
Sačuvana
DramatisPersonae
Gradjanin
*

Duh bunta: +50/-14
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #134 poslato: 06.02.2008. 20:25 »

realno gledano, latinica u svakom pogledu prednjaci nad cirilicom, tj. barem je vishe zastupljena.
Sluzim se celog zivota latinicom (sa izuzetkom vojske u kojoj je obavezna cirilica) i mogu da vam kazem da mi jeste bilo neobichno kada sam preshao na cirilicu. Hahahaha cak sam i zaboravio pojedina slova kako se pishu...
shto zaista ne bi trebalo da se desi, te stoga valja reanimirati cirilicu.
Ne znam za vas, ali moj brat (koji je zagrizeni nacionalista, i bukvalno mrzi sve osim srba) je mene od malena uchio kako su bratoubilachki ratovi krivi za prognanost latinice.
Iskreno recheno, cirilica i dodushe nekako bolje opisuje ruralnu svest ovog podneblja, sa obzirom da je mnogo grublja i oshtrija, te dodushe mogu da shvatim zashto su se nacionalisti zakachili za cirilicu.
zaista mi bi bilo glupo da bilo koje pismo propadne zbog bilo kojih namera, iliti kao shto reche Branko, instrumentalizacije.
(koju ovaj forum takodje sprovodi)
ne mogu bash da kazem da vasha antinacionalistichka teza opravdava ovako iskljuchiv potez.
ogranicavanje slobode izbora, vishe mi dolikuje politichki predodredjenom skupu ljudi, a ne grupi intelektualaca koja propagiraju kosmopolitanizam, bez uvrede.
Sačuvana

Thank you for giving
This bright new morning
So steeped seemed the evening
In darkness and blood
There'll be no sadness
There'll be no sorrow
There'll be no road too narrow
There'll be a new day
And it's today
For us
Stranice: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 13   Idi gore