|
Barbarus
Gost
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 13.07.2006. 13:12 » |
|
Citao sam skoro negde a mislim da je bilo u Politici da se stremljenje internet foruma moze oceniti time sto pogledamo kojim se pismom pise. Ako se pise latinicom onda je rec o forumu demokratske, levo orijentisane, pa i globalisticke orijentacije. Ako se pise cirilicom onda je to, kaze se, konzervativna, nacionalna, verski obojena ideologija foruma. Tu se misli na iskljucivo resenje, a ne na pojedince koji pisu ovako ili onako. Ja pisem kako mi je lakse. Ponekad cirilicom ponekad latinicom. Na internetu iskljucivo latinicom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Beli Orao
Gost
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 30.07.2006. 02:45 » |
|
Piši svoje pismo jer je tvoje, a tuđe koristi kad pišeš onome ko ne zna da čita tvoje. Kao što u Srbiji govoriš svojim jezikom, a u tuđoj zemlji jezikom koji razumete i ti i tvoji sagovornici. To važi i za Srbiju ako pričaš sa strancem.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Plodni bizon
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 03.09.2006. 14:10 » |
|
Ja ne znam zasto se ovde ne bi zabranilo koriscenje cirilice ako zelimo da na forumu ucestvuju i ljudi iz Hrvatske i BiH. Zasto njima otezavati ako mi znamo da koristimo latinicu? To je cisto radno pismo, na forumu, i nista dalje od toga ne mora da implicira.
Postoji neki forum, valjda je Pogledi.net ili tako nesto, uglavnom radi se o nekakvoj "mrezi srpskih sajtova", koji se sakupljaju na tom forumu, i posto osnivaci i korisnici ne podnose ljude drugih nacionalnosti sem srpske, uveli su da je moguce pisati (registrovati se) jedino cirilicom.
Zasto bi iskljucenje cirilice na ovom forumu bila drugacije tretirana? Zato sto mi znamo da koristimo latinicu, a ljudi iz regiona (Hrvatska, BiH) ne, tako da bi se iskljucenjem cirilice i pisanjem latinice i ljudi iz pomenutih zemalja osecali kao na mestu gde mogu da pisu i komuniciraju, odnosno prate diskusije.
Molim da se razmotri ta mogucnost i predlog.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 03.09.2006. 17:46 » |
|
Protiv sam, treba dati svakom pravo da pise pismom kojim zeli. Posebno bih postavio pitanje da li ljudi iz Hrvatske i BiH zaista ne umeju da citaju cirilicu posto mislim da mnogi od njih umeju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Beli Orao
Gost
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 07.09.2006. 17:11 » |
|
Postoji neki forum, valjda je Pogledi.net ili tako nesto, uglavnom radi se o nekakvoj "mrezi srpskih sajtova", koji se sakupljaju na tom forumu, i posto osnivaci i korisnici ne podnose ljude drugih nacionalnosti sem srpske, uveli su da je moguce pisati (registrovati se) jedino cirilicom. Ovo gore nije tačno. Možeš da se registruješ jedino korišćenjem ćirilice jer Srbin treba da se potpisuje ćirilično, kao Srbin. A možeš posle da biraš kako ćeš da pišeš. To što pričaš o ukidanju ćirilice na forumu samo potvrđuje moj stav da je ovaj forum i organizacija delo obične balavurdije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +160/-101
Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 04.10.2006. 00:00 » |
|
Pozivam one koji dobro znaju sa grafikom da odrade baner ili natpis koji bismo postavili na forumu i sajtu, u dnu ili u vrhu svih ovih stranica, a koji bi se ticao podrske latinici. Nesto tipa: "Pisi latinicom", ili "Latinica - moje pismo", uz zastitni znak Differentia u pozadini (bledo) ili negde u dnu, ili pak uz manjim slovima ispisano: Podrska latinici od strane nevladine organizacije Differentia.
To je moj predlog. Najpre bi trebalo sloziti se oko ovoga, da bi baner mogao biti postavljen.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 04.10.2006. 11:39 » |
|
Pozivam one koji dobro znaju sa grafikom da odrade baner ili natpis koji bismo postavili na forumu i sajtu, u dnu ili u vrhu svih ovih stranica, a koji bi se ticao podrske latinici. Nesto tipa: "Pisi latinicom", ili "Latinica - moje pismo", uz zastitni znak Differentia u pozadini (bledo) ili negde u dnu, ili pak uz manjim slovima ispisano: Podrska latinici od strane nevladine organizacije Differentia.
To je moj predlog. Najpre bi trebalo sloziti se oko ovoga, da bi baner mogao biti postavljen. Ovo mi bas zvuci malogradjanski...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
polemos
Nazionalist
Duh bunta: +21/-1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 05.10.2006. 18:10 » |
|
Ja se ne slažem sa idejom podrške latinici. Ako neku ideju treba podržati, to je ideja slobodnog izbora pisma kojim će se pisati.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mj@d
Gost
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 06.10.2006. 20:48 » |
|
građanski orjentisane grupe svoj stav u načelu ističu ličnim primerom, a ne zabranama koje bi nametale drugima štaviše, takvo ponašanje postaje imperativ savesti u društvu koje još nije počelo da se suočava sa svim posledicama despotije iz proteklih 15 godina
kršenjem prava na čije kršenje želite da ukažete zatvara se zli krug mentaliteta koji je omogućio i sve ono što se dešavalo proteklih 15 godina, uključujući i strogo centralizovanu državu i društvo pa i ovakav ustav
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 07.10.2006. 14:11 » |
|
Po predlogu Ustava za cije usvajanje ce se glasati na referendumu, cirilica je jedino sluzbeno pismo.
Koliko je to produktivno i zbog cega je pismo mozda i u siroj upotrebi potpuno zanemareno i izbrisano?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 09.10.2006. 12:29 » |
|
Svojevrsna ustavna oficijelizacija ćirilice će ovu samo ogaditi ljudima jer po pravilu službena prepiska i obeveštenja uglavnom nose neke loše vesti ili koriste rogobatne nadripravničke formulacije... Loše po ćirilicu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 09.10.2006. 12:32 » |
|
Zabrane su obeležja monoteizma... tabui su paganski.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
|
sAngiE
Gost
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 09.10.2006. 13:34 » |
|
Dakle, vecina jeste protiv izvbacivanja latinice iz sluzbene upotrebe.
Ponovicu da bojkot nije usmeren na cirilicu vec na cinjenicu da ne moze biti jedina u sluzbenoj upotrebi; latinica je u sirokoj upotrebi!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
mj@d
Gost
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 09.10.2006. 17:23 » |
|
Ponovicu da bojkot nije usmeren na cirilicu vec na cinjenicu da ne moze biti jedina u sluzbenoj upotrebi; latinica je u sirokoj upotrebi! bojkot nije isto što i zabrana na ovom forumu ljudima je zabranjeno da pišu ćirilicom onima koji pišu ćirilicom postovi se brišu differentia se time svrstala uz organizacije i grupe koje se zalažu za ograničavanje prava i sloboda građana sramno
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 09.10.2006. 18:54 » |
|
Da, zaista sramota je i beda da tim ljudima toliko udari njihova ideologija ili sta vec u glavu da krenu da prisu postove na cirilicnom pismu. Bas jadno.
A i nisu mi jasni oni koji smatraju da samo latinica treba biti sluzbeno pismo. Pa to je onda diskriminacija cirilice i oni koji pricaju o diskriminaciji postaju direktni diskriminatori. Definitivno se posle ovoga moje misljenje o kljucnim ljudima Diferencie snizilo. Ideoloska zaslepljenost ovde postaje bitnija od zdrave logike.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|