Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Partnerstvo | Brak | Porodica  (Pročitano 6958 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #75 poslato: 19.11.2007. 23:17 »

Sada u emisiji Kljuc je bila ova tema. Jedan zanimljiv predlog sam cuo od jedne gosce. Kaze da bi moglo da se kad se sklapaju brakovi sklope samo za prvih 7 ili 10 godina, a da se onda po tom periodu moraju ponovo potvrditi. Tako se oslobadjaju ljudi troskova koje razvod sudskim putem naplacuje, a i ne postoji u onoj meri strah od razvoda kakav je kod nasih ljudi i u nasem drustvu prisutan.
Smatram da je zdravi razvod bolji od loseg braka, kao jedan od gostiju u emisiji.
Sačuvana
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #76 poslato: 25.11.2007. 22:34 »

Ma i to je glupost, stvarno brak kao taj pravni pojam mi je nekako besmislen, jedino u sluchaju kad imate dece nekako mi ima razloga ako vec putujete mnogo je lakshe dobiti vizu ako ste u braku. Inache ovo vezivanje, i ekonomska rachunica koja se povezuje sa neprekidnom ljubavlju mi chak deluje debilasto. Svi znaju da je ljubav prolazna.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #77 poslato: 28.11.2007. 15:36 »

Kaze da bi moglo da se kad se sklapaju brakovi sklope samo za prvih 7 ili 10 godina, a da se onda po tom periodu moraju ponovo potvrditi.

dobar je predlog. mogu da se slozhim jer mnogi se boje da se razvode, da pokrecu postupak pred sudom. uopshte jako mi se chini glupo sada da se neko razvodi pred sudom. ko je tu sud da odluchuje da li bi neko trebalo da zhivi zajedno ili ne? razumem da sud odluchuje o imovini, ali to je drugo pitanje, a ne pitanje razvoda.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #78 poslato: 29.11.2007. 12:55 »

Svi znaju da je ljubav prolazna.

Taj stav je još i diskutabilan. Ono što svakako nije diskutabilno je upravo nepostojanje veze između pravno ili crkveno regulisanog braka i ljubavi kao osećanja. Brak je tu da se pravno verifikuje zajednički život, i on ne pita o tome da li se to dvoje vole ili šta tu među njima stvarno postoji. Otud brak podnosi kao institucija mora da podnese i interesno samo-na-papiru vezivanje, i ne može tome da se suprotstavi. Zato mi je jako smešno kad u onim kvazi-romantičnim filmovima vidim kako neko žuri da spreči nečije venčanje. Pa, pobogu, kakve veze ima hoće li se ona ili on pravno spojiti, ako tu nema stvarne ljubavi? Već sutra mogla bi/mogao bi da odem nekome drugom/nekoj drugoj, i opet to pravno verifikuje. Ne razumem zašto mnogi tom pravnom postupku daju neki veći značaj.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #79 poslato: 29.11.2007. 17:08 »

Ne razumem zašto mnogi tom pravnom postupku daju neki veći značaj.

Slicno je onom preseljenju devojke kod decka, kad prenese stvari i zive zajedno, ili kako se to strucno zove - kohabitiraju. A to kohabitirati znaci jos i imati spolne odnose, znas. E sad, zasto je bitan taj pravni cin. Pa bitan je jer onda objavljujes zajednici da zivis s nekim, da si pristao da lezes u krevet sa tom osobom i tako to. Znaci ipak se radi o koliko toliko ozbiljnoj stvari.
Sačuvana
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #80 poslato: 29.11.2007. 21:48 »

Ljubav nije prolazna, nego ljudi prebrzo dizu ruke i ponestaje im masta i inspiracija. Mislim da je i sama ljubav po malo deo maste, a kada neko u zivotu ima stil i volju, moze svasta lepo da mu se desi. Jako je vazno znati, biti svestan koliko moze biti lepo i vredno ono sto gradimo sa nekom, nama dragom osobom. Koliko i sami postajemo bolji i bogatiji, sigurniji, ispunjeniji. Za ljubav je pre svega potrebna zrelost i snaga da upoznajemo nekoga, da razmisljamo o njemu. Lepo je kada se to dogodi sa nekom osobom koja nam je privlacna na prvi pogled, to je retko, ali moze biti sjajno. Bez zrelosti nema ljubavi, one prave, cvrste, vec samo zaljubljivanja i "lebdenja"... Prava ljubav je mnogo slozenija i dublja.
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
DaXa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #81 poslato: 29.11.2007. 21:53 »

Ja mislim da je upravo to shto ne dignu ruke na vreme razlog zbog tog nestajanja ljubavi, jednostavno u prirodi je chovekovoj da bude radoznao, a ovi nashi klasichni brakovi sadrzhe samo jednu novinu, nove probleme, svadje itd. a tu je ono sexualno zadovoljstvo, koje priznacate nije isto 1. i 51. puta, zato i ljudi varaju jedni druge u braku. Meni je dosta interesantniji onaj krug ljudi koji veruje da ga taj nece prevariti, toliko sigurni u sebe, a u stvari vrlo dosadni, takvi chesto upadaju u psiholoshke bedake iz kojih vecina nikad nece uspeti da se izvuche.
Sačuvana

modesty
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #82 poslato: 29.11.2007. 21:58 »

Ne slazem se, zato sto je mnogo teze iznova otkrivati nesto zanimljivo u osobi sa kojom si i obogatiti vezu, nego po malo uzeti od svakoga i to pravdati radoznaloscu. To mozda i jeste radoznalost, ali nije ljubav. Neces verovati, jedan moj drug je izjavio kako smatra to "cesto menjanje" ogledalom inteligencije.
Sačuvana

DaXa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #83 poslato: 29.11.2007. 22:16 »

Haha, govorim da chim dodjete to neke granice, kada recimo upoznate toliko osobu da vam postane dosadna, logichno je da pochnete da zhudite za drugim, kao kada vam dosade igrice kada ih predjete uzmete novu. Uostalom chemu onoliki haremi u proshlosti...

A taj tvoj drug, pa voleo bih da ga upoznam, a i mislim da se to nije odnosilo na ove duzhe veze vec na one krace, a ti modesty shto se da zakljuchiti imala si dosta tijeh veza(to je moj lichni utisak), i ne citiraj neshto shto bi moglo da ti shkodi.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #84 poslato: 30.11.2007. 00:04 »

Zapanjen sam (ovim što sledi kao citat)!!!

Ljubav nije prolazna, nego ljudi prebrzo dizu ruke i ponestaje im masta i inspiracija. Mislim da je i sama ljubav po malo deo maste, a kada neko u zivotu ima stil i volju, moze svasta lepo da mu se desi. Jako je vazno znati, biti svestan koliko moze biti lepo i vredno ono sto gradimo sa nekom, nama dragom osobom. Koliko i sami postajemo bolji i bogatiji, sigurniji, ispunjeniji. Za ljubav je pre svega potrebna zrelost i snaga da upoznajemo nekoga, da razmisljamo o njemu. Lepo je kada se to dogodi sa nekom osobom koja nam je privlacna na prvi pogled, to je retko, ali moze biti sjajno. Bez zrelosti nema ljubavi, one prave, cvrste, vec samo zaljubljivanja i "lebdenja"... Prava ljubav je mnogo slozenija i dublja.

Po prvi put se na forumu mogu složiti sa Modesty, i to gotovo sa 100% njenog teksta u poruci! Ne mogu da verujem da sam čuo da je za ljubav potrebna zrelost, pa čak i to da je lepo upoznavati nekoga i posvetiti mu se. Da će neko, pa da to još bude devojka, i nakon svega što je ovde izrekla - da bude baš Modesty - da kaže nešto takvo nikada se ne bih kladio. Što je najbolje, sve je to sažeto iznela u par rečenica...

Sjajno, Modesty.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
modesty
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #85 poslato: 30.11.2007. 10:50 »

osmeh

Haha, govorim da chim dodjete to neke granice, kada recimo upoznate toliko osobu da vam postane dosadna, logichno je da pochnete da zhudite za drugim, kao kada vam dosade igrice kada ih predjete uzmete novu. Uostalom chemu onoliki haremi u proshlosti...
A taj tvoj drug, pa voleo bih da ga upoznam, a i mislim da se to nije odnosilo na ove duzhe veze vec na one krace, a ti modesty shto se da zakljuchiti imala si dosta tijeh veza(to je moj lichni utisak), i ne citiraj neshto shto bi moglo da ti shkodi.

Daxo, ne bi ovo moglo da mi skodi, jer to jeste moj iskreni na stav. Nije mi se desilo da mi neko dosadi. Obicno su postojale druge i mnogo komplikovanije barijere. Nije iskljuceno da covek vremenom i sazri, pa dodje da ovakvog razmisljanja, mozda je to i moj slucaj, ali veze u kojima sam ja bila su uglavnom pucale iz drugih razloga.
Sačuvana

provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #86 poslato: 06.12.2007. 15:33 »

Pa, pobogu, kakve veze ima hoće li se ona ili on pravno spojiti, ako tu nema stvarne ljubavi?

ljudi se venchavaju i iz raznih drugih razloga. ima tu i potrebe da se dobije drzhavljanstvo, ali ima i radi zbrinjavanja. koliko puta vidimo mlade, lepe devojke kako se udaju za ljude koji samo shto nisu umrli od starosti, samo zato shto imaju puno para. za nju je pravno spajanje jako vazhan momenat u svem tom chinu. nema tu ni trunke ljubavi. ali matorac prihvata i to, i zna da je prevaren, da nije voljen, ali iz zahvalnosti prema toj mladoj zheni shto ga prihvata, zajedno sa parama, pristaje da joj da u nasledstvo svoje bogatstvo.
Sačuvana
DaXa
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #87 poslato: 14.12.2007. 15:16 »

Upravo to ;] To su ti presvetli razlozi za venchavanje.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +70/-8
Van mreže Van mreže

Everything happens for a reason

« Odgovor #88 poslato: 10.07.2008. 15:05 »

E to je suštinski problem koji zapravo krije razliku u očekivanjima izmedju muškaraca i žena. Žene su na višem nivou svesti u tom smislu ali kao da nemaju strpljenja, odnosno kao da žure i žele da budu posve sigurne previdjajući momenat preoblikovanja izabranog muškarca. Muškarac je kreten prema kome treba imati taktiku, jer u krajnjoj liniji rezultat može biti dobar iako se na početku čini da to nije to. Kao kada uzgajaš biljku... na početku je bilo zaista depresivno, ali na kraju je porasla velika pa sam je sa izuzetnim zadovoljstvom konzumirao..... sve sami hedovi.... Elem, muškarac je nesiguran i povlači se, beži od odgovornosti jer nema viziju perspektive. Da je ima on bi se sasvim sigurno mobilisao. Svako vidi onu drugu stranu kao produžetak vlastitih potreba, kako to reče dr Vuk Stambolović. Supružnici nisu puke aplikacije njihovih individualnih sebičnosti.

Da li bi ovo znacilo da je mogucnost promene izvesnost ili to ipak zavisi od sposobnosti zene da "preoblikuje" kretena (nisu moje reci).
Zasto bi neko uopste kretao u takvu avanturu sa nesigurnim rezultatom?
Sta uraditi ako je obrnuta situacija u pitanju, odnosno da li muskarac ulazi u brak sa idejom da bi mogao da promeni svoju partnerku i ucini je sebi zgodnom?
Zasto je muskarac nesiguran i ako jeste moze li to da se promeni s godinama... ili je njegova infantilnost na proveri pa ko izdrzi?
Sačuvana

Drugom cesto oprastaj, sebi nikad!

latinska
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +114/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #89 poslato: 10.07.2008. 15:32 »

Da li bi ovo znacilo da je mogucnost promene izvesnost ili to ipak zavisi od sposobnosti zene da "preoblikuje" kretena (nisu moje reci).
Zasto bi neko uopste kretao u takvu avanturu sa nesigurnim rezultatom?
Sta uraditi ako je obrnuta situacija u pitanju, odnosno da li muskarac ulazi u brak sa idejom da bi mogao da promeni svoju partnerku i ucini je sebi zgodnom?
Zasto je muskarac nesiguran i ako jeste moze li to da se promeni s godinama... ili je njegova infantilnost na proveri pa ko izdrzi?

Šta je onda alternativa? U stvari znam tačno šta je alternativa i počeću da je brojim. Alternativa je svud oko mene, sve same prestarele devojke, tzv baba-devojke, koje već ubile četrdesetu i nikako da nađu "pravog". Kako vreme odmiče neće ga ni naći. Nema takvog. Hipotetičko pitanje šta bi muškarac činio, u to neću da ulazim jer me to suštinski ne zanima. Šta bi žena mogla da učini, pa mogla bi mnogo toga. Mogla bi od muškarca da napravi čoveka. Ali zašto bi? Zar nije lakše ostati baba-devojka? Ja mislim da je lakše. Zašto je muškarac nesiguran? Zato što je sve nesigurno i biće sve nesigurnije. Prosto nisu vaspitani za permanentnu fleksibilnost. Greška kulture. Zato odumiremo i verujem da ćemo odumreti. Odumiranje nema alternativu.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
Stranice: 1 ... 4 5 [6] 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: