Prijatelja nasamo kori, a javno ga hvali. (Seneca)
Javno ne hvalim niti sebe ako sam nešto loše uradio, a kamo li prijatelja. Prijatelja bih poštedeo nekih ozbiljnih uvreda, ali bih ga uvek pre javno osramotio makar malo, nego nasamo. Jer kad ga koriš pred drugima, ukor uzima mnogo ozbiljnije, i trebalo bi da nastoji to popraviti.
Bolje je prijatelju oprostiti nego ga izgubiti. (Arapska narodna poslovica)
To stalno činim. A i nije neko rešenje ako se to ponavlja iz dana u dan. Drugim rečima, ako možeš bez takvog prijatelja (ako imaš drugih), napusti ga.
Sklapaj prijateljstvo samo sa sebi ravnim. (Ovidius)
Uh, kad bih ja ovako činio, mislim da ne bih u životu sklopio niti jedno prijateljstvo. Šta, uostalom, znači to - sebi ravnim? Ravnim u pogledu intelekta, emocionalnosti, veštine igranja šaha?
Onaj kome je iskreno stalo do prijateljstva, ne nastoji da dobije prijatelja, već da postane prijatelj. (Simonid)
Ali kako bi iko nastojao da "dobije prijatelja"? Dobijanje prijatelja je upravo njegovim "postajanjem".
Grube šale prijatelja isto su što i izdajstvo. (Africka narodna poslovica)
Da, to i meni smeta. Ali i to istrpim. Da, mnogo sam tolerantan, lažno tolerantan, jer u sebi sam duboko nezadovoljan takvim ljudima. No, to nije pravo prijateljstvo.
Čuvaj me Bože, prijatelja, jer se neprijatelja čuvam sam.
Konfucije
Ima smisla. Mada do skora nisam verovao da ne umem oceniti čoveka uz svega desetak minuta živog razgovora. Pošto sam to shvatio, vidim da je Konfučije u pravu.
Lakše je oprostiti neprijatelju, nego dobrom prijatelju.
William Blake
Slažem se. Prijatelj nije prijatelj ako greši, odnosno ako je potrebno opraštati mu. Što je više takvih oprosta, manje ga mogu smatrati prijateljem, koliko god ja to hteo.
Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj će vam raniti duh.
Buddha
Ovo važi pre svega za ljubav (recimo sa devojkom koja vam je prijatelj i još uz to devojka).
Da moram birati između izdaje domovine i prijatelja, nadam se da ću imati hrabrosti izdati domovinu.
Forster
Ha! Pa, ovaj, ja bih izdao "domovinu" sopstvenom voljom. Samo nemam tu moć trenutno. Ali dobro, valjano rečeno.
Prijatelj mog prijatelja je moj prijatelj. Prijatelj moje prijateljice je moj neprijatelj.
N.N.
Ovo bi moglo biti za temu: Mogu li imati prijateljicu, a da ne pomišljam na to da mi može biti devojka. Tak da neću komentarisati ovde. Čekamo otvaranje takve teme.