Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: O prijateljstvu  (Pročitano 8232 puta)
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +121/-93
Van mreže Van mreže

« poslato: 25.07.2006. 21:19 »

Juče sam imao malu polemiku sa internet prijateljima u pričaonici a tema je bila prijateljstvo. Hteo bih da analiziramo koje su osnove prijateljstva, postoji li granica između prijateljstva i ljubavi i kako izgleda idealno prijateljstvo.

Povod za razgovor o prijateljstvu bila je pomisao da je imati prijatelja jedna od psihičkih potreba, ne bi li se vreme provelo bolje nego u samoći. Prijatelj je tu shvaćen kao sredstvo da se izbegne neko neugodno osećanje samoće a ne kao neko kome pridajete vrednost nezavisno od situacije u kojoj se nalazite.

Neka ovo bude dovoljno za uvodni post kako ne bismo u startu temu suzili na ono što autor-postavljač ima na umu. Dakle, o tom potom.
Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 25.07.2006. 22:06 »

Citat: "Mizant"
Povod za razgovor o prijateljstvu bila je pomisao da je imati prijatelja jedna od psihičkih potreba

Sve je samo psihicka potreba. Reci mi nesto sto nije.
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #2 poslato: 05.08.2006. 01:38 »

Prijatelj ti je obicno onaj sa kim mozes i da cutis a da se dobro razumete i bez pitanja "zasto cutis". Ili da pojasnim, mozes cutati a ne osecati se neugodno.
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #3 poslato: 06.08.2006. 00:13 »

Citat: "General"
Prijatelj ti je obicno onaj sa kim mozes i da cutis a da se dobro razumete i bez pitanja "zasto cutis". Ili da pojasnim, mozes cutati a ne osecati se neugodno.

Hahahaha. So true!
Sreo sam jednom u autobusu druga iz osnovne (nije iz mog odeljenja) koji me opasno nervira. Pokušao sam da ga izbegnem na sve načine, ali kao što to obično biva, takve stenice se uvek zalepe za tebe kada to najmanje želiš. U početku sam ljubazno vodio konverzaciju, a kada je počeo žešće da smara, okrenuo sam glavu prema prozoru, kao znak da želim da uživam u malo tišine. Tada me je upitao ono famozno pitanje zbog kojeg bih svakog napucao kao da mi je lupio šamarčinu:
- Zašto ćutiš?
- A šta drugo da radim?
- Reci nešto.
- Nešto.
- ha-ha
- Ae mrsh.

Nadam se da ga neću ponovo sresti.  Cheesy
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 19.08.2006. 13:26 »

Juce sam citao neke nebulozne izjave o prijateljstvu, tipa "ko je uvek tu", "ko te razume", itd. A u stvari ne shvataju da te i neprijatelj moze razumeti pa jos vise ti biti neprijatelj nego kad te ne bi razumeo. Ovaj sto je uvek tu moze biti da je tu zato sto zeli da te ometa u nekom nastojanju. Moram da se pohvalim da sam nedavno rekao nekome da mi je prijatelj zato sto nemamo bolje poznanike pa moramo da se druzimo i pravimo kompromise jer nas ne zanimaju slicne stvari. I to je definitivno prijateljstvo kao psihicka potreba. Uopste ne mora da taj drugi bude uvek tu, opet je prijatelj ako se pojavi s vremena na vreme kad ti je potreban i obratno. Ne znam zasto ljudi imaju potrebu da stalno neke pojmove velicaju i dopisuju neke atribute samo da bi izgledali lepse.
Sačuvana
Altruisticki idealista
Gost
« Odgovor #5 poslato: 24.09.2006. 22:15 »

Jeste li gledali film Olega Novkovića ``Sutra ujutro``?
To vam je jedna divna analiza prijateljstva i traganje za uzrocima propadanja istog. Da li ljubav ili ljubomora ili prostorna udaljenost nepovratno uništavaju ovu krhku, krhku stvar?
PS: Ne zamerite, pijem vince dok razmišljam o ovoj krhkoj, krhkoj stveri, što bitno utiče na moju sintaksu i druge za stil i pismenost stvari bitne...
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +6/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 25.12.2006. 10:56 »

Umalo da otvorim topik "O prijateljstvu", kad slučajno videh, da isti postoji i da se nalazi na dnu stranice, a kako mislim da je ovo jedna od "večnih" tema, predlažem da se ovaj topic stavi kao "pinned".

A zašto sam hteo da govorim o prijateljstvu? Pa eto, sinoć sam gledao TV i po ko zna koji put se pitao šta se nalazi u glavama ljudi koji prave reklame. Reklame, prijateljstvo?

E da. I prijateljstvo se može reklamirati. Imate prijatelje, kaže reklama MT:S. Pa ona od Telenora, stvari mogu izgledati drugačije. Gledam sve one egzaltirane ljude na reklamama. Kako se dolazi do tog nivoa svesti? Čovek u odelu daje "gol" i pada na kolena. Riba se okreće i trči kao nečemu (nekome) i to (zamislite), na samom kraju reklame. Smeše mi se face sa TV-a. Opustite se, kažu i ne mislite na keš. Dobro se provedite. Vežite kosu svoje devojke u čvor, da biste se uverili u čvrstinu njenih vlasi i dopustite joj da vam pokaže svoju pozadinu, pitajući vas šta vam se na njoj najviše dopada.

IMATE PRIJATELJE.

PA GDE SU? GDE SU MI PRIJATELJI? Počeću da vodim ljubav sa TV-om. I da mu budem prijatelj. Počeću da mu se jadam i da mu se kezim. Ugasiću ga, krenuću iz sobe, a onda ću da se okrenem nabacim budalast osmeh i dotrčim do daljinca.

IMATE PRIJATELJE.

CRNCE. RUSE. KINEZE.

A GDE SU MOJI PRIJATELJI?

Nekako smo na silu uvučeni u tu igru. Sumnjičavo gledamo ljude oko nas, zagledamo im se u (s)umorne face i ne verujemo im. Više verujemo praznoj rečenici.

Stvari mogu biti drugačije.

Ajde?

IMATE PRIJATELJE.

Ja baš i nemam.
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 25.12.2006. 19:14 »

PA GDE SU? GDE SU MI PRIJATELJI? Počeću da vodim ljubav sa TV-om. I da mu budem prijatelj. Počeću da mu se jadam i da mu se kezim. Ugasiću ga, krenuću iz sobe, a onda ću da se okrenem nabacim budalast osmeh i dotrčim do daljinca.

Ne trudim se da uhvatim više poentu tih reklama. Naime, referentni sistem koji postoji u mnenju razlikuje se bitno u odnosu na moj, tako da više ne postoji nikakav način da komuniciram sa onim što se prezentuje kao nova informacija ili poruka.

Drugim rečima, ono što nudi TV kutija (sem kad su to filmovi) tangira obično profil prosečnog gledaoca, a onaj ko od toga odstupa može da se ili nervira, ili da prestane da gleda, ili da razmišlja o tome kako i koliko poruka ne pogađa njegovu svest.

Slično stvari stoje i sa ljudima u okruženju, i, upravo iz tog razloga što postoji mainstream informacija i komuniciranja, čini mi se da prijateljstvo kao stvarno vezivanje za nekoga kao bliske osobe više nije tako siguran pojam.

Dobar primer je i to sa reklama. Ako je cilj reklame bio da kaže kako su MTS i Telenor (ne znam za tu reklamu Telenora, ili nisam zapazio da je njihova) naši prijatelji, time što nam pomažu da se povežemo sa bližnjima (to mi pomalo liči na ono "sve za ljubav" ili ne znam već kako se zovu one emisije na Pink-u), prijateljstvo se svodi na neku vrstu bezličnog posredovanja. Tako bi prijatelj mogao da mi bude i kompjuter, automobil, gradski saobraćaj, itd.

Ako mi je telefon prijatelj, ili MTS ili Telenor, kako da razmišljam o onome što sam do sada mislio kao prijateljstvo?

Ipak mislim da je ovde stvar slična onoj iz Paklene pomorandže, i da se taj metod koristi već godinama pri kreiranju reklama. Daju vam da gledate osmehe, lepe scene (zavisi, meni recimo nije lepa scena ako gledam zadnjicu neke ribe[tine]), prijateljstvo međ ljudima (ili neku simulaciju prijateljstva), kao nešto što nemate, ali biste voleli da imate (dakle, izazivaju onu balu na vašem mozgu kao na ustima), tako da kad pokažu na kraju reklame ko je reklamiran (neka kompanija koja nema veze sa onim što je u reklami prezentovano) vi stičete lepo mišljenje ne samo o onom što ste videli, nego i o onom što je izrečeno pošto se velika riblja zadnjica sklonila sa ekrana i ustupila mesto nazivu kompanije.

Prijateljstvo je, po mom mišljenju, pronađen zajednički interes u sferi duhovnog i zajednički rad na toj vrsti međusobne izgradnje.
Sačuvana

El Proyecto
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 26.12.2006. 20:15 »

Sto vise vreme prolazi, vise uvidjam da su mi najveci prijatelji iz porodice (najuze). Neki odnos gde postoji toplina kad treba, postoji hladnoca kad trebam da se ispraznim, da mislim o necemu... Uvek znam gde mogu naci onog ko me iskreno voli, ko mi je pravi prijatelj. Bez nekih stega sve funkcionise.

Prijatelji van porodice? Devojka? Moze ona to biti, zavisi.

Ostalo se svodi na drustvo, ljude koje srecem u prolazu, po potrebi - mojoj/njihovoj.
Sačuvana
Shumadija do Tokija
Administrator

Duh bunta: +6/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 29.12.2006. 09:15 »

Prijateljstvo je, po mom mišljenju, pronađen zajednički interes u sferi duhovnog i zajednički rad na toj vrsti međusobne izgradnje.
Mislim da ne treba baš svaku stvar definisati, klasifikovati, sortirati i odložiti u policu, pa kada nam zatreba, da je uzmemo sa police, oduvamo prašinu, i kažemo, a da prijateljstvo je...
Više volim da neke stvari ostanu pomalo u vazduhu, da egzistiraju gotovo metafizički.

BTW. Verujete li u prijateljstvo između muškarca i žene?
Sačuvana

Ljudi mnogo kradete! Da kraduckate pomalo pa da vas tolerišem...
Velja Ilich
Domaci izdajnik
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 29.12.2006. 15:36 »

Nikad nisam imao prijateljicu. U stvari, bio sam prijatelj s jednom devojkom zato što nisam hteo da mi bude devojka (kasnije sam pristao). Ali to ne možemo razumeti kao prijateljstvo jer je od početka bila jasno definisana prema nečem drugom. Pravog ženskog prijatelja nisam imao, i dobro je pitanje može li devojka da bude mladiću prijatelj, pogotovo ako jasno definišemo šta je prijateljstvo, a onda i šta je ljubav. (O tome je bilo reči na nekoj temi ranije, tj. ovde.)

Ako pretpostavimo da je tačno ono što sam rekao u prethodnom javljanju:

... i potom se zamislimo nad pojmom ljubavi između muškarca i žene, čini mi se da možemo da dođemo ako ne do iste, onda barem do slične definicije (naravno, ako bismo eliminisali seksualni odnos kao motiv u ljubavi). Ako govorimo o ljubavi koja se razlikuje od prijateljstva samo u tome što u njemu postoji taj odnos, neka vrsta telesne "interakcije", tada nam je prijatelj sve ono što i voljeno biće, s tim što ovoga ne gledamo kao objekat (seksualne vrste), i samim tim ga volimo ili je volimo neposrednije, u manjoj meri uslovljenim putem (ko može da dokaže sebi da u nekim slučajevima ne voli nekoga samo zato što mu ili joj je seksualni objekat?). No, ako se ljubav definiše kao "produbljeno osećanje zajedničkog interesa u sferi duhovnog, uz religiozni doživljaj voljenog bića i njegovu idealizaciju", prijateljstvo će biti svedeno na slaganje u manjoj meri nego u ljubavi, sa čim bih se ja lično mogao složiti.

Dakle, izvukao sam da je prijateljstvo manji nivo slaganja (pripadnosti) dveju osoba u sferi duha, dok je ljubav u višem nivou te sfere uz religioznost (posebno, idealizovano, izgradnje željno stanje) prema voljenoj osobi. Ako ovo primenimo na muškarca i ženu koji su prijatelji, kao što sam rekao još davno na gore navedenom linku, ne bi trebalo da je ispravno reći kako je prijateljstvo između muškarca i devojke nemoguće, već da je moguće, ali pod okolnostima za koje bih naveo da se tiču sledećeg: 1) nedovoljna duhovna bliskost (inteligencijom se mogu slagati, ali možda je neko drugačijeg karaktera ili ružnih navika koje se tiču odgovornosti prema porodici, možda neko nije sposoban da voli), 2) nedovoljna spoljašnja privlačnost (ovde ne mislim grubo na fizički izgled, već i na to da muškarac sa muškarcem koji mu je prijatelj ne može ući u ljubav baš iz tih estetskih razloga, na sličan način kao što ne bi mogao doći u takvu situaciju u slučaju da je pred nekom vrstom hermafrodita ili fizički nakazne devojke koliko god se duhovno s njom slagao).

Konačno, prijateljstvo između mladića i devojke ili muškarca i žene je, po mom mišljenju, moguće, kao što je moguće između dva mladića, ili dve devojke, i kao što su sve te ljubavi moguće, a dve navedene stavke opisuju okolnosti u kojima se događa jedno, odnosno drugo.
Sačuvana

UnDead
Teatralni mislilac

Duh bunta: +3/-1
Van mreže Van mreže

Besmrtni Filozof

« Odgovor #11 poslato: 29.12.2006. 17:21 »

Bas proslih par meseci imao sam prijateljicu, i evo priblizi se nova godina i mi odlucili da je cekamo zajedno, proslih 7 dana smo mnogo bili zajedno i ja poceo da se zaljubljujem... ali srecom uspeo sam da se trgnem pre nove godine (tacnije pre 2 dana) te smo odlucili da ne budemo zajedno u novogodisnjoj noci jer sam se stvarno osecao neobicno (citaj: zaljubljeno). U zivotu sam bio 2 puta zaljubljen ukljucujuci ovaj... s toga mogu da kazem da je ljubav samo za OBIČNE ljude, nije za ljude kao sto sam ja jer veoma NEGATVNO utice na akcije, ma primer primorava te da razmisljas samo o njoj/njemu i podpuno si dekoncentrisan bilo sta da radis! Dakle, katastrofa za duhovni mir, to sto se zove ljubav je bolest i treba ga se kloniti ako zelite normalan ritam zivota, ritam bez uzbudjenja... ako zelite umnu ravnotezu i ponovo se osecate sigurnim u sebe. Ljubav je iluzija, trosenje dragocenog vremena, zatvorenost...

Rekao bih da se sada uspesno lecim (ako je ne vidim sledecih mesec dana :(), dakle, sta me je vratilo u normalu? Rekao bih da je to... necete verovati... muzika, muzika me je podsetila ko sam ja.

Apocalyptic Hybrid

We will all face the death
Did you want to see the apocolyptic power
To a ??? and a figure of Apocolypse
A demon
We will fuckin' die

The end is here

Tell me something so they
destroy the populace
Never been so ???
Would we know, would you know
Everything is soaked in blood
Everything is soaked in blood
Will we die?

Death is here
The end is now
Death is here
The end is now

Tell me should we now ???
???
Suffocate the air is here

Do you wanna to die?
I don't wanna die
We will die

???

Do you wanna die?
I don't wanna die
We will die

We'll soon
know what it's like to die
They are witnessing my creation
they take my fuckin' life
I don't want to die
Burning flesh is lighting up the sky
Lie!

Leaning on the edge
to take the final step
I'll take my last breath
and it will be the end

???
??? suffocate there

Do you wanna die?
I don't wanna die
Well, you're gonna die

???
Nervous from my ???
Do you wanna die?
I don't wanna die
Well, you're gonna die?

Death is here
The end is now
Death is here
The end is now
Sačuvana

We're just living to die...
                                    You'll understand when I'm dead...
sensej
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 02.01.2007. 00:12 »

... peijateljstvo je nepisano-nesvjesna zelja u nama da se dokaze nase drustveno bice ,- ali ta teznja je skoru uvijek osudjena na propast !

... Samo znam za jednu Istinu,-
                                         Sensej vam zeli vise nego sto vam moze pozeljeti lijepog u Ovoj Godini i taj pocetak da ne stane !!!
Sačuvana
Altruisticki idealista
Gost
« Odgovor #13 poslato: 14.01.2007. 16:10 »

Evo nekih miiiiiisli o prijateljstvu:

Prijateljstvo je jedna duša u dva tijela. (Aristotel)

Prijatelje sreća stvara, a nevolja provjerava. (Seneca)

Prijatelja nasamo kori, a javno ga hvali. (Seneca)

Bolje je prijatelju oprostiti nego ga izgubiti. (Arapska narodna poslovica)

Sklapaj prijateljstvo samo sa sebi ravnim. (Ovidius)

Onaj kome je iskreno stalo do prijateljstva, ne nastoji da dobije prijatelja, već da postane prijatelj. (Simonid)

Grube šale prijatelja isto su što i izdajstvo. (Africka narodna poslovica)
Sačuvana
maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #14 poslato: 04.02.2007. 19:23 »

evo još nekih:

Čuvaj me Bože, prijatelja, jer se neprijatelja čuvam sam.
Konfucije

Lakše je oprostiti neprijatelju, nego dobrom prijatelju.
William Blake

Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj će vam raniti duh.
Buddha

Da moram birati između izdaje domovine i prijatelja, nadam se da ću imati hrabrosti izdati domovinu.
Forster

Ne hodaj iza mene, možda te neću voditi. Ne hodaj ispred mene, možda te neću slijediti. Jednostavno hodaj kraj mene i budi mi prijatelj.
Albert Camus

i, konačno

Prijatelj mog prijatelja je moj prijatelj. Prijatelj moje prijateljice je moj neprijatelj.
N.N.   Zelenko
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: