Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: O prijateljstvu  (Pročitano 9761 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
DaXa
Libertarijanac

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #45 poslato: 09.08.2007. 00:41 »

Ne, verujem u prave i iskrene prijatelje, pre ili kasnije mora da pukne. Kao dokaz navodim ovo:

i najbolji prijatelj - ovde je bilo jedno, nakon cega je ostalo nijedno.
I ja imam slichnih iskustava, prijateljstva se sklapaju zarad neke obostrane koristi u to vreme, a kad obojici dosadi, ili pak zadovolje svoje zhelje pukne. Ne verujem u ljubav i prijateljstvo, verujem i zhelju i potrebu imati nekoga za poprichati i razmeniti mishljenja u lepoj "prijateljskoj" atmosferi, ili pak zadovoljiti svoje sexualne nagone.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
mladić
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

Non progredi est regredi

« Odgovor #46 poslato: 11.08.2007. 20:34 »

Moram priznati da nijesam pročitao baš sve postove do sad. Prokomentarisao bih par posljednjih ovdje. Odgovorio bih na pitanje koje je postavio Plodni bizon. Nikad ne upotrebljavam tu famoznu frazu "najbolji prijatelj". To su, po meni, samo gluposti i zavaravanja i onih koji izgovaraju i onih koji prihvataju to "zdravo za gotovo" slušajući ih. Ja diferenciram ljude sa kojima imam odnose na porodicu, prijatelje, drugove i poznanike. Što se tiče prijateljstva, ono ne mora da znači stalno viđanje, stalnu prisutnost osobe. Imam tako dobre odnose sa jednom osobom sa kojom živim u istom, jako malom gradu, i sa kojom se gledam možda jednom sedmično. Rijetko kad se čujemo telefonom. Ne dopisujemo se mailom. Ne koristimo chat za razgovor. Ali je to moj prijatelj. Bez obzira što dosta stvari prihvatam sa rezervom, osjećam da je "to to". Ako se preverim, a siguran sam da neću, javiću vam.
Često imamo tu potrebu da definišemo stvari. To me je oduvjek zanimalo - stvar koja ostaje nedefinisana. Stvar čiju predstavu imamo, ali ne i ime. Baš bih volio da je ista situacija sa "prijateljstvom", kako to već zovemo.
Što se tiče drugova, to mogu biti oni koje srijećemo u baru, na trgu, u diskoteci i oni su "neobavezni" drugovi. Međutim, tu su i oni, mnogo gori, "obavezni" drugovi. To je društvo iz odjeljenja. Ne možeš jednostavno da zauzmeš stav potpuno nemarne osobe. Sjediš sa nekim ili iza nekog, on ti odmah postaje "drug", po osnovi odjeljenja. To mi je oduvjek bilo jako smiješno. Moraš da im se javiš na ulici, u prodavnici, da sarađuješ u sekcijama, često pored svoje volje. U školi provodiš oko 6 sati radnim danima. To nije zanemarljivo ako u učionici sjediš svo to vrijeme. Ipak je bolje sjedjeti u sparnoj učionici nego gledati grupno koketiranje hodnikom škole. Živim u malom gradu, pa to izgleda da mora tako biti...
I dođoh napokon do poznanika o kojima se nema mnogo što reći, osim da su to oni koje si nekad sreo u nekom društvu, oni koji su zauzeli mjesto do tebe u pozorištu, na stadionu, možda i oni koji su se složili sa tvojom primjedbom u pekari da je hleb "nešto mnogo crn danas".
Sačuvana

"Two of the most frustrated trades are dentists and photographers - dentists because they want to be doctors, and photographers because they want to be painters."  Pablo Picasso
Monarch
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #47 poslato: 11.08.2007. 21:15 »

Prijateljstvo je kao sperma. Lako se izdrka.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: 11.08.2007. 21:51 »

Mladic je izlozio sjajan opis ovog pitanja. Ja bih samo dodao da i taj kriterijum, koji neki postavljaju i strogo postuju, podlozan promeni, ali da je dobro ustanoviti neki minimum vrednosti koje ta osoba, koju zovemo prijateljem ili se upustamo u to da je tako prozovemo, mora da ima. To mogu da budu interesi koji se na bolji nacin nego sa nekim poslovnim partnerom (koji spada u grupu poznanika) ostvaruju. Kriterijum mora da zadovolji uglavnom karakterne, intelektaulne i interesne uslove, mada pri snizenom kriterijumu moze da bude i samo jedno od ovih.
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #49 poslato: 12.08.2007. 15:05 »

Navikli smo se da za prijatelje uzimamo svakog za koga mozemo da kazemo da nam ne pravi probleme, a mislim da je tu upravo problem. Prijateljstvo kao i ljubav mora da ima neko dostojanstvo. Ne treba svako da nam bude prijatelj a ni mi da budemo svakome ili bilo kome prijatelji. Prijateljstvo mora da se cuva i zasluzuje.

-Prijateljstvo je veza izmedju dva chestita i osecajna choveka.-
Volter
Sačuvana
mladić
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

Non progredi est regredi

« Odgovor #50 poslato: 12.08.2007. 17:52 »

Debeli dud me podsjeti na jednu latinsku izreku, koju uspjeh ponovo da pronađem u jednoj knjizi latinskih citata:
"Amicus omnibus, amicus nemini." što znači "Prijatelj sviju je ničiji prijatelj". A evo još dvije koje su mi privukle pažnju:

Amicitiae tibi iunge pares. (Ovidije) - Sklapaj prijateljstva samo sa sebi ravnima.

Amicum secreto mone, palam lauda. (Seneka) - Prijatelja nasamo kori, a javno hvali.
Sačuvana

"Two of the most frustrated trades are dentists and photographers - dentists because they want to be doctors, and photographers because they want to be painters."  Pablo Picasso
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #51 poslato: 28.08.2007. 16:00 »

-Prijateljstvo je veza izmedju dva chestita i osecajna choveka.-
Volter

Ali ako pretpostavimo svim prijateljstvima čestitost i osećajnost subjekata tog odnosa, videćemo da su gotovo svi ljudi na svetu dobrano čestiti i osećajni, pa čak oni koji imaju mnogo prijatelja - naročito čestiti i osećajni. Biće da je ili to baš tako, ili se ovde nešto više od uobičajenog shvatanja prijateljstva radi. Ako je pak ovo drugo, onda niti ti ljudi (većina ljudi koje znamo) imaju prijatelje, niti su čestiti, niti osećajni. Onda preformulišimo izjavu i izjavimo da je neophodno biti osećajan i čestit da bi se postigao prijateljski odnos sa nekom osobom, kao i to da ta druga osoba bude čestita i osećajna.

"Prijatelj sviju je ničiji prijatelj".

Biće da je to slično onom uobičajenom i prihvaćenom kad je reč o ljubavi: ne može neko ko voli sve, da bude naročito voljen. Osećanja ljubavi i prijateljstva mislim da čovek može da odgaja u sebi u određenoj, pa hajde tako da kažem, količini. Tako mi se čini da čovek biva sposoban da voli (specifično, intenzivno) kao i da bude prijatelj na pravi način samo određenom broju ljudi, jer on ne može svakome da se posveti, ne samo da fizički postigne da zadovolji taj zadatak, nego i u psihičkom smislu da to podnese.

Često se npr. pitam zašto neki ljudi sa kojima je malo falilo da budem prijatelj, koji su mi, čini mi se, odgovarali kao osobe, i kojima sam, rekao bih, i ja odgovarao kao osoba, odjednom otišli i to bez želje da ikad više stupe u kontakt sa mnom. Pošto nisam uspeo da nađem niti jedan valjan ili dovoljan razlog da se to poznanstvo na putu prijateljstva prekine, shvatio sam da bi moralo biti da su neki od tih ljudi naprosto stvorili dovoljan krug prijatelja kojima se mogu posvetiti i koji ih čine zadovoljnim, tako da bi im još neko samo smetao. No, da vidimo, možda neko ima bolje objašnjenje.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
debeli dud
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: 03.09.2007. 18:47 »

-Sto vise volimo svoje prijatelje, manje im laskamo.-

Molijer
Sačuvana
Res, rei, f.
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #53 poslato: 03.09.2007. 23:48 »

A je l' mogu nesto da te pitam, debeli dude?
A sto ti postujes stalno citate? Ne diram u demokratiju, samo pitam.
Sačuvana

Ja sam udarac koji boli onog koji udara.
debeli dud
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: 04.09.2007. 00:21 »

Ja se nadam da se nekima svidjaju. Pisem i drugo, ali me onda napadaju a ponekad i vredjaju. Ovako je sigurnije, pa neka vredjaju Molijera, Andrica i druge.  osmeh
Sačuvana
Res, rei, f.
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-1
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #55 poslato: 04.09.2007. 00:51 »

Ja sam se bojala da te pitanjem ne uvredim i ne prekrsim pravila foruma...
Kad tamo medjutim . . .
Sačuvana

Ja sam udarac koji boli onog koji udara.
Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« Odgovor #56 poslato: 07.09.2007. 16:30 »

-Sto vise volimo svoje prijatelje, manje im laskamo.-

Ovo je tako tačno. Jedna od retkih kraćih formi koje mi se dopadaju i koje držim da imaju smisla. Obično se time uprosti i deproblematizuje stvar, ali ovde nema prostora za spekulaciju.

Laskanje prijatelju me podseća na neke filmove u kojima primetim da se dvoje nalaze u krevetu ili su, još gore, u braku, a onda jedno od supružnika izjavi kako voli ovo drugo, kao da se to ne podrazumeva iz svih dotadašnjih radnji, ponašanja, odluka... Kao i tada, u prijateljstvu je laskanje samo pokušaj kompenzacije ponašanja koje nije prijateljsko.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: 14.09.2007. 12:34 »

Ima Nice jednu interesantnu o prijateljima u Zaratustri. Kod njega covek uvek razgovara sam sa sobom, i te dve licnosti su uvek prisutne u coveku ili natcoveku. Onda je prijatelj zapravo Treci. Parafraziram: "Prijatelj je onaj koji ne dozvoljava da razgovor izmedju dvojice padne u dubinu."
Sačuvana
debeli dud
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: 09.12.2007. 03:11 »

Nadji sebi prijatelje. Prijatelji su drugo ja. Prijatelj je svaki prijatelju dobar i mudar; medju njima sve kako valja tece. Vredis koliko to drugi hoce; a da bi hteli moras im naklonost preko srca zasluziti. Nema vece cari od ucinjene usluge., prijatelji se tako zadobijaju. Najvise i najbolje sto imamo, od drugih zavisi. Ziveti se mora; s prijateljima ili s neprijateljima; svakog dana po jednog stekni, ako ne bliskog a ono tebi naklonjenog, jer ces u neke posle, dobrim izborom, poverenja moci imati.
(Baltazar Grasijan)
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: 09.12.2007. 15:50 »

Ziveti se mora; s prijateljima ili s neprijateljima; svakog dana po jednog stekni, ako ne bliskog a ono tebi naklonjenog, jer ces u neke posle, dobrim izborom, poverenja moci imati.

tako i mislim. bolje da imash poznanika koji ti mozhe pomoci i nevoljno, nego da imash sve same neprijatelje ili da nemash poznanike. najgore je biti sam.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: