Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: O prijateljstvu  (Pročitano 8548 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 04.02.2007. 19:37 »

Prijatelja nasamo kori, a javno ga hvali. (Seneca)

Javno ne hvalim niti sebe ako sam nešto loše uradio, a kamo li prijatelja. Prijatelja bih poštedeo nekih ozbiljnih uvreda, ali bih ga uvek pre javno osramotio makar malo, nego nasamo. Jer kad ga koriš pred drugima, ukor uzima mnogo ozbiljnije, i trebalo bi da nastoji to popraviti.

Bolje je prijatelju oprostiti nego ga izgubiti. (Arapska narodna poslovica)

To stalno činim. A i nije neko rešenje ako se to ponavlja iz dana u dan. Drugim rečima, ako možeš bez takvog prijatelja (ako imaš drugih), napusti ga.

Sklapaj prijateljstvo samo sa sebi ravnim. (Ovidius)

Uh, kad bih ja ovako činio, mislim da ne bih u životu sklopio niti jedno prijateljstvo. Šta, uostalom, znači to - sebi ravnim? Ravnim u pogledu intelekta, emocionalnosti, veštine igranja šaha?

Onaj kome je iskreno stalo do prijateljstva, ne nastoji da dobije prijatelja, već da postane prijatelj. (Simonid)

Ali kako bi iko nastojao da "dobije prijatelja"? Dobijanje prijatelja je upravo njegovim "postajanjem".

Grube šale prijatelja isto su što i izdajstvo. (Africka narodna poslovica)

Da, to i meni smeta. Ali i to istrpim. Da, mnogo sam tolerantan, lažno tolerantan, jer u sebi sam duboko nezadovoljan takvim ljudima. No, to nije pravo prijateljstvo.

Čuvaj me Bože, prijatelja, jer se neprijatelja čuvam sam.
Konfucije

Ima smisla. Mada do skora nisam verovao da ne umem oceniti čoveka uz svega desetak minuta živog razgovora. Pošto sam to shvatio, vidim da je Konfučije u pravu.

Lakše je oprostiti neprijatelju, nego dobrom prijatelju.
William Blake

Slažem se. Prijatelj nije prijatelj ako greši, odnosno ako je potrebno opraštati mu. Što je više takvih oprosta, manje ga mogu smatrati prijateljem, koliko god ja to hteo.

Zlonamjernog prijatelja treba se bojati više nego divlje zvijeri; zvijer će vam možda raniti tijelo, ali zao prijatelj će vam raniti duh.
Buddha

Ovo važi pre svega za ljubav (recimo sa devojkom koja vam je prijatelj i još uz to devojka).

Da moram birati između izdaje domovine i prijatelja, nadam se da ću imati hrabrosti izdati domovinu.
Forster

Ha! Pa, ovaj, ja bih izdao "domovinu" sopstvenom voljom. Samo nemam tu moć trenutno. Ali dobro, valjano rečeno.

Prijatelj mog prijatelja je moj prijatelj. Prijatelj moje prijateljice je moj neprijatelj.
N.N.

Ovo bi moglo biti za temu: Mogu li imati prijateljicu, a da ne pomišljam na to da mi može biti devojka. Tak da neću komentarisati ovde. Čekamo otvaranje takve teme.
Sačuvana

maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #16 poslato: 04.02.2007. 19:48 »

Ona Ovidijeva i meni malo smrdi. Zar između po sposobnostima bliskih ne vlada najveći antagonizam?

Ona pak Simonidova učinila mi se možda i najmudrijom ovdje. Ti si je kritizirao sa čisto semantičkog stajališta gdje i nema smisla, ali nosi u sebi jednu iskustvenu mudrost, toliko iskustvenu i poznatu da se čak ne mora precizno odraziti u jeziku kako bi je prepoznali. Zapravo, svi mi tražimo prijatelja da bi s njim podjelili dio sebe, neke svoje probleme ili pak radosti. Ali malo je tko spreman saslušati tuđe. Simonid kaže da moramo biti spremni primati drugog, da bi davali sebe. Jer mnogima je problem upravo slušati, samo bi govorili. Takvih poznam i previše, nastojim ih se kloniti.

Ona afrička narodna, nju bih kritizirao. Mislim da čvrsto prijateljstvo nastaje tek onda kada više nijedna šala nije gruba. Onako koliko si spreman šaliti se sa samim sobom, tj. kritizirati se, budi spreman toliku kritiku prihvatiti i od prijatelja. Šale ne bi bile smiješne da nisu istinite. Naravno, ako je prijatelju jedini cilj da te tom šalom ponizi, onda se tu ne radi o prijateljstvu već o neprijateljstvu.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
debeli dud
Nazionalist

Duh bunta: +9/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 18.03.2007. 01:33 »

- Mi nemamo srecu da sebi biramo ni neprijatelja ni prijatelja. Neprijatelji nas sami pronadju i prvi napadnu, a prijatelji uvek
dodju slucajno.

Jovan Ducic
Sačuvana
Shomi-
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

Sam protiv svih !

« Odgovor #18 poslato: 22.03.2007. 04:24 »

Prijateljstvo i ne nagonska ljubav je slichno ali nije isto.Ne nagonska ljubav kao shto reche g.K chini mi se(vrlo mudro)je vishi stepen prijateljstva.Prijateljstvo je dakle samo nizhi stupanj ljubavi.Dakle radi se o dushevnom slaganju.Moja definicija prijateljstva : Prijateljstvo je vid primarno dushevnog(sekundarno materijalnog,ponekad i nebitnog) blazhenog stanja,dushevnog mira,slobode i tolerancije izmedju najcheshce dve osobe.Glavna razlika izmedju ne nagonske ljubavi i prijateljstva lezhi u polnoj (odnosno u nekim situacijama , sticajem psihichkih nenormalnosti ,izmedju istih polova itd..)razlici.Da bi se upotpunilo sve ovo valja uzeti i u obzir Vajningera i njegovu podelu.

P.S. Svako prijateljstvo izmedju Mushkarca i Zhene ,u najnormlanijem mogucem prirodnom obliku, nije moguce!!!(2/3 - 2/3).
Sačuvana

Sretja prati marljive , odelo chini choveka !
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 23.03.2007. 17:37 »

... a prijatelji uvek dodju slucajno.

Slučaj je kob svakog konstruktivnog odnosa, a ipak toliko hvaljen međ običnim svetom pod rečju "spontanost". "Spontanost", ili ono što bismo mogli da nazovemo slučajnim-odnosom-spram-nekog-drugog, izraslo je iz ksenofobične svesti da je svako dobro slučajno dobro, te da je svako loše - s namerom loše. Ako prenesemo na međuljudske odnose tada je dobročiniteljstvo slučajno, ljubav takođe slučajna (postoji čuveni termin - hemija, koje ima ili nema, što opet zavisi od slučaja), a zlodelo uvek promišljeno, uvek isplanirano. Čini mi se da ta svest takođe oseća strah prema onom umišljenom čoveku koji dobro odmerava, koji je "dobar detektiv", kako ja to rekoh u jednom od "zanimljivih mejlova" nekoj lokalnoj curi.

Elem, ovde Dučić promoviše takvu svest koja će prijatelja tražiti u horoskopskim proročanstvima: ako bude pisalo da je danas dan za upoznavanje prijatelja, jednog običnog čoveka ću ni krivog ni dužnog označiti za sebe kao prijatelja. Jer kako bi iko, razumevajući prijateljstvo u tako praznom pojmu, neodređenom, mogao nekog drugog da nazove prijateljem? Prijateljstvo, kao i ljubav, ima svoje jasne pojmove u kojima se - ako se radi o istinskoj stvari, o nečemu zbilja unutrašnjem - ovo osećanje uspostavlja, razvija, gradi i čuva.
Sačuvana

Lvzifer
Slobodni mislilac

Duh bunta: +15/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 28.03.2007. 14:40 »

Iz nekih svojih raazloga ne verujem u prijateljstvo. Verujem u drugarske i prijateljske odnose... ali u svakom trenutku dodje izdaja. To je kad spustite gard da bi neko mogo da se zajebava sa vasim mozgom. Kad-tad, neko nekog izda. Ili ce te vi izdati nekog ili neko vas. Ako nemate nikog prema kome imate tu obavezu niti neko ima obavezu prijateljstva i svega sto donosi jedan kodeks kada su dvoje ljudi prijatelji.... ne fear for treason. :)
Sačuvana

Some people think they think but they are not really thinking  so they stop thinking cuz they tought they allready tough, but they never did it on the first place.
Ili-Ili
Sumnjiv tip
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #21 poslato: 06.04.2007. 17:41 »

I ja se slazem,po meni prijateljstvo je samo mejdusobno pomaganje.Ono i nastaje iz straha,i naravno povezuje se sa egzistencijom.Ako nam se nesto lose desi znamo da bar imamo jednog prijatelja koji ce nam pomoci u nevolji,sve ostalo je samo varka,spoljasnja maska.A ljubav ne povezujem sa telesnim,telesno smatram kao nesto nuzno,bioloski odredjeno,nesto sto mora biti da bismo opstali,ljubav je po meni medjusobno duhovno razvijanje,nije potrebno telesno da bi se ostvarila takva vrsta ljubavi.Kada telesno nakon duhovnog usledi,ono prestaje da bude telesno,ono odlazi u vise sfere.Duhovno ga obavija svojim plastom,takvo jedinstvo duhovnog i telesnog moze se nazvati "savrsenstvom"!
Sačuvana

"Licnost treba da bude svesna sebe toliko prodorno,da joj ne uzmice nijedna slucajnost."
Shomi-
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

Sam protiv svih !

« Odgovor #22 poslato: 10.05.2007. 03:41 »

Izgleda da je opet prijateljstvo individualna stvar..Chekaj sad naprimer za Peru je prijateljstvo to i to , e sad Zhika je to dozhiveo , ali on kazhe da nije nikad imao prijatelja ..Pera mu reche pa TO ti je prijateljstvo .1.Zhika:Jel?Nisam znao , znachi imao sam prijatelja.2.Zhika:To nije prijateljstvo za mene, ja imam svoju predstavu kako bi trebalo da izgleda prijateljstvo.E sad je mozhda problem shto mnogo imamo 1.Zhika vishe od 2.Zhika.Sve u svemu svako je u pravu ne?
Sačuvana

Sretja prati marljive , odelo chini choveka !
Monarch
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 16.05.2007. 11:06 »

Nismo Dragutina pitali sta misli, tako da ne.
Sačuvana
Vidovita Rino
Pouzdano!

Duh bunta: +26/-1008
Na mreži Na mreži

« Odgovor #24 poslato: 20.05.2007. 23:51 »

Za koliko biste prodali svog naaajboljeg prijatelja?
Sačuvana
Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 21.05.2007. 01:22 »

Jel dotle doslo da prodajemo prijatelje? Ili to tebe opet prodaju? Ja bih neke poznanike prodao, cisto da mi ne smetaju, a ne zbog love.
Sačuvana
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #26 poslato: 21.05.2007. 10:05 »

Za dzabe!
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Monarch
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 21.05.2007. 10:32 »

Uze mi rec iz usta Trumane. Mada, mozda bi ipak napravio nekakav trade. Za "Ne ljuti se covece", na primer.

off: Bizonu, menjaj avatar.
Sačuvana
Vidovita Rino
Pouzdano!

Na mreži Na mreži

« Odgovor #28 poslato: 21.05.2007. 15:51 »

Ja ne znam, eto, pitala sam Marka za koliko bi prodao svog najboljeg prijatelja, on me pogledao, pitao "Tebe?"
"Pa.............za........tries dinara."
Posle se premišljao i reko da je ipak više, onda je reko 1000 evra, ja ga pogleda, pita ga, a za 500 ne bi? Pa, bi, normalno.
I tako, na kraju smo došli do zaključka da bi prodao bilo koga za što više para, jer posle, kad potroši oni 30 dinara na pistaći, kajao bi se, i tako, što više pare ima, tad nema vremena za kajanje.
Mada, kad potroši pare, ili mu dosadi sve to,  malo će se pokaje i onda će ga prodje (šta pa taj najbolji prijatelj ima tolko posebno, u, najboljeg prijatelja mož nadješ na svaku ćošku), neće se do kraj život kraje sigurno.
Nego, eto, tako.
Ko ponudi više.
Sačuvana
Vidovita Rino
Pouzdano!

Na mreži Na mreži

« Odgovor #29 poslato: 21.05.2007. 16:12 »

I jest, gosn Bzon, prodaju mene, pametni ljudi, mož si puno zarade.
Pitao me tako gosn znamo već ko liči na Kineza, za kolko mislim da bi me prodao. Šta ja znam.   
Kolko ponude.
Kao nećka se na licitaciju. Mislim, mora puno pare ponude za mene, ipak sam ja kul.
Nema, sve je to ološ, prodaju prijatelji, eeeeeeeeeeeeeee i ja to, kao, što već znamo, osoba, najbolja u čemu,  sve treba da ispravljam... 
Misije svete, zakačili mi za pete
Žuljaju me cipeličke
Šta d's radi
Ko se kao mali uplete u bodljikave žičke
To, je, kraj, znak
Znak božji
Znak....
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: