smijesno je sto neki gradjani ovde koriste rec "ozbiljan". Jer nije sasvim jasno kako diskusija o ozbiljnim temama na nekom internet forumu moze biti ozbiljna?
Po čemu mislite, o presveti, da je komunikacija na forumu manje ozbiljna od komunikacije za nekom političkom ili naučnom govornicom, ili pak od govora u akademskoj učionici presvetog fakulteta, te neke druge ozbiljne ustanove, kakvu god vi izvoleli? Po čemu mislite da je komunikacija na internet forumu manje vredna od komunikacije koju ostvaruju pisac knjige i njegov čitalac? Po čemu mislite da je komunikacija i efekat komunikacije na internet forumu manje ozbiljan od bilo koje komunikacije između ljudi u tzv. "stvarnom svetu"? I šta je to, o nadsvetovni, "stvarni svet", a ipak takav da isključuje posve realnu komunikaciju na ovom mediju kakav je internet forum?
Hoću vam reći, poštovani starče, još i to da je komunikacija na ovakvom mestu budućnost komunikacija uopšte, budući da ostavlja prostor da se na informaciju odgovori, da zaista postoji komunikacija između informacije, odnosno onoga ko šalje informaciju sa onim kome je informacija poslata, što omogućuje da se ona doradi, iskleše, učini adekvatnijom ako je to u interesu strana koje učestvuju u komunikaciji. I još reći to da je upravo takav odnos u stvari komunikacioni, te da je svaki drugi, onaj koji proističe iz čitanja knjige, te čitanja informacije sa TV ekrana, u stvari samo jednosmerna, i utoliko degradirana u odnosu na dvosmernu, odnosno mnogosmernu komunikaciju koja proističe iz demokratskog medija kakav forum jeste. Čak i komunikacija putem sajtova koji dozvoljavaju komentare nakon napisanog teksta nije u stvari komunikacija demokratskog oblika, budući da sagovornici nisu jednaki, te da je ona ključna, uvodna informacija nekako izdvojena, tako struktuirana da ima prednost nad ostalima, baš kao i slova neke knjige ili reči govornika sa TV kutije.
Iz svih ovih razloga interesuje me da objasnite, ili odbranite tezu, na koji način je komunikacija na internet forumu manje ozbiljna ili pak neozbiljna u odnosu na neku drugu vrstu, neki drugi medij. I da vas podsetim da takav odnos prema novim mogućnostima komunikacije imaju uglavnom ljudi koji se nisu dotakli računara, te oni koji ne uspevaju shvatiti kolika je moć interneta, a posebno kolika je snaga medija koje on uspostavlja.
Jes, mozemo sad da raspravljamo nasiroko o onom sranju koje je danas mnogo aktuleno zvanom decentralizacija ili o higijenskim navikama poslanika skupstine srbije, al nekako je naposletku pretenciozno takvu raspr'u - ma koliko se cinila kao diskurs medj svesnih i zrelih ljudi o vaznim pitanjima drustveno politickog zivota - nazvat ozbiljnom. Kako to moze uopste da bude ozbiljno?
Dakako da rasprava ne može biti ozbiljna samo zahvaljujući temi koja se bira, ali svakako da može biti kvalitetna i ozbiljna ukoliko se na takvu ili neku drugu temu odgovori ozbiljno i kvalitetno. Dakle, kvalitet diskusije ne zavisi od toga kako glasi njen naslov, već ko i na koji način u njoj učestvuje.
Imamo, dakle, nekoliko virtuelnih kreatura koje izlazu svoje tvrdokorne stavove i cilj im je samo da jedna drugoj pomocu velikih reci ostave dobar utisak.
A zašto mislite da je meni cilj da ostavim dobar utisak? Pred kim ja da ostavljam dobar utisak i zbog čega? Zahvaljujući ovom mediju uspeo sam da za kraći vremenski period stvorim sebi nekoliko neprijatelja u gradu, izgubio godinu i po dana fakulteta, izgubio dosta svog zdravlja, i konačno - uložio ne malu svotu novca. Pitam onda ja Vas: zašto bih se toliko trudio da bih nekome zapao za oko ili bio ne znam kako poštovan od ovo nekoliko učesnika foruma? Šta time dobijam? Zar je to cilj svih ovih rasprava? Vi svakako ne razumete onda zbog čega ovaj medij postoji, ili govorite o nekim drugim učesnicima foruma.
Pride te kreature obitavaju na nekom mediju koji je sve samo ne ozbiljan i verojatno najmanje ozbiljan medij od sviju medija.
To što vi mislite da je ovaj forum smešan, neozbiljan forum, jeste sasvim legitiman stav, ali dozvolite da Vas pitam na osnovu čega ste stekli takav utisak i molio bih Vas ujedno da prstom pokažete na neki ozbiljniji.
Problem je u onoj pragmaticnosti, u nedostatku njenom, a evidentno je da diskutantima na najvecem broju tih voruma i foruma ona nije u interesu.
Kažete "na najvećem broju tih foruma" da nedostaje pragmatičnost. Istina, veliki broj takvih postoje da bi diskutanti ubijali vreme i zabavljali se, kako i sami kažu. Ipak, trebalo bi da nakon ovoliko dugo vremena provedenog ovde i poznavajući one koji su pokrenuli forum, ipak znate da ovaj ne služi da bi ovi ljudi ubijali vreme i razglabali o tome ko je juče gde izašao, te šta je ko kad jeo i koju ribu povalio, ovaj forum služi tome da se regrutuju ljudi koji će medij izvesti do popularnosti i sve većeg značaja, do čitanosti i uticaja na javno mnenje. To činimo i time što pozivamo ljude da učestvuju i u rafiniranoj formi kroz časopis. Mi nemamo nameru da odustanemo od pragmatične uloge foruma, i u tome se razlikujemo od ogromne većine drugih:
MI NEKOGA NEŠTO ŽELIMO DA NAUČIMO, MI NEKOGA ŽELIMO DA UVUČEMO U BORBU, MI NEŠTO ŽELIMO DA PROMENIMO.
Tesko je poverovat da ako neko zaista zeli menjat sto u zemlji, da utice na svijest ljudi, da, kako taj kaze: vodi superozbiljni diskurs iz koga ce se izroditi neko iluminativno saznanje koje ce oblikovat covecanstvo, tesko je dakle poverovat da taj neko bira da svoj prosvetiteljski pohod vodi na ovakvom jednom mediju, koji je, ako mi se dozvoli, paradgima jednog solipsistickog bivstvovanja individue.
Pretpostavljam da je ovo zadnje rečeno na moj račun. U redu je to. Nije strašno, premda bi moglo da bude. Ali zanima me, i to naročito, ono što sam vas pitao u početku izlaganja:
Koji je to medij koji bi za Vas predstavljao pravo mesto za oglašavanje? Ko Vam to nudi gotov put, utabane staze revolucije? Ko vam nudi gotovo oružje i ljude potrebne da se izvrši veliki preokret?O, presveti starče, pokažite nam taj lakši put do pobede, da se više ne valjamo u blatu i prestanemo pokušavati da ni iz čega stvorimo nešto.
Verujem da ako covek zeli da dela ozbiljno (upotrebljavam namerno tu rijec jer se nnapaljeni diskutanti na ovoj temi stalno pozivaju na nj) onda ce on lepo da zameni virtuelni zivot i virtuelnu delatnost stvarnoscu.
Opet Vas moram priupitati, kako vi to možete onu stvarnost, bagrašku, pošto u njoj obitavaju uglavnom bagraši, nazvati pravom, a ovu, gde se može pročitati ponešto inteligentno i interesantno, virtuelnom? Te ovu drugu podređujete prvoj i ismevate je. Kako to, o presveti, kako, molim vas? Recite, po čemu je jedna prava, a druga virtuelna, te po čemu je jedna nad drugom u medijskom smislu (i kako medij uopšte može biti realan kako ste vi to navodno pretpostavili)?
Jedan lijep, a mozda i prvi korak k tome, je da se ode u beograd, sveti grad, i upisu one, govnoliticke nauke. Mislim, politicke nauke.
Vaš nesuđeni ali dobar drug, g. Dilan Dog, mi je preporučio slično, aludirajući na to da ja ne poznajem političku stvar, te da bi valjalo najpre da se obrazujem, pa tek onda hoditi u pohod na oslobođenje. A kako vi to zamišljate, izgleda da istu stranu držite. Kao da će taj fakultet mene naučiti da budem čovek i borac, kao da sada ne vidim stvari kako valja, mada me niko ne uspeva ubediti argumentima koje bi razuman čovek poslušao. Premda i danas među onima koji me kritikuju nisu ljudi koji su završili taj fakultet, niti ga nameravaju upisati. Pa, dakle, kako vi mislite da bi na bilo koji način takav fakultet, završen ili studiran, mogao da mi da to neophodno na putu revolucije? I na koji način to povezujete sa ovim dosadašnjim delovanjem, kao nešto što je do sada izostajalo?
I još za kraj sam mislio da dodam nešto o paradoksu studiranja FPN-a u Beogradu, kao mladić iz Niša koji se zalaže za decentralizaciju, ali ću to ostaviti za neko bolje vreme, kako vam ne bih kvario ovaj penal koji sam vam ovim pitanjima ostavio da tučete.