Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: O komunikaciji na internet prostoru  (Pročitano 9119 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Na mreži Na mreži

Pol: Muškarac

Dark Knight

« Odgovor #15 poslato: 05.10.2007. 21:45 »

Izvini, ali onda bih morao da te priupitam - a koji je tvoj motiv da ovde obitavas vec neko vreme?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
WolfTrax
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 05.10.2007. 21:54 »

prica o decentralizaciji, pomalo o politici i prica o centralnoj srbiji o kojoj ne znam mnogo
zbog toga sam dosao na forum i zbog toga na njemu ostajem
e sad, tu i tamo protumaram i njegovim pasazima i naletim na razne debilne teme ( kao sto je ova )
uglavnom ih ignorisem ali kod ove sam morao da stanem i da se ispovracam...
ali, nemojte obracati paznju na mene, samo nastavite istim tempom, molim vas...
Sačuvana

Bad day at the river is far better than the good day at the work....

Chris Craft Power Boats est. 1874
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 05.10.2007. 22:16 »

Iskustva iz autobusa cesto mogu biti vrlo zanimljiva, ako te situacije posmatrate kontemplativno i misticno. Svaki pogled nepoznatog stranca, svaki pokret putnika moze imati svoje vise znacenje. Pa jos ako sretnete nekog starog poznanika. Kada bih bio talentovan reditelj snimio bih film koji se desava samo u autobusu...ali nisam.

U filmu Nebo nad Berlinom postoji scena u kojoj narator opisuje stanje putnika cini mi se u metrou. [O tome definitivno FCN moze vise da vam kaze posto je sigurno pazljivije odgledao taj film i opisao ga na temi o filmovima.] Opisao je svakog putnika tako dobro da tu scenu neki ljudi s pravom smatraju izuzetnom. Ljude mozete upoznati u svakoj situaciji dok ih posmatrate, a tokom voznje autobusom je situacija povoljnija nego negde drugde posto ne mogu lako da pobegnu vasem osmatranju. Naravno ne bas tako ociglednom da zurite u nekoga, ali lako se primeti i ako ne gledate u coveka sta on radi i kako se ponasa.

Sto se Wolfa tice, on je u pravu sto se nekih tema ovde tice, samo sto ne shvata neke stvari vezane za popularizaciju foruma. Bas bih voleo da vidim koji je to forum sa iskljucivo ozbiljnim temama drustvenog karaktera uspeo da prezivi bar mesec dana aktivnog pisanja. No, to je vec oftopik. Samo bih dodao da ne postoje glupa pitanja i glupe teme, vec glupi odgovori. To mozete da shvatite kad uporedite dve teme koje identicno glase sa ovog foruma sa nekim drugim forumom. Ogromna razlika u odgovorima daje sasvim razlicite utiske o ljudima koji tu ucestvuju.
Sačuvana
FinalCutNow
Gradjanin
*

Duh bunta: +34/-32
Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #18 poslato: 05.10.2007. 22:49 »

Konačno, da se u nečemu potpuno mogu složiti s Plodnim Bizonom. Podržavam ovu njegovu tezu o odgovorima i nemanju glupih tema i pitanja. Naravno da se prema odgovorima određuju razlike i kvalitet pri upoređivanju raznoraznih foruma.
Sačuvana

Dete je otac deteta
WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 05.10.2007. 23:08 »

@ plodni bizon

iskreno, i ja bi voleo da vidim forum sa ozbiljnim temama drustvenog karaktera i to samo sa njima jer bi ( pod uslovom da su ucesnici iole ozbiljni i elokventni ) to bilo sjajno mesto! Svi forumi koje sam ikada posecivao i na kojima sam ucestvovao, bez obzira na temu su imali taj "wastegate" deo ( koje vam je boje auto, sta volite da jedete, kad ste se zadnju put sexali .... ) i slicne gluposti. Na kraju krajeva, ok je to, sasvim koristan i perfidno smisljen deo na kome se ucesnici zadrzavaju u chatu i baljezganju kad vise nemaju sta pametno da kazu u ostalim smislenim temama, taman da se vise vezu za jedan forum, u moru drugih koji se bave istim stvarima....

medjutim, tako nesto sam mislio da ovde nece proci, kapirajuci da su ucesnici dovoljno skoncentrisani da se ne bave bojom auta, omiljenim tv emisijama ili hranom, nego ozbiljnim pitanjima koja zahtevaju temeljnu raspravu... I onda dodje do toga da paralelno sa pricom o decentralizaciji, kukumavcenjem oko nesrecne sudbine juga i analiziranjem ldp-a, forum ugosti i teme o gsp-u i kraljevski retardiranu temu " za koliko bi ste ga popusili", koja ne da je glupava i nepotrebna ( sto demantuje teoriju p.bizona da nema glupavih tema - ima i te kako ), nego je skoro apsurdna!
licno, zabavlja me pronalazenje tema koji nikako ne pripadaju forumu koji zeli da bude ozbiljno kriticko mesto i progresivan vox populi a sebi dozvoljava da hostuje licitiranje svojih clanova koji bi se sagnuli i nekom oblajvali kobas za toliko i toliko para....

to je toliko lose da je vrh brate! osmeh
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 05.10.2007. 23:15 »

Mora to tako bar trenutno, Wolf, dok se ne okupi dovoljan broj ekstra-kvalitetnih autora - izbegavam reci forumasa jer to deluje degradirajuce jos uvek za nasu sredinu i nase citaoce. Kad se onaj vazniji deo bude podigao i mogao da opstane sam, ove poruke bi mogle biti i izbrisane ukoliko ne sadrze nesto vazno u sebi, nesto poucno, a vecina i ne sadrzi tako nesto. Zbog toga se i citav forum tako reorganizovao da sada samo jedan podforum imamo koji se tice tog "baljezganja", da se veci deo koncentrise na drustvena pitanja i pitanja obrazovanja i kulture, te nezaobilazna i kljucna politicka pitanja.
Uz to, postoje ljudi koji bi mozda neke pretpostavljeno-glupe teme uspeli da pretvore u zanimljivo ispitivanje. Mislim da se i o toj doticnoj i o ovoj temi moze naci ponesto interesantno i poucno.
Sačuvana
WolfTrax
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 05.10.2007. 23:18 »

ako ti tako kazes...ajd da ti verujem...  osmeh
Sačuvana

FinalCutNow
Gradjanin
*

Duh bunta: +34/-32
Van mreže Van mreže

FILiUS DEI

« Odgovor #22 poslato: 05.10.2007. 23:38 »

Koliko god jedan forum bio kvalitetan on mora posedovati određene teme “lakšeg tipa”, između ostalog, da bi pristupio novim korisnicima koji se regustriju. Recimo, ako imaš forum o astronomiji ti ne možeš bukvalno svaku temu podređivati tome, osim ako nije rec o nekom samo informativnom forumu. Time možeš da oteraš i “kvalitetnije” korisnike. Prosto kao kad prvi put koračaš u neku naučnu instituciju. Tebi niko tamo ne daje zadatke čim te prvi put vidi nego gleda da te uvede u materiju i pritom kreira i neki luft.
Meni se baš dopada što se na ovom forumu pored intelektualnih rasprava mogu naċi i teme tipa “za koliko biste ga popušili”. Možda ona i jeste na prvi pogled debilna i retardirana, ali kako znati unapred smisao odgovora koji se na njoj mogu pojaviti. Šta ako se recimo javi osoba koja je doista naplaċivala usluge oralnih radnji i poželi da s drugim forumašima kroz priču podeli iskustva vezana za te promiskuitetne radnje?

Smatram da su ove pretenzije koje izražava PB. kroz potreban broj kvalitenih korisnika  pogrešne. Takav apsolut nikad ne možeš postiċi, pogotovu ne na forumu koji je ograničen na malo govorno područije srpskog jezika.  Ukoliko veċ postoji potreba razdvajanja kvalitetnog od nekvalitetnog ili u slučaju ovog foruma razdvajanja priče o decentralizaciji, itd s ostalim topicima samo treba negde jasno naglasiti razliku i ništa više od toga.
Sačuvana

Dete je otac deteta
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 06.10.2007. 15:05 »

smijesno je sto neki gradjani ovde koriste rec "ozbiljan". Jer nije sasvim jasno kako diskusija o ozbiljnim temama na nekom internet forumu moze biti ozbiljna? Jes, mozemo sad da raspravljamo nasiroko o onom sranju koje je danas mnogo aktuleno zvanom decentralizacija ili o higijenskim navikama poslanika skupstine srbije, al nekako je naposletku pretenciozno takvu raspr'u - ma koliko se cinila kao diskurs medj svesnih i zrelih ljudi o vaznim pitanjima drustveno politickog zivota - nazvat ozbiljnom. Kako to moze uopste da bude ozbiljno? Imamo, dakle, nekoliko virtuelnih kreatura koje izlazu svoje tvrdokorne stavove i cilj im je samo da jedna drugoj pomocu velikih reci ostave dobar utisak. Pride te kreature obitavaju na nekom mediju koji je sve samo ne ozbiljan i verojatno najmanje ozbiljan medij od sviju medija. Al nije to problem. Problem je u onoj pragmaticnosti, u nedostatku njenom, a evidentno je da diskutantima na najvecem broju tih voruma i foruma ona nije u interesu. Rekao bih naposletku da se jedan osvesceni diskutant na internet forumu koji razglaba o tkz "ozbiljnim temama" iz ovih razloga nimalo ne razlikuje  od jednog obicnog filozofa ili govnologa. Tesko je poverovat da ako neko zaista zeli menjat sto u zemlji, da  utice na svijest ljudi, da, kako taj kaze: vodi superozbiljni diskurs iz koga ce se izroditi neko iluminativno saznanje koje ce oblikovat covecanstvo, tesko je dakle poverovat da taj neko bira da svoj prosvetiteljski pohod vodi na ovakvom jednom mediju, koji je, ako mi se dozvoli, paradgima jednog solipsistickog bivstvovanja individue. Verujem da ako covek zeli da dela ozbiljno (upotrebljavam namerno tu rijec jer se nnapaljeni diskutanti na ovoj temi stalno pozivaju na nj) onda ce on lepo da zameni virtuelni zivot i virtuelnu delatnost stvarnoscu. Jedan lijep, a mozda i prvi korak k tome, je da se ode u beograd, sveti grad, i upisu one, govnoliticke nauke. Mislim, politicke nauke.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 06.10.2007. 17:15 »

smijesno je sto neki gradjani ovde koriste rec "ozbiljan". Jer nije sasvim jasno kako diskusija o ozbiljnim temama na nekom internet forumu moze biti ozbiljna?

Po čemu mislite, o presveti, da je komunikacija na forumu manje ozbiljna od komunikacije za nekom političkom ili naučnom govornicom, ili pak od govora u akademskoj učionici presvetog fakulteta, te neke druge ozbiljne ustanove, kakvu god vi izvoleli? Po čemu mislite da je komunikacija na internet forumu manje vredna od komunikacije koju ostvaruju pisac knjige i njegov čitalac? Po čemu mislite da je komunikacija i efekat komunikacije na internet forumu manje ozbiljan od bilo koje komunikacije između ljudi u tzv. "stvarnom svetu"? I šta je to, o nadsvetovni, "stvarni svet", a ipak takav da isključuje posve realnu komunikaciju na ovom mediju kakav je internet forum?

Hoću vam reći, poštovani starče, još i to da je komunikacija na ovakvom mestu budućnost komunikacija uopšte, budući da ostavlja prostor da se na informaciju odgovori, da zaista postoji komunikacija između informacije, odnosno onoga ko šalje informaciju sa onim kome je informacija poslata, što omogućuje da se ona doradi, iskleše, učini adekvatnijom ako je to u interesu strana koje učestvuju u komunikaciji. I još reći to da je upravo takav odnos u stvari komunikacioni, te da je svaki drugi, onaj koji proističe iz čitanja knjige, te čitanja informacije sa TV ekrana, u stvari samo jednosmerna, i utoliko degradirana u odnosu na dvosmernu, odnosno mnogosmernu komunikaciju koja proističe iz demokratskog medija kakav forum jeste. Čak i komunikacija putem sajtova koji dozvoljavaju komentare nakon napisanog teksta nije u stvari komunikacija demokratskog oblika, budući da sagovornici nisu jednaki, te da je ona ključna, uvodna informacija nekako izdvojena, tako struktuirana da ima prednost nad ostalima, baš kao i slova neke knjige ili reči govornika sa TV kutije.

Iz svih ovih razloga interesuje me da objasnite, ili odbranite tezu, na koji način je komunikacija na internet forumu manje ozbiljna ili pak neozbiljna u odnosu na neku drugu vrstu, neki drugi medij. I da vas podsetim da takav odnos prema novim mogućnostima komunikacije imaju uglavnom ljudi koji se nisu dotakli računara, te oni koji ne uspevaju shvatiti kolika je moć interneta, a posebno kolika je snaga medija koje on uspostavlja.

Jes, mozemo sad da raspravljamo nasiroko o onom sranju koje je danas mnogo aktuleno zvanom decentralizacija ili o higijenskim navikama poslanika skupstine srbije, al nekako je naposletku pretenciozno takvu raspr'u - ma koliko se cinila kao diskurs medj svesnih i zrelih ljudi o vaznim pitanjima drustveno politickog zivota - nazvat ozbiljnom. Kako to moze uopste da bude ozbiljno?

Dakako da rasprava ne može biti ozbiljna samo zahvaljujući temi koja se bira, ali svakako da može biti kvalitetna i ozbiljna ukoliko se na takvu ili neku drugu temu odgovori ozbiljno i kvalitetno. Dakle, kvalitet diskusije ne zavisi od toga kako glasi njen naslov, već ko i na koji način u njoj učestvuje.

Imamo, dakle, nekoliko virtuelnih kreatura koje izlazu svoje tvrdokorne stavove i cilj im je samo da jedna drugoj pomocu velikih reci ostave dobar utisak.

A zašto mislite da je meni cilj da ostavim dobar utisak? Pred kim ja da ostavljam dobar utisak i zbog čega? Zahvaljujući ovom mediju uspeo sam da za kraći vremenski period stvorim sebi nekoliko neprijatelja u gradu, izgubio godinu i po dana fakulteta, izgubio dosta svog zdravlja, i konačno - uložio ne malu svotu novca. Pitam onda ja Vas: zašto bih se toliko trudio da bih nekome zapao za oko ili bio ne znam kako poštovan od ovo nekoliko učesnika foruma? Šta time dobijam? Zar je to cilj svih ovih rasprava? Vi svakako ne razumete onda zbog čega ovaj medij postoji, ili govorite o nekim drugim učesnicima foruma.

Pride te kreature obitavaju na nekom mediju koji je sve samo ne ozbiljan i verojatno najmanje ozbiljan medij od sviju medija.

To što vi mislite da je ovaj forum smešan, neozbiljan forum, jeste sasvim legitiman stav, ali dozvolite da Vas pitam na osnovu čega ste stekli takav utisak i molio bih Vas ujedno da prstom pokažete na neki ozbiljniji.

Problem je u onoj pragmaticnosti, u nedostatku njenom, a evidentno je da diskutantima na najvecem broju tih voruma i foruma ona nije u interesu.

Kažete "na najvećem broju tih foruma" da nedostaje pragmatičnost. Istina, veliki broj takvih postoje da bi diskutanti ubijali vreme i zabavljali se, kako i sami kažu. Ipak, trebalo bi da nakon ovoliko dugo vremena provedenog ovde i poznavajući one koji su pokrenuli forum, ipak znate da ovaj ne služi da bi ovi ljudi ubijali vreme i razglabali o tome ko je juče gde izašao, te šta je ko kad jeo i koju ribu povalio, ovaj forum služi tome da se regrutuju ljudi koji će medij izvesti do popularnosti i sve većeg značaja, do čitanosti i uticaja na javno mnenje. To činimo i time što pozivamo ljude da učestvuju i u rafiniranoj formi kroz časopis. Mi nemamo nameru da odustanemo od pragmatične uloge foruma, i u tome se razlikujemo od ogromne većine drugih: MI NEKOGA NEŠTO ŽELIMO DA NAUČIMO, MI NEKOGA ŽELIMO DA UVUČEMO U BORBU, MI NEŠTO ŽELIMO DA PROMENIMO.

Tesko je poverovat da ako neko zaista zeli menjat sto u zemlji, da  utice na svijest ljudi, da, kako taj kaze: vodi superozbiljni diskurs iz koga ce se izroditi neko iluminativno saznanje koje ce oblikovat covecanstvo, tesko je dakle poverovat da taj neko bira da svoj prosvetiteljski pohod vodi na ovakvom jednom mediju, koji je, ako mi se dozvoli, paradgima jednog solipsistickog bivstvovanja individue.

Pretpostavljam da je ovo zadnje rečeno na moj račun. U redu je to. Nije strašno, premda bi moglo da bude. Ali zanima me, i to naročito, ono što sam vas pitao u početku izlaganja: Koji je to medij koji bi za Vas predstavljao pravo mesto za oglašavanje? Ko Vam to nudi gotov put, utabane staze revolucije? Ko vam nudi gotovo oružje i ljude potrebne da se izvrši veliki preokret?

O, presveti starče, pokažite nam taj lakši put do pobede, da se više ne valjamo u blatu i prestanemo pokušavati da ni iz čega stvorimo nešto.

Verujem da ako covek zeli da dela ozbiljno (upotrebljavam namerno tu rijec jer se nnapaljeni diskutanti na ovoj temi stalno pozivaju na nj) onda ce on lepo da zameni virtuelni zivot i virtuelnu delatnost stvarnoscu.

Opet Vas moram priupitati, kako vi to možete onu stvarnost, bagrašku, pošto u njoj obitavaju uglavnom bagraši, nazvati pravom, a ovu, gde se može pročitati ponešto inteligentno i interesantno, virtuelnom? Te ovu drugu podređujete prvoj i ismevate je. Kako to, o presveti, kako, molim vas? Recite, po čemu je jedna prava, a druga virtuelna, te po čemu je jedna nad drugom u medijskom smislu (i kako medij uopšte može biti realan kako ste vi to navodno pretpostavili)?

Jedan lijep, a mozda i prvi korak k tome, je da se ode u beograd, sveti grad, i upisu one, govnoliticke nauke. Mislim, politicke nauke.

Vaš nesuđeni ali dobar drug, g. Dilan Dog, mi je preporučio slično, aludirajući na to da ja ne poznajem političku stvar, te da bi valjalo najpre da se obrazujem, pa tek onda hoditi u pohod na oslobođenje. A kako vi to zamišljate, izgleda da istu stranu držite. Kao da će taj fakultet mene naučiti da budem čovek i borac, kao da sada ne vidim stvari kako valja, mada me niko ne uspeva ubediti argumentima koje bi razuman čovek poslušao. Premda i danas među onima koji me kritikuju nisu ljudi koji su završili taj fakultet, niti ga nameravaju upisati. Pa, dakle, kako vi mislite da bi na bilo koji način takav fakultet, završen ili studiran, mogao da mi da to neophodno na putu revolucije? I na koji način to povezujete sa ovim dosadašnjim delovanjem, kao nešto što je do sada izostajalo?

I još za kraj sam mislio da dodam nešto o paradoksu studiranja FPN-a u Beogradu, kao mladić iz Niša koji se zalaže za decentralizaciju, ali ću to ostaviti za neko bolje vreme, kako vam ne bih kvario ovaj penal koji sam vam ovim pitanjima ostavio da tučete.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 08.10.2007. 16:27 »

Znate, mozda cete se iznenaditi nacinom na koji cu vam odgovoriti, a to ce biti tako sto cu izloziti kvalitetnu interpretaciju moje poruke (a s obzirom da dolazi od mene kao autora onda je to svakako i najpravednija interpretacija (ako uzmemo u obzir odredjeni kredibilitet moje svetosti, da lagati interesa nemam te cu istinu i samo istinu govoriti)) i to iz razloga sto vi u vasem odgovoru moje presvete citate predstavljate kao provokacije i to, sta vise, provokacije usmerene direktno protiv vas, sto je, ako je to zbilja vasa sumnja, jako zalozno, toliko neizmerno zalosno da je malo pa potpuno neprihvatljivo. Pogotovu vas odgovor obiluje nekim bezumnostima zbog kojih mi je doslo da se zapitam je li to napisano tako u sali ili je... ili je nesto drugo u pitanju. Naime, vi pocinjete svoj odgovor tako sto citirate dve prve recenice moje poruke (smijesno je sto neki gradjani ovde koriste rec "ozbiljan". Jer nije sasvim jasno kako diskusija o ozbiljnim temama na nekom internet forumu moze biti ozbiljna?) koje su sve samo ne argument i nikako ne mogu biti argument, jer su samo uvod u isti, a za cije pravilno percepiranje, vjerujem, potrebno je bilo pazljivo citati, zastati, ponovo procitati, zastati, zamisliti se, izici u setnju, misliti o njemu i u setnji, vratiti se kuci, sesti za vjeceru, misliti i dok varis hranu ma koliko tiba negodovala (jer lekari preporucuju da se um iskljuci kad se jede, onda stomak bolje vari.. tako kazu). A ne govorim ovo za dzabe, jer toliko je uman taj argument, toliko je snazan, mocan, toliko kurchevit, toliko oplemenjujuc i razoran; to je djelo umetnosti, to je remek delo, to je blago od neprocenjivog znacaja, dragulj koji svijetli i u najmrklijem mraku. Prava je greota ne razumeti ga, ne postupati s njim onako kako zahteva, njezno i bez naglih pokreta, cistih ruku, cistog tijela, opranog falusa, i naravno - chednim i chestitim mislima, bojazljivim i bogojazljivim. Jer to nisu vise rijeci jednog senilnog starca, gluposti jednog magarca, to su rijeci samog Gospoda. Jest, tako... A ako vi ne verujete chitajte dalje.

Ajte nastavicu sutra, sad idem kuci.

Dakle, vi pocinjete svoj odgovor tako sto citirate dve uvodne i gotovo beznacajne recenice moje presvete poruke, i onda na to obasipate vatru, toliko rijeci, pravu kisu metaka da b se i svaki crnogorski planinac od te nepogode uplasio. Ali to su ostrice koje ciljaju u prazno, pitanja koja padaju kao govanca s neba, i to na moj kisobran. Jer vi ste vec poceli energicno streljati iz MG-42, sa redenikom od pola kilometra i pri tom chini se veci dio tog redenika ispucali a da moj argument sacekali niste. Ho! Ho gospode, pa gde to ima! To je necuveno! Ma hajte molim vas, sad cu ja lepo da uzmem da vas citiram da tu sve izadje na videlo, crno na bijelo, ne moz to ovako, ma koliko moje reci pravedno umnosti i alegoriji sluzile.

Ajte stvarno cu sutra da nastavim.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #26 poslato: 08.10.2007. 18:39 »

Oprostite, presveti starče, moja detinja glava nije bila spremna i dostojna odgovoriti, a ipak se usudila i zbog toga se kaje. Jer greška je golema, to se vidi nakon vaših docnijih reči, vašeg vansvetovnog predavanja, greška je što nisam izašao da prošetam, i što nisam odložio večeru pre no što sam vam pisao, nego sam vazda sve natrpao u usta i onda tako punog želuca stao pred vaše iluminativno evangelje.

No, hajde sada ozbiljno o ovome. Zaboravio sam da dodam da čak i ovakvo obraćanje, posve umetničko, može da pruži argument više u korist internet komunikacije. Reči koje ovde nastaju trudeći se da delima zadovoljimo kriterijume drugih, čitalaca, mi se istovremeno borimo za to da postanemo bolji pisci, mi imamo publiku pred kojom smo odgovorni. Bez toga pričali bismo sebi u bradu i možda se ne bismo toliko trudili.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Odradek
Gradjanin
*

Duh bunta: +38/-7
Van mreže Van mreže

Bonus penis, pax in domus

« Odgovor #27 poslato: 09.10.2007. 00:49 »

Samo vas gledam...  :sumnjalo:
Sačuvana

Quam magnum est non laudari et esse laudabilem.
Trajkovic
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 09.10.2007. 13:50 »

Ovisnost o Internetu, mjesto kontrole i emocionalna usamljenost među igračima MMORPG-a
Sabina Mijatović
...Dobiveni rezultati ukazuju na značajnu povezanost «ovisnosti o Internetu» i varijable mjesta kontrole, te «ovisnosti o Internetu» i emocionalne usamljenosti...

INTERNET KAO SREDSTVO ZA OSTVARIVANJE “INTIMNIJE” KOMUNIKACIJE
Joško Sindik, Katarina Reicher
Jedan od aspekata kvalitete življenja su i obilježja ljudske komunikacije, te komponenta uspostavljanja novih međuljudskih odnosa. Vjerojatno je da karakteristike upoznavanja drugih ljudi, s ciljem uspostavljanja bliskije komunikacije reflektiraju donekle i kvalitetu života ispitanika.
U svrhu analize empirijskih uporišta nekih načina uspostavljanja novih odnosa s ljudima, ali i karakteristika “intimne” komunikacije, dat je osvrt na komunikaciju inicijalno (ili u potpunosti) ostvarenu putem elektronskih medija, putem Interneta.
Dat je prikaz etnološke analize elektronske pošte kao medija za komunikaciju, s pregledom dimenzija komunikacije, ali i razloga pro i contra elektronskog medija kao “značenjski” različitog od doskora “uobičajenijih” sredstava komunikacije, kao što je “obično pismo”. Postavljena je nekolicina teza o pitanju motivacije za korištenje Interneta kao medija za upoznavanje novih ljudi, te kao specifičnog sredstva stvaranja inicijalnog kontakta za uspostavljanje bliskijih, «intimnih» odnosa. U tu svrhu analizirani su rezultati javnih anketa dostupnih na Web-stranicama www.iskon.hr, te www.iskrica.com u Hrvatskoj, te se na prigodnom uzorku ispitanika nastojalo dati okvirne odgovore u smislu provjere postavljenih teza. Odgovori ispitanika na 14 pitanja anketa pokušali su se grupirati u “logičke klastere”, te na taj način dati smjernice o karakteristikama uspostavljanja “intimnije” komunikacije putem Interneta. Na temelju odgovora na pitanja anketa te njihove «logičke» analize, izgleda da Internet postaje sve značajniji medij za stvaranje bliskijih međuljudskih odnosa, s najvjerojatnije značajnijim reduciranim osjećajem neugode tijekom komuniciranja. Znatiželja je vjerojatno čest motiv upoznavanja novih ljudi putem Interneta.

Droga za 21. stoljeće zavodljivi svijet interneta
PSIHOLOŠKI POREMEĆAJ ZBOG PRETJERANE UPOTREBE INTERNETA NOVI JE SVJETSKI FENOMEN
Internetskim ovisnikom možemo smatrati samo one osobe koje zbog interneta zanemaruju svoje privatne, poslovne ili školske obveze, dolaze u sukob s okolinom zbog pretjerane upotrebe interneta i općenito smanjuju socijalne kontakte. Te posljedice svakako nisu pogubne poput onih koje se pojavljuju kod ovisnika o alkoholu i drogama, ali su ipak štetne i ne treba ih zanemariti. Ljudi zbog te ovisnosti imaju problema u školi, na poslu, neki se razvode i svađaju s obitelji, a to nisu bezazleni problemi”, upozorava psiholog Zoran Šimić.
Osoba ovisna o internetu pokazuje jedan od sljedećih simptoma ugrožava važna poznanstva, prijateljstva i veze, karijeru ili obrazovanje laže članovima obitelji, prijateljima ili suradnicima kako bi prikrila koliko je uistinu zaokupljena internetom služi se internetom kako bi pobjegla od problema u stvarnom životu Motivacija ispitanika za odlazak u Internetske pričaonice (chat) Tvrdnja Odgovori Razlozi zbog kojih razgovaram s drugima u 'pričaonici': DA radoznao(la) sam 79,6% dobro se zabaviti 79,5% upoznati ljude koji su daleko 67,2% steći prijatelje 56,4% dosadno mi je 54,7% jeftinije je nego druga vrsta komunikacije 31,6% imati priliku biti "netko drugi" 31,0% čuti savjet drugih o svojim problemima 20,7% tražim dečka/djevojku 16,0% imam premalo prijatelja "uživo" 14,4%
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 09.10.2007. 14:26 »

Citava ta fama oko zavisnosti je samo jedna od posledica lose upotrebe interneta, i ne samo interneta nego racunara. Ako hocemo da pricamo ozbiljno o internetu i prostoru za komunikaciju preko tog medija treba da pricamo o njegovoj optimalnoj upotrebi, kvalitetnoj upotrebi, a ne da pronalazimo posledice i generalizujemo da je lose koristiti internet uopste. Iz citavog teksta meni je paznju privuklo jedino ovo:

Motivacija ispitanika za odlazak u Internetske pričaonice (chat)... Razlozi zbog kojih razgovaram s drugima u 'pričaonici':
radoznao(la) sam 79,6%
dobro se zabaviti 79,5%
upoznati ljude koji su daleko 67,2%
steći prijatelje 56,4%
dosadno mi je 54,7%
jeftinije je nego druga vrsta komunikacije 31,6%
imati priliku biti "netko drugi" 31,0%
čuti savjet drugih o svojim problemima 20,7%
tražim dečka/djevojku 16,0%
imam premalo prijatelja "uživo" 14,4%

Sto sve uglavnom ukazuje na to da ti momci i devojke koji odlaze na chat ne znaju ni zasto je internet dobar ni kako je moguce koristiti ga na kvalitetniji nacin. Da dodam, to su vam i oni koji odlaze na forume da bi gubili vreme, a ne da bi ucili i radili nesto novo.
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: