Šta predstavlja lanac oko vrata ili ruke? Da li se uopšte bavite interpretacijom nošnje ljudi na ulici?
Uh, mislim da sam pisao o tome na forumu. Ne znam samo da li baš na ovoj diskusiji ili na nekoj drugoj. Inače, da, razmišljam stalno dok hodam o tome šta znači odeća koju drugi ljudi nose. To je posebna vrsta zanimacije, i verovatno jedina dok šetaš sam ulicama grada.
Govorite o zlatnim lancima oko vrata i ruke? Ili o lancima uopšte? Šta god bilo, mislim da je to simbol animalnosti, a ne socijalnog statusa. Animalnost, seksualnost, fizička snaga (grubost), okrutnost, pa čak ponekad i otpor jesu pojmovi koji mi padaju na pamet dok gledam nekoga sa lancem oko vrata, koliko god debeo taj lanac bio. Što je deblji, razume se, lanac referiše na veći nivo sirovosti (što se čini kao pozitivna osobina!) njenog vlasnika. To bi suprotni pol, ili onaj kome se taj detalj odeće obraća tokom šetnje - trebalo da bude napaljeniji.
A kad ste već kod pasa koji nose ogrlice... Primetio sam da neke grupice ljudi (ja ih zovem pankerima, ali javlja se i kod drugih) nose upravo pseće ogrlice na vratu, ruci, i verovatno na penisu, ako se radi o muškoj osobi. Međutim, na netu sam slučajno naišao na čudan primerak:

Potom, imate one pseće ogrlice koje koriste i ljudi:

Čega bi ovo bilo simbol ako ne ono što sam gore naveo? Fensi verzija ovoga je zlatni lanac koji nose bogati mamini i tatini sinovi, koji umesto punk subkulture biraju pink. Na kraju to je isti kurac.
Napravili su i za ruke. Interesantno je kad neko stavi takve stvari i na ruke, i na prste, i na vrat. Tada izgleda kao da ga vuku sa svih strana, kao da je pobesnela životinja, besan pas, koga svi moraju da se čuvaju, inače - kida meso ili nabija falus u vas!

Eto i takvog primerka. Svojevrsno poziranje.