Ne znam da li je moj um u stanju da prepozna glupost, mislim da ne, nazalost...jos uvek lutam, trudim se da shvatim...Mozda sam kategoricnija u nekim stvarima, mozda subjektivizam provejava ali svi gresimo. Nadam se da u mom slucaju to nisu fatalne greske.
Cenzura jeste cenzura i ne moze se jedna smatrati manje vaznom od druge ali kada sam govorila o ovome mislila sam na cinjenicu da su neki mediji u potpunosti operisani od objektivnosti a ovaj medij ipak ne mogu da svrstam u tu kategoriju.
Neko jeste operisan od objektivnosti ili ti ili mediji, za koje ti tvrdis da su previse cenzurisani.
Ko je u pravu, razluci sama ako mozes.
Evo ja ovako posmatram cenzuru, mozda ti pomogne.
Vlasnik medija ima pravo da kreira politiku svog medija po svom nahodjenju. Sto se tice RTS-a, on je "javni servis". Direktora postavlja trenutna vlast, koja oslikava volju gradjana na izborima. Privatni mediji, bilo koje vrste su pod vlascu vlasnika (gazde) tog medija. Tako je svuda u svetu, pa i kod nas. Dakle politicki uticaj ili cenzura su legalni i legitimni, bez obzira da li je neko mrzi, selektivno voli ili cak patoloski obozava..
Ah.. cenzura je pre svega nacin ucutkavanja neistomisljenika u nemogucnosti da im se sputa glas i to sto na B92 sajtu mnoge cenzurisu a na sajtu npr Politike mnogo manje ili skoro nikog na sajtu Glasa Javnosti ne znaci da je njihova cenzura nesto bolje kategorije.
Razlika je samo u tome da B92 prednjaci po cenzuri misljenja (cak i vrlo blagih).
Da je cenzura dobra, mi bi smo od 1943. do danas imali najvecu demokratiu na svetu.
Zasto nema cenzure u americkim medijima?
Moje stanoviste je da cenzure ima u Americi i previse, samo je perfidnija i sofisticiranija.
Uzimam za primer holivudske filmove, koji su listom nivoa cuvenog ruskog filma "Pastir Kostja", samo su tehnicki doterani do savrsenstva. Svi njihovi filmovi su propaganda najgore vrste, kojom se ispiraju mozgovi sirom sveta.
Zapadni mediji su takodje sofisticirani i takodje su ili drzavni nacionalni ili privatno vlasnistvo lokalnih ili svetskih mocnika.
Sto se tice B92, pa njega su Ameri kupili te preko njega kao vlasnici punopravno uredjuju njegovu politiku i plasiraju svoju "istinu" na ovim prostorima.
Vremenom bombardovani cenzurisanim "istinama" postajemo debilni, ali zato lojalni.
@Lanavi i ostali:
Nemojte zbog gore izrecenog da me svrstavate u nacose i poklonike neke svetske zavere. Izneo sam fakticko stanje i pri tome nikoga niti pravdam niti optuzujem.
Evo na primer i ovaj sajt, kao i svi sajtovi na net-u ima svoje vlasnike, administratore i cenzore.
Zato se i ne ljutim, kad dobijem minus ili "dobronamernu" kritiku.