Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Legalizacija prostitucije  (Pročitano 7392 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #45 poslato: 27.10.2007. 21:54 »

Kad sam rekao "na ulici" mislio sam uopšte na žene koje se bave prostitucijom. Mislim da položaj žena u zakonu s obzirom na zabranu bavljenja prostitucijom koriste i oni koji odlaze u stan, ili pak ako mu u stan dolazi na poziv žena koja se bavi prostitucijom. Nije važno da li je neko tukao i opljačkao ženu na ulici ili u nečijem stanu, a možda je čak stan i povoljnije mesto za takvu mogućnost. Važno je da se to događa i da država mora zakonski da reaguje na takvo stanje. Ili legalizacijom, ili ponudom nekih prihvatljivijih poslova ovim nesrećnim ženama. Kao što možemo da vidimo, država ne čini ništa, a to je najgora mogućnost, i po one koji se tim poslom bave, i po samo društvo.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #46 poslato: 27.10.2007. 21:56 »

Nemoj sad da se vadiš. Priznaj da ti do sada, budući da si koristio usluge dama koje ordiniraju na ulici, nije palo napamet da okreneš broj iz "oglasa" i da ti dodje bolja roba na gajbu od ovih uličarki... :jezik:
Sačuvana

peMzije mladima!
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #47 poslato: 28.10.2007. 02:07 »

Sumnjivo mi je da Stojan nema neki ozbiljniji komentar na ovu temu. Pretpostavljam da svoj koncept cuva za neki isplativiji projekt za zastitu zena koje se bave prostitucijom. Ima i tu dobrih para i dosta fondacija koje dele pare.

Ipak pozivam Stojana da kaze neku o tome kako vidi resenje za ovaj problem. Cini mi se da bi bio za stroze kazne protiv onih koji koriste usluge prostitutki.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: 28.10.2007. 13:55 »

Da, švedski model! Njih bi apsio na fazonu kurve-provokatora čiji bi rad bio zakosnki regulisan. Bajagi ja sam kao kurva, ti mi platiš za usluge i u sledećoj sceni hapse te i odlaziš na izdržavanje kazne plus te kompromituju u medijima.... pa ti vidi bato oćeš li na "masažu" ili ćeš pravo kući ženici i dečici....
Sačuvana

peMzije mladima!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #49 poslato: 31.10.2007. 02:17 »

Mislim da bi se po ovom pitanju trebalo obratiti samim prostitutkama i pitati šta one žele, tj. šta bi htele da se popravi u njihovoj profesiji. Šta bi država to trebalo da uradi kako bi im obezbedila bolje uslove za bavljenje tim poslom kojim se bave, ili da kažu pod kojim uslovima bi prestale da se bave tim poslom. Možda bi u stvari trebalo uraditi anketu, anonimnu ali dosta ozbiljnu i u ozbiljnim okolnostima (ne hvatati prostitutke po ulici, nego tek one koje su privedene ispitati na ovaj način), o tome šta bi sve život prostitutke moglo da promeni na bolje, a ako ne može da prestane da se bavi tim poslom, ako je nemoguće uslišiti njihove uslove za to da prestanu da se bave prostitucijom, učiniti da im rad postane prihvatljiviji i sigurniji.

Pokret za prava prostitutki
Izvor: Labris

Pokreti za emancipaciju 1960tih i 1970tih inspirisali su neke prostitutke da se udruže kako bi zahtevale prava i poštovanje. Tokom ranih 1970tih, bivša prostitutka Margo St. James učestvovala je u osnivanju Call Off Your Old Tired Ethics (COYOTE), mreže radnica u industriji seksa i onih koji ih podržavaju.

COYOTE, i druge slične organizacije koje su nikle širom sveta, nastavlja da povezuje prostitutke sa zdravstvenom zaštitom, pravnom pomoći, i drugim resursima, istovremeno pokušavajući da promeni zakone i odredbe policije koje su usmerene na radnice u industriji seksa i koje ih viktimizuju.

Sam termin "rad u industriji seksa" (sex work) iznikao je iz ovog početka pokreta za prava prostitutki. Aktivistkinja Kerol Li (Carol Leigh), poznata i kao Skarlet Harlot, skovala je taj termin na konferenciji o industriji seksa 1970tih godina. I sama prostitutka, Li je želela da zameni degradirajući, povlađujuću ili eufemističku terminologiju o svojoj profesiji frazom koja bi pokazala da je prostitucija, kao i mnogi drugi poslovi, jednostavno rad za novac.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: 31.10.2007. 12:15 »

Mislim da bi se po ovom pitanju trebalo obratiti samim prostitutkama i pitati šta one žele, tj. šta bi htele da se popravi u njihovoj profesiji

dobar predlog! pretpostavljam da niko josh nije radio anketiranje tih zhena da bi pitao shta one stvarno zhele da postignu prostitucijom i shta bi radile umesto toga ako bi im se ukazala prilika, naravno s obzirom na svoju struchnu spremu.
hehe, sad mozhda diferencija da joj je u opisu posla da se bavi time?!
Sačuvana
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: 01.11.2007. 12:23 »

Legalizovali je i Madjari. Ako ce da se ide na legalizaciju ne bi bilo lose da se to odmah obavi. Prolongirati ovaj problem je negiranje da tu ozbiljan problem i postoji. Ako ne postoji nacin da se nesto drugo uradi i nema ozbiljnih alternativa, preslikavanje holandskog modela bi bilo u redu.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #52 poslato: 04.11.2007. 21:19 »

Ne mislim da je važno šta su drugi uveli, nego koliko argumenata za i protiv možemo da damo povodom predloga. Trenutno ne vidim ozbiljniji razlog da se prostitucija ne legalizuje.

No, mene sada zanima šta mislite o ovome što same žene koje se prostitucijom bave govore o prostituciji, naime kao o sasvim regularnom poslu:

I sama prostitutka, Li je želela da zameni degradirajući, povlađujuću ili eufemističku terminologiju o svojoj profesiji frazom koja bi pokazala da je prostitucija, kao i mnogi drugi poslovi, jednostavno rad za novac.

Pitam se koliko je takav tretman prostitucije u korist samoj ženi, feminističkim pokretima i kako utiče na kretanja prava žena u društvu u kojem je prostitucija legalizovana.
Sačuvana

Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +14/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: 31.05.2008. 12:47 »

Objavio je Kurir i to dosta davno ali da ne promakne ovde...
    Dragan Todorović (SRS): "On smatra da prostituciju treba svesti u zakonske okvire. - Međutim, naša država je neozbiljna i gura glavu u pesak. Ovaj zanat je u drugim državama legalizovan."
    Milorad Vučelić (SPS): "Socijalista Milorad Vučelić takođe misli da sve pojave koje su ukorenjene u društvu treba zakonski regulisati, pa tako i prostituciju."
    Srđan Srećković (SPO): "Od legalizacije prostitucije bi koristi imali svi - i žene koje se tim poslom bave, i država, jer bi imala poreske prihode, ali i građani koji te usluge koriste, pre svega zbog zdravlja."
    Nebojša Bakarec (DSS): "Pošto je već prisutna, onda je bolje da bude legalizovana, to jest da bude u zakonskim tokovima"
    Da li vas čudi da se predstavnici ovih stranaka izražavaju ovako slobodoumno po pitanju legalizacije prostitucije?
Sačuvana
Lehman
Gradjanin
*

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

foliranti,napolje!

« Odgovor #54 poslato: 31.05.2008. 14:27 »

Sklopio sam savez sa prostitucijom da bih posejao razdor u porodicna gnezda.
Lotreamon,Maldororova pevanja
Prostitucija je osnova na kojoj pociva savremeno drustvo, pocevsi od skolovanja,zaposlenja,brakova,raznih kompromisa do umetnosti...
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: 02.06.2008. 15:24 »

Mislim da je čar prostitucije upravo u njenoj ilegali, mada bolje da je legalna i da se to radi u okviru neke državne Agencije za prevenciju i promociju građanskog ćudoređa....
Sačuvana

peMzije mladima!
lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: 03.06.2008. 12:57 »

Smatram da je treba legalizovati, najpre zbog zakonske zastite onih koji se njome bave, zbog poreza koji bi se tu ubrao, zbog zdravstvene prevencije, zbog onih kojima je odvratno da to rade krisom, jureci partnera/ku po agencijama/parkovima/oglasima/internetu...ne vidim da bi ikome stetilo osim puritancima. 
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #57 poslato: 03.06.2008. 21:24 »

Dragan Todorović (SRS): "On smatra da prostituciju treba svesti u zakonske okvire. - Međutim, naša država je neozbiljna i gura glavu u pesak. Ovaj zanat je u drugim državama legalizovan."

Neshvatljivo je da radikal kaže nešto ovakvo. Obično se zalažu za lažnu moralnost, a ovakve stvari su im gadljive. Jedino ako se nada da iz te prostitucije može da nikne neko srpče, ukoliko se uz legalizaciju prostitucije zabrani abortus.

Citat
Milorad Vučelić (SPS): "Socijalista Milorad Vučelić takođe misli da sve pojave koje su ukorenjene u društvu treba zakonski regulisati, pa tako i prostituciju."

Jako inteligentno rečeno. Kazao je kao da ono što je ukorenjeno u društvo, pa ma kakvo bilo (a to je princip po kojem posluju populisti), treba biti legalizovano. Na primer, česta ubistva su ukorenjena u društvo, pa dakle, trebalo bi ih legalizovati. Ili na primer overdoziranje u liftovima je česta pojava u ovom našem društvu, pa, dakle, hajde da i to legalizujemo. Ili recimo prodaja ljudi je takođe zastupljena, pa bi je trebalo legalizovati. Takođe i dilovanje droge, i sve ovome slično.

Citat
Srđan Srećković (SPO): "Od legalizacije prostitucije bi koristi imali svi - i žene koje se tim poslom bave, i država, jer bi imala poreske prihode, ali i građani koji te usluge koriste, pre svega zbog zdravlja."

Uf, kako je ovo svršio... rekavši da bi korisnici usluga imali koristi zbog zdravlja... Ako ovo ne shvatimo kroz rizik da se oboli od neke zarazne bolesti u prilici nelegalizovane prostitucije kada se kupi ta usluga, stiče se utisak da je zdravo ići kod ove u situaciji legalizovane prostitucije. Još bi vredelo očekivati reklamu tipa: "Za dobro zdravlje, dođite kod Šojke na blowjob!"

Prostitucija je osnova na kojoj pociva savremeno drustvo, pocevsi od skolovanja,zaposlenja,brakova,raznih kompromisa do umetnosti...

Slažem se. Inače, objašnjavao sam nedavno ljudima sa kojima često govorim a koji su neinformisani... Naime, to da je prostitucija i kada odeš u kafić (mislim iz ugla žene) i gledaš koji tip ima ključeve skupljeg automobila ili pak skuplji mobilni telefon, tražeći onoga ko bi mogao najviše da ti kupi ukoliko bi otišla sa njim da se - kako to mladi kažu - "smuvaš" (bladi Džisz, kakav termin). Takođe, prostitucija je i kada devojka biva u vezi sa nekim ko je tek bogat, ali joj se ne dopada više od nekoga tamo koji je siromašan ili manje bogat.

Dakako, ovo su neki blaži oblici prostitucije, ali i dalje se radi o onom što podleže tom pojmu.

Smatram da je treba legalizovati, najpre zbog zakonske zastite onih koji se njome bave, zbog poreza koji bi se tu ubrao, zbog zdravstvene prevencije, zbog onih kojima je odvratno da to rade krisom, jureci partnera/ku po agencijama/parkovima/oglasima/internetu...ne vidim da bi ikome stetilo osim puritancima.

Slažem se sa svim sem sa ovim na kraju. Ja sebe mogu da zovem puritancem ali to ipak držim samo za sebe. Ako sam puritanac, ne mora da znači da ću braniti drugima da to ne budu, na isti način kao što kad bih bio šahista ne bih branio da neko drugi bude dizač tegova ili bokser. Međutim, siguran sam da većina puritanaca ima da kaže mnogo toga protiv prostitucije, odnosno legalizacije ove, i to sve iz neke vrste frustracije time, i otud što nisu u stanju da stvari sagledaju iz objektivnog ugla. Znam mnoge takve ljude, i jako je teško uopšte započeti priču o tome, pod uslovom da vas slušaju. Često pomišljam da su takvi zaglibili (na psihičkom nivou) mnogo više nego one nesrećne prostitutke.
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: 05.06.2008. 09:20 »

Puritanizam o kome govorim odnosi se pre svega na one koji dramatizuju postojanje takvih "institucija", kod kojih sam pogled na pripadnice/ke takve grupacije izaziva strah, zbunjenost, odvratnost i mrznju. Mozda je ilegala sladja ali je legalnost zdravija u svakom smislu. Uostalom, kako se ne zgrazavamo bas toliko na otvoreno izlaganje i prodaju koja je svakodnevna, kraj nas? Mislim da su profesionalci mnogo posteniji.
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: 05.06.2008. 10:25 »

...

Slažem se. Inače, objašnjavao sam nedavno ljudima sa kojima često govorim a koji su neinformisani... Naime, to da je prostitucija i kada odeš u kafić (mislim iz ugla žene) i gledaš koji tip ima ključeve skupljeg automobila ili pak skuplji mobilni telefon, tražeći onoga ko bi mogao najviše da ti kupi ukoliko bi otišla sa njim da se - kako to mladi kažu - "smuvaš" (bladi Džisz, kakav termin). Takođe, prostitucija je i kada devojka biva u vezi sa nekim ko je tek bogat, ali joj se ne dopada više od nekoga tamo koji je siromašan ili manje bogat.

Dakako, ovo su neki blaži oblici prostitucije, ali i dalje se radi o onom što podleže tom pojmu.

...

Ne sumnjam da si nekome nesto "objasnjavao"... to ti zastitni znak. Namigivanje

Inace, primer koji si naveo nije bas najsrecniji iz razloga sto je u prirodi zene da u'vati sto bolji primerak muskarca a niske pobude (van nase kontrole) neprestno govore da primerak koji ulovi vise divljaci (prenesno na danasnje izraze - bogatiji muskarac) je ujedno i najbolji otac dece koja ce najlakse preziveti.
Neverovatno je da je skoro-pa-pandan tome sminkanje kod zena i plastika u novije vreme ali ne zavrsava se samo na tome.

Legalizacija prostitucije je moralno pogresna u nekom vecem smislu medjutim, u slucaju kada je nemoguce kontrolisati ono sta je ukorenjeno da ga je nemoguce iskoreniti za sada, bolje ga je regulisati nego ostaviti u mraku nelegalnosti.
Mada, ne sumnjam da u EUtopiji osnovni motiv za legalizaciju i dekriminalizaciju prostitucije lezi u porezu.
Sačuvana
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 8   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: