Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 27   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Rasprava o ljubavi  (Pročitano 45370 puta)
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-93
Van mreže Van mreže

« Odgovor #45 poslato: 04.02.2007. 21:13 »

Meni iz onog gore izbija u prvi plan druga misao: devojci se dopada mladić o kome jedino zna to kako izgleda. Što znači da je negde na nivou primitivnijih životinja, a ne ljudskog razumevanja ljubavi.

Ne može mi se desiti da se zaljubim u osobu koja mi se fizički dopadne. Otud što mi je fizička privlačnost samo neka vrsta pristanka da sa tom osobom porazgovaram, što je još jako daleko od ljubavi ili prijateljstva.

"Smeskamo se jedno drugome na hodnicima..." - stvarno vredno smejanja/ismevanja.
Sačuvana

maelstrom
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +25/-4
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

ocean pospremljen u kutije

« Odgovor #46 poslato: 04.02.2007. 21:21 »

Kao čovjek koji se uči na svojim greškama, moram proći nekoliko neuspjelih pokušaja kako bih shvatio da lijepi ljudi - nisu za mene.Moj citat od upravo sad
« Poslednja izmena: 13.04.2007. 14:47 Admini... » Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
k o g a  si spasao, je li?
maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #47 poslato: 04.02.2007. 21:29 »

Ljubav je uzaludno teoretizirati isto kao što je uzalud teoretizirati život. Samo što je ljubav mnogo Praktičnija od života pa lakše primjetimo manjkavosti njezina teoretiziranja.
Moj citat od nedavno
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
milos
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +18/-12
Van mreže Van mreže

« Odgovor #48 poslato: 04.02.2007. 21:51 »

Ljubav nije kada on zeli nju, ona njega ne, pa on onda pati. To je patnja iz neostvarene zelje.

A ljubav nije patnja.

Ljubav je cin, djelo, ostvarenje, otjelotvorenje zelje, daklem kada on zeli nju, i ona njega, pa se onda prckaju ko kunici.
« Poslednja izmena: 13.04.2007. 14:48 Admini... » Sačuvana

Spasi me Gospode Jerome.
maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #49 poslato: 04.02.2007. 22:03 »

No kvragu sve, idemo teoretizirati Zelenko

Meni se pak ljubav čini kao nešto neostvarivo/neostvareno. U najvećim, najdužim ljubavnim vezama uvijek ostane nešto nedorečeno, neostvareno, ono što čini ljubav. Ljubav gasne kada se dvoje ljudi do kraja međusobno ostvari, ostaje nešto poput prijateljstva, ili netrpeljivosti. Ljubav je prožeta određenim mistificiranjem ljubavnika/ljubavnice, makar na najdubljoj, metafizičkoj razini.

Zato su one najjače pjesničke ljubavi uvijek bile prema neznanim ljepoticama. I da, ono smješkanje na hodniku nije toliko smiješno, iako bi ta ljubav vjerojatno ugasla pri upoznavanju dotičnih osoba.

Ja se lako zaljubim estetski, u izgled i držanje žene, ali nikad se dosad nisam zaljubio u "cjelovitu ženu". To pripisujem tomu jer u svojim odnosima ne ostavljam dovoljno mjesta za nedorečenosti, dakle ono što ljubav čini postojanom. Prozirem ljude i ne uzimam ih suviše ozbiljno, možda zato. A na što je većoj "dubini" ta nedorečenost, to je jača ljubav. Tako da je nedorečenost karaktera prvi stupanj, ta notorna ljubav prema izgledu koju sam i sam dosad jedino upoznao. Postoje tajnovite gospođice, koje muškarci mnogo vole i lako se u njih zaljubljuju, jer u njima ima nešto tajno, nedorečeno. A posljednja bi i najjača za ljubav bila nekakva metafizička nedorečenost koju ne mogu definirati (niti ću pokušavati), znam samo da bih je jednom prema nekome volio osjetiti.

« Poslednja izmena: 04.02.2007. 22:05 maelstrom » Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #50 poslato: 04.02.2007. 22:09 »

Sve je to naravno čista estetika. I ljubav se od nje ne može tako lako odlijepiti.

Ljepota kao nešto što u nama teži izrazu, ali ga ne dostiže. Nešto mistično, s onu stranu izraza, pojma, jezika. Uvijek među iskrenim ljubavnicima tinja iskra te ljepote. Etička je ljubav nešto drugo, nešto naučeno. Moral je podređen čovjeku, smisao za lijepo - nadređen.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #51 poslato: 04.02.2007. 22:41 »

Najpre, mislim da je potrebno da nađemo nekoliko opštih teza koje bi sve zajedno najbolje opisivale suštinu ljubavi. Na ovaj način moramo samo gledati da zadovoljimo dva kriterijuma:

1) da ljubav izdignemo iznad obične ljudske svakodnevice i gluposti,
2) da je uopštimo što je više moguće.

A sada da prokomentarišem ovo što je napisano posle mene.

Kao čovjek koji se uči na svojim greškama, moram proći nekoliko neuspjelih pokušaja kako bih shvatio da lijepi ljudi - nisu za mene.

Ovde je problematično to šta su lepi ljudi. Ali citat i ne pretenduje na opštost tako da važi samo kao pojedinačna misao, dnevnička beleška.

Ljubav je uzaludno teoretizirati isto kao što je uzalud teoretizirati život. Samo što je ljubav mnogo Praktičnija od života pa lakše primjetimo manjkavosti njezina teoretiziranja.

Ne umem ništa da dodam niti da prokomentarišem citirano. Pokušaću barem uhvatiti ono na šta sam bio inspirisan čitajući. Naime, setio sam se jednog svog momenta dok sam gledao jedno lepo lice, ne sećam se je li bilo na tv ekranu ili je to bila neka slika u štampi ili na netu, ili mi je pak samo sećanje o nekome stiglo do svesti. Uglavnom, setih se da ne bih znao što da činim sa tim licem, sa osobom. U jednom trenutku visoke ljubavi siguran sam da voljenu osobu želite izdvojiti nekamo kao kakvu bitnost, nadljudskost, izvan sebe, iznad sebe, nad sobom. Kao nepristupačnu i besmrtnu i opštu bit. Ali nemoćno i dalje samo blenete u nju i ne možete ništa. Taj momenat je i mene par puta u stvarnom iskustvu obuzeo, dok sam bio pred jednom ili dvema osobama. Ovo bi se moglo iskoristiti u nekom budućem teoretisanju o tom šta ljubav jest.

Ljubav nije kada on zeli nju, ona njega ne, pa on onda pati. To je patnja iz neostvarene zelje.

Ovde je ključno ono "želi". Želeti neku osobu mi se čini bliskim sa onim "hteti je", kao predmet, kroz "požudu". Što svakako nije ljubav, mada ne odričem mogućnost da bude jedan sićušni deo nje, ili možda nusprodukt.

A ljubav nije patnja.

Može biti da ako je ljubav sposobnost, da ona najviše blista onda kad čovek pati. Ali, naravno, onda kad pati za nečim što jeste zbilja vredno toga, a ne zato što želi osobu kao životinja životinju.

Ljubav je cin, djelo, ostvarenje, otjelotvorenje zelje, daklem kada on zeli nju, i ona njega, pa se onda prckaju ko kunici.

Hm, ovo bismo mogli da prihvatimo ako ljubav ne želimo da izdignemo iz neke svakodnevice, i ako je želimo učiniti jednim takvih osećanjem/požudom. U stvari, ovde je izjednačena (nadam se namerno provokativno, tj. u šali) ljubav sa seksom.

Meni se pak ljubav čini kao nešto neostvarivo/neostvareno. U najvećim, najdužim ljubavnim vezama uvijek ostane nešto nedorečeno, neostvareno, ono što čini ljubav. Ljubav gasne kada se dvoje ljudi do kraja međusobno ostvari, ostaje nešto poput prijateljstva, ili netrpeljivosti. Ljubav je prožeta određenim mistificiranjem ljubavnika/ljubavnice, makar na najdubljoj, metafizičkoj razini.

Ovde se mogu samo delimično složiti. Naime, istina je da ljubav jest neka vrsta neostvarenosti. Čini mi se da je Bataj rekao: "Ljubav je samo krik, pobuna protiv praznine života." - što mi se čini naročito važnim za shvatanje naročitog poimanja ljubavi, ali i ove kao posledice nekakvog prirodnog nedostatka, ne-imanja, ili neostvarivosti. Ova neostvarivost je možda i to sušto koje traži nekoga drugog, koga bi ili učinila ostvarenim sopstvenim radom, ili bi skupa bili ta potpunost. To ćemo ostaviti otvorenim.

Zato su one najjače pjesničke ljubavi uvijek bile prema neznanim ljepoticama. I da, ono smješkanje na hodniku nije toliko smiješno, iako bi ta ljubav vjerojatno ugasla pri upoznavanju dotičnih osoba.

Smeškanje na hodniku među ljudima koji ne pretpostavljaju nekakav duh iza tih spoljašnosti je dečija/nezrela/glupa igra spolnih organa koji kontrolišu u to momentu svest. Da bi se ovo dopadanje pretvorilo u ljubav pesnika prema neznanoj lepotici, potrebno je da jedno od ovo dvoje bude takvo da ono spoljašnje transcendira u mogući duhovni sadržaj, ali u obrisu, tako da ovu drugu osobu može pretpostavljati u okviru koji je toliko širok i značajan jer je duhovnog karaktera, a opet je toliko nepoznat jer je ovo prostranstvo ogromno; takvo da kod ovog koji pretpostavlja izaziva strahopoštovanje i simpatiju. Između ostalog to je taj momenat mističnog, i jedino takvo mistično (kroz okvir duha, transcendiranu fizičku pojavu) će pesnika uspeti da pokrene na ljubav prema nekoj "nepoznatoj" devojci.

Ja se lako zaljubim estetski, u izgled i držanje žene, ali nikad se dosad nisam zaljubio u "cjelovitu ženu". To pripisujem tomu jer u svojim odnosima ne ostavljam dovoljno mjesta za nedorečenosti, dakle ono što ljubav čini postojanom. Prozirem ljude i ne uzimam ih suviše ozbiljno, možda zato. A na što je većoj "dubini" ta nedorečenost, to je jača ljubav. Tako da je nedorečenost karaktera prvi stupanj, ta notorna ljubav prema izgledu koju sam i sam dosad jedino upoznao. Postoje tajnovite gospođice, koje muškarci mnogo vole i lako se u njih zaljubljuju, jer u njima ima nešto tajno, nedorečeno. A posljednja bi i najjača za ljubav bila nekakva metafizička nedorečenost koju ne mogu definirati (niti ću pokušavati), znam samo da bih je jednom prema nekome volio osjetiti.

Prokomentarisao sam ovu "nedorečenost" u prethodnim redovima. Ali mi je interesantna i sa još jednog stanovišta koje bih samo u obrisu ovde spomenuo, bez komentara: nadmoć onoga ko je tajnovit. On je na neki način agresivan prema onome ko se pita, i drži ga potčinjenim. A odavno sam govorio da je u ljubavi verovatno glavno-posredujuć sado-mazohistički odnos duhova.
Sačuvana

maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #52 poslato: 04.02.2007. 23:15 »

Dobro, istina, pogledavanja na hodniku jesu samo nekontrolirani izljevi hormona, no upravo ti nekontrolirani izljevi izazivaju prve uzvišene osjećaje neke neiscizelizirane ljubavi. To znam iz prvog lica, s obzirom na to da sam se uvijek volio pogledavati sa mnogim curama na raznim hodnicima, ali ponajčešće bih imao jednu čiji bi pogled na mene imao fatalan utjecaj. Ipak, ne može se govoriti o ljubavi bez spominjanja hormona. :)

A što se tiče tvog sado-mazo odnosnog uvjerenja, to je sa psihološkog stajališta mnogo puta i potvrđeno. No, ipak sam sklon ono estetsko proglasiti "najčovječnijim u čovjeku". Rekao bih da baš ta nedorečenost partnera, dekategorizacija, neizrazivost, neka osobina koja se ćuti i koja do nas dopire, ali se ne reflektira misaono, jest ljepota osobe. Estetski dojam, a ne valja brkati etiku s estetikom (dobro i lijepo ne poklapaju se nužno). Nego, ta ljepota, ne mora to biti estetika lica ili tijela, iako je ponajčešće upravo to za početak bitno. To mora biti neka kvaliteta ličnosti, možda neka parcijalna odsutnost, tajnovitost. Nešto što na određenoj razini zahtjeva vječito - osvajanje.

Možemo tako govoriti i o stanovitoj "kompaktibilnosti" osoba, naravno, jer svatko u drugome vidi nešto što drugi ne vide. Ne doživljava tebe svatko na isti način, baš kao što ti sam sebe ne doživljavaš uvijek jednako. Ali eto, ostaje dimenzija nedorečenosti kao garancija za pravu ljubav, dimenzija koju sam osobno sklon svrstati pod okrilje estetskoga.
« Poslednja izmena: 04.02.2007. 23:17 maelstrom » Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #53 poslato: 04.02.2007. 23:22 »

Kada bi se držali one: Ljubav je poput vode, ako je nešto ne uzburka ona truli kao bara. - a trebali bi se držati te, jer je istinita. Tada bismo mogli reći da je ona nedorečenost faktor vječne oluje. Ljubav umara.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #54 poslato: 04.02.2007. 23:28 »

Tada bismo mogli reći da je ona nedorečenost faktor vječne oluje. Ljubav umara.

U tom je velika opasnost ljubav svesti na požudu, jer ona može večno da traje kod onih koji se nimalo ne poznaju, ali se životinjski privlače. Hoću reći, i međ onima koji i ne moraju zanti da komuniciraju, sem spolnim organima. Takvi će i najduže jedno drugome ostati misterija (otud i oluja). To je ono čega moramo da se otarasimo ako želimo ljubav da izdignemo na neku visinu.
Sačuvana

maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #55 poslato: 04.02.2007. 23:40 »

Jest, to je lijepo obrađeno u "Posljednjem Tangu u Parizu". No, na kojoj god razini bila, da bi postojala ljubav treba nedorečenost - kakva god priroda te nedorečenosti bila. U tome se slažemo.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
milos
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #56 poslato: 05.02.2007. 16:10 »

Ovde je ključno ono "želi". Želeti neku osobu mi se čini bliskim sa onim "hteti je", kao predmet, kroz "požudu". Što svakako nije ljubav, mada ne odričem mogućnost da bude jedan sićušni deo nje, ili možda nusprodukt.

Ja ne bih kazao da je tu kljucno to "zeli". Umjesto toga smo mogli staviti "zudi", "iste", "trazi" ili bilo sta u tom smislu. Poenta je da je "zelja" ili, nebitno, "zudnja" uzajamna. Ako je jednostrana, onda ne dolazi do njenog ostvarenja.

Daklem, nevazno da li je to u pitanju "zelja" ili "zudnja" ili bilo kako da isto nazovemu, mi cemo vidjeti kako ce to isto potpuno nestati ako iz istog odbacimo, kao sto kazes, "taj njen sicusni dio ili mozda nusprodukt", a koji smo odbacili na primjeru evnuha u haremu.

Može biti da ako je ljubav sposobnost, da ona najviše blista onda kad čovek pati. Ali, naravno, onda kad pati za nečim što jeste zbilja vredno toga, a ne zato što želi osobu kao životinja životinju.

Ako ljubav budemo trazili sklanjajuci se od njenog ostvarenja, onda je nikada necemo pronaci. Stoga mozemo samo patiti. Naravno, ako je ljubav Sve, onda i to mozemo proglasiti ljubavlju. To vjecno sklanjanje od ostvarenja, i patnju koja slijedi.

Logika definise covjeka kao zivotinju i covjeka. Ne znam sta bi ostalo od covjeka, e ako bi iz te definicije potpuno odstranili zivotinju.

Hm, ovo bismo mogli da prihvatimo ako ljubav ne želimo da izdignemo iz neke svakodnevice, i ako je želimo učiniti jednim takvih osećanjem/požudom. U stvari, ovde je izjednačena (nadam se namerno provokativno, tj. u šali) ljubav sa seksom.

Ljubavnom cinu u prirodi prethodi igra zavodenja. Tu ljubav nije izjednacena sa seksom. Seksom je ostvarena.
« Poslednja izmena: 26.07.2007. 02:37 Admini... » Sačuvana

Spasi me Gospode Jerome.
maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #57 poslato: 05.02.2007. 16:43 »

Milos, ne znam koliko se isplati stvarati takve kategorije dvojine, govoriti da ljubav postoji samo kada se i ostvari između dvoje ljudi - i to putem seksa, kako tvrdiš. Jest, čovjek je životinja, i ja sam odavno odbacio sve egocentrične varke o duši, ali svejedno imam respektabilan stav prema ljubavi. Nemaju sve životinje iste nagone, naravno da su neki temeljni nagoni održanja uvijek tu, ali čovjek se od životinje udaljio u toj mjeri da su do izražaja došli neki novonastali, suptilniji nagoni.

Ljubav sam svrstao pod estetiku jer sam sklon učenja o etičkoj ljubavi izolirati od samog pojma ljubavi, i to uglavnom načinima na kakve je već Nietzche dovoljno oštro ukazao. Ljepota kao ono što nas se ne može ticati, kao ono što se ruši čim biva promišljeno, kao uzaludna težnja opojmljivanja, ona jest nešto što zahtjeva um, nesavršen um doduše, i zato je posve karakteristična za čovjeka. Neke doživljaje ne možemo kompenzirati, niti usustaviti na prikladan, željen način, pa ih stoga doživljavamo kao ljepotu.

Možda je upravo paradoksalno što stvari od etičke iznakaženosti možemo umno sasvim stabilno rezimirati, što samo po sebi ukazuje na stupanj vlastite nam iznakaženosti. Jer tek ono što možemo kategorizirati, samo to možemo i svrstati pod ružno. Ružnoća bi dakle bila etička kategorija, i kao takva ne bi bila suprotivna ljepoti kao čisto estetskoj, nadrazumskoj kategoriji. Sve što je mišljeno suprostavlja se ljepoti. Možda je ljepota atavizam percepcije iz predrazumskog razdoblja evolucije, to bi objasnilo sličnost simptoma osjeta ljepote i nostalgije. No, sve dalje samo su još veće spekulacije. . .

To bi ujedno bilo moje estetsko stajalište, a nisam ga ovdje uzalud iznio pošto smatram da se i ljubav, kao jedna najvećih enigmi za čovjeka, na njemu temelji. Ono neodređeno, nedoživljeno, nepoznato, neposredno nespoznatljivo, upravo nas to na najvišoj razini privlači nekoj stvari - i to je, s obzirom na civilizacijski racionalizam, posve ljudska "reakcija". Taj osjet izaziva u nama sve ono što smatramo ljubavlju, i zato se na njemu temelji čitava složenost ljubavi. Kada nestane mistike između partnera, i ljubav će isplahnuti, možda ostane čisto etička privrženost.

A požuda, koju ti izjednačuješ s ljubavlju, ona bi najčešće bila nusprodukt nešto animalnijih instinkata od ovih estetskih. Strogi evolucionisti kažu - mirisa, psihoanalitičari kažu - anamneze seksualnih "aluzija" iz djetinjstva i sl., u svakom slučaju, previše je teorija. No ja stojim pri tome da je estetika, koja također nerijetko stvara požudu,  jedini i neposredni krivac za ljubav.
« Poslednja izmena: 05.02.2007. 16:50 maelstrom » Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
maelstrom
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #58 poslato: 05.02.2007. 17:03 »

Svi znamo kako neke osobe dok ih površno poznajemo bivaju lijepe, ali kada ih bolje upoznamo tada ih neprimjetno počnemo doživljavati kao ružnije. Obrat također vrijedi. Pjesnički je bilo govoriti da ljudi zapravo vide - ljepotu srca. Ali to bi uistinu bila samo ona mistička, neprozirna, doživljena, a nespoznatljiva dimenzija pojedinca - dimenzija koja je relativna od osobe do osobe jer naravno da nema svatko isti umni sklop, tj. ne doživljava svatko toliko suptilne dimenzije ljepote ličnosti na isti način.

Naravno, gotovo svi će noćno nebo osuto zvijezdama doživjeti lijepim jer u njemu ima nešto što nas tjera da se izrazimo, a tad ustuknemo pred nemoći vlastitog uma - čista forma ljepote. No, ličnost, kao i izgled osobe, mnogo su osjetljivije pojave od zvjezdanog neba. Za sve ono što je na čovjeku i u čovjeku, za to smo maksimalno osjetljivi jer ipak nas se od najranije dobi neposredno najviše tiče. Otud ogromne razlike u esteskim dojmovima pojedinaca o pojedincima - a svi na sličan način doživljavaju zvjezdano nebo.

Sad, što se tiče nekih standarda ljudske ljepote, oni ne mogu postojati. Estetske se vrijednosti ne mogu nametnuti, one čuče u pojedincu i čekaju na eksploziju, ali naravno da će kod mnogih one lako biti supstituirane etičkim (bez)vrijednostima, dakle onim što se odnosi na društvo, a ne na pojedinca samog.
Sačuvana

Lanci na rešetkama,
zid te od sveta deli -:
spasao si se, samo
milos
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #59 poslato: 05.02.2007. 17:26 »

Moral je podređen čovjeku, smisao za lijepo - nadređen.

Da. Samo sto bih ja ovdje umjesto "smisao" rekao "osjecaj". Dakle, osjecaj za lijepo mu je - nadreden.

Covjek je zivotinja i covjek.

Od tog "zivotinja i covjek", ono "covjek" je tvorac morala, pa mu je stoga moral i podreden.

Ali od tog "zivotinja i covjek", ono "zivotinja" uvijek presuduje o lijepom.

Ti, ili bilo ko, ne mozes definisati sta lijepo jeste. To mozes samo - osjetiti.

Dakle, od toga "zivotinja i covjek", o lijepom presuduje uvijek ono "zivotinja" - osjetom - koji je nedokuciv onom "covjek"
« Poslednja izmena: 13.04.2007. 14:51 Admini... » Sačuvana

Spasi me Gospode Jerome.
Stranice: 1 2 3 [4] 5 6 ... 27   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: