Stranice: 1 2 [3]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Kultura psovke  (Pročitano 4018 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Monarch
Opšti urednik

Duh bunta: +35/-10
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #30 poslato: 13.04.2007. 20:32 »

Prvo bih mu se dodvorio, a onda mu objasnio neke svoje 'vizije' pa da ih oslika.

Ocekivao sam nesto originalno. Mozda malo brutalno. Zelenko
Sačuvana

Slatka mala izvrnuta signaturica.
Monarch
Opšti urednik

Duh bunta: +35/-10
Van mreže Van mreže

« Odgovor #31 poslato: 13.04.2007. 20:35 »

To bi bio zločin ravan pirateriji. Protivno je mojim principima.

Da to ustvari jeste tako, onda ne bi postovao ni onu jednu fotku koju si ostavio na prethodnoj stranici.   :jezik:
Sačuvana

Slatka mala izvrnuta signaturica.
pebble
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #32 poslato: 21.04.2007. 00:02 »

Zanimljivo da se niko do sada nije setio nijedne ekskrementne psovke. Doduse ni ja sad ne mogu da se setim, ali znam da postoje kao kategorija, i da su izuzetno interesantne (maloj) deci.
S druge strane, nakon (pocetka) puberteta, najcesce koriscene psovke su one koje se odnose na seksualni akt i/ili seksualne organe.
Slicnosti i paralele? Prirodni nagon, fizioloska potreba, koji se kulturno-socioloski obuzdava i stigmatizuje?
Tu se uvek setim one nezaboravne scene iz Bunjuelovog "Fantoma slobode" (1974) kada gosti za stolom sede na wc-soljama.

Dakle, psovka kao odusak, psovanje onog sto je bitno. Sto je veci pritisak, veca i potreba da se psuje? Ono o egzistencijalnim pitanjima/psovanjem onoga sto je sveto je jako interesantno i uklapa se u ovo.

Ono sto je meni uvek bilo zanimljivo je pozicija koju ima psovanje majke. Ako pogledamo istorijski, ako bi se "pretnja" iz psovke ostvarila, to bi bila velika sramota za tu zensku osobu i za celu njenu familiju. Psovka kao uvreda.
Mada iz ovog modernog ugla, nekako mi izgleda kao da je cela ta opsesija seksualnim cinom nad majkom neki kolektivni balkanski edipov kompleks (sto i nije toliko luda ideja u svetlu pozicije koje majke imaju u zivotima svojih odraslih sinova, nemali broj ljudi je primetio da u srbiji vlada matrijarhat po muskoj liniji), sa preusmerenjem na tudju majku, kad vec svoju ne moze.

I ne zaboravimo onu grupu homofobicnih psovki u koju spadaju analni otvori i oralni cinovi nad muskim spolovilom.
Sačuvana
milos
Gradjanin
*

Duh bunta: +39/-36
Van mreže Van mreže

« Odgovor #33 poslato: 21.04.2007. 11:41 »

Muda mi se napases!

Ovo sam cuo u Zemunu. I nigdje vise. Ne znam da li se tako kaze jos negdje. A nije mi bas najbistrije sta je autor htio kasti. Mozda je ponosno aludirao na velicinu svojih muda? Elem, to je ko siroka livada po kojoj moze da se pase, napasa, gdje je moguca ispasa. A sagovornik se smatra ovcom, jer ovca pase. Pretpostavljam da je poenta: ja imam ogromna muda, a ti si ovca Zelenko
Sačuvana

Radovati se, to znaci sasvim polako.
pebble
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #34 poslato: 21.04.2007. 19:03 »

Mozda u smislu "lick my balls", jednako uvredljivo kao "suck my dick" ako se kaze muskarcu, atak na muskost
Sačuvana
Druid
Gradjanin
*

Duh bunta: +38/-3
Van mreže Van mreže

« Odgovor #35 poslato: 30.09.2008. 15:07 »

Norvezani su poznati kao kulturan i obrazovan narod dok se za narod odavde to ne bi moglo reci.

Mislim pre svega da Norvezani imaju vise osecaja za stid i da u skladu sa tim ne udaraju u nesto sto bi se moglo nazvati i svetinja.

Da, Norvezani pale crkve i spadaju medu top zemlje po frekvenciji samoubojstava.
Upravo u primorskoj regiji improvizacija psovki s religioznim elementima granici s umjetnoscu, moze to i g. Leptir potvrditi. Primjerice nekidan ostadoh sokiran nakon sto cuh psovku "J**** ti pun vagon kukuruza, a na svakome klipu po jednoga isusa". Dakako tu su i "juha od isusovih rebara", "sto i jednoga boga" te ona omiljena "krv isusova". Sto je zanimljivo te se psovke obicno izgovaraju bez tedencije negativnog ispoljavanja vec sluzi svrsi postapalice kod pretezno starije populacije. Mada ni mi mladi ne zaostajemo mnogo...
Sačuvana

...76,77, vratit ce se opet, 78,79...
Terrorsathan
Gradjanin
*

Duh bunta: +17/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #36 poslato: 30.09.2008. 17:23 »

ako imaš još neku sočnu primorsku psovku, napiši. možda sam idiot ali ja se oduševljavam takvim stvarima. i ne huli na kvlt norvežane frajer

ovde ima psovanja crkve, crkvenčeta, bogorodice, boga, meseca, sunca, zvezde. postoji čak i starinsko - ''jebem ga pod levo koleno'', a koristi se kad se priča o nekim nečastivim silama, djavolima. nije mi jasno otkud narodu ideja da će da pomogne ''pod levo koleno''. ipak, to nije čudno, jer bi se reklo da jebanje u neki deo tela ima isceliteljske moći. kad nekom ispadne nešto - jebem te u ruke, kad ne vidi dobro - jebem te u oči, fudbalere redovno psuju u noge... jedan moj drug kad ga neko iznervira obavezno ga psuje u mozak. čudo je to, taj seks.

što se tiče psovki uopšte, koristim ih u svakodnevnom govoru, ne baš preterano, ali se i ne gnušam.
Sačuvana
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #37 poslato: 01.10.2008. 11:19 »

Druid, samoubistvo je nesto drugo - potisnuto nezadovoljstvo. Ljudi odavde to nezadovoljstvo umeju da ispolje kroz psovke. A ovo za paljenje crkvi nisam cuo. Pretpostavljam da su to neki malobrojni ludaci.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Druid
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #38 poslato: 01.10.2008. 15:10 »

ako imaš još neku sočnu primorsku psovku, napiši. možda sam idiot ali ja se oduševljavam takvim stvarima. i ne huli na kvlt norvežane frajer

ovde ima psovanja crkve, crkvenčeta, bogorodice, boga, meseca, sunca, zvezde. postoji čak i starinsko - ''jebem ga pod levo koleno'', a koristi se kad se priča o nekim nečastivim silama, djavolima. nije mi jasno otkud narodu ideja da će da pomogne ''pod levo koleno''. ipak, to nije čudno, jer bi se reklo da jebanje u neki deo tela ima isceliteljske moći. kad nekom ispadne nešto - jebem te u ruke, kad ne vidi dobro - jebem te u oči, fudbalere redovno psuju u noge... jedan moj drug kad ga neko iznervira obavezno ga psuje u mozak. čudo je to, taj seks.

što se tiče psovki uopšte, koristim ih u svakodnevnom govoru, ne baš preterano, ali se i ne gnušam.

Nisi jedini, takoder sam fasciniran formulacijom vulgarizma i njegovih metaforickih prijenosa! Ima toga svega i kod nasih naroda, ali ipak se izvrsila specijalizacija kod religioznih motiva. To je u strogo katolickoj regiji logicki najdjelotvorniji metod kada se zeli iskazati ljutnja i nezadovoljstvo, napad na najsvetije i apsolutnije. Malo je neprimjereno takve primjere postavljati javno pa ti posaljem pvt.

kad nekom ispadne nešto - jebem te u ruke, kad ne vidi dobro - jebem te u oči, fudbalere redovno psuju u noge... jedan moj drug kad ga neko iznervira obavezno ga psuje u mozak. čudo je to, taj seks.

Slicno, samo sto se ovdje uz sve to jos doda poneka sakralna licnost ili bozanski prefiks, npr. oci Isusove, ruke Gospine, noge Bozje itd... Takoder, ponekad narav psovke varira i o sezonskom polozaju, tj. blizini svetkovine. Tako primjerice uoci blagdana sv. Stjepana ne moram ni napominjati koja je omiljena "bestimja", jos ako je doticni zastitnik zupe rijeci dodatno dobivaju na tezini.

Druid, samoubistvo je nesto drugo - potisnuto nezadovoljstvo. Ljudi odavde to nezadovoljstvo umeju da ispolje kroz psovke. A ovo za paljenje crkvi nisam cuo. Pretpostavljam da su to neki malobrojni ludaci.

Upravo to je poanta, potisnuto nezadovoljstvo. Sjevernjacki narodi u koje cesto s pravom gledamo kao uzore su vremenom potisnuli ljutnju, predstavili je kao nesto sustinski lose te pritom zacepili kanal negativnih oticaja. Pritom blaza varijanta djeluje biti nepristojan i zivjeti, a biti pristojan tek ako smo sigurni da to mozemo i podnjeti.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #39 poslato: 01.10.2008. 18:22 »

Druid, zanimljivo razmisljanje, ali ipak mislim da se primitivizam nicim ne moze opravdati. cool
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Druid
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #40 poslato: 02.10.2008. 07:02 »

Posteno! Ipak, mislim da psovke ne moraju nuzno oznacavati primitivizam. To bi cinile ukoliko bi covjek stajao iza svojih psovki, a naravno, u afektu izgovoreno, rijetko tko vodi ljubav pod lijevo koljeno, kao sto je Terror rekao. Primitivizam se ocituje na jedan drugi, suptilniji nacin.
Sačuvana

Stranice: 1 2 [3]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: