Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Globalizam i kosmopolitizam  (Pročitano 6445 puta)
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +109/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

...mlad majore....

« Odgovor #15 poslato: 21.05.2007. 09:17 »

Problem sa globalizacijom i njenim protivnicima jeste upravo u tome što ona na X načina ugrožava tradicionalno uspostavljene forme kolektiviteta. To je izvor svih sukoba i nestabilnosti.
Sačuvana

Rino hitno da ode na nošu!
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Ja nisam luzer naprotiv...

« Odgovor #16 poslato: 21.05.2007. 10:06 »

Pitanje je da li su te forme bolje ili gore.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #17 poslato: 21.05.2007. 10:56 »

Bolje ili gore.... to je diskutabilno.... Boje ili gore u odnosu na šta? Nije to pitanje, nego je suštinsko pitanje stabilnosti. Te forme, kakve god da su, održavaju jedan nivo i sistem stabilnosti društvenih odnosa. Globalizacija ruši tako ustanovljen sistem društvenih odnosa i umesto toga stvari postavlja u mnogo fleksibilniju ravan te nije u stanju da garantuje nove stabilizacione forme. Kao rezultat toga imamo anarhiju koja generiše pseudotradicionalne surogate kao odgovor globalizacijskoj destabilizaciji. Tipičan primer za to je Rusija. Globalizacija je dovela do rasapa sistema i prirodno danas imamo Putinovu vlast. To je način ruskog odgovora izazovima globalizacije i učestvovanja u njemu.

S druge strane, iako se Zapad vidi kao glavni promoter tog procesa, tamo su isto tako žestoka protivljenja i negativne posledice: povećanje nezaposlenosti, prestrojavanje čitavih privrednih grana, socijalna nestabilnost, urušavanje tzv države blagostanja, desocijalizacija, rast netrpeljivosti, slabljenje društvene kohezije, secesionizam....  i prirodan odgovor u formi neokonzervativaca i sličnih patriotsko-konzervativnih snaga... raznih desničara. Indikativno, Sarkozijeva kampanja bila je nemoguća pre samo kojih desetak godina. Danas, eto, Sarkozi zalazi u tradicionalno lepenovski teren i lepenovski vokabular. I to je normalno. Bauk nacionalizma ponovo kruži Evropom. Globalizacija je otvorila vrata svim mogućim baucima. Svet je u krizi.
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 21.05.2007. 14:16 »

Bolje ili gore za Srbiju...na to sam mislio. Bolje ili gore za srpski narod, njegov opstanak i ekonomski i mentalni prosperitet. Hocemo li se utopiti i nestati za najvise 200 godine ili cemo se razvijati i drustveno-ekonomskom i u smislu prirodnog prirastaja. Posmatrajmo taj fenomen na dug rok...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 21.05.2007. 14:21 »

A zašto baš za srpski narod i za 200 godina? (Ima tu ona Biljane Kovačević Vučo, koja me je otvorenošću u tom momentu oduševila na jednoj tribini: "Šta me briga šta će biti za 200 godina!")

Zar je bitno hoće li tvoji čukun-unuci biti Nemci, Englezi, Amerikanci (na Balkanu), kosmopolite ili Srbi? Za čoveka građanske svesti, ma gde živeo, to nije pitanje koje bi mu okupiralo pažnju. Živi se u ovom momentu, i pažnja prema budućnosti usmerava se jedino u smislu opstanka čovečanstva, zdravih uslova za život čoveka kao vrste.
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 21.05.2007. 14:26 »

U pravu je i BKV, a i mislim da sam ja u pravu. Jer ako se sad ne ponasas odgovorno nece ti biti bolje ni sutra ni za 200 godina. A cinjenica je da ozbiljni narodi sa ozbiljnom politickom elitom razmisljaju decenijama unapred...
Sačuvana

Dekadent
Teatralni mislilac

Duh bunta: +6/-0
Van mreže Van mreže

prost k`o pasulj

« Odgovor #21 poslato: 22.05.2007. 02:48 »

covecanstvo je prezivelo raspad mnogih drustvenih sistema organizovanja,npr.rodovske zajednice,te je logican sled dogadjaja stvaranje svetske drzave..cemu se ja unapred radujem...NWO ce naci nacine da doaka svim opasnostima koje stoje na tom putu,u to ne sumnjam Zvrko
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #22 poslato: 22.05.2007. 09:48 »

O Dekadentni, svetska država nije tako lako ostvarljiva i ako se uspostavi nekakav globalni politički entitet to sigurno neće biti država, nego jednostavno jedno krdo globalnih institucija koje i danas premrežuju praktično čitav glob. da bi se to uspostavilo neophodno je ukinuti UN, koja predstavlja člansku organizaciju utemeljenu na pojmu nacionalnog suvereniteta. To je osnovna prepreka. SAD upravo to pokušava da uradi, dok pobornici multipolarnog sveta taj koncept brane. S druge strane primetna je oseka uticaja i moći organizacija pod neposrednom kontrolom Amerike tipa MMF i Svetska banka. Oni imaju problem da plasiraju novac jer sve je manja potražnja za njihovim novcem upravo zbog političkih uslovljavanja koja idu uz to. dakle, ne ide se na uspostavljanje svetske države jer je to utopija a i to ne odgovara interesima onih koji bi da projektuju svoje interese diljem planete. Država pre svega znači ODGOVORNOST. Globalni vladari bi da izbegnu bilo kakvu odgovornost (osim one deklarativne). Da bi neko imao globalnu moć neophodni su mu redukovani pseudodržavni suvereniteti i entiteti na regionalnom nivou an koje bi se odgovornost svaljivala. To je jedan autoritarni i suštinski nepravedan poredak koji ne bi imao budućnost budući da ne bi bio moguć bez krvavih sukoba i situacije stalnog vanrednog stanja. To je prosto neizdrživo.
S druge strane, globalna vlada ili nekakav koordinatorski provizorijum nije održiv niti ga je moguće uspostaviti unilateralno. Svako će tu hteti svoje parče kolača, shodno moći koju poseduje: Kinezi, Rusi, Evropljani, Indijci, muslimani, Amerikanci.... Svet je suviše komplikovano mesto za jednostavna ideološka rešenja.
« Poslednja izmena: 22.05.2007. 09:52 stojan popivoda » Sačuvana

Plodni bizon
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 07.06.2007. 14:56 »

Zarada i od antiglobalista

Region duž obale Baltičkog mora oko Hajligendama ostvariće tokom tog skupa zaradu od 140 miliona evra, objavili su nemački mediji pozivajući se na procene zvaničnika savezne pokrajine Meklenburg-Predpomeranija, u kojoj je Hajligendam.

U tih 140 miliona uračunati su izdaci članova delegacija osam učesnica samita i 4.700 akretidovanih novinara, ali i protivnika globalizacije. Procenjuje se da svaki demonstrant, od kojih su mnogi smešteni u kampovima u regionu, u proseku dnevno troši 20 evra.

Vlasti Meklenburga-Predpomeranije računaju da će im se samit pre svega dugoročno isplatiti jer će njihova pokrajina postati poznta širom sveta.

Sve je to, izgleda, farsa. Alterglobalisti otisli tamo da se opiju i izigravaju neohipike, i tako u stvari samo pocastili takoreci ove iz G8. Ne znam da li su ti ljudi svesni da na taj nacin nista ne mogu da urade. Protiv globalizacije se moze politickim instrumentima, a ne crtanjem po telu i nosenjem transparenata koji nikakav ozbiljan program nemaju.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #24 poslato: 08.06.2007. 11:05 »

Njihove pojave kompromituju ideju. Time samo pomažu onima protiv kojih se bajagi bore....
Sačuvana

Ruze vetrova Vinika
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 08.06.2007. 14:00 »

ANTIGLOBALIZAM U NIŠKOJ GRADINI BROJ 09 IZ 2005!

Vredi pogledati temat posvećen antiglobalizmu u časopisu za književnost, umetnost i kulturu GRADINA. Ima zanimljivih tekstova i iz našeg okruženja (Kulturkampf). Evo izvoda iz uvodne reči urednika Gradine:

"JESU LI VAM ISTETOVIRALI BAR-KOD?

Jesu li vam istetovirali bar-kod? Zgodna stvarčica: lakše dobijate vize, lakše putujete preko granice, kroz aerodromske procedure prolazite kao metak... Nema više čekanja u redovima u banci, kod lekara, u trgovini, u bioskopu... Nikome niste sumnjivi, nikome snishodljivi, niko vas ne može opljačkati: dovoljno je da pružite ruku da laser očita niz uspravnih linija, vaš jedinstveni kod. A i tetovaža je cool, božanstveni modni detalj, nije prosta mastiljava mrlja, već sjajan, i u mraku blistav hologram.

Olako pristajemo na sve tehnologije, na svaku teoriju, koncept, političku strategiju, književnost. Na sve što nam donosi udobnost. Istorija moderne civilizacije je koncentrično širenje krugova udobnosti. Bogatstvo i moć mere se količinom udobnosti koju ste osvojili za sebe.

U ovom broju Gradine stekli su se tekstovi koji kritički, polemički, parodijski razmatraju globalizam i njegovo delovanje na naše srce i dušu. Trošne ideje kosmopolitizma o planetarnom duhovnom jedinstvu i ravnopravnosti različitih ideoloških strategija raspršila je moćna ruka globalne ekonomske, političke, vojne i kulturološke integracije. Shodno konceptu teorije zavere, ideologije više nisu spontani istorijski odrazi, već projektovane,  manipulativne tehnologije upravljanja istorijom. "U najopštijem smislu ideologija se može odrediti kao svest u kojoj se postojeća realnost pokazuje u svoj svojoj izokrenutosti kao jedina realnost. Suštinski, ideološka svest potire bilo kakve stvarne razlike između postojećeg kakvo jeste i mogućnosti da se ono promeni. Zato bi se njena osnovna svrha mogla odrediti kao funkcionalno uklapanje pojedinca ili društvene grupe u postojeću realnost. Ovakvo utemeljenje prioritetnih ciljeva svake ideologije istovremeno otkriva i njeno kardinalno opredeljenje: ukidanje alternativne svesti i alternativnog mišljenja.“ (Cenzura i ideologija, Zorica Bobić, Polja br. 373, mart 1990)

Gradina broj 09/2005 o antiglobalizmu donosi dva bloka tekstova: Kulturkampf antiglobalno i Antiglobalne mrvice.

Uredništvo Gradine je novembra prošle godine uputilo mejl ilegalnoj grupi (po svemu sudeći – mladih) intelektualaca koja je u Nišu, i ne samo u Nišu, izazvala burnu reakciju medija i javnosti. Parodirajući različite ideološke diskurse, koristeći nasleđe kulturnog ekscesa istorijskih avangardi srpskog nadrealizma, dadaizma i konceptualne umetnosti,  ilegalni časopis Kulturkampf, letak za kritički aktivizam, kako su ga definisali anonimni autori ovog pokreta, u dvanaest brojeva, izgradio je jasan kritički, polemički i teorijski stav prema konceptu globalizma i unutar njega sagledao domaći kulturni i politički trenutak. Odgovor na mail stigao je u vidu niza originalnih i prevedenih tekstova. Dvanaesti broj Kulturkampfa je oproštajni broj, a ovaj blok u Gradini dođe mu kao postskriptum.

Drugi blok alternativnog mišljenja donosi samostalne tekstove (mrvice), koji iskaču, na različite načine, iz skupine tekstova često viđenih prilikom priređivanja ovakvih temata, u teorijskim časopisima ili zasebnim knjigama. Samo grupisanje tekstova na ovaj način predstavlja provokaciju po sebi. Nema književnosti bez ozbiljnog promišljanja i kritike sveta u kojem se koprcamo da preživimo i tihotapkamo ka neizvesnoj budućnosti."

Ovog broja časopisa nema u prodaji, ali ima ga u biblioteci.
« Poslednja izmena: 03.11.2007. 12:00 Plodni bizon » Sačuvana

Не бој се! Ја сам са тобом!
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

...mlad majore....

« Odgovor #26 poslato: 08.06.2007. 14:53 »

Svi u biblioteku!
Sačuvana

Domaci I.
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +123/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 08.06.2007. 18:55 »

Ono što je kvalitetno u letku za kritički aktivizam "Kulturkampf" jest njegova kritička oštrica prema svemu, bez ikakvog obaziranja na bilo kakve autoritete. To je bila novina za Niš. Da to ima neke naročite veze sa globalizmom, nikad ne bih rekao. U Nišu, u provinciji, provincijskoj kulturi, žurnalistici i politici sve ono što se suprotstavlja savremenom uzima se kao alter ili antiglobalističko, i naravno biva nošeno na sedlima naroda koji se oduševljava onim domaćim, dobro poznatim brendovima i identitetima.

Kulturkampf nije imao snage da izdrži i nastavi sa objavom simpatičnih tekstova, a nije u pitanju, kako je jedan od autora Kulturkampfa rekao, stvar u tom da se programirano uništi ovaj izraz kritike, kako ga globalistička usta ne bi pojela i uvela u simulaciju i mejnstrim.
Sačuvana

Jablan
Narodni mudrac
**

Duh bunta: +1/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #28 poslato: 20.06.2007. 09:56 »

Izveštaj iz Nemačke #7

Nedavno sam pročitala nekoliko članaka u kojima se pokušalo da se potceni, otpiše i trivijalizuje "nasilje" do kog je došlo u Rostoku. Nasilje Crnog bloka nije bilo ni izbliza tako žestoko kao nasilje države, načinjeno je svega 60.000 evra štete, možda nije bilo ni izbliza onoliko ranjenih pandura koliko su mediji izvestili, itd, itd, itd. Istina, nasilje anarhista nije bilo onoliko žestoko kao nasilje države. Ali to ne znači da je ono što smo mi uradili (suprotstavljajući se kerovima) bilo išta manje ili više od onoga što je bilo: izraz mržnje, gađenja i besa protiv ljudi koji mogu legalno da nam upadaju u kuće, privremeno nas oslepe, pucaju na nas iz električnih imobilizatora umalo nas ne ubivši, da nam doživotno uspore proces mišljenja, da nas ubijaju i zatvaraju.

Svako s kim sam pričala a da je učestvovao [u nasilnim protestima] nasmejao se svaki put kada bi porastao broj ranjenih pandura. Mediji su se držali nasilja i koristili ga da bi podelili ostalih 80.000+ ljudi no to nije izgovor za upotrebu njihove taktike zarad isticanja ili potcenjivanja određenih aspekata celine. Korporativne medije bi trebalo posmatrati kao objektivnu, ne-prilagodljivu silu. Ukoliko naprave izveštaj o nečemu što mi želimo da bude pokriveno, odlično. Ako ne, ne. Ukoliko o kontra-samitu ne bi bilo bilo kakvih izveštaja a sa svih TV ekranima bi sevale slike zapaljenih automobila i bačenih kamenica, ne krivite nas. Krivite njih. I nemojte nas lišavati 2. juna.

Ceo izvestaj na: http://www.kontra-punkt.info/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=55387&topic=3
Sačuvana

www.kontra-punkt.info
INFORMACIJE PROTIV DOMINACIJE
Neautoritarni web portal
Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 20.06.2007. 13:15 »

Mislim da su ti nasilni otpori pogresni i kontraproduktivni. Nisam ljubitlej Busa, Klintona ( za mene su oni dve strane istog novcica, dve familije ), Blera i ostale belosvetske bande, ali nikada ne bih ucestvovao u takvim protestima ( ne zato sto se plasim osmeh )
Sačuvana

Stranice: 1 [2] 3 4 5   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: