Stranice: 1 [2] 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Filozof s metlom  (Pročitano 5852 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #15 poslato: 14.09.2006. 09:49 »

Citat: Nicolas Berihon
Ne potcenjujem zloupotrebu, ali suštinski se ne slažem. Odgovoran je onaj ko zloupotrebljava, a ne onaj ko je zloupotrebljen. Svaka poruka se može izvrnuti, zloupotrebiti, stoga to ne može da stoji.

često je nevidljiva granica izmedju upotrebe i zloupotrebe. Niko nije svestan krajnjih posedica svojih dela. Dakle, onaj ko nešto obznanjuje mora da bude dalekovid u smislu da u svoj "akcioni plan" uključi i izvrtanje svoje ideje. Pa ako ima veoma visoke ciljeve onda i njihova izopačenja mogu biti spektakularna. Nije li onda mudrije biti skroman i ne postavljati prečku visoko da ne bi onda padali nisko? Inicijator snosi ODGOVORNOST za ono šta proklamuje. Verski geniji kao pokretači istorije imaju posebnu odgovornost. Oni pokreću mase, pokreću umove i sami po sebi predstavljaju kamen temeljac institucija koje na tome nastaju, uključujući i indulgenciju. Ko zna, da je Džordž Vašington mogao da zamisli Buša i drugove, možda bi ostao podanik krune.

Ne vidim zašto bi se to odnosilo samo na filozofe.

Zato što su filozofi drugi po uticaju, odmah nakon pokretača religija. Njih posebno treba prozivati više nego ostale jer posledice njihovih ideja imaju dalekosežne posledice sa kumulativnim uticajem u vremenu. Kako su pokretači religija uglavnom neki ekscentrici za trenutačne ukuse i percepcije, filozofi iako ekcentrični, ipak su normalni i bliži ovozemaljskom. Bave se konceptima a ne direktnim opštenjem sa metafizičkom stvarnošću poput verovesnika. Hegela nije kontaktirao Jehova ili andjeo Džibril...
Sačuvana

peMzije mladima!
Nicolas Berihon
Nazionalist
*

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #16 poslato: 14.09.2006. 22:08 »

Ne slažem se s ovim. S tim što mi deluje da bi svaki nastavak diskusije bio samo jedno usložnjavanje jeste-nije. Izneo sam mišljenje i argumente i to je to.
Sačuvana

martinhajdeger.blogspot.com
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 14.09.2006. 22:48 »

Slazem se sa Nicolasom. Ako bismo posmatrali stvari kao sto kaze Stojan, znaci da bi Tesla bio odgovoran za smrt svih onih koji su nepazljivo koristili struju i ubili sebe ili druge. Da ne govorim o izumiteljima nekih drugih stvari (Marija i Pjer Kiri npr.). A ipak se radi o naucnim otkricima i stvarima duha.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #18 poslato: 15.09.2006. 09:33 »

Citat: "No Name"
Slazem se sa Nicolasom. Ako bismo posmatrali stvari kao sto kaze Stojan, znaci da bi Tesla bio odgovoran za smrt svih onih koji su nepazljivo koristili struju i ubili sebe ili druge. Da ne govorim o izumiteljima nekih drugih stvari (Marija i Pjer Kiri npr.). A ipak se radi o naucnim otkricima i stvarima duha.

Svaki napredak, svako otkriće i svako novo znanje jeste jedna nepoznanica. Izumitelj je nevin ali nije lišen odgovornosti.
Sve može biti upotrebljeno kao oružje.
Zašto odbijate odgovornost izumitelja i inicijatora?
Naposletku, oni su odgovorni za istoriju a istorija je prepuna zločina.
naravno, ljudi bi se u svakom slučaju ubijali ali sada imaju mnogo veće mogućnosti zahvaljujući genijalcima.
Sačuvana

peMzije mladima!
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #19 poslato: 15.09.2006. 09:35 »

Citat: "Nicolas Berihon"
Ne slažem se s ovim. S tim što mi deluje da bi svaki nastavak diskusije bio samo jedno usložnjavanje jeste-nije. Izneo sam mišljenje i argumente i to je to.

Nije tačno. Izneo si mišljenje i etikecije. Argumente nisam video. Objasni mi KAKO sam ja to u krivu.
Sačuvana

peMzije mladima!
Satrag
Gost
« Odgovor #20 poslato: 15.09.2006. 12:16 »

A shta rade filozofi?
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist
*

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 15.09.2006. 12:25 »

Citat: stojan popivoda
Nije tačno. Izneo si mišljenje i etikecije. Argumente nisam video. Objasni mi KAKO sam ja to u krivu.

Što se tiče filozofa, za svaki tvoj primer, ja ću navesti suprotan, nema razloga za to jer su ti već poznati, stoga čemu sve.
Što se tiče ovoga o odgovornosti, i moral i pravo su prilično gluvi za ovo o čemu ti govoriš. Princip moralnog delanja zasnovan je na delatniku, tj. na njegovoj nameri.
Nadam se da nisam u pravu ali stičem utisak da poseduješ određene sofističke sklonosti da relativizuješ stvari. Dakle moja namera nije da učestvujem u nekom erističkom prepucavanju. Tako da ostajem pri stavu, i ne tvrdim da si U KRIVU, dok ti to sam ne utvrdiš ako jesi.
Prijatno.
Sačuvana

martinhajdeger.blogspot.com
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #22 poslato: 15.09.2006. 12:46 »

Citat: "Satrag"
A shta rade filozofi?

čitaju, pišu, razmišljaju i diskutuju.
No, mislim da nemaju opravdanja za svoje postojanje osim ukoliko nisu genijalni. Prosečan filozof jednostavno nema smisla.
Sačuvana

peMzije mladima!
Satrag
Gost
« Odgovor #23 poslato: 15.09.2006. 12:50 »

Citat: "stojan popivoda"
čitaju, pišu, razmišljaju i diskutuju.
No, mislim da nemaju opravdanja za svoje postojanje osim ukoliko nisu genijalni. Prosečan filozof jednostavno nema smisla.

A kako ja mogu postati filozof? Chini mi se da tu ima neke novchane vajde na guzove.
Ali necu da budem onaj shto chisti metlom :(
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #24 poslato: 15.09.2006. 12:54 »

Što se tiče filozofa, za svaki tvoj primer, ja ću navesti suprotan, nema razloga za to jer su ti već poznati, stoga čemu sve.

Možemo diskutovati bez navodjenja primera. Svrha rasprave je da dovede do novih uvida. Ako nema novih uvida onda rasprava nije ispunila svrhu a diskutantni nemaju kapaciteta da svoju diskusiju vode na takav način.

Što se tiče ovoga o odgovornosti, i moral i pravo su prilično gluvi za ovo o čemu ti govoriš. Princip moralnog delanja zasnovan je na delatniku, tj. na na njegovoj nameri.

Pravo je vulgarno. Nisam se pozivao na pravo već na etiku. E sad, u vezi principa moralnog delanja, nisam dobro razumeo šta si hteo reći jer očigledno si napravio grešku tokom kucanja. Ako smem da interpretiram:
"Princip moralnog delanja zasnovan je na delatniku, tj. ne na njegovoj nameri."
Jesi li to hteo reći?

Nadam se da nisam u pravu ali stičem utisak da poseduješ određene sofističke sklonosti da relativizuješ stvari.

Ih sad, ovo je već skretanje na domen ličnih kvalifikacija. To nije u redu. Ti i ja nismo predmet diskusije već oni koji diskutuju. Trebalo bi da se držimo tog principa.

Dakle moja namera nije da učestvujem u nekom erističkom prepucavanju. Tako da ostajem pri stavu, i ne tvrdim da si U KRIVU, dok ti to sam ne utvrdiš ako jesi.

Prepucavanje nije ni moja namera. No, zanimljiv je tvoj stav da ostaješ pri svome ali i ne tvrdiš da sam j au krivu iako je tvoj stav suprotan. Nije li to malo kontradiktorno? Ili misliš da je takva kontradikcija moguća, no to je već domen magije....

Prijatno.

Prijatno, prijatno...
Sačuvana

peMzije mladima!
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 15.09.2006. 12:56 »

Citat: Satrag
A kako ja mogu postati filozof? Chini mi se da tu ima neke novchane vajde na guzove.
Ali necu da budem onaj shto chisti metlom

Samo počni da postavljaš pitanja o svemu što ti padne napamet i eto već si filozof... Ostalo su tehnički detalji.
A što se tiče metle, to je već nešto drugo. Udji u neku stranku, laktaj se, budi član nekog UO i tako....
Sačuvana

peMzije mladima!
Satrag
Gost
« Odgovor #26 poslato: 15.09.2006. 13:00 »

Znachi ovako:
upishem fakultet i izuchim filozofiju. Chitam mnogo knjiga i prochitam ih. Onda sam spremna za zhivot, zar ne?
A shta ako mi uvale metlu, stojane, shta ako me uvale?!

Odo' da uchim  zlobni
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 15.09.2006. 13:41 »

Ma ne upisuj filozofiju, to nikako! Vidiš kako prolaze takvi. Sve je bolje od filozofije. I fakultet ništa ne znači bez da nisi maestro!

Ne treba ti fakultet da bi bio filozof/kinja.
Sačuvana

peMzije mladima!
Satrag
Gost
« Odgovor #28 poslato: 15.09.2006. 14:13 »

Postoji li neko alternativno reshenje da postanem pametna ako filozofija nije za mene?
Hocu da se hvalim pamecu pred rodbinom. Shta da radim? Shta da chitam? Shta da upishem? Koju vechernju shkolu?
Hocu da radim neshto i da zaradjujem grdne pare!
Mozhe li se to sa filozofijom?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 15.09.2006. 16:46 »

Nemoj da se opterećuješ definicijama. Filozof nije neko koje završio filozofski fakultet ili je pročitao mnogo filozofskih knjiga. Filozof je to pre svega u srcu. To je kao zen. A što se novca tiče o tome drugi put. Imam nekih ideja ali nemam sada vremena da to obrazložim. Inače, ja sam milijunaš. Obogatio sam se u burnom periodu devedesetih na primarnoj emisiji. To su bila vremena...
Sačuvana

peMzije mladima!
Stranice: 1 [2] 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: