Stranice: [1] 2 3   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Filozof s metlom  (Pročitano 5845 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
woolveen
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« poslato: 10.09.2006. 16:35 »

Tekst sam pročitao u Kuriru.

Citat
FILOZOF S METLOM

Goran Živić, profesor filozofije i dobitnik nagrade "Dr Zoran Ðinđić", odlukom direktora raspoređen na radno mesto dvorišnog radnika u dečjem vrtiću.

ZRENJANIN - Opšta kukumavka da Srbiji nedostaju obrazovani mladi kadrovi u slučaju Gorana Živića nikako ne stoji. U gradu u kome je proteklih godina zaposlen veliki broj političkih aktivista, zaslužnih i manje zaslužnih članova lokalnih političkih partija, Živić je nedavno kao profesor filozofije sa mesta noćnog čuvara u dečjem vrtiću raspoređen na radno mesto dvorišnog radnika!
Živić, koji je i dobitnik nagrade "Dr Zoran Ðinđić" za 2005. za diplomski rad iz oblasti filozofije, na novo radno mesto raspoređen je odlukom nedavno imenovanog vršioca dužnosti direktora u zrenjaninskoj predškolskoj ustanovi Anđelije Mirković.
Živić je pre toga devet godina u ovoj ustanovi radio kao noćni čuvar.
- Ja nemam ništa protiv fizičkih poslova i rada sa metlom, ali smatram da mi, s obzirom na kvalifikacije i stručnost pripada drugo radno mesto - kaže Živić.
Nagradu "Dr Zoran Ðinđić" pokrajinskog Izvršnog veća i Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine dobio je za najbolji diplomski rad, u konkurenciji diplomskih i magistarskih radova fakulteta Srbije za 2005. godinu. Ovo priznanje dodeljeno mu je za diplomski rad "Aristotelov pojam polisa", koji je odbranio na novosadskim Filozofskom fakultetu.
- Radio sam posao noćnog čuvara i studirao istovremeno i svestan sam da su mnogi mladi, fakultetski obrazovani ljudi bez posla, ali znam za mnogo slučajeva zapošljavanja nestručnih u javnim preduzećima Zrenjanina - kaže naš sagovornik.
- U Zrenjaninu i okolini u školama realno nema potrebe za mojom strukom, ali postoje druga zanimanja, pogotovu u javnim preduzećima koja mogu kvalifikovano da obavljam - kaže Živić.
Anđelija Mirković, direktor ustanove u kojoj radi dobitnik nagrade "Dr Zoran Ðinđić", kaže da je spremna da Živiću pomogne u traženju adekvatnog radnog mesta, ali naglašava da je na mesto vršioca dužnosti direktora postavljena tek nedavno, mada već dugo zna za ovaj slučaj. Ona, inače, smatra da njena odluka nije "degradacija" radnika Živića.
- On je čuvar objekta i promenjeno mu je samo radno vreme, više ne radi noću nego danju, jer smo procenili da su nam čuvari potrebniji u vrtićima preko dana - kaže Mirkovićeva, koja je, inače, član Demokratske stranke.
(Z. R.)

Nemam komentar
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 11.09.2006. 10:56 »

Pa da, šta je on mislio da će neko da ga plaća da filozofira?   :zaboga:
Mislim, kome trebaju filozofi? Kakva vajda (ne Andžej nego kakva) od filozofa? To su ekcentrici i zanešenjaci i još treba da ih plaćamo a narod nema leba da jede....
Sačuvana

peMzije mladima!
strangelove
Gost
« Odgovor #2 poslato: 11.09.2006. 16:30 »

Pitam se, u kojem bi se kontekstu našlo ovo Popivodino pitanje : “ Šta će nam filozofi-kad već narod gladuje”, kada bi se isto postavilo u društvima , odnosno državama u kojima su živeli filozofi o kojima danas čitamo iz istorija filozofije?
Da li bi se još u tadašnjoj Nemačkoj državi tretiralo kao uobičajno da ljudi poput Hegela , Kanta rade kao čuvari u vrtiću ili školi ili da u krajnoj liniji diplomirani filozof radi na pomenutim funkcijama?

Zamišljam Habermasa recimo, kako stoji ispred ulaza u vrtić i propušta prolaznike ili pak vitla metlom pokraj igrališta....
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 11.09.2006. 16:56 »

To je ta kombinacija. Sve su druge imitacija. To je samo refleksija stare kastinske podele u kojoj su bramani (filozofi) izigravali aristokratiju duha te kao takvi bili izdržavani od strane radnog naroda. No, ne vidim u čemu je praktičan doprinos filozofa životu? Jel nam nešto bolje što su oni stvorili teorije koje su koristili manijaci i zaslužni trebitelji naroda kao oružje za zasenjivanje prostote. Iza Aušvica stoji Hegel. Tako barem implicitno tvrdi Karl Poper, no hajde...

Uh, bio bi odličan demagog populista. Zamislite scenu gde Popivoda kao Velja Ilić gromoglasno najavljuje prodaju pozorišta jer, šta ima jadan narod da izdržava te pederčine i histerike koji se bacakaju, urlaju i valjaju po daskama. Ili Kinoteka? Za čije babe zdravlje mi bacamo pare na neke crno-bele izbledele filmove koje gleda par bolesnika? Ili koj' će nam moj muzeji? Mssslmmm, tolike pare za neku starudiju, umesto to da prodamo i pare uložimo u privredu, u razvoj, da se narod zaposli.... To je prava politika...
Sačuvana

peMzije mladima!
woolveen
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 12.09.2006. 04:11 »

Citat
No, ne vidim u čemu je praktičan doprinos filozofa životu?

Ne vidim ni ja. Ali, ne mora sva da bude "praktično".

Citat
Iza Aušvica stoji Hegel. Tako barem implicitno tvrdi Karl Poper, no hajde...

E, odakle ti ovo  cudjenje

Citat
Uh, bio bi odličan demagog populista.

Uf, i to kakav.   Zvrko

I ono šta će nam x,y,z, i tu si u pravu.

P.S. Mada tekst ne priča o tome. Žalosno je što oni koji su završili (šta god) i dobili priznanje (koje god) rade sve ostalo samo ne ono što bi trebalo (nastavak - da im se omogući).
P.P.S. strangelove, ovo pitanje stoji... valjda... trebalo bi... mada...   Zvrko
P.P.P.S. Ma ne, šta će nam, stvarno, još filosofa? Ni ove do sad ne mogu da popamtim!!!!
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 12.09.2006. 10:02 »

Citat: woolveen
Ne vidim ni ja. Ali, ne mora sva da bude "praktično".

Ma ne mora, ali u politici stvari moraju da budu takve, naročito u populizmu.

E, odakle ti ovo

Karl Poper: Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji. Poper navodi istu ideološku matricu od Platona, preko Hegela i Marksa do totalitarizma. Nisu filozofi krivi, ali udarili su temelje za svakojake nadogradnje pa i totalitarne.

P.S. Mada tekst ne priča o tome. Žalosno je što oni koji su završili (šta god) i dobili priznanje (koje god) rade sve ostalo samo ne ono što bi trebalo (nastavak - da im se omogući).

Naravno, to je bacanje para. Ako je čovek učio za nešto onda bi red bio i da radi u toj oblasti. E sad, zašto se kod nas izučava filozofija, pa još u školama i narodnim univerzitetima a ne na elitnim mestima (koja uzgred ne postoje), drugo je pitanje.
Sačuvana

peMzije mladima!
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 12.09.2006. 16:07 »

A sta je sa gradjanskim vaspitanjem? Je l moze profesor filozofije u srednjoj skoli da predaje i gradjansko? Kako to ide? Valjda se sociolozi javljaju za to ali moze i filozof, deluje mi logicno. Imate li informacija o tome?
Bolje je da uci decu nekim osnovama gradjanskog i kritickog ponasanja nego da nosi metlu i cisti dvoriste obdanista.
Sačuvana
woolveen
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 12.09.2006. 21:41 »

Citat
Karl Poper: Otvoreno društvo i njegovi neprijatelji. Poper navodi istu ideološku matricu od Platona, preko Hegela i Marksa do totalitarizma. Nisu filozofi krivi, ali udarili su temelje za svakojake nadogradnje pa i totalitarne.

Thanks.  Cheesy
Sačuvana
Nicolas Berihon
Nazionalist
*

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 12.09.2006. 22:41 »

Ma, Poper je idiot. Ne može se nešto samoniklo posmatrati kao da se dešava u savremenom miljeu. Klasično učitavanje. Mobilizacija povesti zarad .... a ko zna čega? Zašto mu je to bilo potrebno?
Sačuvana

martinhajdeger.blogspot.com
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 13.09.2006. 09:43 »

Citat: No Name
A sta je sa gradjanskim vaspitanjem? Je l moze profesor filozofije u srednjoj skoli da predaje i gradjansko? Kako to ide? Valjda se sociolozi javljaju za to ali moze i filozof, deluje mi logicno. Imate li informacija o tome?
Bolje je da uci decu nekim osnovama gradjanskog i kritickog ponasanja nego da nosi metlu i cisti dvoriste obdanista.

Profesori gradjanskog vaspitanja su u njegovoj opštini očigledno suficitaran kadar pa mu je onda lokalna zajednica izašla u susret obezbedivši mu izvor prihoda da bi mogao i dalje da se bavi filozofijom. Dakle, shvatite to kao neku vrstu stipendije.
Sačuvana

peMzije mladima!
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 13.09.2006. 09:46 »

Citat: Nicolas Berihon
Ma, Poper je idiot.

Ovo je stvarno nepotrebna kvalifikacija.... Neko te može optužiti za antisemitizam.

Ne može se nešto samoniklo posmatrati kao da se dešava u savremenom miljeu. Klasično učitavanje. Mobilizacija povesti zarad .... a ko zna čega?

Točno. Medjutim i prorok Muhamed a.s. je takodje samonikao. Kao razradu teme danas imamo paniku na aerodromima i histeriju globalne medijske propagande.

Zašto mu je to bilo potrebno?

Pa poznato je da su filozofi oduvek voleli novac i privilegije.
Sačuvana

peMzije mladima!
Nicolas Berihon
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 13.09.2006. 11:57 »

Citat: stojan popivoda
Ovo je stvarno nepotrebna kvalifikacija.... Neko te može optužiti za antisemitizam.

Ne vidim kako i ne vidim šta s tim ako me ....

Točno. Medjutim i prorok Muhamed a.s. je takodje samonikao. Kao razradu teme danas imamo paniku na aerodromima i histeriju globalne medijske propagande.

Kao što rekoh glupost. Isus je kriv za spaljivanja, inkviziciju, indulgencije - još jednom glupost.

Pa poznato je da su filozofi oduvek voleli novac i privilegije.

Uopštavanje. Gde je to poznato? Mislim.....
Sačuvana

sAngiE
Gost
Ahm
« Odgovor #12 poslato: 13.09.2006. 12:55 »

Plasim se da je to samo jedan od primera. Naime, zena koja je zavrsila reziju u Beogradu i radila u pozoristu desetak godina, zena koja je takodje jedna od malo njih u zemlji koji rade sa staklom... sada u Nisu radi u vrticu Pcelica kao cistacica bez zdravstvenog osiguranja...

Primer tg Filozofa nije jedinstven, ali je situacija groteskna - kako se mozemo i pitati zasto se ovakve stvari desavaju kada nam gradove i drzavu vode nekakvi Smiljkci, a mi koji sada nesto ucimo, studiramo, radimo... necemo iz svega toga izaci trazeni nego kao visak intelekta.

Skoro sam otisla da potrazim posao u jednoj prodavnici - rekli su mi da sam pre-kvalifikovana... why the irony if we cannot laugh at it? Though, it is not funny...
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 13.09.2006. 13:30 »

Ne vidim kako i ne vidim šta s tim ako me ....

Ne vidiš ti ali neko drugi može da vidi.... Nikad se ne zna ko gleda.

Kao što rekoh glupost. Isus je kriv za spaljivanja, inkviziciju, indulgencije -još jednom glupost.

Pazi, svako ko izlazi u javnost i obraća se istoj (naročito sa nekom univerzalnom porukom) mora da ima u vidu ko ga sve sluša i kako se svaka njegova reč može izvrnuti u nečijoj interpretaciji. Na taj način je inicijator neke ideje odgovoran za posledice ideje koju je inicirao. Kao da ne zna da ima posla sa stokom i samo im je dao odlične izgovore.

Uopštavanje. Gde je to poznato? Mislim  :?

Svi su se oni gurali da dobiju negde neke sinekure, počev od "konsultanta i eksperta" Platona sve do Anri Bernar Levi-ja ili Danijela Šifera. Koji to filozof ne voli novac i lagodan život?
Sačuvana

peMzije mladima!
Nicolas Berihon
Nazionalist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 13.09.2006. 18:22 »

Pazi, svako ko izlazi u javnost i obraća se istoj (naročito sa nekom univerzalnom porukom) mora da ima u vidu ko ga sve sluša i kako se svaka njegova reč može izvrnuti u nečijoj interpretaciji. Na taj način je inicijator neke ideje odgovoran za posledice ideje koju je inicirao. Kao da ne zna da ima posla sa stokom i samo im je dao odlične izgovore.

Ne potcenjujem zloupotrebu, ali suštinski se ne slažem. Odgovoran je onaj ko zloupotrebljava, a ne onaj ko je zloupotrebljen. Svaka poruka se može izvrnuti, zloupotrebiti, stoga to ne može da stoji.

Svi su se oni gurali da dobiju negde neke sinekure, počev od "konsultanta i eksperta" Platona sve do Anri Bernar Levi-ja ili Danijela Šifera. Koji to filozof ne voli novac i lagodan život?

Ne vidim zašto bi se to odnosilo samo na filozofe.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: