Daleko od toga, Modesty, da sam ja šovinista zbog one izjave. Naprotiv. Moj stav je pedagoški i u nekom smislu podržava ženu, i baš nasuprot tvojim razmišljanjima, osuđuje muškarca, pogotovo prosečnog muškarca koji, kako vidimo na sličnoj raspravi (po imenu
Prava žena), čak i pod solidnim obrazovanjem mogu da prave gluposti i ženu tretiraju kao domaću životinju ili roba.
Međutim, zašto deluje kao da napadam ženu u čitavoj priči (samo deluje)? Zato što od nje tražim da razmišlja. To se, pak, pokazuje kao problem za nju. Ja bih i u tom pokušao da pronađem neku vrstu opravdanja, budući da je i kod onih primera zlostavljanja žene u porodici povređena strana uspevala da izdrži čak i 25 godina, a neke žene se nikada javno i ne žale na to što im se događa. Očito je da tu nešto nije u redu, jer se na nasilje u svakom drugom slučaju prijavljuje i sankcioniše. To opravdanje vidim u ženskom mazohizmu, što se daje prepoznati i kod onih žena koje za svoje mladiće biraju neke mišićave, gologlave bildere, što će pred njima biti i dovoljno za zasnivanje kakve-takve veze, pa bila ona i na par dana.
Prebacujući loptu na teritoriju koju drži žena, ja joj dobacujem odgovornost za ono što joj se događa, te pozivam da reaguje i postupa drugačije. U tom kontekstu muškarac je neka besmislena, agresivna, idiotska kontura koju bi valjalo sankcionisati.
Slazem se da su zene emotivno inteligentnije, da se moderno izrazim. Vise primecuju nijanse, empaticnije su, ali ne u smislu da im/vam je vise stalo do neke osobe nego da bolje razumeju te nijanse u odnosima...
Interesantna priča. Ja to, u egzistencijalističkom duhu, ne bih delio na polove. To kako će ko videti druge osobe u emotivnim vezama stvar je poznavanja ljudi i poznavanja uopšte sveta oko sebe, jednom rečju - zrelosti, a ne pola. Siguran sam da ću ja bolje oceniti ljude nego 99,9% devojaka od 20 do 30 godina u Srbiji, pod istim uslovima (da sa tim ljudima provedemo jednako vreme i čujemo iste rezgovore i vidimo isto ponašanje). Dakle, radi se o nečem drugom, a ne o polu (prema mom mišljenju).
Nego da prokomentarisem ove stihove "One hoce isto sto i mi, one hoce isto sto i mi..." Ta pesma mi nije poznata pa ne znam sta su autori mislili. Na sta ti zapravo mislis?
Naivan si, Trumane. Ipak, ja bih samo da dodam da je u jednom smislu to tačno, u drugom pak ne. Jer ne može biti tačno sa stanovišta onoga što smo mi pojedinačno doživeli, pogotovo oni malo kompleksniji mladići koji se malo razlikuju od prosečnog bilmeza koji bi tek da natakne (ribu, razume se da će je tako nazvati). Ali sa druge strane, da "hoće isto" meni zvuči kao da se ne pravi polna razlika u tom pogledu da svi žele upravo To. Odnosno "ono", kako veli presveti g. Starac.