Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Dominacija nad muskarcima - feminizam moci  (Pročitano 10189 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
meda
Kvalitetan korisnik
**

Duh bunta: +3/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #120 poslato: 01.10.2007. 03:29 »

Koliko su poznati oblici drustva u kojima je vladao materijarhat, a da je to drustvo dozivelo veliki procvat? Iskreno me zanima da li moze neko da navede.
Sačuvana
modesty
Nazionalist

Duh bunta: +29/-16
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #121 poslato: 01.10.2007. 04:13 »

Egipat u starom veku  osmeh tada je bio prilicno silan  osmeh sta mu i sada fali?  osmeh
Sačuvana

Love is wisdom of fools and  folly of wise...
modesty
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #122 poslato: 01.10.2007. 04:20 »

Narocito u periodu Novog carstva...
Sačuvana

modesty
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #123 poslato: 01.10.2007. 04:29 »

U vreme gradova-drzava i primitivnog prava  osmeh ipak, u Izraelu, neka neko kaze vise, koliko znam, po majci dobijas prezime...
Sačuvana

FinalCutNow
Ludak

Duh bunta: +23/-30
Na mreži Na mreži

Pol: Muškarac

SIN BOŽIJI

« Odgovor #124 poslato: 01.10.2007. 12:17 »

@modesty

Koliko su poznati oblici drustva u kojima je vladao materijarhat, a da je to drustvo dozivelo veliki procvat? Iskreno me zanima da li moze neko da navede.

Pa i nisu baš poznata, a neki teoretičari kao što su Edvard Vestermark i Henri Mejn čak i spore da su takva društva uopšte ikada postojala. Ovaj drugi, smatra da iako su se možda javljale zajednice u kojima su dominirale žene, da to ne predstavlja ništa drugo do odraz degeneracije društva. Ipak, obojica su pod uticajem hrišċanskih predrasudi pa njihove reči i ne treba uzimati za ozbiljno.
Razlozi iz kojih su antropolozi, arheolozi, istoričari i drugi stručnjaci posumnjali u “večnu patrijarhalnost” zajednica kriju se u stvari u arheološkim iskopinama iz doba kasnog paleolita i celokupnog neolita. Te iskopine snažno sugerišu na postojanje izvesnih kultova koji se tiču ženskih božanstava i pokazaju, van svake sumnje, vremenski raspon poštovanja i verovanja u ova božanstva. Ona su povezana s kultom majke, zemlje, rađanja i pošto su ljudi tog doba živeli i drugačijoj vezi s prirodom nego kasnije zajednice, pretpostavlja se da su neke pojave svojstvene ženama ( menstruacija, trudnoċa) tumačile naturalistički.
U kasnijim istraživanjima o matrijarhatu odbačene su neke  sociološke prepostavke koje su na ova rana društva gledale kao na istorijske ili arheološke entitete i otpočelo se sa zagovaranjem pretpostavki o psihološkoj realnosti ovih zajednica kao i patrijarhata.
Veoma je teško utvrditi kako su tačno funkcionisala ta drevna društva, a još teže odgovoriti na ovo tvoje pitanje o procvatu, ali na osnovu onih tačaka koje sam pomenuo u svom prvom postu na ovoj temi može se izvuċi neka hipoteza o njihovom izgledu. Dakle, veċina današnjih teoretičara smatra da su zajednice okarakterisane ženskom dominacijom bile:
 izrazito nenasilne (posedovanje plemenskih zakona uprtih protiv nasilnih pojedinaca); seksualno slobodne ( bez ograničavanja prema uzrastu s moguċnošċu promiskuiteta); krajnje demokratične po pitanju donošenja važnih odluka ( potreban konsenzus, ali je nejasno da li se ovo odnosilo na grupe žena, svestenice, ili na sve ljude); specifično naklonenje prirodi i sklone povezivanju unutrašnjeg stanja s prirodnim fenomenima uz fanatično poštovanje predaka.
Ove crte su izvedene iz svih dosadašnjih relevantnih istraživanja o ranim ljudskim zajednicama. Što se tiče procvata za koji su pitala pretpostavlja se da su ljudi u kasnom paleolitu i celokupnom neolitu posedovali moguċnost harmoničnog života u skladu s prirodom, pa da se njihovo najveċe dostignuċe ogleda upravo u tome. Procvati kao što su širenje imperija, razvoj ekonomije i sve ono što je karakteristično za njihove potomke nisu postojali kod matrijarhata.

Egipat u starom veku   tada je bio prilicno silan   sta mu i sada fali?

Egipat jeste bio silan, ali i veoma surov prema svojim neprijateljima kao i robovima…
Što se tiče žena, u S.Egiptu nije postojalo matrijarhalno uređenje, ali su žene imale određena prava u meri u kojoj to nije bilo prisutno u drugim imeprijama. Dve važne crte njihovog tadašnjeg položaju su u sledeċim tačkama:

-   Žene su mogle da postanu visoke sveštenice, ali u veoma specifikovanim okolnostima. Po zakonu su u nekim ključnim stvarima tretirane kao jednake muškarcima. Mogle su da potpisuju ugovore, da učestvuju u radu sudova (kao svedoci), pozajmljuju novac, poseduju imovinu, itd.
-   Pošto je brak igrao posebnu ulogu u životu starih egipċana, a deca iz tih brakova tretirana kao ličnosti i ne samo potencijalni ratnici i radnici, iskazivalo se veliko poštovanje prema ženinoj ljubavi i njenoj emocionalnoj podršci.

ipak, u Izraelu, neka neko kaze vise, koliko znam, po majci dobijas prezime...

Ne odnosi se to na Izrael kao državu veċ na jevrejsku tradiciju koja podrazumeva naslednost prema majčinoj krvnoj liniji.
Sačuvana

Dete je otac deteta
modesty
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #125 poslato: 15.10.2007. 00:00 »

Dragi Trumane, na tvoju inicijativu, nastavlja se polemika, zapoceta na filmskoj rubrici, slozices se da je ovaj topic najpodobniji... Smatram da i muskarci i zene u sustini zele isto, dobra je ona pesma - "One hoce isto sto i mi, one hoce isto sto i mi..." Verujem da hocemo isto, ali zene su neznije... ono sto muskarcima deluje kao sasvim jasno, kada slusaju zenu na istu temu, delovace im nejasno... To je tako zato sto su muskarci manje fokusirani na te neke suptilnosti koje se vama, muskarcima mozda cine nepotrebnim, suvisnim... Vidis Izdajnik je slika i prilika na utisku dana, na to sto je neko po malo sovinista, on reaguje replikom da sam sama kriva sto ne znam da proberem drustvo i da se on oseca bas super, kada cuje kakvih ima, a ja se vise uzbudjujem samom izjavom latentnog soviniste i prezivljavam je... Verovatno, mnogo subjektivnije, upravo zato sto sam zensko  osmeh eto, ja sada jos uvek razmisljam o tome i dodatno se nerviram, dok gospodin Izdajnik verovatno prosipa mudrosti na nekom topicu... Muskarcima sve mora da se verbalizuje i crta, a zene imaju vise potencijala za citanje izmedju redova...
Sačuvana

Truman
Libertarijanac

Duh bunta: +59/-26
Van mreže Van mreže

« Odgovor #126 poslato: 15.10.2007. 00:09 »

Slazem se da su zene emotivno inteligentnije, da se moderno izrazim. Vise primecuju nijanse, empaticnije su, ali ne u smislu da im/vam je vise stalo do neke osobe nego da bolje razumeju te nijanse u odnosima...Necemo sad da ogovaramoI zdajnika  osmeh Nije valjda da stvarno mislis da je sovinista...

Nego da prokomentarisem ove stihove "One hoce isto sto i mi, one hoce isto sto i mi..." Ta pesma mi nije poznata pa ne znam sta su autori mislili. Na sta ti zapravo mislis? Posto pretpostavljam da to pevaju rokeri pada mi na pamet jedna stvar koja pocinje na s, ali moguce da si ti mislila na nesto drugo pa pojasni...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
modesty
Nazionalist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #127 poslato: 15.10.2007. 00:15 »

Trumane, ne ogovaram ja Izdajnika, dajem samo slikoviti primer, a nije on sovinista, vec treca osoba iz price sa utiska dana... Sve u svemu, nastavicemo, pocinju nam Ocajne Domacice, idi gledaj!
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Libertarijanac

Duh bunta: +136/-97
Na mreži Na mreži

« Odgovor #128 poslato: 15.10.2007. 00:17 »

Daleko od toga, Modesty, da sam ja šovinista zbog one izjave. Naprotiv. Moj stav je pedagoški i u nekom smislu podržava ženu, i baš nasuprot tvojim razmišljanjima, osuđuje muškarca, pogotovo prosečnog muškarca koji, kako vidimo na sličnoj raspravi (po imenu Prava žena), čak i pod solidnim obrazovanjem mogu da prave gluposti i ženu tretiraju kao domaću životinju ili roba.

Međutim, zašto deluje kao da napadam ženu u čitavoj priči (samo deluje)? Zato što od nje tražim da razmišlja. To se, pak, pokazuje kao problem za nju. Ja bih i u tom pokušao da pronađem neku vrstu opravdanja, budući da je i kod onih primera zlostavljanja žene u porodici povređena strana uspevala da izdrži čak i 25 godina, a neke žene se nikada javno i ne žale na to što im se događa. Očito je da tu nešto nije u redu, jer se na nasilje u svakom drugom slučaju prijavljuje i sankcioniše. To opravdanje vidim u ženskom mazohizmu, što se daje prepoznati i kod onih žena koje za svoje mladiće biraju neke mišićave, gologlave bildere, što će pred njima biti i dovoljno za zasnivanje kakve-takve veze, pa bila ona i na par dana.

Prebacujući loptu na teritoriju koju drži žena, ja joj dobacujem odgovornost za ono što joj se događa, te pozivam da reaguje i postupa drugačije. U tom kontekstu muškarac je neka besmislena, agresivna, idiotska kontura koju bi valjalo sankcionisati.

Slazem se da su zene emotivno inteligentnije, da se moderno izrazim. Vise primecuju nijanse, empaticnije su, ali ne u smislu da im/vam je vise stalo do neke osobe nego da bolje razumeju te nijanse u odnosima...

Interesantna priča. Ja to, u egzistencijalističkom duhu, ne bih delio na polove. To kako će ko videti druge osobe u emotivnim vezama stvar je poznavanja ljudi i poznavanja uopšte sveta oko sebe, jednom rečju - zrelosti, a ne pola. Siguran sam da ću ja bolje oceniti ljude nego 99,9% devojaka od 20 do 30 godina u Srbiji, pod istim uslovima (da sa tim ljudima provedemo jednako vreme i čujemo iste rezgovore i vidimo isto ponašanje). Dakle, radi se o nečem drugom, a ne o polu (prema mom mišljenju).

Nego da prokomentarisem ove stihove "One hoce isto sto i mi, one hoce isto sto i mi..." Ta pesma mi nije poznata pa ne znam sta su autori mislili. Na sta ti zapravo mislis?

Naivan si, Trumane. Ipak, ja bih samo da dodam da je u jednom smislu to tačno, u drugom pak ne. Jer ne može biti tačno sa stanovišta onoga što smo mi pojedinačno doživeli, pogotovo oni malo kompleksniji mladići koji se malo razlikuju od prosečnog bilmeza koji bi tek da natakne (ribu, razume se da će je tako nazvati). Ali sa druge strane, da "hoće isto" meni zvuči kao da se ne pravi polna razlika u tom pogledu da svi žele upravo To. Odnosno "ono", kako veli presveti g. Starac.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Truman
Libertarijanac

Duh bunta: +59/-26
Van mreže Van mreže

« Odgovor #129 poslato: 15.10.2007. 00:17 »

IZvinjavam se, pogresno sam razumeo. Evo ukljucih...Sutra...

Izdajnice, nije mi jasno zasto si citirao samo deo mog komentara koji se tice stihova pa me onda nazvao naivnim. U nastavku rekoh sta mi je prvo palo na um

p.s. za modesty - reklame!  osmeh
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice: 1 ... 7 8 [9]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: