Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Abortus - za ili protiv  (Pročitano 13813 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
razorblade
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +7/-6
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #105 poslato: 25.02.2008. 20:28 »

Citat
Razorblade,
Kad kažeš "malog čoveka", morao bi da mi definišeš šta pod tim misliš. Postoje neke definicije čoveka, ali nijedna ne kaže da je to par ćelija koje imaju potencijal da se razviju u čoveka.

Nisam se bavio ni pravnom ni biolsko-fizioloskom definicijom coveka. Razumeo si me. Prica je o fetusu. Molim te, odgovori.
Sačuvana

...and they calll this a mine,...,a mine,...This is bloody tomb!!!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #106 poslato: 26.02.2008. 03:11 »

Onda sam već dao odgovor u nekom od prošlih komentara. Moja teza sastoji se u tome da kao ljudski život ne uzimam ono iz čega čovek ili beba tek treba da nastane, već da se ograničim u jednom momentu i kažem kada je taj fetus postao beba (čovek), a kada to još nije. Ako je u jednom momentu razvića fetusa ovo dostiglo nivo ljudskog organizma (a to može da se definiše tako što bismo kazali da se radi o momentu kada se javljaju prvi znaci psihičkog života ili pak od momenta kada se počinje sa disanjem, itd), onda je nedozvoljeno vršiti abortus i ovaj bi bio ubistvo u nekom smislu (mada nisam za to da se pravno tereti onaj ko vrši abortus, pa bilo to i u petom ili šestom mesecu trudnoće; ali za to da se roditelj definiše kao onaj koji je kroz abortus izvršio ubistvo nerođenog deteta moglo bi da se zapiše negde u pedigreu). Međutim, ako se radi o periodu kada još nisu formirani minimumi za to da fetus bude tretiran kao beba ili ljudsko biće, abortus bi trebalo dozvoliti jer se u mnogo čemu ne razlikuje od slanja spermatozoida kroz cevi šolje, pa sve do kanalizacije.

Mali ljudi u kanalizaciji...
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #107 poslato: 26.02.2008. 09:37 »

abortus bi trebalo dozvoliti

Upravo to zagovaraju i velike farmaceutske kompanije, jer fetusi - obrni/okreni - jesu nekakva sirovina. Na kraju oni završe gde im je i mesto: u pomadama, kremama, lekovima za potenciju i sličnim tricama i kučinama. Još malo pa ćemo promovisati koncepciju "uzgajanja" abortusa, sve zarad profita, porasta investicija i zaposlenosti, potrošnje, privrednog rasta i kreditnog rejtinga.
Sačuvana

peMzije mladima!
DramatisPersonae
Urednik

Duh bunta: +52/-14
Van mreže Van mreže

Teshko je biti fin, nije teshko biti svinja!

« Odgovor #108 poslato: 26.02.2008. 09:44 »

e, pa uzgajacemo ljude radi rezevnih delova, shto ne bi i radi pomodarstva.
Sačuvana

You can get all the things
You never needed
You can sell people crap
And make them eat it

Where is our John Wayne
Where is our sacred cowboys now?
Where are the Indians on the hill
There's no Indians left to kill
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #109 poslato: 26.02.2008. 10:28 »

Ako je problem u tome onda bismo mogli da jednostavno zabranimo korišćenje fetusa u te svrhe. Eto, po kratkom postupku abortus bi ponovo bio dozvoljen, i to bez moralne osude.

Kod pitanja abortusa opet se vraćamo na onu staru dilemu i dualizam: individualizam spram kolektivizma. Ako je za kolektiv dobro da se fetusi pretvaraju u male ljude uprkos tome što bi takav ishod stvorio probleme i roditeljima i deci, onda je to jedna kolektivistička postavka koja drži do nekakvog višeg dobra, dobra društva ili zajednice (mada ja sumnjam da je za zajednicu dobro ako je prirodni priraštaj pozitivan), dok zanemaruje potrebe pojedinačnog čoveka. Sa druge strane, individualizam ovde uglavnom izjednačavaju sa oportunizmom i stalno se abortus napada kao nekakav čin sebičnih ljudi koji ne žele da donesu na svet dete koje je na putu da se rodi, pa su još i ubice radi očuvanja hedonističkog životnog kursa.

Ipak, mislim da je abortus na polovini, i da još ne znači individualizam (koji ovde ne bih da osudim), jer se ne radi još uvek o ubistvu. Da bismo za njega govorili da je ubistvo, morali bismo znati šta je živo biće, i to takvo da se može smatrati ljudskim, budući da je dozvoljeno ubijati druga živa bića.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #110 poslato: 26.02.2008. 11:08 »

Ako je problem u tome onda bismo mogli da jednostavno zabranimo korišćenje fetusa u te svrhe. Eto, po kratkom postupku abortus bi ponovo bio dozvoljen, i to bez moralne osude.

Da je to tako lako uraditi moralisti bi odavno zabranili upotrebu fetusa u te svrhe. Moral uvek nekako poklekne pred silom novca, to je čudo jedno.

Kod pitanja abortusa opet se vraćamo na onu staru dilemu i dualizam: individualizam spram kolektivizma. Ako je za kolektiv dobro da se fetusi pretvaraju u male ljude uprkos tome što bi takav ishod stvorio probleme i roditeljima i deci, onda je to jedna kolektivistička postavka koja drži do nekakvog višeg dobra, dobra društva ili zajednice (mada ja sumnjam da je za zajednicu dobro ako je prirodni priraštaj pozitivan), dok zanemaruje potrebe pojedinačnog čoveka.

Khm.... mislim da bi većina žena odustala od abortusa ukoliko bi imala podršku muškaraca, porodice, društva, države. Kako je sve to izostalo, onda se za njihov abortak (rezidua procesa abortusa) hvata industrija. To osim što je moralno nakazno, loše je i iz pragmatičnih razloga. O psihološkim razlozima i da ne govorimo. Ne mislim ovde na abortuse koje vrše maloletnice. Statistički, više abortusa urade već udate žene, uglavnom nevoljno, jer prosto ne vide perspektivu dodatnog roditeljskog staranja. Sistem je antinatalitetni, dok se rešenja uglavnom svode na individualnu ravan. Nije reč o višem dobru nego o kolektivnom dobru a reprodukcija stanovništva jeste kolektivno dobro.

Glede abortusa, smatram to primitivnim činom. U eri tolike kontracepcije prosto je užasno da žene budu primorane na taj nimalo prijatan i traumatičan čin. To je najveća sramota za Srbiju. Umesto toga, bolje je podeliti narodu besplatno kontraceptivna sredstva i uliti nadu da posejano seme neće biti prepušteno samo i isključivo roditeljskoj brizi koja ionako nema baš mnogo opcija. Nisam za zabranu abortusa ali jesam za veće ulaganje u alternativu kao i u mere pronatalitetne politike.

Sa druge strane, individualizam ovde uglavnom izjednačavaju sa oportunizmom i stalno se abortus napada kao nekakav čin sebičnih ljudi koji ne žele da donesu na svet dete koje je na putu da se rodi, pa su još i ubice radi očuvanja hedonističkog životnog kursa.

Abortus je pre svega čin očajnih ljudi a ne sebičnih. na delu imamo strah, nesigurnost pre nego sklonost hedonizmu i sebičnjaštvu. Hedonisti su dosta dobro informisani kako da izbegnu posledice svog hedonizma.... Za njih se ne brinem.

Sačuvana

peMzije mladima!
razorblade
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #111 poslato: 26.02.2008. 19:45 »

Trebalo je neke sa ovog foruma pustiti u kanalizaciju u stadijumu fetusa. Kvalitativno im se nista ne bi promenilo, a, s obzirom na nefunkcionisanje mozga, bilo bi razumljivo sto pisu-ono sto pisu.
Sačuvana

Morella
Urednik

Duh bunta: +104/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #112 poslato: 27.02.2008. 19:43 »

Citat
Morella, i muskarac moze proci kroz traumu abortusa.Na primer devojka mu je trudna,on zeli dete a ona se ipak odluci za abortus,sta bi rekla za tako nesto?
Rekla bih uz duzno postovanje, da ipak on nije taj koji ce nositi to dete 9 meseci, nije taj koji ce proci kroz sam proces porodjaja. Naravno da ce to za njega predstavljati neku vrstu tragedije ali zao mi je, ipak ne mozes porediti to sa onim kroz sta prolazi zena. Rekla sam vec I onom Dejanu, recicu I tebi, grdno se varate ako mislite da je to iskustvo bez posledica. Prvo psihickih pa onda I fizickih. Nemam ga licno ali znam devojke koje su kroz to prosle I veruj, nije im bilo svejedno.
Kao neko kome je zbog zdravstvene situacije zabranjeno da ima decu bez planiranja znam da ne bih ni casa oklevala da abortiram. Pre svega zato sto lekovi kojima me kljukaju ostecuju plod  a momentalni prekid terapije bi ugrozio mene.
I iskreno uopste ne dozvoljavam da me neko zbog toga smatra ubicom, nemoralnom ili nazovi me kako god hoces. Nemas pravo na to.
Dakle trebalo da apstiniram do braka?
I mozda I jesam osetljiva preterano na ovu temu ali opet, nervira me takav stav da se neplanirane trudnoce desavaju iz nepaznje I nemara. Vidis ja ne smem da pijem nit pilule nit one za dan posle tako da imam samo kondome. A kondomi I pucaju, ponekad te bas I mrzi da ga stavis….skinucu ti kapu ako mi se zakunes da si svaki put stavio zastitu..ali bas svaki put, od pocetka penetracije do kraja.
I ako bi moj dragi insistirao da rodim to dete prvo bih mu opalila jednu jaku samarcinu.
Ne vidim poentu teranja nekog da rodi ako nije spreman. Tuzno je kad deca radjaju decu. Kako ce neko odgojiti dete ako ne ume da brine o sebi. Jos je gore roditi dete I ostaviti ga u sirotiste. Nemamo li vec dosta sirocadi I unistenih porodica? Nemamo li dosta sirotinje I nevoljenih? Koja je poenta roditi dete I ostaviti ga. Stavise to smatram jos glupljim I nemoralnijim od abortusa. Veruj mi, ja znam, da ako bih jednom  imala svoje dete u narucju ne bih ga nikada mogla napustiti….
A recicu ti nesto jos tuznije. Kad se spominju abortusi uglavnom se pominju devojke koje non stop menjaju partnere ali veruj, one se mnogo bolje paze nego devojke u dugim I stabilnim vezama. Stavise, najveci broj devojaka koje znam da su neplanirano zatrudnele upravo su bile u dugim vezama, cak ni promiskuitetne nisu bile. Eto desilo im se jednom dvaput jebiga, zaneli se i.opa…..
Zatim spomenuo si po meni jednu vaznu stvar a to je da se ljudi odricu fetusa radi lagodnijeg zivota ili cega vec. Takodje Dejan je pre tebe spomenuo nesto tipa da nije vazno koliko para imamo I u kakvim cemo uslovima odgajati celjade vec je vazno da ga volimo. Glupost. Mislim da svako normalan u 21 veku treba vec da zna da deca ne rastu od ljubavi vec od leba.
Dete ima  pravo da zivi. Dete ima pravo I na dobro obrazovanje I kvalitetne uslove zivota. Stavise, roditelj kao stvaralac I staralac ima duznost da detetu to obezbedi.
Citat
Ako dete nije zeljeno bolje i da se ne rodi...
Istina. Deca veoma istancano mogu osetiti da li su dobrodosla. I verujem da uopste nije ugodno iskustvo znati da si greska.
Citat
E sad, fora je to shto radjanje novog ljudskog bica je u svim pogledima dobro za zajednicu i chovechanstvo.
Tako bi trebalo biti ali ja ne vidim koja je poenta naroditi desetoro dece I ziveti u jednoj sobi,na kori hleba. I ovo sad ne kazem zato sto sam zeljna para, sexa ili glamura vec zato sto smatram da je vazan kvalitet te omladine a ne kvantitet. Dzaba sto ce nas biti milion ako cemo svi redom biti neobrazovani, nevaspitani I nevaljani pojedinci.
Povecanje nataliteta samo po sebi ne donosi obavezno napredak drustvu.Moze ga cak I unazaditi.
Osim ako naravno imamo cilj da stvorimo novu milionsku naciju kojom cemo zapoceti 3 svetski rat…onda nas bas boli uvo.
Ali generalno znam na sta mislis I slazem se sa tobom, o tome smo vec danas pricali : )

Citat
hm.... mislim da bi većina žena odustala od abortusa ukoliko bi imala podršku muškaraca, porodice, društva, države.
Jako dobro zapazeno i slazem se sa tim.

Citat
Trebalo je neke sa ovog foruma pustiti u kanalizaciju u stadijumu fetusa. Kvalitativno im se nista ne bi promenilo, a, s obzirom na nefunkcionisanje mozga, bilo bi razumljivo sto pisu-ono sto pisu.
Tako je tuzno kada neko pokopava sebe na ovaj nacin.....posebno sto je to moglo biti izbegnuto...ah...
Sačuvana

Postajem siguran da
To je stvaran svet oko mene
Samo čekam da prođe
razorblade
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #113 poslato: 27.02.2008. 22:13 »

Seks je nacin da se naprave deca, a ne vid zabave!!!! Zamenili smo cilj i sredstvo. Sony Playstation je za zabavu, sex za produzetak vrste!!!! Ko ne sme da radja, nek se ne seksa. U suprotnom je to igra sa metkom u cevi.
ZABRANA ABORTUSA!!!
Zbog egoizama ovakve prirode, za dvadeset godina stajemo pod maslacak!
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #114 poslato: 28.02.2008. 01:51 »

Seks je nacin da se naprave deca, a ne vid zabave!!!!

Seks jeste način da se naprave deca, ali je takođe i vid zabave. Dok je za životinje seks samo način da se dobije potomstvo, čovek je prerastao taj nivo i naučio i da se smeje, da se zabavlja, i da koristi svoje potencijale i resurse na razne načine. Naprosto, naučio je da se prilagođava životu i da bira kako će živeti, a onda i da ulepšava svoj život. Da se time nije bavio još uvek bi živeo u pećini. No za nacionaliste i to bi bio napredak, pošto su pećinski ljudi i inteligentniji i moralniji od vas.

Citat
Sony Playstation je za zabavu, sex za produzetak vrste!!!!

Da si se makar malo bavio psihologijom saznao bi da je čoveku seks potreban koliko i hrana i voda. Samo... koliko mu je potrebna hrana da bi telesno preživeo, seks mu je potreban iz razloga da bi ostao psihički stabilan. Ti ga verovatno ne upražnjavaš, pa eto svoju frustraciju iskazuješ kroz mržnju prema onima koji znaju da žive. Ja, recimo, umem to da kanališem i nemam problema sa tim što drugi uživaju u životu. Kažem: Okej, tako i treba, a moja je krivica što nisam naučio da živim kao drugi. Ti to izbegavaš da priznaš. Na isti način kao što izbegavaš da priznaš krivicu Srbije za ono što ju je snašlo i što je snalazi skoro dve decenije.

Citat
Ko ne sme da radja, nek se ne seksa.

Ne, već: Ko ne sme da rađa (ili Ko ne želi da rađa) - neka koristi prezervativ ili neko drugo (ako pezervativ ne uspe) sredstvo za kontracepciju. U najgorem slučaju služiti se abortusom.

Citat

Zbog ovakvog nacionalizma mnogi ljudi su prisiljeni da rađaju i upropaste svoj život a da to nikakva logika stvari ne nalaže. Niko nije dužan da nastavlja niti sopstvenu lozu, a kamo li da zadovoljava neke nacionalističke porive i mitove. Nijedno svesno biće koje je u dilemi da rađa ne bi smelo ni da pomisli o tom problemu koji pominješ. Takvo pomišljanje čak smatram zverskim, neljudskim. Nečim tako glupim da ne vredi nikakav komentar. Uh, jezivo je samo kad zamislim ženu u dilemi da li da rodi ili abortira, koja u jednom trenutku daje ključni argument: "Ako ne rodim veće su šanse da Srbi kroz nekoliko stotina godina stanu pod jednu krušku, ili još gore - pod maslačak." Džisz Krajst... takve bi žene možda i zakonski trebalo da abortiraju. Videti onu temu o tome kome bi trebalo dozvoliti da rađa.
Sačuvana

provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #115 poslato: 28.02.2008. 11:47 »

ovo je ubedljivo najgluplji argument u korist protivnika abortusa.
Sačuvana
razorblade
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #116 poslato: 29.02.2008. 09:17 »

Rodjeni, ne boj se ti za moj seksualni zivot, ja imam zenu i dvoje dece, i nemam nameru na tome da stajem. Istina je da je abortus najprimitivniji vid kontracepcije na ovim prostorima.
Branis ljudsku glupost-filozofskim stanovistima. Sto se tice maslacka, ja i kazem da je narodu, tako pametnom kao sto smo mi, i mesto ispod ovakve biljkice.
Sačuvana

razorblade
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #117 poslato: 29.02.2008. 09:19 »

ovo je ubedljivo najgluplji argument u korist protivnika abortusa.

Jeli, jesu te, mislim, ovo, ono, cale i keva, brate, naucili na ovu, mislim,... mudrost?
Sačuvana

Morella
Urednik

Duh bunta: +104/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

Hipik

« Odgovor #118 poslato: 29.02.2008. 18:40 »

Citat
Istina je da je abortus najprimitivniji vid kontracepcije na ovim prostorima.

Abortus je nuzno zlo ne metoda kontracepcije.
Sačuvana

Postajem siguran da
To je stvaran svet oko mene
Samo čekam da prođe
razorblade
Banovani korisnik
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #119 poslato: 29.02.2008. 19:47 »

Abortus je nuzno zlo ne metoda kontracepcije.
Ne, ukoliko izostane kontracepcija, jedini metod je abortus.
Ja ne znam nikog, ali nikog, ko se cuvao i zaglavio.
Nego, ovde je prvo najnizi moguci stepen seksualne kulture u modi, a onda i razmisljanje tipa..valjda nece grom u koprive...pa je abortus jedino moguc.
E ja bih u takvim slucajevima apsolutno zabranio abortus.Imas gumice, imas pilule, imas coitus interaptus, spirale,...to su sve moguce metode...
A ruski rulet, pa abortus-primitivizam!!!!
Sačuvana

Stranice: 1 ... 6 7 [8] 9 10 11   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: