pebble
Gradjanin
Duh bunta: +12/-2
Van mreže
|
 |
« Odgovor #45 poslato: 24.08.2007. 21:11 » |
|
Ja se ovde u principu slažem sa gotovo svim stavovima pebble-a, premda se otišlo dalje od problema abortusa (koji smo, izgleda, apsolvirali).
meni je zapravo zao sto se ti i ja slazemo po ovom pitanju a niko se vise drugi ne ukljucuje, jer mislim da je diskusija na ovu temu mnogo vaznija nego zakljucak. mozda je nas zakljucak cisto pragmatican (abortus je ne preterano nezgodno resenje jednog problema, a tri meseca je neka mozda sasvim arbitrarna granica, recimo uzima se tako jer treba mesec-dva obicno dok se detektuje trudnoca, i posle dok se donese odluka i organizuje sve, taman tri meseca da ima lufta) ili mozda i nije ni nas stav nego nesto sto smo usvojili nekada davno, a sada ga samo branimo. oni koji se ne slazu i dalje se ne slazu, ne mislis valjda da smo ih ubedili nasim kontra-argumentima? i nimalo im nije bitno sto postoje kontra-argumenti. mislim da je ovo idealna tema da se drugi problemi povezu u celinu, i da se shvati da zivot ne moze da se posmatra kompartmentalizovano.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #46 poslato: 25.08.2007. 03:30 » |
|
meni je zapravo zao sto se ti i ja slazemo po ovom pitanju a niko se vise drugi ne ukljucuje, jer mislim da je diskusija na ovu temu mnogo vaznija nego zakljucak. Pa dobro, to što se drugi ne uključuju drugi je problem. Ali hajde i o tome par reči. Ljude generalno mrzi da čitaju o čemu se pisalo. Ako je diskusija vođena na nekoliko strana unapred se odustaje od čitanja. Ako su tekstovi jednolični (bez onih podebljanja i podvlačenja reči koje želimo naglasiti) a obimni - loše se čitaju ako li se uopšte čitaju. Zato sam ja na jednoj drugoj diskusiji, pošto sam raspravljao takođe sa jednom osobom, dok drugi nisu niti mogli da se uključe jer nisu znali odakle da počnu (diskusija vođena na 6 strana, a tekstovi preobimni), pre ili posle odgovora uvek pisao i sažetak stavova. Neki siže u nekoliko stavki koje se obrazlažu u tekstu. Čuo sam da je tako potrebno i pred učenicima u školi, da bi imali neki orijentir ako im pažnja oslabi pa nešto u priči propuste. oni koji se ne slazu i dalje se ne slazu, ne mislis valjda da smo ih ubedili nasim kontra-argumentima? i nimalo im nije bitno sto postoje kontra-argumenti. mislim da je ovo idealna tema da se drugi problemi povezu u celinu, i da se shvati da zivot ne moze da se posmatra kompartmentalizovano. Opet bi dobar podstrek bio pisati neku interesantniju formu, primamljivu za oko. Ranije sam čak i ilustrovano znao da prikažem neke stavove. No, to je drugo. Kad je o abortusu reč meni jedino još predstavlja važno pitanje šta da radi žena koja recimo zađe u četvrti ili peti mesec, a onda odluči da ne bi valjalo da rodi. Tu se postavljaju dva pitanja: - Da li bi trebalo odobriti abortus i uništiti već gotovo formirani život bebe (recimo nakon trećeg meseca trudnoće)? - Da li bi trebalo dozvoliti abortus i u slučaju da se njime može naročito ugroziti zdravlje trudnice? Ovo prvo može da se preformuliše i postavi kao: Da li bi trebalo ispoštovati pravo žene da ne rodi ili pravo deteta u formiranju da bude rođeno. Drugo se sukobljava sa onim da medicina mora da štiti živote ljudi i protiv njihove volje. Ako trudnica želi da se otarasi bebe a da pritom rizikuje sopstveni život ili zdravlje, pravo i medicina su sukobljeni. Jedno poštuje pravo žene da se izjasni i uradi sa sobom šta želi, a drugo da se nađe za čoveka način da ostane u životu i zdravlju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Monarch
|
 |
« Odgovor #47 poslato: 25.08.2007. 16:19 » |
|
Spaliti i zenu i bebu. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Slatka mala izvrnuta signaturica.
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #48 poslato: 28.09.2007. 21:35 » |
|
A jeste li primetili da na ovom topiku skoro da i nema zenskih odgovora. A bas me zanima kakav je stav vecine zena po ovom pitanju. Cini mi se da tu postoji odredjeni paradoks, da bi taj paradoks dosao do izrazaja kad bi se uradilo anketiranje sa relevantnim uzorkom. Pokazala bi se patrijarhalna strana mnogih zena, kao i njihova slepa privrzenost hriscanstvu, tako da bi se bojale da urade abortus ako bi i htele, pa zastupaju tezu da je abortus ubistvo. Ali isto tako bice i one druge strane koja ce biti dovoljno sebicna da kaze kako je abortus potreban iz razloga sto je njima samim od koristi. Izgleda da je vreme takvo da se pitanja postavljaju na pogresan nacin, da postoji pogresan pristup, tako da svi odgovaraju onako kako im odgovara, iz licnog ugla, a ne sa distance, kao nekakav zakonodavac. E to treba da se podstakne kod ljudi.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Na mreži
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #49 poslato: 28.09.2007. 23:12 » |
|
A jeste li primetili da na ovom topiku skoro da i nema zenskih odgovora.
A je l ti palo na pamet da je to zato sto mozda na ovom forumu i nema mnogo zena ( nazalost )?! Mislim...osim ako Rino racunas u zensko  :jezik:
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #50 poslato: 29.09.2007. 05:17 » |
|
A bas me zanima kakav je stav vecine zena po ovom pitanju. Sve važnije i kvalitetnije organizacije, mislim na nevladine, na specijalne istraživačke institucije koje se bore za prava žena, zastupaju ideju o abortusu kao legitimnom izboru, i to tako radikalno (a možda može opet ovaj radikalizam da izgleda kao pozicija liberala) da se ponekad kaže da bi abortus trebalo da bude dozvoljen sve do onog momenta kad bi mogao da našteti ženi ukoliko bi ga izvršila. Podržavam čak i takvo stajalište. A je l ti palo na pamet da je to zato sto mozda na ovom forumu i nema mnogo zena ( nazalost )?! Mislim...osim ako Rino racunas u zensko Jeste oftopik, ali da dodam nešto. Naime, uopšte ne bi bilo tačno kad bismo tvrdili da je više muškaraca nego žena registrovano, i da je više muškaraca nego žena napisalo bar jednu poruku na forumu (korisnici sa minimum jednom porukom). Statistika kaže da je više žena korisnika, i da je samo u ovih mesec ili dva dana učlanjeno gotovo 80% žena (naloga sa jasno ženskim imenima u e-mail podacima ili u niknejmu). Izgleda da ženski pol više voli da zaviri, da napiše nešto ako mu se šta dopadne, a onda zaboravi i ode dalje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
modesty
Nazionalist
Duh bunta: +29/-16
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #51 poslato: 29.09.2007. 05:32 » |
|
Sve važnije i kvalitetnije organizacije, mislim na nevladine, na specijalne istraživačke institucije koje se bore za prava žena, zastupaju ideju o abortusu kao legitimnom izboru, i to tako radikalno (a možda može opet ovaj radikalizam da izgleda kao pozicija liberala) da se ponekad kaže da bi abortus trebalo da bude dozvoljen sve do onog momenta kad bi mogao da našteti ženi ukoliko bi ga izvršila. Podržavam čak i takvo stajalište. Nijedan abortus zeni ne donosi nista dobro, cesto moze biti jako stetan, cak izazvati sterilitet, ali jasno je da bi prava zene bila ugrozena kada ne bi imala izbora. Formalno, dobro je da postoji, ali, ako mene pitate, mislim da je steta izvrsiti ga ako nemas cvrst razlog. Sta bi bio cvrst razlog? Nemogucnost, ali zaista da to dete izdrzavas... Razumem da to moze biti cvrst razlog, ali tu se vec postavlja pitanje koliko je ko spreman da se promeni. Nekome nece biti tesko da radi dva posla, malo spava, bice presrecan, cak i tako premoren... Nekome ce ipak biti mrska i sama pomisao da ce mozda morati da smanji vecernje izlaske. Zene koje imaju nepouzdane partnere, takodje se mogu odluciti na ovakav korak. Tesko je podizati dete sam, cak i kada si situirana zena. Ne zna se da li je gore imati neadekvatnog partnera ili finansijski deficit, a najgora je kombinacija! :mucnina: Ipak, volim one zene sto se izbore sa svojim problemima i ipak izadju sa svim stvarima na kraj i stvore dobre ljude od svoje dece, a tate se onda pojave kada "sretnu" ili dodju u na neki nacin u kontakt sa svojom decom, pa im se ova dopadnu.. To je onda interesantno, "kao imam dete", ali nisu imali dovoljno vremena da se angazuju u pravo vreme, malo zakasnili ljudi, ali ko prizna pola mu se prasta...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Love is wisdom of fools and folly of wise...
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #52 poslato: 29.09.2007. 21:15 » |
|
Nije mi jasno što se te žene uopšte karaju ako postoji opasnost da ostanu trudne? 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #53 poslato: 30.09.2007. 19:11 » |
|
Nijedan abortus zeni ne donosi nista dobro Tacno! Ali radjanje nezeljenog deteta donosi mnogo toga goreg, i po zenu, i po to napaceno dete koje nije zeljeno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nebojsa
Gradjanin
Duh bunta: +7/-16
Van mreže
|
 |
« Odgovor #54 poslato: 30.09.2007. 19:42 » |
|
Iznerviran (pisao na drugom forumu o tome) dosao sam do statuta srpskih neonacista, pa evo da predstavim njihovo vidjenje iz statuta o radjanju i abortusu: Abortus je ubistvo i mora biti zabranjen, osim u slučajevima rasnog mešanja, silovanja, kada je žena u životnoj opasnosti, ili ako je dokazano da je plod mentalno retardiran ili fizički defektan. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #55 poslato: 30.09.2007. 19:54 » |
|
To je Naci-stroj kopirao od Hitlera i njegovog potrcka Himlera, koji su u nacistickoj Nemackoj sprovodili politiku eugenike. Zato ono "ili ako je dokazano da je plod mentalno retardiran ili fizički defektan", posto takav clan zajednice nije podoban za ratovanje, za nosenje puske. A takav nije potreban Nemackoj. Sve je bukvalno podredjeno drzavi, prava pojedinaca ne postoje ili su usko odredjena drzavnim potrebama, sto znaci da imas pravo da nosis pusku i ubijas druge rase, ali nemas pravo da pusku skines ili odbijes da ubijes Roma, Jevreja, Srbina...
Ali da se vratimo na temu. Simptomaticno za sve te organizacije koje sprecavaju abortus ili ga propagiraju onda kad to drzavi ili crkvi odgovara, kao sto SPC propagira zabranu abortusa da bi vise budala dolazilo u crkve i hranilo lezilebovice u crnom, jeste ta korist ili pak opsednutost bolesnim idejama kao sto je nebeska drzava i rasa ili vera.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dejanz
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #56 poslato: 01.10.2007. 09:48 » |
|
Abortus je ubistvo. Da li ste videli snimak deteta dok se vrsi abortus, cupaju im noge ,ruke, ostale delove tela. Najstrasnije je to sto se to desava uz saglasnost njihovih roditelja. Nece dete biti srecno ako nemogu da mu kupim patike od 100eura. Pa boljen cu da imam vise deteta i da im kupim patike od 20eur. , nego da gradim svoju srecu na detinjoj krvi. Za 80-te se govorilo da je postojalo isuvise novca,koliko je jedna porodica imala u proseku dece? Danas u EU gde je zivotni standard dosta visok porodice imaju po 1. do 2 . deteta. Abortus,ciscenje ploda itd. su nazivi koji se koriste za umirivanje savesti i samoopravdanje. Postoje i takva kontraceptivna sredstva koja onemogucavaju ishranu deteta nakon zaceca ili ga na drugi nacin ostecuju i time ono umire u trenutku kada se njegova majka mozda smeje. Sve bih ovo nazvao deteubistvm. Pa kakvi smo mi to ljudi ako stavljamo skolu , karijeru, posao, novac ispred dece.Ne zelim da ovim svojim stavom okrivim one koji podrzavaju ili su cinili abortuse vec da pomognem da se njihova svest po ovom pitanju promeni . Svi smo mi donosili po nekad pogresne odluke u ziotu i to ne treba da dovede ljude do ocajanje vec da se prekine sa ovim u buducnosti . Sve je to dobrim delom i posledica "emancipacie" stanovnistva nakon drugog svetskog rata kada se govorilo da je to nista i da je to isto kao i odlazak kod zubara. Pozdrav.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #57 poslato: 01.10.2007. 14:22 » |
|
Ako govoris o abortusu u petom, sestom mesecu trudnoce, onda to potpada pod onaj zahtev da zena ne bi trebalo da abortira postobi to njoj samoj izazvalo komplikacije.
Sve ostalo je bice koje nema svest, vec jedino potencijal da zivi i bude svesno, pa tako mozemo da kazemo da je i rukoblud u stvari abortiranje, samo ovog puta vrsen od strane muskarca.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
dejanz
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
|
 |
« Odgovor #58 poslato: 02.10.2007. 11:56 » |
|
Detetu se razvija nervni sistem nakon dve nedelje,lupanje srca pocinje u prvom mesecu trudnoce i kako da se ja slozim sa tim da je to nesto sto je za njega bezbolno. Nemojmo nikada da osudjujemo one koji podrzavaju ili su vrsili abortuse jer svi mi po nekada donosimo pogresne odluke u zivotu, ali im pomozimo da se ostave na dalje tih stvar. Mnogi ljudi u braku ili van njega koji su to cinili, pa i sami dotori kojima je ovo bio svakodnevni posao su danas prekinuli sa tim i postali najveci borci protiv ovog zlog cina. Promenimo sami sebe, pobedimo svoju sebicnost i dajmo sansu svoj deci da zive.
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #59 poslato: 02.10.2007. 12:35 » |
|
dejane, do koliko nedelja bi ti dozvolio da zena izvrsi abortus? slike su potresne i mene su ubedile u to da je abortus ubistvo ako se vrsi posle 7 nedelja trudnoce, ali kako mislis za fetus koji je mladji od 7 nedelja?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|