Stranice: [1] 2 3 4   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Vojvodina Republika (N. Canak)  (Pročitano 2023 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Dark Knight

« poslato: 25.04.2008. 11:37 »

Pogledajte doticni dokument na sajtu http://www.lsv.org.yu/ ( s leve strane ) tj. za sta se Canak zalaze. Da li je ovo miris separatizma?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +162/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 25.04.2008. 12:35 »

Već postoji jedna tema koja se bavi Vojvodinom i pitanjem decentralizacije unutar toga, u kojoj se dosta raspravljalo o Čanku i njegovoj partiji - LSV.

No, ako se već otvara nova tema, ne bi li ste čoveka diskreditovali i navukli mu bedž separatiste, treba znati još par stvari:

- Čanak je Srbin, te ako postoji razlog za separatizam, razlozi nisu nacionalni ili nacionalistički, što znači da se daju rešiti drugim putem (odustajanjem od centralizma),
- Čanak je sam rekao i tako poručio regionalistima u Nišu na nedavnom skupu da... "ako želite manje, tražite više" i "ako želite regiju Jugoistočna Srbija, tražite Republiku Jugoistočna Srbija", i to obrazložio ovako: "Oni tamo (u Beogradu) vas neće ni čuti ako budete tražili regiju! Tražite autonomnu pokrajinu, to će njima zvučati mnogo značajnije (bez obzira što su to apsolutno identične stvari), a još bolje: tražite republiku, iako vam ona nije cilj! Tako će sigurno da vas čuju!"

I to je istina. I Diff. kad je vikala Niš Republika slušali su tu pesmu mnogi mediji, a kad smo se doveli u red i počeli da zagovaramo realne stvari, niko više ne obraća pažnju. Takva je država.

Inače, LSV ću staviti na sajt Differentia-e kao jednu od partija koje su joj ideološki bliske, uz SDU i LSV.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 03.05.2008. 12:00 »

Čanak je šou-men i političar velikih potencijala. Možda jedini u Srbiji koji bi bez problema mogao da se sukobi sa radikalskim liderom i da ga pobedi u toj pseudodiskusiji, čak prihvatajući sve one prljave načine obračunavanja. U skladu sa tim sasvim je očekivano da se pojavi sa nekim takvim što bi zaintrigiralo javnost. Doduše tim metodama se koriste uglavnom manje partije, a LSV u Vojvodini ipak nije tako mala da bi se bavila tom metodom privlačenja pažnje javnosti.
Sačuvana
Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 03.05.2008. 17:09 »

Ako neko zagovara separatizam, makar i po cenu da trazi vise da bi dobio dovoljno (a manje od separatizma), onda on zavarava svoje simpatizere i sledbenike jer su oni zavedeni mislju da je nezavisnost Vojvodine (sporedni ali postojeci) cilj.

Svako igranje sa autonomijom do otcepljenja je pogubno za Drzavu Srbiju u ovom trenutku.

Canak se, koliko procitah na LSV sajtu, zalaze za decentralizaciju dela Srbije (tj Vojvodine) i nigde ne nadjoh da je za decentralizaciju celokupne Srbije.

Ako je tako, u cemu je onda slicnost DIFFerencije i LSV pogleda na politiku i vlast u Srbiji?
Ako nije tako, mogu li da dobijem link gde se Canak zalaze za decentralizaciju svih regiona Srbije?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 04.05.2008. 00:39 »

Što se tiče zalaganja za administrativno povezivanje opština na severu Korhec kaže da se SVM dugo zalaže za to jer bi se, kako kaže, na taj način efikasnije ostvarivala prava žitelja tog dela Vojvodine. "To pitanje za nas nikada nije bilo pitanje od koga zavisi naš opstanak, ali bi tako bilo lakše mađarskom življu na ovom području." Inače, ovakva zalaganja SVM-a posebno su na negativan prijem naišla kod autonomaških stranaka i njima bliskih pojedinaca koji su ovakva zalaganja shvatili kao odustajanje od borbe za građansku autonomiju Vojvodine i zatvaranje Mađara u sopstveni geto.

Ovo je danas izašlo u Politici. Ovo podebljano se odnosi pre svega na LSV. Nadam se da nije potrebno ništa više kazati.

Što se tiče toga za šta se Čanak zalaže, o tome je dosta rečeno i citirano iz raznih izvora na raspravi u podforumu Decentralizacija. Tema se zove: Vojvodina i regionalizacija ostatka Srbije.
Sačuvana

- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija.
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
ZileZilet
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #5 poslato: 04.05.2008. 01:09 »

Ja mislim da je Canak cirkuzant, jednako kao V.Seselj. Licno od njega nisam cuo nista dobro od kada je pevao I did it my way. Inace, politicar marginalne politicke snage, tako da se ne treba oslanjati na to sto nprica, jer se to nece desiti.
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #6 poslato: 04.05.2008. 01:38 »

Žile, ti jesi u pravu kad kažeš da je on političar marginalne stranke, jer LSV zaista nije nešto snažna čak ni u Vojvodini. Ali moram da te informišem da je LSV, baš kao i LDP u Srbiji, jedna od retkih koje se zalažu za striktno građansku Srbiju (izuzev ispada Nenada Čanka za vreme bombardovanja, kada se, kako sam čitao u jednom nedeljniku, prijavio kao dobrovoljac u redove vojske i rekao da je njegov neprijatelj svako ko je neprijatelj Novog Sada i usudi se da baca bombe na njegov grad; taj čin smatram glupim, jer nije rezonovao malo dublje nego tek kao lokal-patriota), a to znači za modernu Vojvodinu unutar moderne Srbije. One Srbije koja bi omogućila svojim građanima kvalitetan život. I kao takva snaga bori se za vrednosti koje propagiramo i mi ovde (protiv kojih ti uglavnom imaš šta da kažeš).

Isto tako, ti možeš Čanka da smatraš "cirkuzantom", to je tvoje mišljenje... Istina, Šešelj jeste cirkuzant jer laže (nisam siguran da veruje u to što govori, jer poštujem njegovu inteligenciju), ali Čanak je njemu sličan samo prema tome što jako brzo razmišlja i što je dosetljiv i kreativan u diskusiji. Toliko brzo razmišlja da je stvarno fantastičan za političara i njegov je kapacitet ogroman. Kada bi Čanak predvodio neku populističku partiju koja ima mnogo više glasova nego LSV (na primer ako bi bio lider DS-a, umesto Tadića, ili DSS-a, umesto Koštunice, ili SRS-a, umesto Nikolića, ili čak LDP-a, umesto Jovanovića) doprineo bi odmah da te partije mnogo bolje prođu na izborima zbog harizme i inteligencije koju poseduje. Ali dobro, tvoje je da misliš da je to ponašanje cirkuzantsko, i tu nemam zašto da ti prigovorim. Ja to smatram izrazom visoke inteligencije...

E, sad, kad kažeš "to nema šanse da se desi" ja ne znam na šta to misliš. Jer Čanak samo traži da građani Vojvodine žive kvalitetno i ravnopravno sa građanima Beograda. To što on radi u Vojvodini, odnosno za šta se zalaže, trebalo bi da rade i svi zastupnici lokala u republičkom parlamentu (u Beogradu). Dakle, i Nišlije, i Piroćanci, i Kragujevčani, i Novosađani, i Subotičani, i Valjevci, itd. Međutim, opet iz populističkih razloga, niko tako ne čini.

Nepravedno se protiv Čanka govori kao o separatisti, a u stvari svi lokali bi trebalo da se ugledaju na tog čoveka, jer on je jedan jedini i pravi - lokal-patriota, pa ako hoćemo drugačije i - patriota, pošto se ne zalaže samo za ravnopravan status građana Vojvodine sa građanima Beograda, nego i podstiče i utiče pozitivno na druge koji pokušavaju da oforme slične snage u drugim delovima Srbije (u Kragujevcu, Nišu, itd).
Sačuvana

direktor bolnice
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 04.05.2008. 19:12 »

To sam ja prepisao iz Svedoka sa sednice odrzhane u Nishu o decentralizaciji u organizaciji Protekte valjda
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 04.05.2008. 19:31 »

bilo na vestima da se posvadjao sa nekom novinarkom i da je najurio iz stana, posle se digla nezavisna udruzhenja novinara da ga napadaju. a u stvari se naljutio kad su ga pitali da li se prilagodio politici ds-a prema Kosovu. valjda nije znao shta da im kazhe, poshto je chinjenica da se ne slazhu po tom pitanju.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 19.05.2008. 13:30 »

Ta novinarka je i mene intervjuisala (mada sam joj rekao da to uradimo preko mejla), i znam dobro da je žena skroz u redu, i to što ga je pitala uradila je jer joj je, verujem, bilo žao što Čanak ide u koaliciju sa DS-om a ne sa LDP-om, odnosno što se čini kao da zanemaruje svoje osnovne ideje, samo da bi bio u jačoj koaliciji i bio na nekoj funkciji u Vojvodini. Ni ja ne podržavam takvo ponašanje Čanka i mislim da je koalicijom sa DS-om (Tadićem), SPO-om (Draškovićem, što je posebno teško progutati) i G17plus (koji u Vojvodini i nije tako loš, budući da jako poštujem Ivanu Dulić) u stvari izdao svoje principe i svoje glasače na prethodnim izborima.
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 22.05.2008. 04:26 »

Zahtev vojvodjanskih Madjara za teritorijalnom autonomijom je bezobrazan jer su sva prava po etnickom principu u Vojvodini odavno prisutna, i jedino sto vojvodjanskim gradjanima stvarno treba je ekonomska zastita. Moze a mozda i treba da se Madjarima ovo obije o glavu. Sta to njima fali pa traze i teritorijalnu autonomiju i na sta bi to licilo kad bi Srbi u svim zemljama u kojima zive i u opstinama u kojima ih ima puno formirali autonomiju?

Izvrgavanje smehu termina autonomne pokrajine.
Da ne pricamo koliko to sve u Srbiji dize animozitet prema manjinama.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 06.07.2008. 01:14 »

Mislim da bi ova rasprava mogla da pomogne da se otkloni odbojnost prosečnog građanina Srbije (pogotovo Srbije, pošto isto ne važi za Vojvodinu) prema Nenadu Čanku i Ligi socijaldemokrata Vojvodine (LSV-u). Tome u prilog išlo bi citiranje Nenada Čanka, odnosno postavljanje njegovih interesantnijih izjava (a meni se čini da je svaki njegov govor pomalo predstava i umetničko delo). Počeću sa ovim što mi se trenutno nalazi u potpisu:

- Mi smo hteli naše pare, a oni su hteli naše pare. Nikako nismo mogli da se složimo oko toga čije su naše pare. (Nenad Čanak)
Sačuvana

Meda Božanin
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +24/-34
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 06.07.2008. 10:22 »

Ti si decko "optimista".

Evo malo sta kaze Canak:

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je u petak da će se nakon rešavanja statusa Kosova otvoriti i pitanje autonomije Vojvodine. "Nakon rešavanja statusa Kosova, nedostajaće jedan odgovor. Odnosno, kako može od osam federalnih jedinica bivše Jugoslavije da postoji sedam odgovora? Jedan odgovor nedostaje, a to je Vojvodina. Kako će taj odgovor glasiti, to zavisi od nas", rekao je Čanak na tribini u Novom Sadu.
A i sam zna da je SFRJ imala 6 federalnih jedinica.

Onda kaze i ovo Januara 2001:

Mnogo pre izbora utvrđen je partijski program LSV, u kojem se zalažemo da Vojvodina bude republika, i niko ne može da kaže da za to nije znao. Tačno je da o Vojvodini kao republici nije bilo razgovora u predizbornoj kampanji DOS, ali nije bilo razgovora ni o uvođenju veronauke u škole. Ima stvari koje vreme donosi kao pitanje.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 06.07.2008. 10:49 »

Dobro (mada je ovde objasnjeno sta to znaci, i zasto koristi takvu retoriku, ali to je za pismene), znaci tebi bi smetala Vojvodina koja bi imala vece nadleznosti? I sta to znaci? Zasto bi to ikome osim tebi trebalo da smeta ili da bude lose?

Posluzi se makar jednom argumentom.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #14 poslato: 06.07.2008. 10:59 »

Cini mi se da kada bi postojali idealni uslovi za to, Canak bi odmah proglasio Republiku Vojvodinu. Kao i jos neki politicari...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice: [1] 2 3 4   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: