Stranice: [1]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Vojska Srbije - Sretenje 08  (Pročitano 489 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 16.02.2008. 09:45 »

Čitam, povodom Dana Vojske Srbije u Nišu, juče izvedena intrvidovska pokazna vežba "Sretenje 08". Nišlije, zar nema nikavih utisaka?
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 17.02.2008. 02:01 »

Nisam mogao drugačije da tumačim ove danonoćne vojne vežbe koje sam samo ove godine, začudo, primetio. Do ove godine nisam ni znao kad je Dan vojske Srbije, a ove mi nisu dali ni da spavam, ni da surfujem. Lete i danju i noću. U mom stanu zidovi su drhtali od tih letova, a jednom se to dogodilo čak u pola četiri po ponoći (pre nedelju dana otprilike). Nekoliko poslednjih dana letelo je po nekoliko aviona u minuti. Ne znam koliko im košta avionsko gorivo, ali sudeći prema tome koliko su ga trošili, izgleda da je jeftinije od vode.

Međutim, sve ovo ima zna se kakvu pozadinu. Pričao sam o tome već par puta. Koštunica ima jasan plan, ali sa njim i kohabitantni Boris sa svojim Ponošem i Šutanovcem. Njihova predizborna kampanja zasnivala se na tome da se čuva Kosovo. Ali sutra (tj. već danas) Kosovo izlazi iz sastava Srbije, pa to obećanje pada u vodu. Zašto je onda bitno da se demonstrira vojna sila? Da bi se zapretilo ratom? Ja mislim da je odgovor na to - potvrdan. Da bi se pretilo, ali ne da bi se vojna snaga i upotrebila (niko nije toliko lud jer bi jako brzo izgubio vlast, verovatno nekoliko dana nakon vojnog poraza). A bitno je pripretiti, održati paradu, da bi se zadovoljili oni glasači koji su se poklonili Tadiću i Koštunici isključivo zbog Kosova, dok će ovi drugi, koje Kosovo ne zanima, biti zadovoljni onim drugim delom operacije - ćutanjem te vojske kad dođe vreme za navodnu njenu upotrebu (po proglašenju nezavisnosti).

Tim vazdušnim vojnim paradiranjem zadovoljeni su i jedni i drugi. Evropejci (slobodni građani) time što je to opravdanje za srpski vojni vrh da ne upotrebi silu, dok će Srbende (nacionalisti) biti zadovoljni jer se Srbija isprčila, i navodno ne savija pred pretnjama. Cilj je bio da se pad Kosova doživi što bezbolnije u običnom narodu.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #2 poslato: 17.02.2008. 10:49 »

Ako posmatraš sve to u vezi sa KiM, analiza je OK. S druge strane pristalice pristupanja  u NATO, bi možda prokomentarisali da je VS, ovakvom vežbom želela da pokaže da je spremna za integraciju u zapadni vojni savez i da ne zaostaje u pogledu obučenosti, profesionalnosti. S obzirom ne prisustvo velikog broja građana, mora se priznati da i pored svih problema VS zadržava veliko poverenje javnosti u odnosu na ostale instituciije.....
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Stranice: [1]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: