Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Slaba Amerika - slab svet?  (Pročitano 1543 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Dark Knight

« poslato: 12.03.2008. 12:31 »

Evo jedne ekonomske teme koga zanima...

Razgovarao sa jednim drugarom sa faxa i on mi je izneo sledecu teoriju: Americka ekonomija slabi, njihov zivotni standard takodje opada. Posto sve manje proizvode primorani su da uvoze od ostatka sveta. To naravno ostatku sveta ( recimo Kini, Rusiji...) odgovara jer to doprinosi njihovom razvoju. Medjutim, USA je po svemu sudeci usla u ozbiljnu recesiju, ako se desi da njihova ekonomija dozivi potpun krah nece vise moci da kupuju stranu robu, ostatak sveta vise nece imati kome da prodaje ( jer njihova, cesto siromasna, trzista nisu dovoljna ) i nece se ni oni razvijati. Dakle, moje pitanje za vas - da li je dobro da Amerika slabi ekonomski? Znamo da uz ekonomsko slabljenje ide i politicki ( sto mnogi od nas koji se ne slazu sa njihovom politikom podrzavaju ), ali onda to povlaci vec navedene stvari...

Vase misljenje o ovoj teoriji...

p. s. Ovu temu postavih na Krstarici pa kad se nakupe odgovri mogu da kopiram link ( ako je protiv pravila foruma recite ).
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 12.03.2008. 13:29 »

U eri globalizacije ekonomija lagano gubi nacionalni predznak. Sada svako poseduje delić od svakoga u sinergiji međusobne povezanosti. U svakom slučaju pad jednog tržišta reflektuje se i na promet na drugim tržištima. To je loše ali je i dobro, jer nadnacionalni kapital, budući da nije pod nadzorom neke države, praktično deluje kao hegemon a što nije u skladu sa opštim interesima čovečanstva. Ako pukne ta hegemonija čitav svet će biti na kolenima jer je svetska ekonomija dobrim delom zavisna od njegove zlovolje i gladi za profitom. U neku ruku to je dobro jer će nad povijesnim ruševinama globalnog kapitalizma granuti sunce slobode. To svakako nije početak sreće već raskršće odakle put vodi u novo i do sada neviđeno varvarstvo ili u novi civilizacijski zamah.
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #2 poslato: 12.03.2008. 21:29 »

Ovo sto Stojan napisa me podseti na poslednju scena filma Figh Club.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Silovani_Leptir
Gradjanin
*

Duh bunta: +23/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 12.03.2008. 22:30 »

Ta priča o recesiji mi nalikuje na priču o novom dolasku Isusa (iz Nazareta). Recesija bi značila negativni rast GDP-a (BDP-a na našem jeziku) u dvama kvartalima, a od njega u SADu nema još ni traga. Svi je čekamo, a samo onima bez grijeha će biti oprošteno.

Osobno se ne veselim eventualnoj "propasti" Amerike jer sam itekako ovisan o svemu šta je povezano sa njom. 
Sačuvana

Moja kazna najveća je, ona drugom otišla je.
razorblade
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +7/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 13.03.2008. 02:13 »

Medjutim, USA je po svemu sudeci usla u ozbiljnu recesiju, ako se desi da njihova ekonomija dozivi potpun krah nece vise moci da kupuju stranu robu, ostatak sveta vise nece imati kome da prodaje ( jer njihova, cesto siromasna, trzista nisu dovoljna ) i nece se ni oni razvijati. Dakle, moje pitanje za vas - da li je dobro da Amerika slabi ekonomski? Znamo da uz ekonomsko slabljenje ide i politicki ( sto mnogi od nas koji se ne slazu sa njihovom politikom podrzavaju ), ali onda to povlaci vec navedene stvari...

Pisem ovo pismo, a ruka mi drhti, glas mi se lomi izmedju leleka i jecaja, suza papir rosi. O dal je dosla sudba kleta da Ameri idu bosi...(M.Kitic i Djogani)
Salu na stranu, recesija Amerike moze da ne odgovara onim privredama koje se, sistemom spojenih sudova, oslanjaju na njenu ekonomiju. Nama, prilicno zaostalima i u dobroj meri izolovanima, to samo moze da prija. Jeste da nece biti kredita EU i SAD, ali i dosad se nisu pretrgli, od toga su jedva pokrili nove Audije za Vladu RS. Ali, geopoliticki, sira, globalizovana recesija slabi vojnopoliticki interes zapada za ove prostore. To bi znacilo da je payback day fucking near na Balkanu. Iz tvojih usta u bozje usi, Trumane!!!

OPET ĆEMO SE ĆERATI!!!
Sačuvana

...and they calll this a mine,...,a mine,...This is bloody tomb!!!
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #5 poslato: 13.03.2008. 17:11 »

@Silovani Leptir Ispravi me ako gresim, ali koliko znam iz teorije recesija znaci smanjenje privrednog rasta, a ne negativan rast. Znaci, ako si prosle godine imao rast 3%, a sad imas 2% eto to je recesija. Koliko sam ja razumeo ti si mislio npr. kad je rast -3% sto je sto nije recesija vec depresija pa zatim sledi ekonomski krah. Recesija je usporavanje u razvoju. No, evo pitanja - hoce li se kriza americke ekonomije produbiti u depresiju pa i u krah ili ce ova recesija proci normalno kao deo ciklusa jedne prevrede?
Sačuvana

Vogue
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +4/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #6 poslato: 09.04.2008. 01:35 »

Evo jedne ekonomske teme koga zanima...

Razgovarao sa jednim drugarom sa faxa i on mi je izneo sledecu teoriju: Americka ekonomija slabi, njihov zivotni standard takodje opada. Posto sve manje proizvode primorani su da uvoze od ostatka sveta. To naravno ostatku sveta ( recimo Kini, Rusiji...) odgovara jer to doprinosi njihovom razvoju. Medjutim, USA je po svemu sudeci usla u ozbiljnu recesiju, ako se desi da njihova ekonomija dozivi potpun krah nece vise moci da kupuju stranu robu, ostatak sveta vise nece imati kome da prodaje ( jer njihova, cesto siromasna, trzista nisu dovoljna ) i nece se ni oni razvijati. Dakle, moje pitanje za vas - da li je dobro da Amerika slabi ekonomski? Znamo da uz ekonomsko slabljenje ide i politicki ( sto mnogi od nas koji se ne slazu sa njihovom politikom podrzavaju ), ali onda to povlaci vec navedene stvari...

Vase misljenje o ovoj teoriji...

p. s. Ovu temu postavih na Krstarici pa kad se nakupe odgovri mogu da kopiram link ( ako je protiv pravila foruma recite ).
Tacno je da je Amerika u krizi.
Republikanci su oslabili dolar, sada su na redu demokrate da ga ojacaju. Verovatno ce Hilari biti novi americki predsednik i ujedno prva zena predsednik. U njenu kampanju je enormno novca ulozeno, vise nego za njenog muza svojevremeno.
Obama bi sa druge strane bio prvi crni predsednik, ali  Klintonova masinerija nece dozvoliti da Obama pobedi. Mada ko zna...Hispanoamerikanci ga podrzavaju, a oni su brojni.
Velika je kriza na americkom hipotekarnom trzistu, takodje, ali stvar je u tome sto se njihova politika zasniva na sili, ucenjivanju i otimanju.
Dakle oni ne kupuju, oni otimaju ili da budem precizna kupuju po nenormalno niskim cenama sve sto uvoze. Zato je kod njih gorivo veoma jeftino i sve ostalo potrebno za sasvim solidan zivot.
Dok su vojno jaki i dok predstavljaju pretnju ostatku sveta, nece njima nista nedostajati.
Afrika ce gladovati i dalje, ostali ce biti u izolaciji, krizama, sukobima, ratovima...ali Amerika ce imati da podmiri svoje potrebe. I vise od toga.

E sad, sa druge strane postoji Rusija, koja je takodje vojna pretnja, a Putin rece skoro da "batina ima dva kraja".
Ono sto je sigurno to je da te dve sile sigurno nece udariti jedna na drugu. Ali  su medjusobna pretnja ...itakako  osmeh
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 10.04.2008. 09:27 »

Sanjao sam kako je kineska vojska okupirala Beograd i tu kod Rakovice napravila bazu za potrebe daljeg nadiranja ka zapadu. Ništa, samo sam sanjao..... Penzioneri su srdačno dočekali kineske vojnike i od njih kupovali jeftine gaće i kišobrane....
Sačuvana

peMzije mladima!
ZileZilet
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #8 poslato: 10.04.2008. 11:14 »

E,JESI LIK ZA PRIMER :veliki-aplauz:
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 10.04.2008. 11:51 »

Xu-Cu Zhen Dao

* 270306china.jpg (81.63 KB, 379x249 - pregledano 66 puta.)
Sačuvana

peMzije mladima!
ZileZilet
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #10 poslato: 10.04.2008. 11:52 »

Samo u snu.... :sreca: :sreca:
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Vogue
Banovani korisnik
*

Duh bunta: +4/-7
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

« Odgovor #11 poslato: 10.04.2008. 12:51 »

Sanjao sam kako je kineska vojska okupirala Beograd i tu kod Rakovice napravila bazu za potrebe daljeg nadiranja ka zapadu. Ništa, samo sam sanjao..... Penzioneri su srdačno dočekali kineske vojnike i od njih kupovali jeftine gaće i kišobrane....
A ja sam sanjala da sam usla u kinesku radnju i dobila pticiji grip (H5N1)

Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #12 poslato: 04.05.2008. 12:28 »

Evo jednog vrlo kvalitetnog teksta koji opisuje krizu u SAD-u vezanu za trziste nekretnina

* Pucanje globalnog finansijskog balona.doc (38.5 KB - preuzeto 90 puta.)
Sačuvana

lanavi
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +90/-13
Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 05.05.2008. 08:23 »

Po nekim poslednjim informacijama koje se mogu videti u real estate agencijama a o cemu se ne prica narocito i sto naravno osecaju oni koji su iz ko zna kog razloga prinudjeni da prodaju svoju nekretninu, uocava se strahovit trend pada cena nepokretne imovine. To je jedan od prvih ozbiljnijih znakova krize u ekonomiji jedne zemlje (po Bg-u i Ns-u bi se onda cinilo da smo u ekspanziji dosad nevidjenoj, no ovde je rec o ponudi i traznji obzirom na lokaciju). Govori se o tome da ce mnogi gradovi bukvalno nestati sa spiska,a medju njma je najugrozeniji Detroit koji je poceo da se osipa i gde se mogu naci napustene kuce dok nesto iole vrednije moze da se proda po ceni koja je niza od one iz 2001-e . Ne isplati se prodavati a kupovina nema smisla obzirom da je auto-industrija tog megalopolisa na umoru sto znaci da kolabirana privreda nije u stanju da privuce vec samo odvlaci radnu snagu. Cene ostalih proizvoda su definitivno nize no sto je primer EU pa se zato Evropljanima isplati da trenutno koriste ovaj negativni trend a to se takodje vidi i po smanjenom broju turista koji preko okeana dolaze na nas kontinent. Sve ovo je izmedju ostalog i posledica ogromnog duga koji zemlja ima, enormnih troskova rata u Iraku i problema sa naftom ciji se resursi smanjuju velikom brzinom a da alternative jos uvek nema.
Ekonomija USA je u ozbiljnoj krizi, negde procitah podatak da je slicno bilo u vreme Velike depresije 1929-e ali razlika postoji jer je ostatak sveta neraskidivo povezan sa njima. Po svim indikatorima finansijsku premoc ce lagano ali sigurno preuzeti Kina, Indija i Rusija gde je jeftina radna snaga i koje jos uvek imaju dovoljno prirodnih bogatstava kojima je moguce ciniti pravu konkurenciju.
Sačuvana

Optimist svuda vidi zeleno a pesimist samo crveno svetlo...Medjutim, mudrac je slep za boje.
                                                               Sartr
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #14 poslato: 05.05.2008. 14:09 »

Upravo iz razloga koje je dala lanavi postoji mogucnost da ce USA izazvati jos jedan rat ozbiljnih razmera. Negde od 2010. pa u narednih par godina. Sta mislis koliko ce trajati ova kriza i koje ce krajnje posledice ( kumulirane efekte imati )? Nisam strucnjak ( jos uvek osmeh ) pa mi je to tesko predvideti.
Sačuvana

Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: