Što se tiče centralne srbije zastupljeni smo u "Žikinoj šarenici"...
O čemu se radi u toj emisiji?
A i kada nam se Beograd obrati onda mora da koristi "bre", valjda smatra da van Beograda postoje samo srbende paori.
Katkad slučajno uhvatim tu emisiju (nije loša, zaista indikativna) "Šta radite, bre?" (mada bi ovde umesto upitnika trebalo staviti uzvičnik, jer se radi o retoričkom pitanju) i mogu reći da je kvalitetna. Trebalo bi više tih stvari da puštaju. Videh i to da često tu puštaju ove opštine Centralne Srbije, valjda žele da pokazivanjem tih skandala i gluposti kojima obiluje lokalna politička scena, dakle, da pokažu kako su sami lokali krivi što izgledaju kao beogradske ciganske četvrti/male. A moraš se složiti i s tim da, za razliku od Beograda u koji se slivaju svi koji nešto vrede i koji "ne bi da gube vreme u bedi", Centralna Srbija ne može da se pohvali intelektom.
Zanimljivo mi je da iako su se proglasili za republički javni servis i dalje imaju Beogradsku hroniku na prvom svaki dan.
Od te emisije (Beogradska hronika) dobijam napad nervoze, počinjem da histerišem i bolje bi bilo odmah ugasiti tv ili promeniti kanal. Mrtav sam ozbiljan. Uzgred, obratite pažnju na voditeljku. Uz koliko žara ona saopštava šta se sve događa u Beogradu. Za razliku od toga, u emisiji Srbija danas (u kojoj su nekad, dok sam gledao, prikazivali događaje iz Centralne Srbije) stavljali su kao background neke ćilime i folkloraše, a događaji su se svodili na crnu hroniku i manifestacije u Domovima kulture, naravno opet uglavnom u folklor stilu.
I tako mi iz centralne Srbije bivamo redovno obaveštavani o komunalnim problemima Beograda i to dobro plaćamo.
Opet ću se malo našaliti, jer nama, građanima drugog reda, izgleda jedino presotaje. Dakle, mislim da je to mudro, i smatram da tako i Beograđani misle: na taj način će svaka seljačina/paor iz unutrašnjosti znati da se orijentiše pri dolasku u metropolu. A pošto svakog meseca svako mora (sem mene, ja ga sistematski izbegavam) barem jednom poslom do prestonice, jasno je zašto je neophodno držati Beogradsku hroniku i obaveštavati o komunalnim problemima Beograda.
I dalje imaju emisije tipa "48 sati svadba", uglavnom repriziraju stare serije, novih osim Bele lađe i nema. Nema novih TV Drama. Glavni sportski program im je preuzeo B92. Filmski program je katasrofalan. Po n-ti put repriziraju filmove koje su puštali pre 5 godina. Pretplatu inače plaćam, a verujem da to radi i većina, pa mi nije jasno šta se dešava sa tim silnim parama koje se po tom osnovu sliju u RTS.
Pare koje se daju javnom servisu planirane su za poboljšanje programa, i to na planu nepopularnih sadržaja: edukacija, informisanje (ali mnogo češće i obimnije i kritičkije nego ovo sada), plaćanje prava na nove filmove, dovođenje kvalitetnih novinara, pa možda i promovisanje novih emisija po gradovima/opštinama. No, kao što si naveo, ono što sada čini sadržaj RTS-a je na nivou neke lokalne, palanačke TV stanice, koje ionako obaveštavaju uglavnom o tome šta se događa u Srbiji (a ne na lokalu, jer nemaju tu šta da kažu, ništa se ne događa), odnosno u Beogradiji. Pa ipak, ja ne plaćam pretplatu na TV5, NTV, ili ne znam... Kopernikus. A kablovska koliko je? 300? Zašto ne izbace iz kablovske RTS ako već njega plaćamo posebno?
Ne znam da li moji plaćaju, ali pošto se budem osamostalio, siguran sam da neću plaćati. Šta bi mogli da urade? Da mi ukinu ta dva kanala, u najboljem slučaju po njih. Ali ja ću reći: još bolje za mene, ionako ne želim da me hvata trauma gledajući Beogradsku hroniku, pa makar i na momenat, dok menjam kanale.
Što se tiče decentralizacije i stvaranja regionalnih javnih servisa, malo je počelo da se kuva na tu temu u Kragujevcu i Nišu, mada pitanje je da li će biti išta od toga. Želja Beograda je i da se javni mediji čiji su osnivači lokalne samouprave privatizuju (u tom slučaju ne bi morali da dele deo kolača sa nama). Čak i ako ova inicijativa prođe, pretpostavljam da će kompletno finasiranje javnih regionalnih medija ići iz kase lokalne samouprave.
Video sam da se u Nišu za to zalaže G17, a ako je tako, stvarno ne znam šta da mislim. Za mene je najvažnije da se RTS-u oduzme status javnog servisa, jer on to u zbilji i nije.