Stranice: [1] 2 3 ... 16   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Prikljucenje Evropskoj uniji  (Pročitano 12288 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 24.10.2006. 01:47 »

Kao deo Evropske Unije, sta bi dobili a sta izgubili? Sta je potrebno da uradimo da bismo postali jedan od clanova evropske porodice? Kakav odnos treba da nam bude prema tom pitanju? Da li da po svaku cenu "udjemo" u EU ili da stvorimo uslove i vrednosti koje se tamo postuju na ovim prostorima i tako garantujemo nivo evropskih standarda?

Po mome misljenju Evropa od nas trazi da zadovoljimo neke osnove postovanja ljudskih prava, sto se ponudjenim ustavom ne garantuje. Nas cilj ne sme da bude da se domognemo kako znamo i umemo Evrope, nego da Evropa sama nas primi, time sto ce videti da smo postali bolji, da postujemo coveka iznad svega, i iznad drzave. To je nesto sto ce se Evropskoj Uniji dopasti, a to sto ona od nas to trazi sasvim je nebitno. Bitno je to kakav ce stav drzava zauzeti prema sopstvenim gradjanima, i to verifikovati ustavom ili zakonskim aktima. Tako se ulazi u EU. I naravno izrucenjem ubica.
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #1 poslato: 24.10.2006. 02:07 »

Ulazak u EU znaci i menjanje naseg mentalnog sklopa. Mislim da je upravo to i najveca prepreka. To da li ce Srbija biti deo EU nije toliko bitno za nju samu koliko za gradjane koji bi imali mnogo vece sanse da uspeju ne samu u ovoj zemlji vec i negde drugde. Postavlja se pitanje i da li ce time vise ljudi odluciti da prosto odu... mislim da je pogresna pretpostavka da ce ljudi ici tamo gde je vec dobro, ako vec ovde budu imali priliku da nesto promene i zive makar malo bolje.

Ulazak u EU nece doneti instant boljitak, a vrlo je verovatno da ce biti jos gore u smislu da ce mnogi imati ne samo problem nego da nece uspeti da se prebace u taj western mode. Ta Evropa nije samo bitna za dobijanje pasosa koji bi znacio putovanja bilo gde... ona znaci sasvim drugaciji pogled na svet. I slazem se sto nam se postavljaju uslovi koji se sada cine nedostiznim. Ova zemlja i njeni gradjani previse su uljuljkani u iluziju divne Srbije koja je raj na planeti... zemlja kakve nema... naravno, niko nema za hleb, ali svi imaju za kafice i izlaske... e pa, to se menja ulaskom u EU.

Dakle citav koncept svodi se na to da gradjani shvate da ono sto sada nazivaju tolerancijom jeste samo precutno dopustanje rasta problema. Mi jos uvek nismo u stanju da shvatimo sami sebe, a kamo li druge.

Policija i mediji su u vlasnistvu vladajuceg rezima... sloboda govora prilicno diskutabilna... diskriminacija po rasnom, verskom i seksualnom osnovu cveta... Pa, ko bi voleo da zivi u takvoj zemlji?

Ove najjaci opstaju zato sto ne mozes drugacije... a gubis sebe svakim danom sve vise pristajuci na kompromise zato sto si drugacije vere, politickog opredeljenja, nacionalnosti... seksualnog opredeljenja... statusa... mucno je to vise i ponavljati. Oni koji su iole shvatili pre nekoliko godina gde je ova zemlja krenula i koliko ovaj narod/gradjani ne misle da je to pogresno, otisli su i nemaju namere da se vrate. Ja se sa tim slazem... ali ipak, mora se pokusati... probati, mozda promeniti, uspeti, ne uspeti... onda gledati sebe i sebi ugadjati.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 24.10.2006. 02:17 »

Vise razmisljam o tome kako je moguce da se u Srbiji postave pravila igre koja su logicna i gradjanska, tada uopste nije potrebno slediti "instrukcije" nekih tamo zlih ljudi iz EU koji nas ucenjuju i sta li jos ne, a koji nas naravno "mrze". E, ta pravila igre ovde nisu uspostavljena i niko nema volje da ih uspostavi. I dobro kazes, "mi ovde nismo sazreli", samo sto ja tu ne priznajem ono "mi", jer ne znam sta znaci, ali recimo da znaci "gradjani Srbije", posto ne volim da kazem i nekako mi je mrsko "Srbi". Znaci, u globalu, na nekom referendumu, kad bi trebalo ustanoviti te vrednosti koje bi se evropi dopale, koje se ustanovljavaju ustavom ili je ustav idealna stvar za to, mi imamo ponudjen ustav koji ne bi prihvatila ni Francuska pre sto godina. Sada nam LDP nudi ustav koji garantuje sve sem zastite od teritorijalne diskriminacije.

Evropska Unija ne trpi razlike u regionalnom razvoju, a nasa zemlja belezi rekord jer je odnos u razlikama medju nekim opstinama 1:22, ponavljamo to vec ko zna koji put. Evropska Unija postavlja zahtev da razlika moze da bude najvise 1:2, a mislim da su Slovacku primili sa jazom opstina/regiona od 1:3 - kod njih je razvijen zapad zemlje, dok je istok pustosh i beda.

Kad se ti odnosi budu sredili u Srbiji Evropa ce zakucati na vrata i sama. Svaki drugaciji ulaz u EU mozda bi doneo boljitak Beogradu, jer Evropu zanimaju investicije u Srbiju i jeftina radna snaga, ali sta ce to Nisu ako nema infrastrukturu (za razliku od Beograda i NSa koji to imaju), tj. kad ionako niko nece doci da ulaze u Nis pa i da smo u EU? Za nas se nista ne bi promenilo takvim naprasnim ulaskom, ulaskom NA POKLON, umesto zaradjenim ulaskom. Mi treba da budemo za to da se Srbija, tj. Beograd oznoji pre nego sto ga puste u EU.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Duh bunta: +122/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 24.10.2006. 09:30 »

Za sada ima negde oko 2 miliona gradjana Poljske u zemljama Zapadne Evrope, tj. starim članicama EU. Dobar deo Poljaka ne vidi boljitak u svom ličnom standardu od članstva u EU. čak i Estoniji raste evroskepticizam, dok o česima da ne govorimo. činjenica je da postoji jedna nevidljiva barijera izmedju stare i nove, odnosno izmedju Prve i Druge Evrope. Ulazak Rumunije i Bugarske najavljuje tzv treći prsten, odnosno treću ligu EUrope. Dakle, ako mi ikada budemo ušli u EU to ne znači da ćemo automatski postati Holandija ili Danska, nego da ćemo biti član Treće lige EU. S druge strane, nas niko ne sprečava da budemo kao Danska i dok nismo u EU, ali to je SF jer NAŠ PROBLEM NIJE NAROD NEGO ELITA. Narod je isti pa je isti, u Irskoj, Portugalu, Grčkoj, Slovačkoj ili ovde, pa su oni bez pardona EU a mi nismo. Portugalci su nevidjeni geaci, Englezi su takvi primitivci (naročito kad se napiju, a uglavnom piju kad stignu i gde stignu) da je to prosto neopisivo, pa ipak oni su EU a mi smo Balkan. Dakle, problem je u obrazovanim i rukovodećim ljudima, u opinion liderima, u političarima, u inteligenciji, u novinarima, u preduzetnicima, u administraciji, u ovim što koriste računare a ne u analfabetama.

Očekujem da bi ulazak u EU značio mogućnost da provetrimo pre svega državnu upravu i inteligenciju.... ali to je samo mogućnost. Mi možemo da udjemo u EU a da i dalje cokćemo i škrgućemo na lokal primitivizam. Već čujem naše buduće EU jadikovke: kakva smo ti mi Evropa, pazi ovo, javašluk, lopovluk, korupcija... pa ipak mi smo EU i možemo da idemo u Švedsku ali proći će još petnaestak godina dok nam dozvole da u istoj toj Švedskoj dobijemo mogućnost da radimo i da živimo ravnopravno sa Švedima.
Sačuvana

Privremeno zamrzao svoje aktivnosti na forumu
sAngiE
Gost
« Odgovor #4 poslato: 24.10.2006. 22:38 »

@ Stojan

Mislim da si nazalost u pravu. Vrlo je moguce da cemo i tada imati na sta da kukamo... odnosno da stari problemi nece nestati niti se resiti zbog ili ulaskom u EU.
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 25.10.2006. 10:09 »

Mi treba da se približavamo i uskladjujemo sa EU, da na neki način budemo komparativni i kompatibilni, da težimo integraciji, ali ne treba od toga praviti histeriju niti jedinu ideju vodilju, jer nisam čuo da je neka demokratska politička struja ponudila plan B. Šta ako nas ne prime? Šta ako krenu da nas zavlače decenijama kao Turke? Šta ćemo onda? A to onda nije nekada u nekoj neodredjenoj budućnosti nego je sada?

Mi treba sebe da dovedemo u red tako da budemo poželjni kandidati a ne neko koga će zbog stabilnosti u regionu da prime preko veze na američko insistiranje... Mi imamo kapaciteta da budemo dobri i sa EU i sa SAD i sa Kinom, Rusijom i Trećim svetom. Ta politika je jednom upalila u vreme SFRJ, pa zašto ne bi još jednom? To su naše prednosti. Dobri smo i sa Gruzijom i sa Rusijom, dobri smo i sa Izraelom i sa Palestinom, dobri smo i sa Iranom i sa Amerikom, dobri smo i sa Turskom i sa Grčkom, pa...
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 25.10.2006. 12:20 »

Mislim da je Marko u svom drugom postu bio najbliži onom što ja hoću da prezentujem u vezi sa EU i eventuelnim priključenjem toj zajednici najrazvijenijih evropskih zemalja. Dakle, pristup koji pre svega razmatra situaciju Niša unutar Srbije unutar Evropske Unije. Ulazak na mala vrata, dakle, kao neku kompenzaciju za Kosovo i/ili optuženike za ratne zločine Niš bi doveo u još goru situaciju jer bi se podobnosti članstva u EU osetile jedino tamo gde već postoji infrastruktura koja bi omogućila ili davala dobre preporuke za dalje investiranje. Niš ili fiktivna Moravska regija, ili Moravska oblast ili Niška oblast, nema gotovo nikakvih prednosti u odnosu na Beograd i Vojvodinu, sem malo jeftinije radne snage, s obzirom na uobičajenost slabijih prosečnih zarada. Neće biti razloga da se Evropa uključi i počne da ulaže u Niš jer bi morala najpre da ulaže u infrastrukturu a koja već postoji u drugim delovima ove zemlje. Dakle, nastala bi još veća disparacija između razvijenog i nerazvijenog dela zemlje.

Istina, prednosti ulaska u EU, odnosno članstva u EU, jesu te što će čovek iz Srbije moći da putuje po Evropi, pa tako i Nišlija, a da ne mora da čeka u red za vizu, niti da po vizu odlazi u ambasadu druge zemlje koja se nalazi u Beogradu. Ali kako da Nišlija (prosečan Nišlija, dakle, onaj koji ni sada ne može da odvoji para za put u Berlin, Pariz ili Cirih) ode u neku evropsku zemlju ako ionako ima platu mnogo manju od prosečnog građanina Srbije? Ni tada, ni sada, on ne može da putuje, pa i da su granice otvorene. Naravno, u svakom slučaju bilo bi bolje da su granice slobodne, i da može svako da putuje onamo gde želi, ali mislim da ne bi trebalo ni tome Nišlija preterano da se raduje, jer to nije nešto oko čega bi trebalo da bude skoncentrisana inteligencija grada (kako ovo neadekvatno zvuči).

Pridružujem se mišljenju da je potrebno stvoriti evropske vrednosti u ovoj zemlji, evropske standarde i napraviti evropski ustav koji garantuje ravnopravni regionalni razvoj, regulisati sisteme za decentralizaciju vlasti i napokon krenuti sa razvojem zapostavljenih područja. Inače ne znam i ne uspevam da zamislim kako bismo mogli ovaj grad i okolinu da nazovemo za pet ili deset godina "teritorijom koja pripada Evropskoj Uniji". čak je možda poželjno da građanin Niša insistira na tome da se u EU uđe ne na poklon, kako je to rekao Marko, nego regulisanjem unutrašnjih vitalnih pitanja zemlje.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 26.10.2006. 02:10 »

Citat: "Mizant"
Inače ne znam i ne uspevam da zamislim kako bismo mogli ovaj grad i okolinu da nazovemo za pet ili deset godina "teritorijom koja pripada Evropskoj Uniji".

Nije problem samo teritorija... nego ono sto ovi ljudi misle, sto imaju u svojim glavama. Ovde su gradjani jos uvek naviknuti na to da budu robovi, slepi poslusnici i podanici. O cemu mi pricamo? Kakva EU sa ovakvim gradjanima, pardon - Srbima?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 26.10.2006. 09:27 »

Citat: "No Name"
Kakva EU sa ovakvim gradjanima, pardon - Srbima?

Kakva EU sa ovakvom inteligencijom, pardon - srpskom inteligencijom?

Što se običnih gradjana tiče, oni se odmah nauče redu čim država počne da funkcioniše, čim počne da hapsi i kažnjava za nepoštovanje zakona. Dresura uvek radi! Britanija je izdresirala njene fudbalske navijače. Singapur je izdresirao svoje gradjane da ne prljaju i ne kenjaju po ulicama (to je nekada bio jedan od najprljavijih gradova na svetu). Dakle, čim elita ozdravi i postane normalna, automatski sve postaje normalno. Dokle god vladaju nekompetentni, korumpirani, uplašeni, ucenjeni, psihotični, natripovani i slični, nema nama normalnog života.
Sačuvana

provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 28.10.2006. 11:35 »

Kakva bre evropska unija?? Ovo je stvarnost u srbiji!

Evropljani pobesneli, vlast se pravi luda
ZBOG KLICANJA RATKU MLADIĆU NA PREDREFERENDUMSKOM MITINGU

Iako u Vladi Srbije negoduju kad god se posumnja u njenu rešenosti da Ratko Mladić bude izručen Tribunalu, kabinet premijera Vojislava Koštunice nije reagovao što su na predreferendumskom mitingu u Kosovskoj Mitrovici, na kojem su, uzgred, govorili i predstavnici vladajuće koalicije, okupljeni klicali najtraženijem haškom optuženiku. Reakcije su, uostalom, izostale i povodom mitinga u Beogradu u organizaciji studenata iz Kosovske Mitrovice i Srpskog nacionalnog veća, kada su na Trgu Republike paradirali tipovi u majicama JSO, dok je pojedinim političarima čak prećeno smrću.

U svakom slučaju, prema saznanjima B92, predstavnici međunarodne zajednice uručili su juče oštar protest koordinatoru Akcionog plana za hapšenje Ratka Mladića Rasimu LJajiću. Svet, naime, smatra da iza incidenta u Kosovskoj Mitrovici stoji država, te da stoga ceo događaj ozbiljno dovodi u sumnju navodne napore srpskih vlasti da lociraju i uhapse Ratka Mladića. Bilo kako bilo, LJajić je potvrdio da je imao veoma još jedan neprijatan sastanak sa zapadnim diplomatama.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 28.10.2006. 13:28 »

Citat: "stojan popivoda"
Što se običnih gradjana tiče, oni se odmah nauče redu čim država počne da funkcioniše, čim počne da hapsi i kažnjava za nepoštovanje zakona.

Nije strasno kad obicni gradjani ne postuju zakon, jer mozda su stvarno primetili da im nesto nije po volji, i zakoni su tu da se menjaju, moraju da budu fleksibilni. Problem je bas u tome sto su se obicni gradjani povukli u sebe i postali politikofobicni, nekako previse poslusni, tako da sad oni koji su NEobicni gradjani mogu da rade sta hoce i vode dalje u propast.

Citat: "bloodnick"
kakva bre evropska unija
ovo je stvarnost u srbiji

Evropljani pobesneli, vlast se pravi luda
ZBOG KLICANJA RATKU MLADIĆU NA PREDREFERENDUMSKOM MITINGU

Znaci treba da se predamo tim maloumnim ljudima da vode zemlju, da odlucuju o nama? Govorimo hipoteticki, "kao deo EU" ali i kako uci u nju. Da nema tih i takvih idiota i ovakve vlasti verovatno ne bi morali da pokrecemo ovu temu.
Sačuvana
provincijalac
Libertarijanac

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 28.10.2006. 14:50 »

ne da se predamo nego da gledamo realno
srbija u evropsku uniju ovakvim tempom razvoja izvan beograda svakim danom je sve dalje od evrope jer je unutrasnja razlika u standardu sve veca sto dokazuje da je zemlja diskriminatorska
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +143/-98
Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 24.11.2006. 15:03 »

Moram da dodam nešto, vezano za moje prethodno javljanje na ovoj temi.

Uslov za ulazak u Evropsku Uniju, pored svih ljudskih prava i sistema za sprovođenje demokratske vlasti u čemu Srbija ne može da se poredi sa EU i na čemu će raditi, jedno od ključnih stvari je i regionalizacija zemlje. Bez regionalizacije Srbija neće moći u EU, i to vam je verovatno svima poznato.

Međutim, shodno tome da EU ne planira Srbiju da uključi u zemlje EU bar do 2013. godine, Beograd ima lufta da se još malo igra sa građanima centralne Srbije, odnosno da kupi kajmak koji mu sistem svakog dana obezbeđuje od slepih građana unutrašnjosti.

Stoga, ako bismo bili za to da Srbija uđe preko reda u EU, onda bismo mogli jedino da se nadamo da će među redukovanom broju zahteva koje će Evropska Unija ispostaviti kao zadatak Srbiji, biti i onaj vezan za regionalizaciju. U tom slučaju mogli bismo da želimo i što pre da Srbija uđe u EU, bez obzira na to što će i u tom slučaju više razvijene sredine dobiti mnogo više od onih koje su manje razvijene (istok, Niš i južno od Niša).
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 12.05.2007. 13:43 »

Jedan srpski ministar (DSS) izjavio je danas u Zagrebu da:

Preko 70 odsto građana Srbije snažno želi pridruženje Evropskoj uniji.

A gde je tih 70% kad se glasa?
Sačuvana
Dekadent
Slobodni mislilac

Duh bunta: +7/-0
Van mreže Van mreže

prost k`o pasulj

« Odgovor #14 poslato: 17.05.2007. 00:10 »

Mi treba da se približavamo i uskladjujemo sa EU, da na neki način budemo komparativni i kompatibilni, da težimo integraciji, ali ne treba od toga praviti histeriju niti jedinu ideju vodilju, jer nisam čuo da je neka demokratska politička struja ponudila plan B. Šta ako nas ne prime?

he..LDP je ponudio plan B.nigde na predizbornim skupovima LDP-a nije se mogla cuti kovanica "evropske integracije",a o tome o cemu ti pricas govorio je i ceda jovanovic u nekoj TV emisiji
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 16   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: