debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 20.05.2007. 14:42 » |
|
Nas cilj ne sme da bude da se domognemo kako znamo i umemo Evrope, nego da Evropa sama nas primi, time sto ce videti da smo postali bolji, da postujemo coveka iznad svega, i iznad drzave. To je nesto sto ce se Evropskoj Uniji dopasti, a to sto ona od nas to trazi sasvim je nebitno. Slazem se. Treba sve da se uradi po pitanju ljudskih prava, ali ne zato sto je to volja nekih u EU nego zato sto tako nalaze razum ravnopravnosti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 21.05.2007. 09:15 » |
|
Evropa počinje od malih i jednostavnih stvari, primerice čiste ulice, poštovanje elementarnih propisa, nebacanje djubreta van označenog mesta.... i tako redom.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 18.06.2007. 19:23 » |
|
Moje je misljenje da cemo status zemlje kandidata steci do kraja 2008. godine, pod uslovom da makar Ratko Mladic bude u Hagu i ukoliko se to obistini mislim da nece biti vise nikakvih prepreka ka Evropskoj Uniji. Naravno da nije samo jedan covek uslov, ali sam isto tako ubedjen da ce nakon njega sve ici mnogo lakse. Siguran sam da cemo postati clanica Evropske Unije do kraja 2015. godine.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 18.06.2007. 19:35 » |
|
Ma meni je sva ta prica oko Evropske unije samo pricanje praznih prica. Srbija nije uredjena drzava da bi mogla da se nazove drzavom, kakva EU. Prvo da se dovedu u red institucije, da se napravi kvalitetna drzava, da se zaustavi korupcija, da se pohvataju mafijaski lanci, da se zemlja decentralizuje, da se naprave regije, da se oslobode i poboljsaju mediji, pa cemo onda da govorimo o EU. Ona je tek na kraju "dnevnog reda", a mi sve radimo obrnuto.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 18.06.2007. 19:51 » |
|
Kohabitacija DS i DSS-a na kraju rezultira istim stanjem kao i do sada (status quo). Verujem da ce najave nezavisnosti Kosova umnogome rezultirati navalom sovinisticke svesti, sto ce se odraziti na predstojece lokalne izbore. U takvim okolnostima glupo je razmisljati o Srbiji u Evropi, makar na neki period. Pretpostavljam da ce to biti znacajno dug period.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nebojsa
Gradjanin
Duh bunta: +7/-16
Van mreže
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 03.07.2007. 02:38 » |
|
Upravo citam da je Djelic izjavio da Srbija najverovatnije krajem sledece godine dobija status kandidata za EU. Meni je paznju privuklo nesto drugo: "Đelić je kazao da status kandidata za ulazak u EU suštinski menja stvari za Srbiju, jer finansijska podrška može da dostigne i 600 miliona evra, a to bi istovremeno značilo i veliki napredak za strana ulaganja u Srbiju." (Politika, 3.7.2007)
Licno nisam zadovoljan sto se pregovori o prikljucenju ovako sporo odvijaju, ali ako je status kandidata toliko povlascen da cela EU pocinje da ulaze u tu zemlju kako bi je pripremila za clanstvo, onda je ovo prilicno dobro. Brine me samo sto mnoge zemlje clanice jos uvek ne podrzavaju Srbiju na putu ka prikljucenju EU.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 03.07.2007. 13:27 » |
|
Mene više brine nesposobnost naših vlasti da realizuju evropsku agendu.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Trajkovic
Gradjanin
Duh bunta: +1/-1
Van mreže
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 10.08.2007. 12:54 » |
|
nakon moguceg unilateralnog priznavanja nezavisnosti odavno fakticki nezavisne juzne pokrajine, mnoge stranke u srbiji spekulisu o prekidu bilateralnih odnosa sa tim zemljama. odluka i ne bi bila toliko bitna da se skoro nije pocelo sa govorkanjem da priznanje kosova od strane institucija evropske unije povlaci ustavno resenje kojim srbija prekida pregovore o prikljucenju toj evropskoj zajednici drzava nedavno je to izjavio leon kojen,savetnik predsednika borisa tadica da li se i dalje pokusava "uplasiti" evropa kao nekad zveckavim oruzjem ili je to zaista stav srbije? da li se u evropi zaista toliko brinu da li ce srbija prekinuti odnose sa evropskom unijom i pregovore o prikljucenju? ko gubi, a ko dobija?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 10.08.2007. 21:13 » |
|
Stranke su populisticke (gledaju kako da osvoje veci broj glasova na narednim izborima) tako da samo osluskuju narod, slusaju ga. Gradjani s druge strane slusaju vesti kako im ih mediji plasiraju i sta oni zele da iz informacija izvuku. Tako oni oblikuju biracko telo, a samim tim i politicku orijentaciju stranaka. Imamo tako jedan krug u kojem mediji igraju glavnu ulogu, od kojih sve pocinje, pa tako i pitanje ulaska u EU, odnosno medjunarodnih integracija. Ako gradjani danas pristaju uz politiku Kojena i svidja im se njegov stav, onda tome treba zahvaliti citavom medijskom establismentu u Srbiji, pre nego strankama.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
FinalCutNow
Gradjanin
Duh bunta: +34/-32
Van mreže
Pol: 
FILiUS DEI
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 21.08.2007. 12:37 » |
|
@nebojsha Brine me samo sto mnoge zemlje clanice jos uvek ne podrzavaju Srbiju na putu ka prikljucenju EU. A kako to misliš, ne podržavaju? To onda znači da se protive ili da imaju neutralan stav po pitanju ulasku Srbije u EU. Nije mi poznato da je bilo ko od predstavnika zemalja EU, računajuċi tu i Veliku britaniju, Nemačku i Francusku zvanično izjavio kako se protivi ili ima uzdržan stav po pitanju naših integracija, kao što je recimo slučaj s Turskom. Svi su izrazlili želju da Srbiju vide u EU, pa čak i naši susedi koji iako nas ne podržavaju po mnogim pitanjima ne mogu kontrirati najuticajnim članicama Eu. Mogao bih da se složim da na tom putu ka EU ne pomažu sve zemlje istom merom, ali bar niko javno nije izrekao svoje protivljenje ili uzdržanost. Znači proces integracija zavisi isljučivo od Srbije i njene želje da se priključi EU, a svaka pomoċ je pritom dobrodošla.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Dete je otac deteta
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 21.08.2007. 12:42 » |
|
Ili, kako bi rekli veliki Srbi: "Jevropa nas hoce, samo je pitanje - hocemo li mi nju."
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 21.08.2007. 13:14 » |
|
nije tacno ni da se protive ni da nas podrzavaju. ali je tacno da nas uslovljavaju, sto je slicno kao da se protive, jer ne dozvoljavaju srbiji ovakvoj kakva je ni da pridje eu. srbija je prema nekim istrazivanjima na zacelju sa albanijom, u pregovorima o prikljucenju eu, sto se balkanskih zemalja tice. cak je i makedonija bliza prikljucenju od srbije. to znaci da se evropska unija protivi prikljucenju srbije ne na nekoj nacionalnoj osnovi kako neki misle, nego u pogledu neispunjenih standarda za pristupanje.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 22.08.2007. 21:49 » |
|
Isto kao da se protive. to znaci da se evropska unija protivi prikljucenju srbije ne na nekoj nacionalnoj osnovi kako neki misle, nego u pogledu neispunjenih standarda za pristupanje. Jedan od tih uslova je ujednacen regionalni razvoj.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 25.10.2007. 03:40 » |
|
ideja o prikljuchenju evropskoj uniji vazhna je za srbiju i okolne zemlje poshto ce pristupanjem i vecinskim gradjanskim-demokratskim glasanjem za takvo pristupanje potvrditi da je ideja zajednishtva iznad svakog nacionalistichkog sna. evropa se ujedinjuje u jednu naciju - evropsku ili anacionalni savez sa slobodnim protokom ljudi, robe i ideja. jedna anacionalna ideja spajanja i zhivota u miru sa svojim susedima - ukratko evropska unija. evropska svest je zato vazhna za nas danas koji hocemo da implementiramo ideju savremenog modernog drushtva, otvorenog i drushtva mira. ali isto tako ne treba evropsku uniju uzimati za gotovo nekakav fond koji ce srbiju uciniti bogatijom preko noci, a standard znatno vecim. to tako ne ide i eu nije zaduzhena za takav oporavak manje razvijenih zemalja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nebojsa
Gradjanin
Duh bunta: +7/-16
Van mreže
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 25.10.2007. 11:42 » |
|
ali isto tako ne treba evropsku uniju uzimati za gotovo nekakav fond koji ce srbiju uciniti bogatijom preko noci, a standard znatno vecim. to tako ne ide i eu nije zaduzhena za takav oporavak manje razvijenih zemalja. EU je vise standardizacija i prilagodjavanje naseg sistema vodjenja drzave sa onim koji postoji u toj uniji, a ti su sistemi po pravilu takvi da stite manjinske i druge interese, pospesuju protok kapitala i ulaganja koja se najcesce dogadjaju u zemljama novijim clanicama u kojima postoji jeftinija radna snaga a pravni okviri su pogodni za ulaganje. U zemljama centralne Evrope se ova pogodnost najbolje osetila.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|