Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Policija i sudstvo u Srbiji  (Pročitano 1519 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 18.02.2006. 15:02 »

a moze i malo samokriticnosti

Ustavni sud Srbije objavio je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Informator o radu. U Informatoru, koji je podeljen na jučerašnjoj sednici suda, navodi se da je neto plata predsednika Ustavnog suda 111.610 dinara, sudija 94.865, sekretara i viših savetnika oko 53.000, stručnih saradnika od 17.000 do 52.000, pripravnika 16.245, a kurira 15.540 dinara. Ustavnom sudu su na raspolaganju dva vozila - škoda super B i folksvagen pasat, kao i tehnika - kompjuteri, štampači, skeneri, kopir mašine, faks mašine, audio oprema u sali za sednice, mobilni telefoni i kancelarijski materijal.

dnevni list Danas
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #1 poslato: 03.05.2007. 14:34 »

Kako ocenjujete rad policije i sudstva u Srbiji? Napad na novinara Vremena, Gorana Anastasijevica, okarakterisali su kao pokusaj podmetanja pozara i narusavanje javnog reda i mira, a ne kao pokusaj ubistva. Da li se iza toga krije jos jedno maslo Vlade, koja bi da zataska sve kriminalne radnje svojih mezimaca, pa tako i ove fasiste koji su "podmetnuli pozar" pre nekoliko nedelja? Koliko su sudstvo i policija nezavisni ako dobro znamo da Vladu partije koje su dobile najvise glasova na izborima ne mogu da formiraju bas zato sto ne mogu da se dogovore oko toga ko ce dobiti ministarstvo policije? Odakle sad da je to ministarstvo tako vazno? Da li je moguce da resor policije daje pravo da se ubijaju novinari i krade, pa je zato bitno imati coveka tamo?
Sačuvana
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +20/-20
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 03.05.2007. 18:33 »

.....teško da je ikada bilo reči o nezavisnoj poliiji. Policija je uvek bila deo izvršne vlasti i sama sadašnja borba oko prevlasti nad tim resorom pokazuje koliko značaj ima. Veći problem od nezavisnoti policije je depolitizacija iste. Još uvek se u rukovodeće strukture policije biraju poslušni a ne stručni kadrovi......
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #3 poslato: 04.05.2007. 01:09 »

Ako je napad na Dejana Anastasijevića izveden bombom kašikarom (M52), onda je izjava policije da se radi o izazivanju "opšte opasnosti", kako vidim da javlja Blic, potpuno sumanuta i indikuje da se radi o uticaju nacionalističke vlasti koja bi da zataška neofašističke ispade, i time svojata pripadnike tih odreda (Krv i čast, Nacionalni stroj i slično).

Što se sadašnje borbe za resor policije tiče, to dođe kao kupovina alibija za ono što jedni tek žele da rade, odnosno zadržavanje statusa drugih koji kradu pod kapom ministra za policiju, Jočića. Izgleda da će politika i nadalje biti bauk za građane, budući da vlast, koja drži policiju, postaje tako svemoćna, a politička struktura na vlasti u situaciji da sebe tretira u državi drugačije u odnosu na ostale građane.

Sudstvo je možda nezavisno na nekim nivoima, ali znam da u Nišu dosta zavisi od nekih spoljašnih prilika. Pored toga, predmet koji se danas preda (čujem da se žale neki direktori firmi koje su opljačkali prošli direktori, i ne mogu to da izguraju na vreme na sudu) aktualizuje se u proseku za pet godina. To je neverovatno za zemlju koja bi htela da se pridruži Evropskoj Uniji u narednih nekoliko godina.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Otrovni Starac
Gradjanin
*

Duh bunta: +74/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 05.05.2007. 19:08 »

U Srbiji od policije treba naciniti efektivan aparat sile usmeren protiv gradjana. I poslusnih i neposlusnih. Poslusni da jos poslusniji budu a neposlusni da poslusni postanu.To je po mom misljenju jedini nacin da prosecni srbo-balkanioid postane gradjanin. Kada se ta stvar udesi, onda treba preci na neku blazu formu vaspitanja, policija da se raspusti, a humanoidi da se vaspitavaju u vaspitno-obrazovnim institucijama, gde dakle, glavni predmet vise ne bi bio "matematika" i slicne kretenske frustrirajuce pseudo-nauke sa traumtskim posledicama, vec predmet "gradjanska svest".
Ako bi doslo do agravacije u primerenom ponasanju gradjana, onda bi se po hitnom postupku opet oformila pedagoska policija.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 16.07.2007. 04:07 »

Večeras sam razgovarao sa jednom advokaticom koja je već dugo u svojoj struci. Saznao sam nekoliko stvari vezanih za pravosuđe i obaveze policije s obzirom na ekscese kao što su iznenadni napad na ulici, prebijanje, teže ozlede, kao i pisanje grafita mržnje, izražavanje nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti.

Rečeno mi je da se za napad ne odgovara, sem ukoliko se radi o težoj telesnoj povredi, što će reći da se pokreće krivični postupak tek pošto završite u bolnici, uvijeni u zavoje. Ukoliko tek prijavite napad šamaranja, udaranja i sličnog, a da ipak možete da hodate i govorite, policajac piše prijavu i vama i onome ko vas je maltretirao. Prijava se odnosi na remećenje javnog reda i mira. Odštetu plaćate i vi i onaj ko vas je maltretirao.

Ukoliko pak pokrene tužbu protiv napadača, najviše što možete iznuditi jeste plaćanje novčane naknade za učinjeno delo, ali od zatvora nema ni govora. Zatvor se može dobiti tek za nanošenje teških fizičkih povreda, kao i za ubistvo.

Što se tiče izražavanja rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti i mržnje, bez obzira što u starom i novom ustavu, kao najvišem pravnom aktu, za čije članove nije potrebno zakonsko uređenje, već se poštuju aksiomatski, ne postoji sankcionisanje od strane policije sem privođenja na informativni razgovor. Počinioc nakon kraćeg razgovora biva pušten, i taj postupak se može ponavljati bezbroj puta, dok god ovaj ne učini neki krupniji prekršaj.

Mislim da je nakon ovih informacija sasvim jasno zašto Evropa zahteva reformu sudskog sistema u Srbiji. U ovoj zemlji, prema sada rečenom i saznatom, policija ima samo ulogu posmatrača, a sud je tu kao nekakvo pozorište koje nema za cilj zadovoljenje pravde i odbranu građanskog, civilizovanog društva, već prema ovim stavkama čini se da provocira tuče i mržnju među ljudima.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 25.07.2007. 21:29 »

Deset dana zatvora zbog lepljenja plakata povodom godišnjice zločina u Srebrenici
U zatvor umesto Mladića

Ovih dana me anonimni sudija za prekršaje u Nišu pozvao da se javim na odsluženje kazne zatvora od deset dana. "Prekršaj" koji sam učinila pre dve godine sankcionisan je u skladu sa zakonima i propisima države Srbije. "Prekršaj" je lepljenje plakata u Nišu 11. jula 2005. godine, povodom obeležavanja deset godina genocida u Srebrenici.
Moji prijatelji, prijateljice i ja lepili smo plakate noć uoči desetogodišnjice srebreničkog masakra. Plakata je bilo isto koliko i žrtava u Srebrenici - na svakom plakatu jedan broj pisan rukom i crni flor. Cilj akcije bio je da se pokaže da u Srbiji ima ljudi koji saosećaju sa srebreničkim žrtvama i preuzimaju odgovornost za sufinansiranje ovog genocida novcem poreskih obveznika.
Plakate smo lepili na mestima na kojima su, pre i posle toga, lepljeni plakati Smiljka Kostića, Vojislava Šešelja, "Beer Fest-a", raznih kvazikulturnih dešavanja, putovanja za Bugarsku... Zbog tog lepljenja plakata po Nišu niko nije kažnjen.
Komunalna inspekcija je iz informacije o akciji, dobijene od uredništva u niškim dnevnim novinama, saznala da sam možda ja odgovorna za lepljenje plakata. Već sutradan sam pozvana na razgovor u Komunalnu inspekciju.
Kako je akcija vrednosno promovisala preuzimanje odgovornosti, smatrala sam da treba da preuzmem odgovornost za lepljenje plakata. Desetak službenika u ogromnoj kancelariji pretrpanoj papirima ubeđivalo me kako sam uradila pogrešnu stvar. Sudija za prekršaje pokušao je da mi objasni kako su njemu "spalili kuću na Kosovu ti isti muslimani" i da su "sve što im se desilo višestruko zaslužili". Prisutna službenica nazivala nas je "muslimanima". U njenom vrednosnom sistemu, to je verovatno najgora uvreda. Nakon podužeg monologa sudija mi je odredio maksimalnu kaznu "u skladu s materijalnim stanjem okrivljenoga i težinom učinjenog prekršaja". Moja žalba nije uvažena.
Nisam platila kaznu, jer mislim da ne treba davati novac državi čiji se svi slojevi društva nekažnjeno upinju da mi objasne kako postoji opravdanje za ubistvo 8.000 ljudi. Pitam se da li, plaćanjem ove kazne državi, finansiram poslednju fazu genocida - njegovo poricanje?
Neću da plaćam poricanje genocida. Neću da budem jedina na kojoj se lomi pravda, za lepljenje plakata na nedozvoljenim mestima. Alternativa je građanska neposlušnost. Predsednik Srbije, premijer i drugi zvaničnici trebalo bi da se zamisle kakvu poruku šalju građanima i građankama, svetu, novim generacijama.
Na kraju podsećam da je godinu dana nakon mog "prekršaja" grupa aktivista i aktivistkinja, koja je obeležavala jedanaestu godišnjicu srebreničkog genocida, provela dane na infomativnim razgovorima, da su učesnike mirovnog karavana u Nišu tukli i vređali na nacionalnoj osnovi, da je ove godine osamnaestogodišnji aktivista Inicijative dobio pesnicom u glavu jer je lepio plakat s porukom "Mladića u Hag". Niko nije adekvatno kažnjen.

Maja Stojanović
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 25.07.2007. 23:52 »

Plakate smo lepili na mestima na kojima su, pre i posle toga, lepljeni plakati Smiljka Kostića, Vojislava Šešelja, "Beer Fest-a", raznih kvazikulturnih dešavanja, putovanja za Bugarsku... Zbog tog lepljenja plakata po Nišu niko nije kažnjen.

Nisu ih hapsili zbog toga sto su stavljali plakate na neodgovarajucem mestu nego zato sto su lepili bas te plakate. To je tako ocigledno, jer vidis sta kaze da su joj pricali kad su je priveli. Znaci policajci su imali nesto licno, tj. gledali su je kao "izdajnika", sto ce reci da je policija u Nisu primitivna kao radikali sto su primitivni.

Veci problem ona tu nije pomenula, a to je sto medjunarodne institucije ne reaguju, organizacije za zastitu ljudskih prava cute, dozvoljavaju da se u Srbiji policija ponasa na taj nacin.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #8 poslato: 27.07.2007. 13:58 »

Mene Maja Stojanović, bukvalno rečeno, ne podnosi, ne znam zašto, ali to je naprosto tako, i tu leka nema. Međutim, to što ona ima protiv mene, očigledno na ličnom planu, nije razlog da se ovde ne oglasim i kažem nešto u njenu odbranu, s obzirom na to da je svakom zdravom čoveku, neopterećenom nacijom i mitomanskim zalogajima kvaziistorije, stalo do pravednog ishoda, ili makar komentara.

Desetak službenika u ogromnoj kancelariji pretrpanoj papirima ubeđivalo me kako sam uradila pogrešnu stvar. Sudija za prekršaje pokušao je da mi objasni kako su njemu "spalili kuću na Kosovu ti isti muslimani" i da su "sve što im se desilo višestruko zaslužili". Prisutna službenica nazivala nas je "muslimanima". U njenom vrednosnom sistemu, to je verovatno najgora uvreda.

Ova izjava sudije, koja ne samo da je bolesna, ne samo da je ludačka jer povezuje Ratka Mladića sa doživljajima tog sudije o onom što se događalo ili nije događalo na Kosovu, nego naprosto NE SME da bude izgovorena od strane sudije. Za takvu izjavu u normalnoj državi, sudija gubi posao. Ovo ovde, nakon svega što se može pročitati, moralo bi da se završi raspuštanjem vrha policijske uprave u Nišu. Sve van toga, kao što je puštanje na slobodu Maje Stojanović, ne bi imalo nikakvog efekta, kako za NVO sektor, tako i za demokratske institucije, ako ih ova zemlja ima (pored nekoliko NVO).

Veci problem ona tu nije pomenula, a to je sto medjunarodne institucije ne reaguju, organizacije za zastitu ljudskih prava cute, dozvoljavaju da se u Srbiji policija ponasa na taj nacin.

Reagovala je juče jedna organizacija - "Amnesty international". Tražili su da Tadić plati kaznu, jer je on, uz Kalašnjikova, jedini od "skoro inteligentnih" na vlasti i tako odgovoran za to što Mladić nije uhapšen, te je to do ovoga dovelo. Međutim, opet tvrdim da je smešno ako se sve završi na tome. POLICIJA U NIŠU MORA BITI RASPUŠTENA!
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 27.07.2007. 17:23 »

Tadic dao podrsku Inicijativi mladih, i Maja ce biti pomilovana. Medjutim, vaznije je to sto je ta medjunarodna organizacija pokrenula postupak protiv tog sudije, koji porice da je rekao "da su muslimani zasluzili sve sto im se desilo".

Nadam se da ce ovo biti dobar nauk, ako nista drugo, niskim policajcima.
Sačuvana
draganana
Gradjanin
*

Duh bunta: +5/-3
Van mreže Van mreže

kriticar celog drustva

« Odgovor #10 poslato: 31.07.2007. 11:03 »

Ima suvise zle krvi u nama i medju nama.Tesko je izboriti se sa tim.

Policija ne moze biti raspustena, jer je u pitanju komandni lanac koji potice od ministartva polocije Ona je oruzani organ, koji poseduje diskreciono pravo da u odredjenim situacijama odluci hoce li primeniti silu ili ne i nikada ne moze da odgovara zbog toga. Mora, da se dokzae prekoracenje ovlascenja ili zloupotreba ovlascenja da bi do toga doslo.
 To sto se desilo Maji je samo slika i prilika komandnog lanca koji se nazalost obrusio njoj na ledja, Tadicevo pomilovanje- ne znam o cemu je rec. On moze da pomiluje samo pravosnazno osudjene, cije je izdrzavanje kazne vec zapoceto ali su pokazali dobro ponasanje. Ako je stvarno to uradio, sledeci se on moze naci pred sudom, jer je dajuci pomilovanje u nepravnsnaznom slucaju zloupotrebio svoje ovlascenje i za to bez obzira sto je predsednik sledi kazna.
Ali posto je ovo pravna drzava, verovatno s enista od ovog nece desiti, tako da ne brinete....
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 31.07.2007. 23:18 »

"Draganana", vi se, koliko mi je google uspeo pomoći da saznam, bavite pravom, pa me zanima šta Vi mislite o tome što u Srbiji ne postoji nikakva kazna za pisanje fašističkih grafita, što bi moglo da se protumači (i što će svaki čovek koji razmišlja zaključiti) kao širenje rasne i nacionalne mržnje, a što je čak i u ovom novom ustavu nominalno zabranjeno; onda šta mislite o tome što se za fizički napad, za nanošenje telesnih povreda (sem onih teških) najviše može "zaraditi" novčana kazna, a često se prolazi i sa bezazlenom opomenom za narušavanje javnog reda i mira, i tu opomenu dobijaju obe strane. Da li je moguće da se niko od pravnika i onih koji se pravom bave nije zapitao koliko je to logično, odnosno koliko tu nelogičnosti ima, koliko prostora za nasilje? Koliko sam puta čuo kako je neko prebijen na ulici i da je za to morao da plati, da počinilac nasilja prolazi isto kao onaj ko je tu oštećen.

Jesam li ja samo loše obavešten ili je zaista ovako?
Sačuvana

DaXa
Gradjanin
*

Duh bunta: +12/-7
Van mreže Van mreže

Da uistinu budem Bog!

« Odgovor #12 poslato: 01.08.2007. 00:49 »

Sud realno ne postoji. Sanjam o onoj unutrashnjoj kontroli kakvu ima Amerika... No ovi nashi se kako moj cale kazhe prodaju za pljeskavicu od 10... Nerviraju me ti policajci. Prodje narkos pored njih a mirnoga diraju i nevinoga... Unutrashnja kontrola bi to sprecila uvela kakav red, i strahoposhtovanje. To ja prizheljkujem. Malo reda i poshtovanja.
Sačuvana

"Mi zapravo znamo ako malo znamo. Sa znanjem raste i sumnja." - Gete
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 01.08.2007. 02:24 »

Srbija verovatno ima najnefikasniji pravni sistem na svetu. Iz ovih novijih informacija shvatam da ne samo da nije efikasan, nego je i konceptualno promasio svrhu. Mozda to i ne treba da cudi kad se uzme u obzir ko predaje i sta se kao literatura koristi na pravnom u BG-u i Nisu. Za KG i NS ne znam.

U BG-u predaju bivse Miloseviceve sluge, a mozda i danasnje posto se tamo Milosevic propagira kao narodni heroj. U Nisu na pravnom gospodari Milan Petrovic, osvedoceni fasista i radikal.
Sačuvana
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 01.02.2008. 01:39 »

sta kazete na hapsenje predsednika fudbalskog kluba vojvodina? policija reagovala tek kad je b92 krenuo da raskrinkava ljude iz fudbalske mafije.
policija je znala, ali nije smela da hapsi odmah.
Sačuvana
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: