Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Pokret "Moja Srbija" i Branislav Lecic  (Pročitano 8754 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #90 poslato: 07.03.2008. 14:46 »

S obzirom.
Sačuvana

peMzije mladima!
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

« Odgovor #91 poslato: 08.03.2008. 18:06 »

Branislav Lečić
Uterivanje Srbije u Evropu
Ima nečeg poetskog u tome. Ne osećamo da smo živeli ako nismo patili

Čak ne samo u politici. U mentalitetu i životnom stavu. Kod nas se vidi ta ambivalentnost. Relativnost. Jesmo li za Evropu ili nismo. Ne verujemo mi Evropi, a za to imamo istorijske razloge. Ne verujemo ni Rusima, ali manje nego Evropi. Ta bipolarnost, razdeljenost je i naša prednost i naša mana.
Nikada ni sebi ni drugima nismo bili jasni. A možda je samo u pitanju ponos. Elementarno dostojanstvo. Volimo da smo neko i nešto, a to sami ne možemo, ili još nismo shvatili kako možemo, te nam ostaje da inatom potvrđujemo samosvojnost i autentičnost. Ali inat je fanatizam. Pomirenost sa lošim ishodom. Pristanak na smrt. Svejedno mi je, toliko je život ništa da bar smrt bude nešto. Ako je taj trenutak inata nešto onda sam i ja nešto. A ne ništa. Pucajte ja i sada držim čas. Herojstvo kao izraz pomanjkanja racionalnog duha. Duha života. A narod ima mudrosti. Preko preče, naokolo bliže. Ali mi volimo preko. Što pre u ekstrem, u krajnji ishod. U pobedu sa velikim „p”. Po cenu života. Ima nečeg poetskog u tome. Ima poezije u našoj uvek Pirovoj pobedi. Ne osećamo da smo živeli, ako nismo patili. Velika herojstva podrazumevaju i velike žrtve i naravno sitan ćar. Ali od nečeg se mora živeti. Hajdučija? Danas su velike patriote veliki lopovi? Ali tako je bilo i juče. Da li će tako biti i sutra? Veliko samouništenje nacije koja je imala šansu. Treba li da nas toliko ostane koliko za pod jednu šljivu, pa onda Jovo nanavo. Sve ispočetka.
Pogledajte danas Srbiju. Gde je ona? Na istoku ili zapadu. Na severu ili jugu. Hoće li napred ili nazad. Hoćemo li u prošlost ili u budućnost. Ima li istine o našoj realnoj moći, i geografskoj, i brojnoj, i vojnoj i privrednoj i kulturnoj i intelektualnoj. Da li su oni iz prošlosti i dalje gospodari naše sudbine, presvučeni u demokrate ili u krupan kapital. Da li su ubice Zorana Đinđića heroji ili zločinci. Da li je Srebrenica tajanstveni patriotski čin ili masovnizločin. Da li je Mladić heroj ili zločinac. Da li su Srbiju svi izdali ili je ona izdala sve? Da li istoriju ovde vredi čitati ili je sve farsa koja se uvek iznova obnavlja i vrti u širokom beskonačnom krugu. Čineći istoriju potpuno bezvrednom i jedino upotrebljivom kao (o)buka za novu beskrupuloznost. Ko je u pravu? Mnogo tajni i mnogo pitanja.
Čije je Kosovo? Albansko ili srpsko? Naravno, srpsko. Naravno, albansko. Da li Srbi dobijaju bitke ili ih stalno gube, a na kraju ipak dobijaju rat. Kad je kraj? Ima li kraja? Kad će mir? Kad će srpski narod da se pomiri sa sobom, a onda i sa svetom? Hoće li to? Ili će iscrpeti svoju snagu na ponos i dostojanstvo i ostati bez ičega, pa i bez Boga? Ne daj, Bože.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #92 poslato: 09.03.2008. 11:34 »

Jedan solidan pesnički zamah, ali ništa ozbiljno u političkom smislu. Jedino što bih ja, kao neko ko suptilno čita (ne suptilnije od nekih drugih na forumu, ali opet suptilnije od prosečnih čitalaca), izdvojio ovo tvoje podvučeno:

Treba li da nas toliko ostane koliko za pod jednu šljivu, pa onda Jovo nanavo. Sve ispočetka.

Taj momenat mi se čini bitnim jer pokazuje da se Lečić ne nalazi sasvim sa osvešćene političke strane, već progovara u ime i kroz prosečnog građanina Srbije, čak prosečnog Srbina. Njega zanima to pitanje: Hoće li Srba biti dovoljno kroz stotinu godina. Kakvo je to pitanje, ako smo politički, a to znači građanski - osvešćeni? To se u novijoj medijskoj interpretaciji zove - suprotno ovog prethodno rečenom - nacionalnim osvešćenjem, u stvari utupljivanjem. Srbi nisu bitni, dok god Srbija stremi tamo gde treba, i postaje normalna, zdrava, građanska država. To Lečić previđa. I zato servira priču o Srbima koji izumiru kao nacija, i da je to - problem. Nije to problem, g. Lečiću. Kao što ne treba da nas briga nacionalni promiskuitet, odnosno mešanje sa drugim nacionalnostima. No, vi ste možda opčinjeni Stankovićem i njegovom Nečistom krvlju te vam se da oprostiti.

I još jedan indikativan momenat:

Citat
Da li je Srebrenica tajanstveni patriotski čin ili masovnizločin. Da li je Mladić heroj ili zločinac. Da li su Srbiju svi izdali ili je ona izdala sve? Da li istoriju ovde vredi čitati ili je sve farsa koja se uvek iznova obnavlja i vrti u širokom beskonačnom krugu. Čineći istoriju potpuno bezvrednom i jedino upotrebljivom kao (o)buka za novu beskrupuloznost. Ko je u pravu? Mnogo tajni i mnogo pitanja.

Plaši me stavljanje Srebrenice i njenih vinovnika u istom pasusu sa "Mnogo tajni i mnogo pitanja". Lečić isprva kao da govori pomalo ironično, kako u stvari nismo sigurni iako je sve očigledno. A onda zaključuje kako ništa ne zna: mnogo tajni i mnogo pitanja. Bojim se da čovek nije siguran kako bi Srbija trebalo da gleda na sopstvenu prošlost: da li da bude nacionalno ili građanski osvešćena.

Citat
Čije je Kosovo? Albansko ili srpsko? Naravno, srpsko. Naravno, albansko. Da li Srbi dobijaju bitke ili ih stalno gube, a na kraju ipak dobijaju rat. Kad je kraj? Ima li kraja? Kad će mir? Kad će srpski narod da se pomiri sa sobom, a onda i sa svetom? Hoće li to? Ili će iscrpeti svoju snagu na ponos i dostojanstvo i ostati bez ičega, pa i bez Boga?

Na ovom mestu se malo vraća u vode demokratskih i građanskih orijentacija, ali nisam sasvim siguran šta je zapravo hteo i koja je njegova pozicija u tekstu kao celini. Ostaje mi da sumnjam u njegovu građansku orijentaciju, baš otud što nije skupio hrabrosti da se jasno stavi na jednu od dve, a u stvari tri strane (ova treća je srednji put, put Vojislava Koštunice i Borisa Tadića).
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #93 poslato: 07.04.2008. 11:30 »

Gde su oni momci iz Moje Srbije sto su se pojavljivali ovde? Sto ne obaveste da li Moja Srbija izlazi na lokalne i parlamentarne izbore? Zna li iko kako stoje stvari sa njima na lokalu u Nisu po tom pitanju?
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #94 poslato: 12.05.2008. 17:23 »

Prema ovom što čujem na vestima, Pokret Moja Srbija je doživeo poraze i na lokalima (u Nišu, Beogradu i Novom Sadu), kao i na parlamentarnim izborima. Možda su bolje prošli u manjim mestima, ali u ovim većim gradovima nema im ni traga ni glasa. Mislim da im je i kampanja bila jako, jako loša. Nigde ih nije bilo, nikakav program nije bio izložen... Nije mi jasno šta su radili s parama koje dobijaju kandidati za predizbornu propagandu.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #95 poslato: 13.05.2008. 11:49 »

Jednom sam video plakate u centru grada potpisane Lecicem, to je sve od njih. Dokaz kako kampanja mnogo znaci. Iskreno ocekivao sam mnogo vise od njih, mozda cak da budu u rangu prosecnih partija u lokalnim skupstinama.
Sačuvana
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +28/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #96 poslato: 13.05.2008. 18:44 »

Jednom sam video plakate u centru grada potpisane Lecicem, to je sve od njih. Dokaz kako kampanja mnogo znaci. Iskreno ocekivao sam mnogo vise od njih, mozda cak da budu u rangu prosecnih partija u lokalnim skupstinama.

Jedina partija na koju sam stavio 5000 dinara ( i dobio 250 ) , da nece prismrditi cenzusu......... :ples:

Kada sam video na TVu, da mu je potpredsednik "partije " onaj nesrecni Zoran Petrovic "Pirochanac' , odmah sam se sletio do kladionice........ :smejanje:
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
ZileZilet
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #97 poslato: 14.05.2008. 09:03 »

Pa, ajde da slavimo sto Lecic, koga ja smatram jednim, retko kvalitetnim covekom, ispushi na izborima. Nije bitno shto je sve manje razuma u Srbiji, bitno je da su nashe procene uspele...
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +28/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #98 poslato: 14.05.2008. 09:44 »

Pa, ajde da slavimo sto Lecic, koga ja smatram jednim, retko kvalitetnim covekom, ispushi na izborima. Nije bitno shto je sve manje razuma u Srbiji, bitno je da su nashe procene uspele...

Znaci , najveci Lecicev kvalitet, je to, sto ga ti smatras retko kvalitetnim covekom......... kafa

Da si mi ranije otvorio oci, glasao bi za "kvalitetnog " Lecica, i jos kvalitetnijeg "Pirochanca" poklanjanje
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
ZileZilet
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #99 poslato: 14.05.2008. 10:08 »

A ko je pricao o tebi? Jel ti Vucic bolja figura???
Sačuvana

Chedista
Gradjanin
*

Duh bunta: +4/-4
Van mreže Van mreže

« Odgovor #100 poslato: 14.05.2008. 20:05 »

BLu nije mesto u politici, nema tu prichu za politichara. Mlak je, ne deluje ozbiljno i nije uspeo da okupi kvalitetne ljude oko sebe. Losh rezultat na ovim izborima samo je proizvod loshe organizacije i losheg kadra koji ima oko sebe. A toliko su bili optimistichni. Mislim da se vishe nece vracati u politichku javnost.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #101 poslato: 15.05.2008. 00:55 »

BLu nije mesto u politici, nema tu prichu za politichara. Mlak je, ne deluje ozbiljno i nije uspeo da okupi kvalitetne ljude oko sebe.

Ovo treće je u redu. To da nije okupio kvalitetne ljude oko sebe. Jer ako si kvalitetan, pretpostavljam da će ti kvalitetni doći nekako do tebe, makar sa tobom sarađivati. Od ljudi koji sarađuju sa Branislavom Lečićem poštujem jedino Branislava Kovačevića iz Lige za Šumadiju. Ostali su mi uglavnom anonimusi.

Međutim, ne slažem se s tim da politika nije za nekoga ko je "mlak", kako kažeš. Niti mislim da postoje ljudi koji su unapred predodređeni ili nisu za politiku. Branislav Lečić bi, prema mom mišljenju, mogao da bude daleko bolji političar nego na primer Vuk Drašković, Boris Tadić ili Ivica Dačić. To što nije uspešan trenutno ne znači da nikad ne bi mogao da bude. Možda jednostavno znači da čovek govori istinu, pa je logično da ne bude politički moćna ličnost. Moć se u politici stiče isključivo populističkom retorikom. Istinom se pridobija tek malobrojna inteligencija (to se lako može dokazati time ko glasa za LDP na primer).

Kada sam video na TVu, da mu je potpredsednik "partije " onaj nesrecni Zoran Petrovic "Pirochanac' , odmah sam se sletio do kladionice........ :smejanje:

Ja ne znam ko je taj Piroćanac, a voleo bih da saznam i kakva mu je dosadašnja stranačka istorija. Čiji je bio do sada i zašto je u MS.

Inače ako mu "Piroćanac" nije tek nadimak, nego je samo čovek koji živi u Pirotu, iako se u Pirotu retko ko politički osvešćen može naći, ne bi trebalo već na osnovu geografske odrednice odbaciti kvalitet čoveka. No, kažem, ne znam o kome se radi.
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #102 poslato: 17.05.2008. 20:36 »

Znao sam da nista nece da osvoje na parlamentarnim jer su ipak pokret koji se interesuje za lokalnu politiku. A sad sto nisu bolje prosli na lokalu... iznenadjuje me. Kakvi god da ljudi stoje iza te stranke ili pokreta mislio sam da ce ljudi po manjim mestima da se pre odluce za njih nego za neke druge opcije koje vise interesuje drzavna politika a manje lokalna.
Sačuvana
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #103 poslato: 18.05.2008. 11:59 »

možda su mnogo rano krenuli sa kampanjom. njihova konvencija u Nišu je bila nekoliko meseci pre izbora. normalno da ljudi neće da bude zagriženi, neki su i pozaboravljali do izbora. plakati nisu dovoljan materijal za propagandu, još što se stalno prelepljuju... a nisam video nekog iz Moje Srbije da gostuje na nishkoj, petici ili nekoj drugoj televiziji, da ne govorim o nacionalnim frekvencijama jer tu manje partije i pokreti teško da mogu da dobiju termin.
bili su mi malo simpatični, mogli su više sigurno. u stvari gore od ovoga nisu mogli.
Sačuvana
ZileZilet
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #104 poslato: 19.05.2008. 18:32 »

Inače ako mu "Piroćanac" nije tek nadimak, nego je samo čovek koji živi u Pirotu, iako se u Pirotu retko ko politički osvešćen može naći, ne bi trebalo već na osnovu geografske odrednice odbaciti kvalitet čoveka. No, kažem, ne znam o kome se radi.

Kako mozes tako da generalizujes??? Svuda ima vrednih i pametnih ljudi...
Sačuvana

Stranice: 1 ... 5 6 [7] 8   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: