Iz modela negacije događaja u Srebrenici i/ili umanjivanja razmera onog što je i sudski ocenjeno kao „zločinački poduhvat”, dobrim delom proizlazi kulturni obrazac koji ne dozvoljava da se o pitanjima nevinosti i krivice razgovara na smiren, objektivan način.
E, video sam taj tekst ali nisam hteo da prebacim jer me Zarkovic u poslednje vreme razocarao nekim izjavama. A u tom tekstu nije mnogo bolji, tek umereno protiv narodnjaka. Svidja mi se taj deo o kulturnom modelu. A pribelezio sam [za slucaj da zatreba za Zapad] i nekoliko komentara na tu izjavu. Gle ovo:
G BM (()), 19.10.2007, 00:04
...gospodo, na Zapadu ama bas sve ima svoju cenu, a njihove vrednosti (zapadne) su se nametnule i namecu se i nama...mnogi bi tamo sopstvenu majku prodali za "saku dolara" ili eura...kako to obicno biva, i kod nas je sve mane ljdi "imunih na novac"...stoga, ponudim dosta para i samo je pitanje vremena kada ce neko da "otkuca" neuhvacene Haske optuzenike, cak mozda neko iz najblizeg okruzenja, a sve zbog punog para...setimo se samo, kako su isti uhvatili Sadama Huseina u Iraku...otkucao ga neko iz bliskog okruzenja...najcesca logika je, ako to ne uradim ja, uradice neko drugi, tj. uhvatice ga svakako, pa daj da barem ja zaradim taj novac od ucene (a ne nudi se malo para)...koliko je to ispravno ili moralno, to je druga stvar...
A ima jos:
Čaka Zulu (), 18.10.2007, 22:42
Gospodin Žarković slabo kapira ako misli da je u pitanju sprdnja. Ta ne bi je tako zdušno pozdravili ceo Zapad i gospođa Del Ponte! To je iznuđeni potez samounižavanja srpskih vlasti i ponižavanja, od vlastite vlasti, srpskog naroda, i zato je Zapadu mio, bez obzira što izgleda budalasto. Možda gospodin Žarković iskreno misli da je pravda haški cilj. Međutim, imperije se na pravdu ne obaziru. Njegoš je o tome napisao sve šta je imalo da se napiše.
Eto malo crnog humora.