Ne znam da li je tačno, ali da je jednostavno naštimovati - jeste. Pokušajmo da nađemo odgovarajući dokument na engleskom ili nemačkom jeziku, i verujem da nećemo uspeti. A ako ga i bude bilo, ko zna gde bi to moglo da se nalazi (možda je neki domaći desničar/patriota to zakačio i preveo na nemački ili engleski). Lično ne verujem u takve podatke koji ne dožive dolazak do ozbiljnije javnosti i ne pojavljuju se na značajnim domaćim TV kućama (danas su to verovatno Avala i B92 u Srbiji, ovo ostalo ništa ne valja).
No, da vidimo šta se tu kaže, svejedno.
Krajem protekle nedelje bio sam u prilici da u slovačkom glavnom gradu Bratislavi prisustvujem Konferenciji, koju su zajednički organizovali Ministarstvo spoljnih poslova SAD i American Enterprise Institut (Spoljnopolitički institut Republikanske stranke). Glavne teme skupa bile su Balkan i proširenje NATO.
Sumnjam da bi ovako počelo pismo koje ima naročito intiman ton u daljem toku. Sa jedne strane u tom prijateljskom i pismu pisanom slobodnim stilom navodi temeljno ime konferencije, kao da kancelar nema pojma o čemu se na konferenciji radilo, dok sa druge otvoreno i u mnogo slobodnijem tonu govori o onome što se zbilo na toj konferenciji. Ali da vidimo dalje...
1. Organizatori Konferencije su zahtevali da se u krugu savezničkih država što je moguće brže izvrši međunarodno priznanje nezavisne države Kosovo.
Ne bi me čudilo jer je na vlasti u Srbiji još uvek bio Milošević. A opet, jako važna okolnost da se sumnja u ove redove jeste to što je nešto pre toga donesen Kumanovski sporazum kojim se usvaja rezolucija 1244, ona koja neposredno sprečava na duži period priznavanje kosovske nezavisnosti. Dakle, ako bi se i razgovaralo na tu temu, tema bi bila vezana za alternativne puteve, i ne bi se moglo sročiti onako kako je to u pismu učinjeno.
2. Organizatori su izjavili da se S.R.Jugoslavija nalazi izvan svakog pravnog poretka, a pre svega, izvan Završnog dokumenta iz Helsinkija.
Srbija, naslednica jugoslovenskog bremena, još uvek se nalazi van pravnog poretka i Helsinkija. Ali pitam se zašto bi to u ono doba bilo predmet razgovora neke konferencije... I konačno, zašto bi Vili Vimer to izdvojio kao naročito bitnu stvar sa iste konferencije?
3. Evropski pravni poredak predstavlja smetnju za sprovođenje planova NATO. U tom smislu, za primenu i u Evropi, znatno je pogodniji američki pravni poredak.
Voleo bih da mi neko objasni u čemu je razlika.
4. Rat protiv S.R.Jugoslavije vođen je da bi se ispravila pogrešna odluka generala Ajzenhauera iz doba Drugog svetskog rata. Zbog toga se iz strateških razloga tamo moraju stacionirati američki vojnici, te da se tako nadoknadi ono što je propušteno 1945.g.
Ovo kao da sam pročitao komentar prosečnog korisnika na forumu Krstarice. Na nekoj ozbiljnoj konferenciji koju posećuju razni ministri evropskih zemalja počinju svi da prevrću po istoriji i to kojoj i u vezi sa kojom teritorijom! Samo ću reći: neozbiljno.
7. Valjalo bi da se prilikom sadašnjeg širenja NATO ponovo uspostavi teritorijalna situacija od Baltičkog mora do Anadolije, kakva je postojala u vreme Rimskog carstva, kad je ono bilo na vrhuncu moći i zauzimalo najveće teritorijalno prostranstvo.
Ne znam sad šta da radim. Da se nakašljem? Rimsko carstvo na jednoj ozbiljnoj političkoj konferenciji? Baš me zanima šta bi na to rekao neko ko je ikada posetio sličnu konferenciju.
8. Zbog toga Poljska mora da bude okružena sa severa i sa juga demokratskim državama kao susedima, a Rumunija i Bugarska da obezbede kopnenu vezu sa Turskom. Srbija (verovatno zbog obezbeđivanja nesmetanog vojnog prisustva SAD) trajno mora da bude isključena iz evropskog razvoja.
A ne, demokratiju u tim okolnim zemljama ne uvode zemlje radi nje same, nego su primorane. Demokratija im u stvari i nije nužna. Uh, kidam živce bez razloga.
A ovo boldovano je posebna (idiotska) priča. Ne znam da li bi argument trebalo zasnovati na tome da SAD i EU pomažu Srbiju i ulažu silna sredstva u nju, preporučuju joj puteve do boljeg funkcionisanja države... Da li bi to trebalo da bude dovoljno za ulazak Srbije u EU? Da li se Srbiji izmišljaju stalno neki novi zahtevi ili još uvek oni prvobitni nisu ispunjeni?
10. U svakom procesu, pravu naroda na samoopredeljenje treba dati prednost nad svim drugim odredbama ili pravilima međunarodnog prava.
Samoj Americi a i mnogim zemljama EU to ne bi odgovaralo. Ne znam otkud uopšte takva misao i koji je njen smisao.
11. Tvrdnja da je NATO prilikom napada na S.R.Jugoslaviju prekršio sva međunarodna pravila, a naročito sve odgovarajuće odredbe međunarodnog prava – nije osporavana.
Ako nešto nije osporavano zašto se o tome razgovaralo i zašto je to vredno pomenuti Šrederu?
Ako je ovo tacno...
I kada bi bilo tačno - bilo bi svejedno. Srbija na putu građanskog društva je jedina budućnost ove zemlje. Sve drugo je propadanje i vraćanje u prošlost ili čučanje u mestu.