Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Nacionalni investicioni plan  (Pročitano 19843 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Urednik

Duh bunta: +143/-98
Na mreži Na mreži

« poslato: 05.08.2006. 21:06 »

Nacionalnim investicionim planom za kulturu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 50 miliona evra (50.000.000). Od toga 40.444.500 dinara biće utrošeno za investicije u Beogradu, odnosno 80.88% od ukupnog iznosa na nivou republike. Za područje Niša sa južnom Srbijom obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu od 1.184.840 evra, odnosno 2.36% od ukupnog fonda za Srbiju. U poređenju sa planiranim investicijama predviđenim za grad Beograd, Niš sa južnom Srbijom dobiće 34 puta manje sredstava.

Po glavi stanovnika: građanin Beograda će Nacionalnim investicionim planom za kulturu biti sagledan sa 25.7 evra, dok je građaninu Niša za isti period obezbeđeno 2.9 evra. Građani opština sa juga Srbije dobiće još manje sredstava: kad je opština Leskovac u pitanju, po mišljenju nadležnih organa koji su kreirali ovaj Plan, pretpostavlja se da je kulturni život u njemu dovoljno razvijen te da nova ulaganja nisu potrebna.

Podaci Ministarstva finansija Republike Srbije i Republičkog zavoda za statistiku

Skandaloznu raspodelu sredstava za kulturu iz Nacionalnog investicionog plana aktivisti NVO Differentia su, uz osudu lokalnih medija koji se nisu niti jednom kritički oglasili, ocenili kao indikaciju besomučne beogradizacije Srbije, te neljudskim tretmanom stanovništva južno od Beograda. Takođe, ovakav potez tumačen je indirektno i kao poziv nebeogradskom stanovništvu da se preseli u Beograd, odnosno da građani unutrašnjosti napuste krajeve u koje se ne ulaže, niti se nazire volja bilo koje buduće vlasti da se taj tretman u narednim godinama promeni.

Differentia, 5. avgust 2006.
Sačuvana

Cetvrti broj casopisa Zapad [download]
Plodni bizon
Libertarijanac

Duh bunta: +52/-50
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #1 poslato: 05.08.2006. 21:57 »

O ovome hitno medije obavestiti. Ne moze ovo da ceka! Skandal!
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #2 poslato: 06.08.2006. 13:40 »

Citat: "No Name"
O ovome hitno medije obavestiti. Ne moze ovo da ceka! Skandal!

čekamo da se vrati Vlada ("strangelove"; vraća se valjda danas uveče) pa da vidimo ko će učestvovati na konferenciji za štampu i medije u MC-u. To je bio predlog Predraga ("najnislija" na forumu), a ja sam se složio. Potrebno je da se i ostali slože pa da napravimo tim za konferenciju.

Citat: "General"
Samo mi ostaje da sumnjam u istinitost tih podataka. Gde je to objavljeno? Nemoguce je da je to bude moguce.

Podaci su preuzeti sa Ministarstva finansija Republike Srbije, a da bismo dobili podatak o tome koliko je novca pripalo po glavi stanovnika kombinovali smo sa podacima o broju stanovnika sa sajta Republičkog zavoda za statistiku.

Nema mesta sumnji. To su stvari koje se već decenijama unazad događaju, ali nije bilo ko da obavesti. Inače, nije to čitav odnos u sredstvima kad je kultura u pitanju. Ovo je samo NIP, a postoji i odvajanje iz Fonda Ministarstva za kulturu (koji je inače manji od Fonda grada Beograda za kulturu) koje je skoncentrisano 90% na Beograd. Odnos je mnogo gori.
Sačuvana

Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 06.08.2006. 16:12 »

Citat: "Mizant"
čekamo da se vrati Vlada ("strangelove"; vraća se valjda danas uveče) pa da vidimo ko će učestvovati na konferenciji za štampu i medije u MC-u. To je bio predlog Predraga ("najnislija" na forumu), a ja sam se složio. Potrebno je da se i ostali slože pa da napravimo tim za konferenciju.

Ok, slazem se. Treba da se javi medijima na bilo koji nacin. Javice u nekom trenutku u najgorem slucaju da bi popunili programsku semu, i ako im nije u interesu da javljaju nesto sto je kljucno za Nis.

Razmisljam sta bi rekli o ovome ti Svrljizani, Vranjanci, Leskovcani... da li ih je i malo briga sto ih drzava ignorise?
Sačuvana
General
Gost
« Odgovor #4 poslato: 07.08.2006. 03:31 »

Nema sta da kazu. Da njih zanima kultura i nesto dalje od svog nosa ne bi ni dozvolili da se ovo desi. Isto vazi i za Nis i nase sugradjane. Pa pogledaj koji mediji su javili ove frapantne podatke?! Gde su javni servisi lokala i regiona? Nisu nedostaje kriticko novinarstvo, ozbiljan medij i ozbiljna organizacija. Dok god ovako stvari stoje Beograd ce da nas muze i zajebava kao da nismo ljudi, kao da ne znamo da li je vrednost broja 30 veca od broja 1.

Pada mi na pamet da se organizuje anketa da li gradjani znaju kako su rasporedjene ove pare za kulturu, pa ako kazu da ne znaju pitati sta raditi povodom toga. Mislim da se uopste ne bi uzbudili, mozda bi se cak i nasmejali ali ne kiselo nego iskreno.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #5 poslato: 07.08.2006. 17:57 »

Poslali smo saopštenje za javnost sledećim medijima:

ANEM; FONET; Glas Javnosti; Kurir; Blic; Danas; Novosti; Press; Politika; Narodne; TV5; B92; Belle Amie; Index R; TV Kursumlija; RTS ; Niska Televizija; Staff Radio Leskovac; Tanuki Pirot; RTV Sumadija; IJP Sloboda Pirot; Radio Otpor Bela Palanka; Radio Leskovac; Radio Beograd 2; Radio Akademac; City Radio; Udruzenje lokalnih i regionalnih TV stanica; Udruzenje novinara Srbije; Media Centar Beograd; Asocijacija mladih novinara; Medjunarodni Press Centar; Vesti; MMV; NUNS; Data Press; Pregled.

Pozivam zainteresovane da izađemo ovih dana ili konkretno već danas i na licu mesta predamo dokument kao saopštenje, mada bi bilo bolje sutra jer ću sutra imati pečat organizacije kod sebe. Predati dopisniku Večernjih Novosti, Politike, Blica, itd. neposredno u ruke znači ujedno i brz odgovor na pitanje hoće li saopštenje biti objavljeno. Naravno, to ne zavisi više od nas već od politike uredništva određenog lista.

Takođe, ako imate ideju kome bi još trebalo predati saopštenje napišite adresu i naziv medija.

Konferencije neće biti ove nedelje jer je Predrag zauzet. Biće je ili u toku sledeće nedelje ili ćemo je čuvati za serijal tribina koje ćemo početi da držimo polovinom septembra.
Sačuvana

strangelove
Gost
« Odgovor #6 poslato: 07.08.2006. 21:42 »

Ovaj investicioni plan za kulturu toliko je skandalozan da ne shvatam kako nema nikakvih protesta kulturnih radnika ili bar jos uvek nisam cuo za nijedan. Po ko zna koji put pokazuje se da "gradjanska svest " u ovoj zemlji , sem u Bg ne postoji.
Naravno, da cemo predati izvestaje na licu mesta medijima u Nishu. Takodje morali bismo da napishemo i protestno pismo lokalnoj  vlasti i prosto je upitamo kakav je njen stav po ovom pitanju? Razume se, mi taj stav vec znamo, ali bitno je da bar osete neki vid pritiska.

Da , zaboravio sam jos nesto reci ( od cudjenja i zaprepascenja ovim podacima o procentima izdvajanja za gradove), mozda bi trebalo i organizovati peticiju protiv ovog zakona. Ovo je neverovatno, ovo ce uticati na sve nas -grad ce izgubiti ovim zakonom i najmanju sposobnost kulturnog razvoja.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 07.08.2006. 21:46 »

Ne, nece izgubiti nista. Radi se o necem drugom. Ovo je plan koji dodje kao Bonus uz Fond koji dobijamo (ili bolje "dobijamo") od republike iz Ministarstva za kulturu i od grada iz Odbora za kulturu. Dakle, Nis ovim nista nece izgubiti, imace tih 700 hiljada evra vise u kasi, ali problem je to sto postoji ogromna nesrazmera po glavi stanovnika, da ne pominjem bez toga jer je onda odnos 50:1 u korist Beograda prema Nisu. Morbidno!

I ja sam za peticiju, ali morali bismo nekako pre toga da uznemirimo javnost, da ljudi znaju o cemu se radi. Kladim se da trenutno u Nisu jedva 0.01% ljudi zna za ove podatke.
Sačuvana
strangelove
Gost
« Odgovor #8 poslato: 07.08.2006. 21:52 »

No name , pa zar ti verujesh da ce svih tih 700 hiljada evra biti ulozeno u kulturu ovde u Nishu? Mozda , 100 hiljda od tih 700 pa i to je mnogo, a cak i da svih 700 bude ulozeno to je isuvishe malo. Ovde su potrebne ogromne investecije i za najmanje poboljsanje kulture! Stava sam da Nish i svi ostali gradovi gube ovim zakonom. To sto su nam dali tu milostinju od 700 hiljada , pa zar nas to treba zadovoljiti?
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 07.08.2006. 22:04 »

Ne, ne, nikako nisam rekao da bi trebalo da se zadovoljimo tim parama. Ja sam negde vec rekao da time sto jedan grad napreduje i u njega se ulaze nenormalno, kao sto se to cini od strane republike prema gradu Beogradu, gube svi ostali gradovi. Gradovi igraju trzisnu, privrednu, infrastrukturnu... utakmicu. Ako neko odmakne kako je Beograd to ucinio, i ako se jos i forsira da i dalje ima debelu prednost u odnosu na druge gradove, konkretno u odnosu na Nis, mi cemo sve vise gubiti. Primer je recimo ova Univerzijada sto ce biti organizovana 2009. godine. Zasto ne bi bila organizovana u Nisu, i pri tom podici taj altetski stadion, aqua park i ostalo sto se sada gradi po Beogradu? Zasto tako ne bi Srbija napravila ustupak i investirala u nerazvijen deo i tako nekako priblizila jedan grad Beogradu, tj. standardu Beograda? Zato sto ce mnogi kazati: pa svet mora da vidi ono najbolje sto Srbija nudi, a to je Beograd.

Zasto se Tur. Org. Srbije, odnosno njen direktor u Beogradu, oglasava javnosti i kaze da je Beograd pokupio 80% stranih turista u Srbiji, ukljucujuci i Exit, a onda doda: i nadalje ce biti takva strategija da se ulaze u ona mesta koja su do sada bila najisplativija i koja su davala najvise stranih poseta, dakle, Beograd.

Zasto citam danas u Narodnim novinama kako investitori ne zele da dolaze u Nis sem kad su u pitanju otvaranja i izgradnje supermarketa? Zato sto ovde ne radi aerodrom dok se beogradski ukrasava i dovodi na nivo koji ima onaj u Frankfurtu i Londonu.

Sve je povezano. No, da ne sirim pricu, kljuc je u tome da se razvoj drugih gradova sprecava i sve vise bivaju baceni u senku ako se jedan i samo jedan grad forsira da toliko odskace od ostalih. Ovaj odnos u rasporedu sredstava za kulturu (a taj NIP za kulturu je upravo novac koji ce se koristiti za obnovu i izgradnju objekata vezanih za kulturu, kojih unutrasnjost Srbije uopste nema) pokazuje da ce se razvoj kulturnog zivota drasticno forsirati u Beogradu, iako je ionako poznato da kulturnog zivota jedino u Beogradu i ima. To je skandal. To je neverovatno, nedopustivo, bolesno cak!

Zato se bunimo, zato ocekujemo da se pobuni svaki Nislija i gradjanin unutrasnjosti. Zasto je covek koji se samo rodio u Beogradu ili se naselio tamo apriori onaj koji mora imati vise para kad je kultura u pitanju, za razliku od recimo Belopalancanina ili Pirocanca, Paracinca ili Nislije? Zasto smo mi stoka a oni tamo su ljudi?

Upravo to: ovi podaci pokazuju i ukazuju na veliki diskriminatorni proces u Srbiji, mozda najbolje pokazuju kako je centralizacija u stvari i mehanizam diskriminatorne vrste.
Sačuvana
Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 08.08.2006. 13:05 »

Ne, ne, nikako nisam rekao da bi trebalo da se zadovoljimo tim parama. Ja sam negde vec rekao da time sto jedan grad napreduje i u njega se ulaze nenormalno, kao sto se to cini od strane republike prema gradu Beogradu, gube svi ostali gradovi. Gradovi igraju trzisnu, privrednu, infrastrukturnu... utakmicu. Ako neko odmakne kako je Beograd to ucinio, i ako se jos i forsira da i dalje ima debelu prednost u odnosu na druge gradove, konkretno u odnosu na Nis, mi cemo sve vise gubiti. Primer je recimo ova Univerzijada sto ce biti organizovana 2009. godine. Zasto ne bi bila organizovana u Nisu, i pri tom podici taj altetski stadion, aqua park i ostalo sto se sada gradi po Beogradu? Zasto tako ne bi Srbija napravila ustupak i investirala u nerazvijen deo i tako nekako priblizila jedan grad Beogradu, tj. standardu Beograda? Zato sto ce mnogi kazati: pa svet mora da vidi ono najbolje sto Srbija nudi, a to je Beograd.

Zasto se Tur. Org. Srbije, odnosno njen direktor u Beogradu, oglasava javnosti i kaze da je Beograd pokupio 80% stranih turista u Srbiji, ukljucujuci i Exit, a onda doda: i nadalje ce biti takva strategija da se ulaze u ona mesta koja su do sada bila najisplativija i koja su davala najvise stranih poseta, dakle, Beograd.

Zasto citam danas u Narodnim novinama kako investitori ne zele da dolaze u Nis sem kad su u pitanju otvaranja i izgradnje supermarketa? Zato sto ovde ne radi aerodrom dok se beogradski ukrasava i dovodi na nivo koji ima onaj u Frankfurtu i Londonu.

Sve je povezano. No, da ne sirim pricu, kljuc je u tome da se razvoj drugih gradova sprecava i sve vise bivaju baceni u senku ako se jedan i samo jedan grad forsira da toliko odskace od ostalih. Ovaj odnos u rasporedu sredstava za kulturu (a taj NIP za kulturu je upravo novac koji ce se koristiti za obnovu i izgradnju objekata vezanih za kulturu, kojih unutrasnjost Srbije uopste nema) pokazuje da ce se razvoj kulturnog zivota drasticno forsirati u Beogradu, iako je ionako poznato da kulturnog zivota jedino u Beogradu i ima. To je skandal. To je neverovatno, nedopustivo, bolesno cak!

Zato se bunimo, zato ocekujemo da se pobuni svaki Nislija i gradjanin unutrasnjosti. Zasto je covek koji se samo rodio u Beogradu ili se naselio tamo apriori onaj koji mora imati vise para kad je kultura u pitanju, za razliku od recimo Belopalancanina ili Pirocanca, Paracinca ili Nislije? Zasto smo mi stoka a oni tamo su ljudi?

Upravo to: ovi podaci pokazuju i ukazuju na veliki diskriminatorni proces u Srbiji, mozda najbolje pokazuju kako je centralizacija u stvari i mehanizam diskriminatorne vrste.

Javili su nam se iz dnevnika Danas da im dostavimo ostatak dokumentacije, tj. da im dostavimo koji su sve projekti bili kandidovani iz Nisa za NIP za kulturu. Idemo danas da vidimo sa Gradom sta je poslato odavde, i to moramo da posaljemo pre 17h da bi bilo objavljeno u listu Danas u sutrasnjem broju.

Ne sumnjam u to da je Nis poslao mnogo vise predloga nego sto je odobreno. Voleo bih da vidim da je poslat i neki projekat za koji se recimo trazi 10 miliona evra.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #11 poslato: 08.08.2006. 13:27 »

Objavila TV5 jutros i tokom dana ponavljala na vestima ali nisu spomenuli da smo im mi to dostavili. Zoza ne zove. Ne znam šta se desilo s Peticom da nas tako ignoriše.

Danas ćemo ih posetiti da vidimo zašto to rade.
Sačuvana

Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 08.08.2006. 16:44 »

U ovom gradu je izgleda nemoguce doci i do nekih najbanalnijih podataka. Vozaju nas samo tako. Prvo u Gradskoj skupstini, pa u Sekretarijatu za kulturu i sport, pa onda u NKCu, svi nas ispalili u fazonu: Dodjite sutra, danas ne radimo; ili "Mi nismo dobili te informacije"; ili "Ne mozemo mi tek tako da vam kazemo". Bagra! Saslusao nas je dobrocudni covek u Banovini u Sekretarijatu za zastitu spomenika gde smo dobili jedine informacije u vezi sa projektima iz Nisa koji su pali na konkursu (sto je i zanimalo novinare u dnevniku Danas). Projekti koji su pali su oni koje je poslao Narodni muzej, i to su: Projekat Obnove i rekonstrukcije sinagoge, Projekat rekonstrukcije Logora Crveni Krst i Projekat rekonstrukcije i obnove zgrade Narodnog muzeja u Nisu.

Najveci problem je sto ne znamo ko je zaduzen za slanje projekta koji se tice arheoloskog muzeja Mediana. Kako smo saznali, on je u delimicnoj nadleznosti Narodnog muzeja Nis, a drugom polovinom u nadleznosti republickog Ministarstva za kulturu. To znaci da je neko ispustio da posalje projekat za najvazniji objekat u Nisu, i da je to ili Beograd ili Narodni muzej.

Sutra idemo da vidimo Narodnu i Univerzitetsku biblioteku jer su i one sigurno konkurisale i pale. Isto tako ponovo cemo obici NKC jer je on sigurno predlozio rekonstrukciju ili izgradnju novih galerija.

Sutra cemo najverovatnije gostovati na TV5, samo cemo gledati da pre toga nabavimo sve potrebne informacije.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Urednik

Na mreži Na mreži

« Odgovor #13 poslato: 08.08.2006. 17:01 »

Samo kad bismo mogli da dođemo do tog podatka da li je sve namešteno, kako je rekao onaj čovek u Zavodu za zaštitu spomenika. Izgleda da je sve već unapred bilo jasno ko će dobiti na "konkursima", sem možda nešto malo sredstava, ono malo mrvica koje obično ostavljaju za manja mesta.

Sutra na TV5, između ostalog, trebalo bi da kažemo i kad ćemo održati prvu Tribinu na temu decentralizacije, pošto nam je Marina obezbedila salu za tribine u zgradi Univerziteta. Samo da nađemo datum (koji god hoćemo) u septembru.

Sve u svemu, tužno je koliko je Niš nezainteresovan za ovo, iako je toliko bolno da bi i dete plakalo kad bi saznalo. Ne znam šta se događa sa stanovnicima, da ne kažem građanima Niša. NKC koji ako je konkurisao i na svim projektima izgubio morao je da pročita ove skandalozne podatke, mogao je i pre no što smo mi to uradili. Narodni muzej Niš je isto mogao da učini pre nas jer je on konkurisao a ne mi. Biblioteke takođe. Stvarno totalno nerazumljiva situacija. Kao da su građani Niša svi od reda drogirani.
Sačuvana

Plodni bizon
Libertarijanac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #14 poslato: 08.08.2006. 18:08 »

Pratite TV5. Ja pratim upravo centralne vesti od pola sata i ne vidim da ce biti umetnut izvestaj o nasim podacima. I to mi je neka lokalna televizija. Boli njih za Nis.
Sačuvana
Stranice: [1] 2 3 ... 9   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: