Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Monarhija  (Pročitano 8148 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
provincijalac
Gradjanin
*

Duh bunta: +36/-22
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 22.05.2006. 09:30 »

Monarhija  |  Rasprava o monarhiji

Sta mislite o tome da li bi Srbija trebalo da postane monarhija? Evo prica se da postoje svi uslovi, ali koliko je to dobro za nas?
Sačuvana
solo
Gost
« Odgovor #1 poslato: 22.05.2006. 11:57 »

ovom prilikom necu zalaziti u to koliko je dobro ili ne, samo cu reci svoje zelje... voleo bih kad bi bili monarhija... nekako bolje zvuci... odatle je sve i pocelo zar ne... :) samo ime kao sto rekoh ne mora da znaci da bi nam bilo bolje ili gore... ali kad bi sve bilo kako treba... stvarno bih voleo da budemo Kraljevina...
Sačuvana
nightmare
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 23.05.2006. 14:31 »

Ja cu da glasam za monarhiju zato sto volim zmajeve a uvek kad ima kraljeva ima i zmajeva.
Sačuvana

Jos malo pa profesor filozofije.
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 26.05.2006. 10:42 »

Samo jedan fakt da iznesem!

Ovi sto uveliko velicaju monarhiju (naravno parlamentarnu, za ostale oblike nema komentara, ravno samoubistvu) rezonuju tako sto kazu: lepo neko ime - kraljevina Srbija, a ja kraljevic Srbenda, vredi placati porez priglupom kralju koji je to postao samo zahvaljujuci porodicnom stablu ciji intelekt i vrednost nikada nicim ne mogu biti potvrdjeni kao recimo da su oni bili i jesu bogovi ove drzave, republike, te da valjanijeg coveka ne bismo mogli da "obozavamo". Zato je monarhija (pa i parlamentarna, koju imaju Britanci) atribut koji stoji uz ime drzave koji sebi mogu da priuste bogate i dokone drzave, ciji bi narod mozda uz kralja i njegovu blizu i dalju rodbinu mogao pre da iskoristi novac za beskucnike (kojih po Londonu ima kol'ko oces). No, ta tasta svest, bolesni egocentrizam i narcisoidnost, ljubav prema lepim pojmovima (sto su sigurno rojalisticki)... vodi coveka do toga da obozava drugog, pa iako ne zna zasto (ajde pitam ja vas zasto bi trebalo da drzimo ovog kralja i njegove sinove kao malo vode na dlanu, po cemu su zasluzili, a?)... Sto rece Mare, zmajevi! Zmajevi! Ha ha! Bravurozno!
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #4 poslato: 26.05.2006. 13:56 »

Dobro, to je neko rezonovanje mase, ali nije način da se obori monarhija. Pravi način je naprosto pitati: zar je moguće da u jednom građanskom društvu i - što je još teže objasniti: u budućem demokratskom društvu koje pokušavamo danas da gradimo - govorimo o monarhiji koja je u načelu (shodno tome da je jedan čovek na čelu, odlikovan titulom čiji je sadržaj, kvalitet nepoznat) protivna svakom građanskom razmišljanju i demokratiji. I nije pitanje o tome koliko je taj kvrnik (a zaista, šta je drugo čovek koji krvlju zaslužuje mesto čela države) zaslužio da dođe na presto, već čemu takva promocija demokratskom društvu suprotnih uverenja da je potrebno da u državi postoji "neko ko je na njenom čelu" i još ni po kakvoj osnovi (što dodatno otežava proces demokratizacije jer u pedagoškom i didaktičkom smislu šalje poruku: na presto se dolazi nekakvom predestinacijom, pred-sudbinskom stvari, ili kako bi kvazi-kršćani rekli: voljom boga da ti da to mesto rođenjem).

Gospodin Vuk (Drašković) je četnikovac, čovek koji ima možda više nacionalističkog od svoga kuma Šešelja. Svejedno, ovde ne bih da govorim o tim ličnostima jer za to postoji tema Otpad (ili Deponija). Želeo sam samo da (u prethodnoj rečenici) skrenem pažnju na to kakvi ljudi traže monarhiju i iz kojih pobuda.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 27.05.2006. 12:22 »

Sve koji govore o pitanjima od republickog interesa a zive u opstinama sa nizim od prosecnog primanja posmatram kao politicki nezrele ljude. Pazi, da mi govorimo o monarhiji, pa i o cemu god drugo da diskutujemo, to je nebitno za nasu najblizu situaciju. Pa Nis i okolina bice jednako ili mozda za nijansu siromasniji region ako dodje monarhija, ali i pod republikom nista nije bolje niti moze da bude dok god razmisljaju ljudi o "globalnim" stvarima umesto da se fokusiraju na ono sto im je pred nosem.

Ispod casti mi je da diskutujem o monarhiji, sorry.
Sačuvana
Blind Guardian
Gost
« Odgovor #6 poslato: 12.06.2006. 13:04 »

ne znam za vecu glupost nego to kad nekog nazoves svojim kraljem
ajde to sto kazes kralj, mozda se neko tako preziva, ali kad covek kaze "ono je moj kralj" ili "ja imam kralja" i to s ponosom, jebiga, ne znam sta da mislim. ljudi zele da se ponose pred drugima, mislim na ono kad pred strancima kazes da si iz kraljevine, pa makar sebi bili jadni.
ali imati kralja.... i to traziti nekog da krvlju stane na celo drzave...... nikad necu da razumem monarhiste ili njihov problem
Sačuvana
najnislija
Gost
« Odgovor #7 poslato: 14.06.2006. 18:14 »

pozdrav..

teza od koje svi polaze, da smo "na pocetku" bili monarhija, najblaze receno diskutabilna je.

Sta se uzima kao "pocetak"?  Nemanjici? Karadjordje?

Pa zar nije neko morao da imenuje tog monarha?  A zar se monah imenuje?

Ono sto pokusavam da kazem je da nije tacna tvrdnja da smo na "pocetku" bili monarhija, jer je neko morao da imenuje tog monarha, a to znaci da pre tog imenovanja ipak nismo bili monarhija a da smo ipak postojali (jer kako bi inace izabrali pomenutog monarha).

Sve u svemu, svodi se na to da pristalice monarhije za referencu koriste istorijsku distancu koja njima odgovara.

Ali, i pored svega ovoga, koja drzava Evrope je posle 2. Svetskog rata postala monarhija? ej, pa jedan KONGO je "demokratska republika" u sred plemenske afrike, a mi cemo da budemo Monarhija u sred Evrope koja tezi principima gradjanskog drustva.
Sačuvana
Thanatos
Gost
« Odgovor #8 poslato: 15.06.2006. 20:40 »

Krajnje je vreme da Srbija postane moderna i uređena evropska država, i stvaranje monarhije samo je trčanje u nazad od tog cilja. PetnaJst godina (i više, ako hoćete) smo se borili protiv apsolutizma, a sada neko predlaže uvođenje monarhije koja je u svojoj suštini apsolutističko uređenje, jer čovek iz jedne porodice samim svojim rođenjem stiče pravo da vlada doživotno.

Šta će vam bolji primer da je takva ideja danas najblaže rečeno nepotrebna, od Debilka koji ne ume da sklepa 2 reči na srpskom jeziku?  Cheesy Možete misliti ko sve može naslediti presto za par decenija.
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 16.06.2006. 11:33 »

Citat: "Thanatos"
PetnaJst godina (i više, ako hoćete) smo se borili protiv apsolutizma, a sada neko predlaže uvođenje monarhije koja je u svojoj suštini apsolutističko uređenje, jer čovek iz jedne porodice samim svojim rođenjem stiče pravo da vlada doživotno.

Upravo tako!
Sačuvana
sAngiE
Gost
« Odgovor #10 poslato: 21.06.2006. 01:45 »

Ma nije problem u tome sto bi taj klinja jedva naklapao srpski nego je problem u tome sto mi ni kao republika ne mozemo da se "uredimo" nego se redovno i neredovno na izborima uneredjujemo. Parlamentarna monarhija mu dodje lepa ideja, ali da mi pothranjujemo i placamo "tamo neke koji su nekad bili nasi", a nemamo ni preko potrbne bolnice, sirotista... niti taj parlament koji funkcionise... - TRACENJE VREMENA.

Ja kazem - REGIONALIZACIJA, pa nek' Beograd posle ide gde hoce i s kim hoce. Pa ako zele da imaju pored Avale jos jedan "PALI" simbol, neka im.

Cheesy
Sačuvana
provincijalac
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 21.06.2006. 17:51 »

Slazem se sa Sangie. Kad se sprovede regionalizacija, neka bude tako da na cijoj se teritoriji nalazi rezidencija Monarha taj region i placa njihovo lencarenje. Bilo bi onda povike "dalje od kralja". Sta ce ti kralj ako moras da placas njegovu krv. Zamisli da ti kad se rodis imas krunu na glavi i svi ti se klanjaju! To moze samo u snovima i u Srbiji i mozda je moglo u srednjem veku.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #12 poslato: 22.06.2006. 11:35 »

@ najnišlija

čak i kad bismo prihvatili da smo "na početku bili monarhija", tj. ako je srpska istorija počela od pre 200 godina (a onda opet govore neki kako smo praistorijski narod, ironije li), to ne znači niti ima ikakve veze s tim šta bi trebalo da budemo nadalje. To je tako primitivan argument da ne znam kako da ga posmatram, sa koje strane da ga šutnem. Recimo, taj da ako je neko retardiran od rođenja, znači li to da neće ići u školu, da neće pokušati da popravi svoje mentalno stanje? Pa ako li sam nije sposoban, potrudiće se neko drugi da ga izbavi i dovede u red. Ili hajde recimo sa narkomanima. Hoće li narkoman dozvoliti da crkne ako računa svoju istoriju od dana početka heroisanja (dobar pojam, heroj... heroisanje), ili će otići da se leči i izmeni ono što je? Ima i onih koji bi crkli, kao što ima i u Srbiji monarhista. No, hajde, dobro je ovima iz bgd-a pa svakako njima dođe na "svejedno" šta smo, kod njih će uvek biti dovoljno para da ishrane i udome i hiljadu kraljeva.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
General
Gost
« Odgovor #13 poslato: 08.10.2006. 11:49 »

Bećković: Ustav nije odbacio monarhiju

član Krunskog saveta Matija Bećković ocenio je za „Blic“ da novi ustav, iako Srbiju definiše kao Republiku, nije time skinuo pitanje povratka krune sa dnevnog reda već je, naprotiv, korak bliže i ka rešenju tog pitanja. Ministar spoljnih poslova Vuk Drašković, međutim, smatra da se novim ustavom, ako bude izglasan, na duži rok zatvara pitanje monarhije.

Gostujući na TV Studio B Vuk Drašković je kritikovao Krunski savet i kuću Karađorđevića što se nisu više zalagali za monarhiju u novom ustavu. Kako je ocenio ministar spoljnih poslova, „novim ustavom na duže staze monarhija je isključena iz priče“.

član Krunskog saveta, književnik Matija Bećković podseća da je Skupštini prosleđen bio i predlog ustava koji je Srbiju definisao kao parlamentarnu monarhiju.

- Ali nacionalni interesi Srbije i kuće Karađorđevića istovetni su. Kruna razume da je sada vreme u kome je Kosovo presudilo. Pitanje društvenog i državnog uređenja ostaje otvoreno. Prema tome, ovaj ustav monarhiju nije skinuo sa dnevnog reda već je korak bliže ka rešenju - kaže za „Blic“ Bećković.

Vladan Živulović, član Krunskog veća, smatra da je i novi ustav samo dokument koji se može menjati.

- Ne predviđam dugotrajnost ovom ustavu. Za sada za monarhiju ne postoji politička volja, ali kada se steknu uslovi, mi ćemo tražiti referendum na kome će narod odlučiti u kakvoj Srbiji želi da živi - kaže on za „Blic“.

Ž. J. (Blic)
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #14 poslato: 08.10.2006. 12:44 »

Da Evropa ne poveruje. U zemlji u kojoj još nije demokratija uspostavljena, u kojoj postoje nepojmljive regionalne razlike u standardu, neki bi da ustanovljavaju monarhiju. Jedan čovek nad narodom, u vremenu kad je potrebno angažovati ljude oko ideje demokratije. Deluje mi stravično, jezivo; toliko da borac za ljudska prava i otvoreno društvo izvrši samoubistvo ili da se počne baviti skupljanjem poštanskih markica.

A upravo na drugom forumu neki klinac sa našeg fakulteta, pa pogodite još, sa istorije!, propagira monarhiju. Diferencijo, seli se... ili nestani.
Sačuvana

Stranice: [1] 2 3 ... 6   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: