Osecam da nisi dovoljno upucen u stanje stvari na terenu.
Uputi me....
Donja rasprava mi ne deluje baš kao "terenska" nego kao da dolazi sa takvih visina odakle se slabo šta konkretno praktično nazire, no hajte....
Osnova svega je biti ili imati.
Doista tačno, ali kakve to veze ima sa čedom?
OK, šalio sam se, neću više da prekidam....
Ti se jos bavis starom metafizikom sa verovanjem u nekoga, dzipovima, ili procentima koje ce osvojiti neka stranka.
Ovo je već psovanje.... pardon.
No, hajde da pitam, zar nije bitnije imati nego biti? Budeš, tek kada imaš. Kada nemaš niko si.... a onda to nije svet ambicije nego neke vrste letargije. Gradjanima je dosta letargije, da ali da bi jedna politika mogla da da rezultate, onda je četiri godine malo. Potrebno je minimum osam. U suprotnom imamo krah jedne politike i ponovne pokušaje neke druge politike da stvori svoj sistem, a što može rezultirati i krahom tog drugog sistema, naročito ako je opozicija jaka. Obično je u početku ta opozicija slaba, ali ona začas naraste. Za to imamo primer radikala.
Stvari sada na terenu stoje dosta drugacije. Ako je na etickoj(politickoj) sceni u Srbiji totalitet misljenja sto je pravi fasizam, otpor takvom misljenju nije samo prost (politicki) otpor odredjene vrste levicarske, anarhisticke, liberalne, vec je to pre svega sada licna borba za sopstvo, za Ja.
Nije tačno. Borba za sopstvo nije politička već krajnje individualna i privatna stvar. Tvoja konstatacija se može odnositi na sopstvo koje se vezuje za javno, za političko sopstvo. Ono je neka vrsta nadgradnje i nije suštinsko. čovek ne mora baš biti društven da bi živeo. Dovoljno je da se kreće po liniji konsenzusa o nekim osnovnim principima: istok je tamo, dan ima 24 časa, dajem novac za proizvode i usluge, radim to i to jer to je normalno i potrebno.
Političko sopstvo je već znak postojanja neke ambicije kod individue. No, koliko su te ambicije realne i nepatološke, odnosno normalne, drugo je pitanje. Svako traži neku vrstu slobode i prostora za svoju političku, odnosno društvenu ličnost. Tu se ambicije račvaju ili ekvilibriraju izmedju IMATI i BITI.
Poenta je da je čeda borac za tvoje Ja..... ili se možda on bori samo za njegovo Ja, dok je tvoje Ja u tome možda tek sredstvo. Ljudi su tajanstvena stvorenja. Svako ima razne motive.... I revolucionar ima neke motive. On vidi da postojeće ne valja i hoće da ga menja i to postojeće se opire i čak ga proganja, zabranjuje, kleveće. Ja to razumem, ali na koji način je tvoje Ja u tome pogodjeno? Zašto ja nemam takav revolucionarni poriv? Zašto govorim protiv čede? Pazi, to ipak ne znači da za njega neću glasati iako sam verbalno protiv njega?
Paradoksalno, ali ja moj angažman vidim isključivo odlaskom na glasačko mesto (ili bojkotom istog), pa ako mi poture listić na kome piše čeda, ja možda zaokružim njegovo ime, jer eto, stalo mi je da karte malo promešaju.
Suštinski se ništa ne menja. Nije to fatalizam jer su promene prosto spore iako se čini da dugo traju. Život će nam proći u tranziciji. Jedan deo nam je prošao u ratu i krizi, e ovaj prolazi u tranziciji. I to je glavni proces, sa čedom ili bez njega, sa Vojom ili bez njega, sa radikalima ili bez njih. Nemamo više mogućnosti već samo jedan: NAPRED. Možemo na tom putu da stanemo, ali to je pauza jer, ponavljam: Srbija nema izbora, žurila se ili išla polako.
čedi se žuri, svima nama se žuri, ali i ako bi trčali prošlo bi najmanje još osam godina. I zato, nema mesta nervozi....
U tom otklonu prema totalitetu, sopstvo pravi prostor za sopstveno zivljenje.Takvo sopstvo se trudi da reflektira projektovanu stvarnost od strane totaliteta ili Sistema, ali i da dinamicki konstituise ovog puta svoj pogled na svet ili politiku.
Suviše filozofski, studentski... Slobodan Antonić nikada tako ne bi govorio.... mislim na stil. Opet opisuješ individualne procese, ali to nije stanje na terenu i o tome možemo da razgovaramo kao i da vodimo pravi razgovor o "stanju na terenu"....
Jedina opasnost je da se to Ja netreba da mehanicki konstituise u odnosu na Ti, sto je osnova hriscanskog morala(morala Sistema, Matrixa).Ne razumes, opet nista!?!
Uf, sad si mi ga zavukao...
Ja se ionako mehanički konstituiše i to uglavnom nema veze sa hrišćanstvom ili sa bilo kojom religijom, osim što su i one
mehanički konstituisane. Ne razumeš? Pa ne mogu da verujem! Nemehaničko konstituisanje sopstva je stvar zrelosti, i pritom nije reč o konstituisanju nego o odredjenoj promeni, uglavnom na površini ličnosti, jer one osnovne pretpostavke su se odigrale mehanički.
Ljudi menjaju svoja politička opredeljenja, ali boga mi, menjaju i seksualna. Medjutim, teže menjaju svoje navike....
Cak mogu reci i ovo-LDP-GSS-SDU-LSV nose samo pomocne pojmove u konstituisanju svacijeg pogleda na svet i drzavu u Srbiji, a bez njih bi taj pogled bio daleko siromasniji.Opet nerazumevanje?
To si zaista lepo rekao. Medjutim, nisu samo LDP-GSS-SDU-LSV oni koji nose pomoćne pojmove u konstituisanju svačijeg pogleda na svet i državu u Srbiji. Da je to kojim slučajem rekao član neke od pomenutih stranaka smatrao bih da je mnogo uobražen ili je prosto vernik, zaludjenik, no srećom nije tako. Jel tako?
Onda ovako.Ako Ceda ili Natasa ili Korac ili Canak izadju na trgove, jer im vlasti(Sistem) zabranjuju da drze promocije po prostorijama mesnih zajednica i kada takvi ljudi drze politicke govore pomocu megafona!! u 21 veku(skorasnji slucaj sa govorom Cede ispred zgrade opstine Stari grad u Beogradu), onda ta borba nije samo politicka borba, vec je to u sustini najdublje stanje izlozenosti svoga Ja napolju, kao sto su nekad na trgovima pricali Sokrat, Antisten, Alkibijad, Platon, Zenon.
To je stvarno sramota, ali on IMA PRAVA da to radi. Jedino šta mu nedostaje jeste NOVAC. Ima on neke izvore ali to očito nije dovoljno da se nametne u političkoj kampanji protiv države. DOS je imao strana sredstva u borbi protiv Miloševića, a čedina sredstva protiv ojačale srpske države na čelu sa Vojom i Dinkićem su skromna. Dakle, nemoj to da te čudi, ali ako je čedina borba korak da se u ovoj zemlji napravi malo više prostora i za marginalne i nove grupe i struje, onda ja tu borbu podržavam.
Ne uzbudjuj se kolega, na istoj smo liniji, ali dozvoli pluralizam mišljenja i stavova. To je demokratska vrednost.Pozdrav
SPopivoda