Stranice: [1] 2   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Liberalizam i liberalna ekonomija  (Pročitano 905 puta)
Truman
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +48/-24
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Ja nisam luzer naprotiv...

« poslato: 11.04.2008. 22:19 »

Liberalizam i liberalna ekonomija
ključne reči: liberalizam, liberalna ekonomija, ekonomski liberalizam, slobodno tržište, otvoreno tržište

LDP se zalaze za potpunu liberalizaciju, tj. otvaranje trzista sto je pogresno. Procitajte ovaj tekst o tome: dragas.biz/content/view/5568/72
« Poslednja izmena: 13.04.2008. 14:49 Domaci izdajnik » Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #1 poslato: 11.04.2008. 23:14 »

LDP se zalaze za potpunu liberalizaciju, tj. otvaranje trzista sto je pogresno. Procitajte ovaj tekst o tome: http://www.dragas.biz/content/view/5568/72/

totalna liberalizacija, u uslovima totalno nekonkurentne domace privrede, bila bi pogubno resenje.Mnogo jace privrede (Slovenija npr.), su se do poslednjeg trenutka(pre ulaska u eU), opirale liberalizaciji. Nije to samo pitanje otpustanja radnika i zatvaranja domacih proizvodnih kapaciteta, vec i mogucnosti prodaje domacih firmi stranim ulagacima...u uslovima liberalizovanog trzista, ko bi odlucio da nesto ovde i proizvodi? Kupi, zatvori i uvozi iz Kine. A spoljnotrgovinski deficit-masala visok...jednom recju, kolege forumasi-stecaj drzave!!! Ili, masnim politickim vokabularom, prdez u cabar.
Pa vi glasajte za LDP. Nije isto denacifikovati i voditi privredu ovako jadne zemlje. Hvala bogu svemoguchem shto su shanse za ozbiljniji rezultat LDP-a ravne tome da svakog od nas na forumu udari jedan isti tranvaj u sledecih pet minuta. :sreca:

DS rules Serbia!!!!!!!!!!!!!!!!!
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Domaci I.
Urednik

Duh bunta: +125/-94
Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 12.04.2008. 02:35 »

LDP (u ekonomskom planu - a to je važno naglasiti jer se u svemu drugom - naravno - razlikuje) ne predlaže ništa što DS i DSS nisu predlagali (nešto od toga i radili, ali loše) za vreme koje su proveli na vlasti. Setimo se svih onih sumnjivih privatizacija koje je sprovodila vlada Zorana Živkovića, a od kojih građani Niša najbolje mogu da se sećaju prodaje Duvanske industrije Niš (umesto da je prodato ono što ne funkcioniše, prodavalo se ono jedino što je dobro poslovalo) kada je najpre Niš oštećen za ogroman novac pošto država nije bila decentralizovana, ali i Srbija, jer je fabrika prodata po mnogo nižoj ceni. Tu su i brojne loše privatizacije kada novi vlasnik dobija pravo da otpušta radnike bez ikakve odgovornosti, te da zatvara firmu, itd. Za sve to kriva je vlast, a ne kapitalista koji dolazi da ulaže novac. Zbog toga ne treba da krivite liberalnu ekonomiju, nego one koji su sprovodili postupak privatizacije, dakle, vlast.

Niko među vama koji ćete glasati za DS ne može da kaže kako bi se LDP ponašao na isti način kada bi bio u vlasti, dok vas i te kako mogu da optužuju da ste upropastili Srbiju na ekonomskom planu (koliko su je socijalisti i radikali uništili u svakom drugom pogledu).

Što se teksta sa sajta Branka Dragaša tiče... ja tamo ne vidim ništa što pogađa program LDP-a, sem ovog dela (ono ostalo se tiče "poslovanja" i bilansa DSS-a i DS-a, a ne nečeg što bi LDP specijalno uveo, kao novinu):

Citat
To vam je kao kad neko otvori kuću i pusti da svako može da vršlja po njoj i radi šta hoće, kaže Dragaš. U tom konceptu profitira uvoznički lobi. Od 2001. do 2008. godine 41 milijarda dolara je otišla nepovratno iz zemlje. Uvoznički lobi pljačka građane između ostalog i tako što imamo ne samo najveće cene proizvoda u regionu, već i u odnosu na daleko razvijenije zemlje. Na primer, mleko u Cirihu košta 52 dinara, a kod nas pre poskupljenja je koštalo 65.

Što je pojedinostavljivanje koje u potpunosti krivi liberalnu ekonomsku ideju. Država i dalje ima načine da reguliše spoljnotrgovinske odnose, i nikako srpska tržišna situacija ne može da se posmatra kao kuća otvorena za sve, koliko god i LDP takvu politiku nazivao "Ekonomija bez granica".

No, hajde da vidimo u čemu se ova politika liberalne ekonomije razlikuje od ekonomske politike G17 plus i DS (o ovoj drugoj sam već pisao na diskusiji Demokratska stranka - politika kohabitacije).
« Poslednja izmena: 12.04.2008. 02:58 Domaci izdajnik » Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 12.04.2008. 03:00 »

Posto je LDP, svestan nemogucnosti da sam udje u vlast, napravio sareni predizborni konglomerat, u kome, gle cuda, najmanje ekonomista. Posto u tom izbornom cirkusu, mnogi "koalicioni partneri", bezglavo vuku ka Kejzijanskom shvatanju ekonomije, uz minimalne, ili nikakve zahvate drzave, mislim da niste u pravu. Dakle, propasce sve cemu je sudjeno da propada, uvozice se dok ima deviznih rezervi...Jednom recju, nisam optimista glede ekonomskog dela LDP-a.
Sačuvana

Branko
Slobodni mislilac

Duh bunta: +11/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 12.04.2008. 14:04 »

Protiv sam liberalne ekonomije, smatram da država treba da interveniše i kad treba dopusti a kad ne da zaštiti svoju privredu i zaustavi dolazak stranih, dominantnih subjekata koji bi štetno uticali na domaće proizvođače. Međutim liberalizam LDP u svakom drugom pogledu sem u ekonomskom je preko potreban.
Sačuvana
Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 12.04.2008. 14:07 »

ZHile, ne znam shta ti podrazumevash pod Kejnzianskim shvatanjem ekonomije, ali ono je u principu upravo suprotno od onoga shto si opisao. EKonomija koju si ti opisao, slobodno trzhishte i minimalna drzhava, je laissez faire ekonomija. Kejnzianska ekonomija je nastala upravo kao reakcija na ovo, isitchuci znachajnu ulogu drzhave u odrzhavanju funkcionalnog trzhishta. Evo i izvoda i wikipedije na tu temu:

Keynesian economics promotes a mixed economy where both the state and the private sector have important roles. Keynesian economics seeks to provide solutions to what some consider failures of laissez-faire economic liberalism, which advocates that markets and the private sector operate best without state intervention.
Sačuvana
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 12.04.2008. 15:30 »

Moja greska, ja sam pravnik :oprost: Mislio sam lesefer
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 12.04.2008. 15:41 »

Slazem se da Izdajnikom da su ministri iz Djindjiceve i Zivkoviceve vlade  ojadili drzavu, ali cisto sam se poveo prvom asocijacijom i taj tekst postavio ovde. Mozda pogresno. I zaista, kad razmisljam za koga da glasam nekako su mi "zuti" najprihvatljiviji ali kad vidim Vlahovica, Novakovica ( koji je sad multimilioner i tajkun ) i citavu ekipu manje ili vise poznatih politicara koji su se nevidjeno nakrali smuci mi se. I to baca debelu senku na ono sto je Djindjic radio ( cim je to dozvolio ) ali to je vec neka druga tema.

A sto se tice Kejnsa bavili smo se na faxu njegovim radom u prvoj godini i na mene je ostavio utisak genija, za razliku od Fridmana cija je doktrina ojadila mnoge zemlje ali je opste prihvacena. Mada to je mnogo slozenija prica, da sad ne pocinjemo.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 12.04.2008. 15:56 »

Ja bih baš voleo da se informišem i kasnije možda ozbiljnije pozabavim ovom temom, baš iz razloga što sam u srednjoj (Ekonomskoj) bio užasan iz ekonomskih (stručnih) predmeta i o ovoj materiji stvarno jako malo znam (ako išta). Bilo bi dobro da zbog toga i u korist novih saznanja na ekonomskom planu oni koji znaju nešto više o tome kažu na nekoj novoj temi u okviru ovog podforuma. Dakle, predlažem da g. Truman ili pak g. Dilan, ili ko god poznaje materiju bolje od mene, pokrene nešto na temu liberalne ekonomije (na primer da kaže nešto više o Fridmanovoj teoriji, pa da dalje analiziramo zašto se u državama u kojima se njegova teorija primenjuje bogati još više bogate, a siromašni postaju još siromašniji, a ne događa se oporavak na planu srednje klase).
Sačuvana

ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #9 poslato: 12.04.2008. 16:26 »

Vidi, brkamo pojmove. Jedno je ekonomija, drugo mentalitet. Sto da ne kradu, moze im se :mucnina:? Ja, npr., znam Bebu iz Sarajevske ulice, zapamtio sam ga po jednim, izbledelim, farmerkama i po tome sto je stalno vrteo neke propale kombinacije. Vidi ga sad. Vidi Cedu, npr. Bio propali student, neshvaceni umetnik,...
Ej, ljudi!!! Pa ovo je Balkan, carstvo korupcije...Zato sam gadljiv prema ovim gladnima...
Zato nam treba neko kao Tadic, ko je navikao na kavijar i gospostinu od malena...
Sacuvaj nas boze od ovih, naviklih na leb i mast i crni luk...
Sačuvana

Truman
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 12.04.2008. 17:18 »

Izdajnice, dobar predlog ali kad uhvatim vremena i strpljenja da prepisem neke stvari iz udzbenika Makroekonomije ( i da se podsetim ). Sto se tice prakticnog unistavanja ekonomija drzava...izasao je u casopisu Geopolitika intervju jednog bivseg MMF-ovca koji je lepo opisao kako je ekonomski unistavao drzave. Ako nadjete na internetu taj tekst postavite, covek iz prve ruke govori sta je radio ( i priznao je da ga grize savest ). A sto se tice nase, lokalne pljacke preporucujem da detaljno pregledate Dragasev sajt, pogotovu one tekstove koji se nalaze u desnoj koloni ( malo na dole ). Tu manje vise sve pise, njegovi tekstovi su izuzetno poucni. Pisacemo ovde i o tome. Rec je o sprezi domacih politicara, tajkuna kao i stranih medjunarodnih korporacija koje ovaj prostor pre svega posmatraju kao izvor lakog profita i resursa. No, mislim da bi bilo bolje da se zadrzimo na nasim tajkunima, na tome kako jeftino kupuju firme ( pri tome daju proviziju politicarima ), kako iz njih isisavaju vrednost tj. kako je jeftino pribavljaju. Neko ko je zaista strucan ( i ko ima hrabrosti ) mogao bi napisati citav tom knjiga o tome. Konkretno - jedno po jedno preduzece od preko dve hiljade koje su privatizovani. Ogromna je to pljacka. Zapita se covek da l su pljackali vise za vreme Slobe ili sada.
Sačuvana

Dilan Dog
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +18/-18
Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 12.04.2008. 20:40 »

Moja greska, ja sam pravnik :oprost: Mislio sam lesefer

Da, bilo je jasno iz konteksta. I bojim se da si u pravu - chini mi se da LDP zaista zastupa lesefer o kome ja u principu mislim vrlo loshe (mada, naravno za razvijene zemlje u izvesnim trenucima mozhe biti jako koristan) i mislim da bi u Srbiji vodio pravo u kolektivno osiromashenje. S druge strane, mislim da bi bilo kakav zakonski okvir opet bio bolji od nikakvog - a to je ono shto manje-vishe imamo zadnjih 15 godina. T.j. zadnjih 15 godina zhivimo potpuno divlji lasefer, pomeshan sa divljim zelenashenjem, prvobitnom akumulacijom kapitala i robber baron-izmom. U tom smislu chini mi se - sve je bolje.

Ne treba medjutim gubiti iz vida da je naj-lesefer stranka (bar programski) u Srbiji - SRS. Samo shto se tako vec dugo ne ponashaju, vec hvataju populistichki zamah. DSS - nema nikakvu ekonomsku platformu. DS su navodni socijal-dmokrati, ali im je zapalo da vrshe privatizaciju. SPS je levica (ali sve shto od njih dosad videli bilo je samo leva-ruka-desni-dzhep ekonomija), itd.

Da zakljuchim ovo vrlo haotichno razmatranje, mislim da se ljudi s pravom plashe razuzdanog ekonomskog liberalizma,ali me s druge strane uzhasava shto na tom strahu pokuzhavaju ponovo da se vrate u prichu snage koje ce biti daleko pogubnije po Srbiju - SRS i SPS. (Kao ilustraciju toga naveo bih jedan uzhasni chasopis pod imenom PECHAT koji uredjuje prevejani DB-ovac VUchelic - inache siroti borac za prava proletera koji svog sina shkoluje u Shvajcarskoj, a u redakciji, sve moj do mojega - negdashnji JUL-ovac VUlin i sumashedshi Sloba Antonic. Ako oni brane levicharske ideje, onda jebem li ga!). Mislim da je i zato krajnje vreme da se "fantazmatska" pitanja poput Kosova konachno prevazidju i da konachno pochnemo da se bavimo pravim, zhivotnim, ekonomskim pitanjima. (ne odrichem da postoje i mnoga itekako zhivotna pitanja koja vezana za Kosovo - prava Srba tamo, eventualna podela ili bar autonmija za srpsku manjinu, albanski zlochini protiv Srba, itd. Ali pitanje nezavisnosti Kosova mora se vec jednom staviti ad acta jer je de fact resheno i bavljenje njim spada u domen fantazije,  ne stvarnosti). Tada ce konachno nashe stranke (s obe strane spektra) biti isterane na chistac i morati da pokazhu shta stvarno umeju, a ne da se stalno vade na Kosovo i slichna pitanja (a to najvishe radi DS, rade i radikali, ali bogami i sam LDP i DS).

I zato, mislim da treba podrzhati stranke koje su za povratk u realnost nasuprot onima koje su za "fantazmatsku" politiku. Shto pre to pitanje reshimo - brzhe cemo pocheti da brinemo o onome shto je stvarno bitno.
Sačuvana
ZileZilet
Posvećeni mislilac

Van mreže Van mreže

« Odgovor #12 poslato: 12.04.2008. 22:18 »

Kao sto je komunizam bio namenjen Engleskoj i Nemackoj, a dogodio se Rusiji-koja tome nije bila dorasla, tako ni koncept sveobuhvatne slobode privredjivanja-nije za Srbiju. Svi mi znamo kako izgledaju domaci biznismeni i kako se biznis ovde vodi. Eksploatacija radnika, otimanje drzavne(eks.drustvene) imovine za dz., a onda rasprodaja i zatvaranje, postali su imidz "tranzicije".
Ja licno se slazem da je koncept privatne svojine nad sredstvima proizvodnje, daleko najefikasniji, samo sto nasi biznismeni nece da proizvode-privredjuju, vec da se bogate preko noci...Prvobitna akumulacija kapitala -II deo(prvi je bio "zlatnih" devedesetih), na  domaci nacin...MRAK
U takvim uslovima skrstiti ruke i ne mesati se... lud
Sačuvana

Domaci I.
Urednik

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 13.04.2008. 14:56 »

Nisam znao da je Antonić i u časopisu Pečat nekakav faktor. Trebalo je da vršlja u Politici i NSPM-u (ili NSFM-u, kako ga zove Pera Luković). Eto, sada se konačno našao u svom pravom društvu - društvu SPS-ovaca (s tim u vezi čudi me što kažeš da je Vulin bio u JUL-u, kao da on više nema nikakve veze sa tom garniturom, a on odavno jeste u SPS-u, što se svodi na isto ili makar slično).

U pogledu toga šta stvarno kroz ekonomski program stranke u ovom trenutku nude mislim da ne može ništa da se kaže. Možda okvirno LDP nudi liberalno tržište, ali nisu kazali hoće li tu da postoje neki nivoi u kojima bi država mogla da vrši kontrolu, odnosno kolika bi njena nadležnost unutar takvog tržišta bila (a verujem da bi nekakva nadležnost ostala državi, bez obzira na to o koliko liberalnoj teoriji se radilo).

Pošto sam rešio da izdvojim poruke iz rasprave o LDP-u i napravim novu - pod nazivom Liberalizam i liberalna ekonomija - postaviću ovde jedan interesantan tekst sa bloga "Tržišno rešenje" (preporučujem, a mislim da ću kontaktirati autore da se uključe u naredni broj časopisa Zapad), autora Slaviše Tasića.

Liberalizam u Srbiji

Baš kada je ovde krenula rasprava ko je u Srbiji liberal a ko nije, naslov na B92 citira Čedu Jovanovića: Menjamo sistem vrednosti.

Baš tako. Prvi koji su probali da promene sistem vrednosti bukvalno su bili jakobinci. Stare vrednosti su ukinute dekretom odozgo, umesto Religije postavljen je Razum, izmišljen je novi, bolji kalendar sa novim, boljim mesecima. I Jakobinci nisu bili razularena masa, već naprotiv, intelektualna elita Francuske koja je htela da menja Francusku nabolje. Revolucija je crpela ideje direktno od Voltera i Rusoa.

Malo ko je tada primetio u čemu je ustvari greška. Jedan od retkih bio je Edmund Burke, klasični liberal i vigovac u politici, koji je od onda nekako proglašen konzervativcem. Liberalima su počeli da se nazivaju sledbenici Voltera, Rusoa i J.S. Milla, dok su mnogi originalni liberali potisnuti u društvo sa konzervativcima. Tu tradiciju prividnog liberalizma Hayek je naglašavajući njihovu ambiciju da oblikuju društvo po sopstvenoj želji nazvao "racionalni konstruktivizam". Ista tradicija je u suštini dovela sve do Marxa i komunizma. Volter je pisao "ako stari zakoni ne valjaju, izbrisaćemo ih i napisaćemo nove", Robespjer je u praksi otišao korak dalje, Lenjin još i korak dalje i Pol Pot verovatno najdalje u pokušaju konstruisanja boljeg društva. Če Gevara je bio opsednut stvaranjem "novog čoveka". Uvek na bazi nauke i uvek sa najboljim namerama, ali sa tragičnim završetkom.

Slična ideološka konfuzija vlada danas u Srbiji. Ja ne mislim da LDP ima ikakve veze sa liberalizmom. Liberalizam ima skromne zahteve - ostaviti ljude, takve kakvi su, na miru. Pustiti ih da rade, a država neka se bavi redom i mirom. U liberalizmu država ne pokušava da menja, da edukuje, da vodi društvo negde.

Ideologija LDP-a nije liberalizam nego modernizam. Ne treba brkati ovo dvoje. Liberalizam je drugo ime za vladavinu prava. Za liberala je jedan zakon dobar ako je u skladu sa ustavom i sa ličnim slobodama. Za modernistu danas u Srbiji regulacija je automatski dobra zato što dolazi iz EU. Za klasičnog liberala nema razlike između državnog finansiranja Guče i državnog finansiranja Exita. Za modernistu, razlika je ključna. Liberal može biti protiv antimonopolske politike ako dosledno veruje u prava, ili za antimonopolsku politiku ako je utlitarista i ako veruje u neoklasičnu školu ekonomije. Za modernistu je antimonopolska politika dobra zato što antimonopolsku politiku ima Zapad. I tako dalje.

Ovo rečeno, ne znači da je neko drugi u Srbiji liberal. U početku je to bio Koštunica, u vreme dok je još insistirao na legalizmu (čemu su se modernisti podsmevali, još jedan pokazatelj da sa liberalizmom nemaju mnogo veze). Ali godine vlasti valjda od svakoga naprave pragmatičara, pa je došao do toga da na izborima podržava Velju Ilića. Đinđić nije bio liberal, ali ni bezrezervni modernista, nego kao što je i sam govorio pragmatičar ili utilitarijanac - merilo vrednosti svake ideje su troškovi i koristi. Na ekonomskom planu, kad se sve sabere, Mlađan Dinkić, koji je takođe utilitarijanac, je možda pokazao najviše liberalizma do sada. Ostalo su populisti.

Zašto Srbija nema prave liberale je teže pitanje i za sada je dovoljno reći da su najmanje krivi političari. Da za liberalima ima tražnje, bilo bi i ponude.
Sačuvana

...creatrix...
Posvećeni mislilac

Duh bunta: +21/-12
Van mreže Van mreže

Pol: Žena

...zmija vijoglava...

« Odgovor #14 poslato: 23.05.2008. 21:26 »

ja samo... eto da kazem nesto... u vezi sa celom pricom...

clan sam LDPa, samo zato sto je najblizi mojim shvatanjima... mimo LDPa sam neoliberal...
e sad...prvo: neoliberalizam ovd nece zaziveti jos neko vreme (ne morate da se brinete zbog toga) prvo jer ljudi ne shvataju u potpunosti koncept neoliberalizma (za koji misle da se bavi samo ekonomijom... da se razumemo, ne mozemo da menjamo samo jedan segment drustva ocekujuci da ce da se desi cudo) a drugo, ekonomija nam jos nije u stanju da podnese neoliberalizam i ljudima iz inostranstva je to sasvim jasno... problem su ljudi (politicari) koji zele promene i misle da je otvaranje trzista najbrzi i najbolji nacin da se resimo jada i bede...
...ja se izvinjavam svima koji su DS-ovci ili koji god S-ovci, ali vasi ljudi teze liberalizaciji trzista jer, da se razumemo, oni su na vlasti... ne znam zasto se svi toliko boje tog Chede a chovek nema nikakve vlasti... ako vec smatrate da su shanse da udju u vladu toliko male, ne vidim zasto se ubudjivate...

...i tako to...

tako da, ne berite brige nego jabuke... nece se to jos desiti... bar ne u narednih 5-10 godina... sto i nije tako strasno... bar nam se nece desiti to sto rece Zile, da prdnemo u cabar
Sačuvana

One To stop the world. One, Two stop the world.
Stranice: [1] 2   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: