Idi dada amin
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +25/-5
Van mreže
|
 |
« poslato: 27.04.2008. 21:42 » |
|
Evo , da obrazlozim, zasto sam ubedjen da je Srbija na dobitku , kada se dugorocno gleda, u pogledu odcepljenja Kosova.....
Dakle, ne radi se tu ni o kakvom rasistickom , kvazi - desnicarkom ,nedovoljno patriotskom ili ne daj boze "izdajnickom" pogledu na problem, kako bi se nekima moglo uciniti .....radi se samo o potpuno pragmaticnom , realnom gledanju na situaciju, sto je ono cega je na ovim prostorima uvek nedostajalo.....A realnost se sastoji u sledecem:
Cinjenica je , da su srpski i albanski narod , u neslozi , da ne kazem neprijateljstvu toliko dugo, da je to postao aksiom oko koga su odgajane i vaspitavane generacije i sa jedne , i sa druge strane. Narocito one koje upravo i zive na Kosovu...... Samim tim, i kada bi postojala dobra volja na bar jednoj od zavadjenih strana ( a ne postoji, sem u tragovima), potrebne su decenije, u najoptimisticnijem scenariju, da dodje do nekog bitnog pomaka , koji bi omogucio da ova dva naroda najzad pocnu da zive jedni sa drugima.....jer, "jedni pored drugih" ne vodi nicemu dobrom , sto je dokazano kroz dekade iza nas.....Elem, kako rekoh, i da postoji iskrena volja , dugogodisnji proces pomirenja bi prolazio kroz teska iskusenja , ometan nacionalistima i sovinistima sa obe strane, koja podrazumevaju jos nebrojene ljudske zivote , patnje, i zlodela koja bi cinili jedni drugima, u pokusajima da se omete svaka pomisao na normalizaciju odnosa. Nisam pristalica teze , da "istorijsko pomirenje" srba i albanaca uopste i zasluzuje i jedan ljudski zivot, ili ma jednu suzu ili neciju neprospavanu noc......
To su prepoznale i neke drzave koje su shvatile, za razliku od nekih preteranih optimista u Srbiji( a verujem da takvih dobronamernih , ima i na Kosovu , sa albanske strane), i presekle gordijev cvor, tako sto su , odlucile da sa pozicija sile koju imaju, a ne medjunarodnog prava ( sto se mora priznati ) , razdvoje ta dva naroda , granicom, i medjunarodnim oruzanim trupama. Fakat je, da ogromnu vecinu Srba ne boli to razdvajanje od dojucerasnjih komsija, nego nesto sasvim drugo...."otimanje vekovnih ognjista " ili kako neki drugi vise vole " 15 % teritorije".......
I??....ajde da se saberemo, sta smo to, u stvari izgubili.....
15% najnerazvijenijeg regiona u Evropi......koji je bremenit toliko velikim problemima, da bi bio nesavladiv problem i teret za mnogo bogatije i stabilnije drzave od Srbije. Kada to kazem, ne gledam na albanski nacionalni bastion sa nipodastavanjem , kao sto ne gledam ni srpski nacionalni korpus sa obozavanjem, svojstvenim nacionalistima. Kazem zato sto je to fakat , koji je nedavno izgovorio i albanski ministar inostranih poslova , karakterisuci albansko drustvo, kao "jos uvek plemenski organizovano"......Srbija se, sa takvom zajednicom , koja je u ogromnom procentu, a imajuci u vidu gore pomenuto visegeneracijsko vaspitanje u odnosu prema srbima, neprijateljski orijentisana ka Srbiji, ne bi mogla da se izbori bez ozbiljnih zrtava, cak i kada bi joj medjunarodna zajednica to i dozvolila.... Dalje, albansko drustvo na Kosovu je duboko kriminalizovano, i to je ocena svih relevantnih sluzbi bezbednosti u Evropi , a i sire.....naime, 40 - 70 % trzista narkotika u evropi drzi upravo albanska mafija, koja prihoduje, po procenama oko 7 milijardi dolara godisnje koje se slivaju u dzepove kosovskih narko bosova. Dodajmo tu, i trgovinu ljudima organima, i sve druge vidove najtezih krivicnih dela, dolazimo do pitanja, da li je Srbija, ogrezla u mitu i korupciji, sa bedno organizovanim sudskim i policijskim aparatom, upste sposobna da zastiti ostatak zemlje od sirenja jedne od najvecih i najbrutalnijih kriminalnih organizacija na svetu???......Pa ovakva Srbija nije mogla da se izbori sa nekoliko surchinskih seoskih dzilkosha, koji su predstavljali tzv, "surcinski klan", a kamoli sa visokoorganizovanom mafijom kao sto je albanska , sa Kosova....napokon, videli smo, sta milijarde koje je ta mafija ulozila u korumpirane senatore , kongresmene, cinovnike evropskih organizacija, mogu da ucine......da naprave Kosovo nezavisnom drzavom !!!
Sa demografskog stanovnista, poznata je izvesnost, da bi u narednih pedesetak ili malo vise godina, albanci sa ovakvim demografskim bumom , i srbi sa ovako negativnim prirodnim prirastajem, dosli u situaciju da budu dva potpuno brojcano izjednacena naciona, sto bi , neminovno, sa svim onim sto sam predhodno pisao, dovelo do toga da cela drzava , a ne samo Kosovo bude u opasnosti da nestane, kao i da cela nacija koja je i ovako bremenita egzistencijalnim ( ne mislim materijalnim ) problemima dovede u pitanje svoje dalje bitisanje......
Ovo je tema koju nacionalisti ne vole da elaboriraju, pravdajuci se , valjda kako ce od ponedeljka da naskoce na zenu , i da naprave jos devetoro dece.........
Elem, posto moram da idem , nastavicu drugom prilikom..........mozda i kasnije veceras....
Samo bi napomenuo da ovo nisu nikakvi rasisticki stavovi , nego suvo sagledavanje cinjenica, i projekcija istih......ne mislim da je to, sto konstatujem istinu da je Kosovo duboko kriminalizovano, nipodastavanje albanaca....Jednostavno, to je tako , i nema razloga da se ne kaze......napokon, da li bi, kada bi to bilo fizicki i bilo kako drugo moguce, Srbija mogla, ovakva kakva jeste, biti uredjena demokratska drzava , kada bi se udruzila u drzavnu zajednicu sa Kolumbijom???......Cisto sumnjam....mislite o tome....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 28.04.2008. 00:23 » |
|
Običnom građaninu u Srbiji (bez Kosova) verovatno je bolje bez te pokrajine, ali državnik ne sme tako da rezonuje, kao što ne može ni da bude principijelno rešenje naprosto dati jedan deo sopstvene teritorije ako se na njemu pojave neki problemi (svedoci smo toga da na Kosovu postoje i te kako veliki problemi).
Dakle, odmah sam postavio dva različita aspekta sa kojih gledam na nezavisnost Kosova: aspekt običnog građanina i aspekt državnika. U ovom slučaju ovi aspekti se prikazuju kroz potpuno suprotstavljene interese države i građana Srbije bez Kosova, ali eto, dešava se i to.
Zašto je državnik pri takvom stanju stvari (kada postoje problemi na Kosovu, jednom delu teritorije države za koju odgovara i o kojoj ima zadatak da brine) dužan da insistira na očuvanju teritorijalne celovitosti? Zato što je, najpre, to država koja mu je data na upravljanje i on je dužan da je teritorijalno održi, da ne dozvoli da se ona raspadne (to je onaj momenat - 15% teritorije). I upravo taj momenat je lako napasti rečima: pa, nas ta teritorija samo sputava - pragmatičnije je ukloniti to bolesno tkiva, išli bismo krupnijim koracima napred! Slažem se što se toga tiče.
Međutim, postoji još jedan bitan faktor koji državniku ne dozvoljava da se opredeli za takav čin: građani Srbije koji su lojalni državi Srbiji (a ne teritoriji koja se otcepljuje), bilo da su to Srbi, Romi, Turci, Goranci ili Albanci (najčešće se misli samo na Srbe). Drugim rečima, ne može državnik da se odrekne tih ljudi koji žele da žive u državi u kojoj su ranije živeli. I ako sada državnik izađe sa stavom da će lakše biti Srbiji bez Kosova, i tako građanima Srbije koji živeu Srbiji bez Kosova, on se odriče ne samo 15% teritorije, nego i svih građana koji žive na tom Kosovu. A to nije pošteno prema onima koji bi da žive u Srbiji.
Dalje, pored toga što mislim da je nedopustivo stvaranje još jedne nacionalne države na prostoru Evrope, verujem da je pomirenje među narodima koji žive na Kosovu (ili na prostoru bivše Jugoslavije, u bilo kom mestu) moguće. Na tome se radi, na tome se moglo raditi i ranije, na tome se moglo istrajavati i dalje (mnoge evropske fondacije pomogle bi takve projekte sredstvima koja mogu da se mere u milijardama evra). Uz odgovarajuću vojnu i policijsku pomoć evropskih institucija (nikako ne mislim da bi to trebalo da čine srpski policajci ili još gore - vojska), Kosovo se moglo držati pod kontrolom, i integrisati u Srbiju. Kosovski narodi mogli bi ponovo da žive kako valja, a vladavina prava bi se mogla vratiti na to područje, isto onako kako se od proglašenja nezavisnosti pokušava sprovesti u toj novoj republici.
No, ne treba moj komentar shvatiti kao žal za Kosovom. Samo mislim da je problem mogao da bude rešen i drugačije, i to bez prolivene kapi krvi, i na radost svih naroda koji žive na Kosovu (uz dodatno obrazovanje i pomirenje). Smatram da bi takvo rešenje bilo jako korisno i za dalji evropski put Srbije, i za evropski (i dekriminalizaciju) put Kosova pod jako visokim nivoom autonomije (kakav ima na primer Katalonija u Španiji, što je nuđeno od strane međunarodnih posrednika na pregovorima u Rambujeu 1999. godine).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Truman
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 28.04.2008. 11:01 » |
|
Zasto onda kazes da podrzavas Cedu u potpunosti ako mislis da drzavnik ne sme da prizna nezavisno Kosovo. Inace, naravno da se slazem sa tim da ne sme. A ova tema ima izuzetno iritantan naslov i autor nije nimalo duhovit.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 28.04.2008. 13:30 » |
|
Zato što razmišljam malo dalje, dublje i obuhvatnije. Na primer, zašto da podržavam Koštunicu ili Tadića koji lažu da je Kosovo moguće vratiti? I sami znaju da su to laži, ali žele biti još bezobrazniji i lagati ljude. Isto tako, još gnusnije laže Koštunica nego li Tadić, sprečavajući evropske integracije pod kosovskim izgovorom, a to je takođe protivdržavni posao. Jedino što državnik ne bi trebalo da kaže je to da je PROTIV KOSOVA UNUTAR SRBIJE. Dakle, on ne sme da ima nešto protiv Kosova, iz razloga što tamo žive ljudi koji bi hteli da žive u sastavu Srbije. Njih državnik ne sme SAM (kao čovek koji predstavlja državu) da se odrekne. Ali ako se fakticitet ispostavi takvim da se protiv nezavisnosti Kosova ne može nikako boriti, on je dužan da nastavi dalje da radi u korist države, i tu ne postoji nikakva demagogija koju bi smeo da prišije onom stavu koji liči na ljubav prema Kosovu, a u stvari je samo princip.
Dakle, državnik bi trebalo da kaže da se protivi nezavisnosti i to iz ovih ovde pomenutih razloga - jer mu je stalo do ljudi koji žive na Kosovu a žele da se Kosovo nalazi u sastavu Srbije; zatim da iznese plan i program kako bi to Kosovo moglo da izgleda pod srpskim granicama, i da se nada da će to naići na prijem u svetu. Očigledno, to ne bi urodilo plodom posle bombardovanja i neprihvatanja Rambujea, dakle, bilo bi najverovatnije uzaludno, ali je postupak principijelan. Niko, zatim, ne bi tražio od tog istog državnika da potpiše nezavisnost (na onoj raspravi o EU integracijama dodao sam šta je dr Dušan Janjić kazao o tome, naime, da je Koštunica već potpisivao međunarodne sporazume u kojima se Kosovo ne tretira kao deo Srbije, ali se o tome nije glasno govorilo), a ako bi baš došlo do situacije "nepriznavanje Kosova ili bolji život" (a ne "Kosovo ili bolji život", jer treba ljudima reći da je nemoguće vratiti ono što najmoćnije zemlje sveta proizvedu u nezavisnu republiku; politika nije igra "Ne ljuti se čoveče" pa da se vraćaju potezi ako se protivnik sažali), odnosno "teranje inata ili bolji život", ili "glava u torbi ili život", građanima bi trebalo sve detaljno objasniti preko svih državnih medija šta donosi jedno, a šta drugo, i ako baš tako mora - tako postaviti referendum da se ljudi opredele, da izaberu šta im je draže: život ili inat.
Treba praviti ozbiljnu razliku ako iko želi to da poredi sa mogućim današnjim referendumom, jer danas (sem LDP-a) niko ne govori o fakticitetu, već se na sva usta laže (radi dobijanja većeg broja glasova, odnosno podrške neobaveštenog glasačkog tela) kako smo u dilemi koja se izražava na način: "Kosovo ili EU", pri čemu ovo prvo nisu ni ljudi, nije čak ni teritorija, nego je prazna reč: reč iza koje se pravdaju sve moguće nesreće koje bi Srbiju mogle da zahvate ubuduće, i koje su je zahvatale do sada.
Zbog svega toga, podržavam onoga ko govori istinu, a ne onoga ko je radi većeg broja glasačkih listića sa zaokruženim imenom (B. Tadić, Koštunica, Nikolić/Šešelj, Dačić, itd.) spreman da krajnje bezobrazno i protiv državnih interesa - laže.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ZileZilet
Libertarijanac

Duh bunta: +9/-5
Van mreže
Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 28.04.2008. 14:02 » |
|
Veoma zanimljivo izlaganje Rade Dade Amina. Sve je to lepo i istinito. Medjutim, opet se tu mesaju i emocije, i pitanje: Kako to da su samo Srbi osudjeni na seobe i napustanja svojih stanista i mukom zaradjene imovine...I ja znam da je Srbima iz Krajine mnogo bolje da zive u plodnoj Vojvodjanskoj ravnici, nego na surovom kamenjaru, na stenama i kozjim stazama...Ali, oni ne misle tako, nit tako misle nesrecnici sa Kosova, koji nisu obezbedili stan ili kucu u centralnoj Srbiji.
...Dakle, državnik bi trebalo da kaže da se protivi nezavisnosti i to iz ovih ovde pomenutih razloga - jer mu je stalo do ljudi koji žive na Kosovu a žele da se Kosovo nalazi u sastavu Srbije; zatim da iznese plan i program kako bi to Kosovo moglo da izgleda pod srpskim granicama, i da se nada da će to naići na prijem u svetu. Očigledno, to ne bi urodilo plodom posle bombardovanja i neprihvatanja Rambujea, dakle, bilo bi najverovatnije uzaludno, ali je postupak principijelan. Niko, zatim, ne bi tražio od tog istog državnika da potpiše nezavisnost ...
Potpuno se slazem...Niko, pa ni B.T., koji je principijelno protiv odvajanja Kosova, ne nudi alternativu. Sta ako neko niz MZ, neko mudo, kaze:...Evo, jebite se sa Kosovom..Bicemo na mukama, jer mi nemamo ideju sta bi radili sa Kosovom u domacim granicama...
Običnom građaninu u Srbiji (bez Kosova) verovatno je bolje bez te pokrajine, ali državnik ne sme tako da rezonuje, kao što ne može ni da bude principijelno rešenje naprosto dati jedan deo sopstvene teritorije ako se na njemu pojave neki problemi (svedoci smo toga da na Kosovu postoje i te kako veliki problemi).
Tako je, jer je drzavniku posao da za vreme njegovog mandata, bar, drzava ostane neokrnjena. Tu je i pitanje pravne sigurnosti, medjunarodnog prava, dostojanstava i postovanja suvereniteta drzave, itd, itd,...
Generalno govoreci, svidja mi se kako ste ti, D.I. i IDA prisli problemu. Ostaje decje pitanje, sto Shiptari nisu mogli da izbegnu u Albaniju, ili u pizdu materinu, sto se mene tice, i nama ostave ono sto je nase??? E, to je jedna od nepravdi koje stalno kace Srbiju...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
|
|
|
|
Truman
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 28.04.2008. 18:07 » |
|
Izdajnice, slazem se sa ovim sto si napisao ali provlaci se vrlo prost zakljucak upravo na osnovu toga sto si sam podvukao - Ceda nije za drzavnika.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 28.04.2008. 20:07 » |
|
Ja sam oduvek bio pri stavu da je LDP nastupio nepotrebno agresivno u politici prema Kosovu. I to iz dva razloga: nepotrebno plaši ljude (one koji nisu sasvim rasčistili sa tim je li Čeda izdajnik ili jedini koji ovu zemlju može da povuče napred), odnosno nepotrebno se odriče Kosova, umesto da nastupa ovako kako je nastupio posle nezavisnosti: blagom konstatacijom i opisom kako stvari stoje. Da je LDP oduvek nastupao sa politikom - GOVORIM ISTINU, NE ZATVARAM OČI PRED ČINJENICAMA, a ne sa stavom koji glasi "Mi ćemo lakše bez Kosova" (koliko god to bilo takođe tačno), ta partija bi danas imala sigurno bar 2% veći broj glasova na izborima.
Međutim, sve to što je Čeda (LDP) govorio puka je (i ogoljena) istina, i bez minimuma populističkog, za razliku od demagoških programa i eksploatacije Kosova (kosovskog pitanja) od strane drugih partija (koje se uglavnom kunu u Kosovo i samoprozivaju patriotskim). To ga čini opet daleko ozbiljnijim i korektnijim na političkoj sceni spram drugih, i to onih koji već jesu državnici.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
provincijalac
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 30.04.2008. 20:04 » |
|
mozhda ljudi iz ldp-a misle da ce srbi na kosovu bolje da prodju nego srbi u srbiji? mada zashto bi se sluzhili onda argumentom da smo se ratosiljali ubogog dela teritorije?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
ZileZilet
Libertarijanac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 30.04.2008. 20:53 » |
|
Ne znam za vas, ali ja imam nameru da uzmem Hrvatski i Kosovski pašoš.Pa ko pre ubode EU...Srbija ce 2086.godine u EU:'(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +25/-5
Van mreže
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 30.04.2008. 21:28 » |
|
Ne znam za vas, ali ja imam nameru da uzmem Hrvatski i Kosovski pašoš.Pa ko pre ubode EU...Srbija ce 2086.godine u EU:'(
E. Zile, otkrio si toplu vodu...... Svaki izbegli Knindza , koji se kleo u zivot da mu nece sahovnica vijoriti nad glavom, odavno nosi putovnicu sa tom istom omrazenom sahovnicom u levom dzepu kosulje, da mu bude bliza srcu.......kako se Hrvatska priblizava clanstvu u EU, ponosni Knindza nosi sve providnije kosulje, da pokaze nama, gejacima , srbijancima, kako je on uskoro europejac, i da nam se zahvali na gostoprimstvu.....pisace nam iz Berlina, Londona i ostalih omrazenih ,i neprijateljskih drzava........ 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
|
|
|
ZileZilet
Libertarijanac

Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 30.04.2008. 21:39 » |
|
Ma,znam ja to,ali ja sve ove godine cekam da od ove zemlje nesto bude,i da ponosno nosim pasoš Evropske Srbije...al,evo,digao sam ruke :(
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 01.05.2008. 00:43 » |
|
mozhda ljudi iz ldp-a misle da ce srbi na kosovu bolje da prodju nego srbi u srbiji? mada zashto bi se sluzhili onda argumentom da smo se ratosiljali ubogog dela teritorije? Pravi politički i državnički stav povodom Kosova bio bi - reći građanima ISTINU. Istinu koju uglavnom teško prevaljuju preko usana jer nije dovoljno slatka da bi bila popularna i da bi donela glasove. Većina partija, ako ne sve osim LDP-a (i njima sličnih partija, kao što su LSV i SDU), najpre su izvrtale tu istinu i tu laž oblikovali prema sopstvenim potrebama (neko više izobličavao, neko manje), a kasnije verujem da su i sami počeli da veruju u te laži koje su isprva bile namenjene običnim građanima. LDP je govorio istinu, ali nepotrebno su njihovi predstavnici davali dodatne komentare uz to što je nepobitna istina. Među tim komentarima stoje i oni koji kažu: "E, ako je otišlo!" Ili ranije: "E, ako, neka ode! Što pre to bolje!" Međutim, iako većinu građana Srbije nije briga za to Kosovo, iako većina ovih huligana koji se busaju u grudi srpske i jedva čekaju da ih neko odozgo pusti s lanca da bi počeli da kolju po Kosovu, u stvari nikad nisu ni videli Kosovo (i motivisani su nečim drugim, najčešće samom željom za ubijanjem)... Dakle, iako većinu građana u stvari i nije briga za Kosovo, nije dobro govoriti - iz pozicije državnika ili političkog subjekta, kao što je npr. partija - da je dobro što odlazi, iako možda zaista donese bolji standard Srbiji pod novim granicama. Dovoljno je samo reći istinu i isčitati implikacije koje iz takve istine mogu da uslede. Čak i ako se provuče (a verujem da bi se provukla) misao o tome da bi Srbiji bilo bolje bez Kosova, to ne sme da bude eksplicitno rečeno. Zato ja mogu da kažem da se slažem i sa stavovima onog ranijeg LDP-a (danas su mnogo blaži u stavovima o Kosovu), što vidim da je i stav g. Idi dada amin-a, samo što bih ja to zavio u drugačiju formu, odnosno bio malo oprezniji, odnosno manje eksplicitan.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|
prvoskociparecihop
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 21.06.2008. 13:24 » |
|
Iz moje perspektive, i verujem iz perspektive svih umnijih ljudi, vaša pozicija je takva, dakle, loša, sebična, pokvarena, krajnje bezobrazna i BEZOBZIRNA prema ljudima koji se nalaze na Kosovu. To je paradoks koji teško da uspevaju da uoče i sami stradalnici na Kosovu, zatočeni u svojim kompleksima i ulozi žrtve iz koje ne žele da izađu. Pitajte bilo kog psihologa ili psihijatra - dobićete upravo ovakav odgovor. A imas li ti neko valjano resenje i predlog sta valja ciniti. Lako je kriviti druge za cinjenje i necinjenje. Dali da pokupimo sve Srbe sa Kosmeta kastriramo ih i potrpamo u ludnice, jer po tebi nisu normalni, a ko se buni iz centalne Srbije i njega Hoce li nam EU dati neku donaciju, za sprovodjenja istog. Ova zemlja je prepuna problema. Upiruci prst jedni u druge, necemo resiti nista. Sta da radimo na primer mi Velegradjani sa vama pridoslicama iz provincije. Ti pomenu brojku od 500.000 u poslednjih 5 godina. Da proteramo mi jedan dan sve koji nisu ovde rodjeni, kao sto siptari iz Albanije proterase Srbe sa Kosmeta, koji tamo jesu rodjeni. Evo sad cu da odem kod komsije Nislije, da ga pitam hoce li da mi proda kucu...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Jednostavan je govor istine." Henrik Ibzen
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 21.06.2008. 13:35 » |
|
A imas li ti neko valjano resenje i predlog sta valja ciniti. Lako je kriviti druge za cinjenje i necinjenje. Hoce li nam EU dati neku donaciju, za sprovodjenja istog. Svoj predlog sam izložio u nekom od prethodnih odgovora ovde: Preseliti te ljude (nesrećne, koji žive u nemogućim uslovima skoro deset godina) na mesto u Srbiji koje nudi najviše, a to je Beograd. Na taj način ih i nagraditi, ako je ikako moguće nekako im kompenzovati tu patnju koju su doživeli kao Srbi na Kosovu. To ne bi tražilo mnogo novca. Posla u Beogradu ima, standard je odličan, i verujem da Srbi s Kosova ne bi imali ništa protiv ako bi im država obezbedila stanove i posao u prestonici. Siguran sam da bi to podržale i mnoge svetske i evropske fondacije; čak bi im bilo drago, ukoliko ste u pravu vi koji kažete da im je cilj bio nezavisno Kosovo po svaku cenu (ja ne mislim da im je to bio cilj, ali sam opet siguran da bi pomogli u bilionima dolara/evra da se izgradi ako treba nova opština u Beogradu za ljude sa Kosova). Ova zemlja je prepuna problema. Upiruci prst jedni u druge, necemo resiti nista. Da, ali mnogi ne vide gde je problem. Da i ne razgovaramo o predlozima za njegovo rešenje. Sta da radimo na primer mi Velegradjani sa vama pridoslicama iz provincije. Ti pomenu brojku od 500.000 u poslednjih 5 godina. Da proteramo mi jedan dan sve koji nisu ovde rodjeni, kao sto siptari iz Albanije proterase Srbe sa Kosmeta, koji tamo jesu rodjeni. Evo sad cu da odem kod komsije Nislije, da ga pitam hoce li da mi proda kucu... Albanci sa Kosova više nemaju razloga da proteruju Srbe jer imaju državu. Dobili su šta su hteli. Dakle, sada bi mogao da počne čak i proces povratka, kao što se događa u Hrvatskoj i BiH (mada sporo).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
lanavi
Kvalitetan korisnik

Duh bunta: +70/-8
Van mreže
Everything happens for a reason
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 21.06.2008. 14:56 » |
|
Mislim da je ova tema poprilicno osetljiva, posebno po one koji se nalaze u kozi raseljenih i do dana danasnjeg ugrozenih pojedinaca. Njih nije malo a uoce se tek kroz neku reportazu, apel, molbu za pomoc. Sve razumem ali do odredjene granice i to zato sto postoji i druga strana..ona vidljivija, ruznija a vezana za ljude odozdo (ovo moze da me klasifikuje ali dobro ako treba neka odem i ja u grupaciju nepozeljnih) . Ne bih da komentarisem novopridoslu clanicu foruma jer svako ima prava da iznese svoj subjektivan stav, pokrene lavinu pitanja kroz koja se mogu prozeti i osuda i pretnja. Ne mogu da je komentarisem jer je informacija malo da bi se izvodili neki zakljucci . Ne znam da li je ikada ovde, ne mogu da kopam po svim temama otpocetka jer je isuvise tekstova, bilo govora o tome sta i kako se zivelo na Kosovu pre 1999-e. Ovde ima ljudi koji su poreklom odozdo i koji sada zive u Srbiji, neki su Srbi, neki to nisu...ako o tome nije pisano bilo bi dobro da napisu malo o tome iz nekog svog licnog ugla (ne iz ugla zvanicne politike ili stranke ako postoji pripadnost nekoj)...da opise neke cinjenice, ruzne i pozitivne strane zivota sa Albancima...reakciju na ono sto se desilo...Inace, personalno nemam nikakve veze sa Kosovom niti ljudima odozdo osim nekih sporadicnih kontakata kroz koje sam izgradila neka svoja misljenja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Drugom cesto oprastaj, sebi nikad!
latinska
|
|
|