Ne znam.......meni je sama pomisao na Acu pichkoustog , na celu Beograda , toliko nestvarna , da jednostavno ne mogu ozbiljno da analiziram takav razvoj dogadjaja......
Ja se ne bih sekirao jer Beograd je u potpunosti oporavljen grad i nije bez razloga dobio epitet najperspektivnijeg grada jugoistočne Evrope ("Grad budućnosti"). Mislim, a to sam već negde kazao, da i kada bi došao neki retardirani da bude gradonačelnik, ili neka budala kao što je onaj Palma od Jagodine, ne bi bilo problema za Beograd da se odupre sopstvenim mehanizmom, snagom, tome što bi mu otud pretilo. Tako smatram da ni dolazak Vučića ne bi tu mnogo promenio, a pitanje je da li će uopšte usporiti razvoj Beograda, mada je istina da je DS imao zaista velike planove za prestonicu. No, pri svemu ovom valjalo bi se setiti još jednog važnog detalja: SRS je centralistička partija, pa je očekivano da se Beograd pri centralističkom vlašću još jače razvija nego dok je na vlasti bila koalicija neopredeljenih ili skoro-pa-decentralistički-orijentisanih.
Beograd jeste , odavno , dziberija na kvadrat......nije to onaj kosmopolitiski grad, u kojem se igrala "Kosa" u Ateljeu, kao prva predstava u Evropi....nije ni onaj u koji su dolazili Luj Armstrong, i Dizi Gilespi, dok se u okolnim zemljama ( sada clanicama EU ) slusala samo ruska vojna , pleh muzika.....daleko je ovaj Beograd i od nekadasnjeg sjaja Festa, Bitefa, Belefa.......Da li se neko seca, da je prvi kamen sa meseca, nakon USA poslat za Beograd???.....
Hm... Možda danas to Beograd nije, ali ni ranije on to nije bio zato što je sam bio lep ili prijatan za dušu, nego otud što je Jugoslavija bila moćna i poštovana kao država u svetu. Danas je Beograd ipak ostao kulturna, finansijska, administrativna, politička i saobraćajna prestonica ovog dela Evrope iako se nalazi u Srbiji koja je na samom začelju prema svemu ovom u istom tom delu Evrope.
Grad ciji duh se nekada osecao u taktovima pesama "devojko mala " , " April u Beogradu " ili nezvanicnoj himni grada " Beograde".......se odavno povija pod ogromnom kolicinom "dinarskog mentaliteta" u kombinaciji sa " orijentalnim duhom".........ubistvena kombinacija, koju olicavaju zavijanja fukosha iz Zitoradja, i tresi - mesi , fanova Karleushe i Baje male mindze.........
Razumem šta govoriš, ali ja nikada ne bih tvrdio da je ta pomešanost mentaliteta loša stvar. Štaviše, smatram da daje jako veliki kulturni potencijal tom gradu. Mislim da i ti dođoši koji su pošli trbuhom za kruhom i stigli u Beograd, ili makar onaj pristojniji deo takvih, čine taj grad egzotičnijim i interesantnijim za strane turiste, pa čak i za domaći kulturni život. Ta šarenolikost Beograda (boje stečene zahvaljujući višedecenijskoj centralizaciji i migraciji stanovništva ka bogatoj prestonici) bi u nekim drugim prilikama (dobro ukusa) mogla mnogo lepog da donese gradu.
Da se razumemo , oduvek je u Beograd dolazilo mnogo ljudi, kako iz unutrasnjosti, tako i iz inostranstva.....ali , lagano, dozirano, necujno.......ti dosljaci, u principu preci vecine nas iz Beograda ,su se trudili da uhvate ritam velegrada, da shvate navike i razumeju nacin zivota u Beogradu.....i uspevali su u tome, dodajuci gradu jos vise od raznolikosti i bogatstva......
E, o tome sam govorio. Upravo na to i mislim, i uglavom poznajem takve Beograđane (mlade, koji su došli iz raznih krajeva Srbije, i bili su uzorni građani tih varošica, a sada su uzorni građani velegrada).
A onda, devedesetih , cunami ljudi koji ni nakon petnaest godina nisu prestali da gaje kokoske na terasi , da skacu "glamocko kolo" u stanovima , da zavijaju neke cudne 'zavicajne " oj, kozaro ....krike .
Dosli su ljudi koji nisu voleli grad u koji dolaze , a vremenom su ga sve vise mrzeli......o pokusaju da se uklope u duh Beograda nema ni govora............oni su , onako besni i bahati , nevaspitani i neotesani....potcinjavali Beograd svojim , gejackim navikama i kompleksima.......
Vidi, ja Beograd ne volim iz razloga što je to grad u koji se mnogo više ulagalo i koji sistem podržava (jer je centralistički). Ja koji ne živim u njemu imam hiljadu puta gore uslove za život nego vršnjak koji je čitav život proveo u najboljim (velegradskim) uslovima. Da ne nabrajam to, pošto sam hiljadu puta već nabrajao u podforumu Decentralizacija. Znači ja kad i kažem nešto protiv Beograda, ja nikako ne govorim iz perspektive nekog seljaka koji je tamo došao da opiči kolo u opancima i zavija trubom, već kroz tu osudu politike Srbije koja je uvek bila naklonjena jedino prestonici želim da kažem da i ja hoću da dišem i razmišljam kao intelektualac, a da pritom ne moram da živim u glavnom gradu.
Ovo što si naveo je u redu ako po Beogradu pljune taj koji obožava opanke, i koji se na prestonicu ljuti jer je tu zabranjeno bacati đubre kroz prozor, vikati ulicom ili raditi neku drugu glupost primerenu nevaspitanim ljudima.
Radikali i socijalisti na vlasti , u gradu koji je za predhodnog , pokojnog gradonacelnika dobio titulu " najperspektivnije evropske metropole".....i taman kada je uhvatio vazduh, Beograd ce ponovo da potone u smradu najcrnje nacionalisticke i sovinisticke demagogije...zatvaranja u sebe, Kostunicine klaustofobije, i radikalske agorafobije............e, pa nazdravlje....ocemo li jedno "glamocko"????
Da, ispustio sam iz vida taj momenat ideološkog profilisanja Beograda ako dođu radikali na vlast. Govorio sam više u pogledu njegove izgradnje. Mislim da sa te strane neće biti problema, ali da će iz perspektive ideološkog zaista doći do opasnih sukoba i nazadovanja. Pretpostavljam da bi Vučić bio strog prema svim onim intelektualnim punktovima, nevladinim organizacijama prema kojima je Beograd zaista bio politički - po mom mišljenju - najosvešćeniji grad na prostoru Balkana. Možda bi branio okupljanja ili performanse građanskih NVO koji su meni uvek bili jako interesantni, pogotovo ona okupljanja u režiji Žena u crnom.
No, videćemo ima li on te ingerencije da sve to sprečava ili gasi.
Beograd je, davno, bio veliki grad.
Beograd je danas još veći grad, u svakom smislu.
Da nije bilo centralizacije cunami bi bio rasprsen po "provinciji" i BG bi ostao metropola (al samo do pola;)).
Bi li mogao ovo da pojasniš? Kako to da bi Beograd ostao metropola (kao da sada nije metropola?), i kako to "do pola"?
E sad, pare od centralizacije napravile BG kosmopolitskim gradom... a opet ta centralizacija ga kasnije preyebala... i sad ko je kriv?
Zašto misliš da ga je "prejebala"? Šta je loše u tome što najkvalitetniji ljudi iz provincije odlaze u Beograd na studije i žele da tamo i ostanu po svaku cenu? Ja u tome vidim ogroman potencijal Beograda.
Oprosti sto mi nesto nije zao sto vas "duh" BG-a nestaje, nas duh Nisa ste ubili centralizacijom pa sam indiferentan i bezosecajan za vase gubitke. Sta da radim, nisam savrsen, znam da su gresne moje misli.
Ja sam takođe Nišlija (s tom razlikom što sam još uvek u tom gradu), i nikako se ne slažem sa ovom gore izjavom. Jeste Niš "ubijen" centralizmom, ali ne i njegov duh. Duh je ostao kakav je i bio: primitivan, orijentalni, i isključivo orijentalni. Nije ni sličan beogradskom šarenilu mentaliteta. Niški duh se nije razvio, već je ostao zarkžljao, devetnaestovekovni, što savršeno prikazuju trivijalni filmovi Šotre (pri čemu se Nišlijama i južnoprugašima smeje čitava Srbija, ali će se tim radom Šotre Nišlije ipak ponositi iz sve snage).
I ono što sam već govorio, ne slažem se sa tim da je duh Beograda na gubitku. Mislim da se on svakim danom pobošljava, da je Beograd sve egzotičniji i interesantniji grad i za domaće i za strane turiste, i kada ne bi dolazio Vučić na mesto gradonačelnika već neko iz nenacionalističke partije, siguran sam da bi u najgorem slučaju tek opravdao ono zvanje najperspektivnijeg grada jugoistočne Evrope.
No, gospodu molim da se preorijentiše na raspravu
Šta volite u Beogradu ili na podforum
Beograd, pa da tamo raspravljamo o ovome, ako želite, pošto je ovo ipak tema prvenstveno predviđena za republičke (parlamentarne) izbore.