Stranice: [1] 2 3 ... 15   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Izbori u Srbiji - maj 2008  (Pročitano 9113 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« poslato: 22.03.2008. 10:49 »

Blok sa DS u prednosti
Autor: M. Maleš | 22.03.2008 | Izvor: Blic

Kada bi se izbori za Skupštinu Srbije održavali danas, najviše glasova, 39,9 odsto, dobila bi koalicija okupljena oko Demokratske stranke Borisa Tadića, pokazalo je martovsko istraživanje agencije „Medijum galup“.
Prema tom istraživanju, drugi po broju glasova bili bi radikali sa 37,1 odsto, treća koalicija DSS - Nova Srbija Vojislava Koštunice i Velimira Ilića sa 10,4 odsto, četvrti socijalisti sa 5,4 odsto, a peti LDP Čedomira Jovanovića sa 3,1 odsto glasova, čime bi izgubili pravo na ulazak u parlament.
Najviše mandata u parlamentu Srbije, prema istraživanju, imala bi koalicija okupljena oko DS u kojoj su G17 plus, Liga socijaldemokrata Vojvodine i SDP Rasima Ljajića i to 105, radikali bi imali 95 poslanika, DSS - Nova Srbija - 26, socijalisti - 14, a nacionalne manjine - 10.
Šta je uticalo na to da, u odnosu na prošlo istraživanje ove agencije obavljeno u prvoj polovini februara, LDP koji je tada imao 5,4 odsto i SPS sa 3,9 odsto osvojenih glasova, praktično promene pozicije i stranka Čedomira Jovanovića ne osvoji cenzus za ulazak u parlament, objašnjava Srbobran Branković iz „Medijum galupa“:
- SPS je zabeležio porast jer je ušao u koaliciju sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, dok je LDP deo glasova izgubio izlaskom LSV-a Nenada Čanka iz njegove koalicije.
Pad glasova od dva procenta beleži i SRS koji je, prema istraživanju ove agencije, u februaru imao 39,4 odsto. Branković kaže da pad radikala proističe „od prelivanja glasova koji su otišli koaliciji SPS-PUPS-JS“.
Na osnovu ovog istraživanja, može se uočiti da će SPS ili narodnjačka koalicija biti upravo onaj tas na vagi koji će odlučiti da li će vladu praviti radikali ili proevropski blok okupljen oko DS.
Najpopularniji političari su Boris Tadić, o kojem 45,6 odsto građana ima pozitivno mišljenje, i Tomislav Nikolić, o kojem pozitivno mišljenje ima 41,1 odsto građana Srbije.
Istraživanje je sprovedeno od 6. do 13. marta na uzorku od 1.000 ispitanika.
Sačuvana
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #1 poslato: 23.03.2008. 01:54 »

Daleko je od prednosti koalicija okupljena oko Demokratske stranke. SRS može sebi komotno da pridoda koaliciju koju predstavlja SPS, a koja daje do 8%, što uz onih radikalskih 37% daje u startu 45%. Potrebno im je još 5%, koje mogu da dobiju jedino od Narodnjaka (koalicija DSS-NS). Dakle, moguća je većinska vlada SRS-SPS-DSS-NS ili pak manjinska u kojoj bi Narodnjaci podržavali SPS i SRS (povratak u devedesete).

Sa druge strane LDP ima nameru da pregovara sa DS-om jer želi da se spasi od propadanja, odnosno od opasnosti da ne pređe cenzus. Međutim, koalicija sa LDP-om Demokratskoj stranci ništa neće doneti. Evo i zašto. Naime, LDP bez onih 5% kojim prelazi cenzus ne pomaže mnogo koaliciji okupljenoj oko DS. A ako i pređe, i dobavi tih 5%, i onda se pripoji koaliciji (nakon izbora, razume se) Demokratske stranke, to će dati do nekih 44%. Stranke manjina daju još 4%, što ukupno demokratski blok čini nedovoljnim da sastavi vladu: tek 48%. Opet nedostaje onih 7-10% Narodnjaka, i to obema stranama.

Zaključak je da će Narodnjaci opet odlučivati da li će levo (mada teško da bi LDP prihvatio Koštunicu, ali recimo da Narodnjaci u tom slučaju budu samo podrška manjinskoj vladi DS-a i LDP-a) ili desno (SRS, SPS).
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #2 poslato: 23.03.2008. 08:52 »

Kad vam u Srbiji lepe etikete izdajnika, nesposobnjakovića ili špijuna, ne treba puno bežati. Za ovih dvadesetak godina koliko sam bila u Srpskoj radikalnoj stranci lepili su ih svima, pa sam sada i ja na redu. Ne osećam nikakvu slabost zbog toga, već naprotiv, odlučila sam da s ljudima koji su me sve vreme podržavali i s onima koji su se u međuvremenu javili nastavim dalje, kaže za „Blic nedelje“ Maja Gojković, gradonačelonica Novog Sada i doskorašnji član SRS.

U novo osvajanje vlasti krenuli ste od lokala.
- Moje dosadašnje iskustvo kao gradonačelnika je da nakon centralizovane vlasti u državi postoji centralizacija u pokrajini, koja odlučuje koliko će se investirati u neku lokalnu zajednicu ili neće biti investicija. Pošto smo ubeđeni da Novi Sad mora da bude bolje zastupljen u pokrajini, odlučili smo da učestvujemo na gradskim i pokrajinskim izborima, pošto sada nemamo snage da samostalno izađemo na republičke izbore.

Da li se i vi zalažete za ulazak u EU?
- Gotovo da nema razlika među strankama kad je u pitanju teritorijalni integritet Srbije. Pitanje Kosova i Metohije se jedino može rešiti ulaskom naše zemlje u evroatlantske integracije. Dakle, Srbija će najbolje pomoći Srbima i nealbancima kao članica Evropske unije.

Koga ćete podržati na izborima za republičku skupštinu?
-Iako je o tome u javnosti bilo dosta nagađanja, podržaćemo one za koje se naši glasači odluče. Za sada razgovaramo o podršci Demokratske stranke, ali još nije ništa definisano.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #3 poslato: 23.03.2008. 08:57 »

S obzirom da je Kostunica i raspisao izbore nema druge nego manjinska vlada SRS i SPS sa parlamentarnom podrskom DSS/NS. Sve ostalo bi bilo za mene veliko iznenadjenje.
Znaci nove izolacije.
Sačuvana
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +28/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #4 poslato: 23.03.2008. 18:13 »

Jedino u sta se uzdam, kao spas je, necete verovati ..... a ne bi ni ja, sam sebi, pre samo mesec dana, je SPS......... :oprost:

SPS spasava Srbiju, i odrzava njen proevropski kurs....... !!!!!!!!!!!!..
...Neverovatno, ali istinito...
Naime, znajuci vec poslovicnu alavost i ekonomsku pragmaticnost "novog SPS a", mogu zamisliti da mali debeli ratluk i ekipa oko njega znaju , da bi vlada SRS - SPS - DS bila njihova poslednja igra leptira......

Zasto??.......jednostavno, i najveci laik zna, da je ta vlada potpuno nesposobna za ista drugo, do da se igra politike nepun mandat, i onda , nakon katastrofe na svim poljima, koja bi neminovno usledila, a pod pritiskom bede i neimastine, korupcije i skandala, padne kao zrele kruska, ovaj puta , poslednji put....

Scenario sa kratkotrajnim epizodama povratka retrogradinh politika smo vec imali prilike da vidimo u svim tranzicionim procesima, osim kod nas.......i ,eto, dosao je red i na Srbiju, da potrazi srecu , u vec vidjenoj nesreci......

Mali, naduveni ratluk, to zna , veoma dobro......a posto je u godinama i kondiciji da mu se ne ide u prevremenu politicku penziju, tim pre, sto mu se biracko telo, osipa surovim zakonima prirode i visokog mortaliteta istog....ocekujte salto mortale, socijalista, u ovom mandatu.....verujem da ce , u slucaju da o njima bude ovisila vecina u parlamentu, socijalisti pre dati podrsku manjinskoj vladi sa DS om, nego ovoj drugoj, kojoj prirodno, pripadaju........razlog ce mali ratluk vec izmisliti , u saradnji sa marketing majstorima demokratske stranke.......zivi bili , pa videli......u Srbiji nikada ne reci nikad......

Kako rekoh, ako malo proracunate, ispada da je srpska politicka tragikomedija napravila pun krug od petog oktobra.......sve zavisi od malog debelog ratluka.....ako nas on zayebe, nayebali smo , ali ovaj puta do balchaka........zato , GO , RAHATLOKUM, GO !!!! postovanje
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +28/-6
Van mreže Van mreže

« Odgovor #5 poslato: 23.03.2008. 18:17 »

Cisto sumnjam da se Maja nesto naglo otreznila, popila neki lek, ili slicno.....pre ce biti da su to unutarpartijske borbe, gde je ona ostala na margini, sto je i logicno za radikale. Nemam neko visoko misljenje o Maji, secam se njenih nebuloza, ali mora se priznati da je za Natasu Jovanovic, Vjericu Radetu, onog nesrecnika Mirchica ili Vucica, zena Gospodja , sa velikim G.......Jos jedan dokaz, da radikali funkcionisu kao "crveni Kmeri"....sto si gluplji, neobrazovaniji, bezobrazniji , i neotesaniji, to si pozeljniji kao vrh stranke........tako zamisljaju i celu Srbiju....kao glupavu, bezobraznu, svadjalacku , neotesanu i neobrazovanu vukoyebinu, gde bi cak i Toma Nikolic delovao kao akademik...
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
Branko
Gradjanin
*

Duh bunta: +16/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #6 poslato: 23.03.2008. 19:32 »

Neće se ništa značajno izmeniti jer je u Srbiji narod bolestan, jako neobrazovan i neinformisan na pravi način i ponovo bombardovan selektivno izvrnutim informacijama. Narod politički dezorijentisan, isciman raznim nepotrebnim izborima koji ništa novo nisu doneli, ošamućen pozivom proverenih lopuža pod patriotskim, odnosno kvazipatriotskim parolama... koji sada pozivaju na samoizolaciju od civilizovanog dela sveta. Šta očekivati od novih izbora? Možda osvešćenje? Lično sumnjam u bilo kakvu mogućnost pobede razumnih nad bezumnom masom.
Sačuvana
Plodni bizon
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #7 poslato: 23.03.2008. 22:34 »

Pre bi Seselj presao na gradjansku orijentaciju nego da SPS u situaciji u kojoj ce da se nadje stane na stranu demokrata. U najboljem slucaju nece hteti da daju podrsku nikome, a i kako ce LDP da se ponasa u tom buckurisu u kojem ce da se nadju i SPO i SPS u navodno demokratskoj vlasti?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #8 poslato: 24.03.2008. 09:57 »

Gojkinica, kao i naglo "osvešćivanje" Palme Markovića, odnosno jačanje "koalicionog kapaciteta" Dačićevih socijalista, govori više o očaju DS-a, nego o tim personama i fenomenima. Sada su im dobri i kusi i repati ne bi li nekako uspeli da nadvladaju drugi tabor. Svi su oni u funkciji DS-a, samo što idu u paralelnim kolosecima. Kad je jedan Pajtić počeo da se smeši na Maju.... Opet će biti validna ona Čankova deviza začepi nos i glasaj za DOS. Problem je što je reč o već viđenom. S jedne strane imaćemo SRS-DSS-NS a s druge strane DS i mali miliJJon koječega. Kad se povampirio jedan Vuk Drašković, onda je valjda jasno o čemu se radi.
Sačuvana

peMzije mladima!
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +161/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #9 poslato: 24.03.2008. 10:10 »

Ja toj ženi nikad ne bih oprostio što je bila član SRS. Dakle, nikada je ne bih prihvatio niti kao koalicionog partnera niti samu u svoju partiju ili koaliciju. Međutim, ova izjava u kojoj kaže da je za "evroatlantske integracije" deluje demokratskije i "levičarskije" (mondijalističkije) nego što govori DS, tako da je ona takvom izjavom bliža čak LDP-u nego li DS-u koji je postao i očvrsnuo se na nekada Koštuničinom centru.

Jos jedan dokaz, da radikali funkcionisu kao "crveni Kmeri"....sto si gluplji, neobrazovaniji, bezobrazniji , i neotesaniji, to si pozeljniji kao vrh stranke........tako zamisljaju i celu Srbiju....kao glupavu, bezobraznu, svadjalacku , neotesanu i neobrazovanu vukoyebinu, gde bi cak i Toma Nikolic delovao kao akademik...

Ovo je gola istina, rečena na jednostavan/sjajan način.

Gojkinica, kao i naglo "osvešćivanje" Palme Markovića, odnosno jačanje "koalicionog kapaciteta" Dačićevih socijalista, govori više o očaju DS-a, nego o tim personama i fenomenima.

Nije mi jasno zašto uključuješ Socijaliste u ovu priču. Ne bih rekao da će oni činiti ili podupirati "DOS" (bez Čede Jovanovića), pa da od toga neko ima koristi. Palma je takođe stao uz SPS, istina, ali nije valjda da zbog njega dolazi do takvih pričica o SPS-u na strani demokrata?

Nego, što se Gojkovićeve tiče, kako to nju uključuješ u ove izbore? Misliš li samo na lokalu ili izlazi pod nekim imenom na parlamentarne? Možda sa Političkim pokretom Moja Srbija (Branislav Lečić)?

Citat
Opet će biti validna ona Čankova deviza začepi nos i glasaj za DOS. Problem je što je reč o već viđenom. S jedne strane imaćemo SRS-DSS-NS a s druge strane DS i mali miliJJon koječega. Kad se povampirio jedan Vuk Drašković, onda je valjda jasno o čemu se radi.

Drago mi je da je spomenut i Vuk Drašković kao "povampiren" i postrojen na demkoratskoj liniji.

Ne bih voleo vlast u kojoj će svako od ovih koji bi komotno mogli da stoje na desnici da imaju pravo da govore i budu ministri. Mada mi je i DS neprihvatljiv... ovo drugo je potpuna katastrofa (ne računajući Čankov LSV koji je jedina među tim partijama ozbiljna levica).
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #10 poslato: 24.03.2008. 10:36 »

Ja toj ženi nikad ne bih oprostio što je bila član SRS.

A oprostio si Samardzicu i Jovanovicu sto su pisali za Poglede i bili nacionalisti gori od radikala pocetkom devedesetih?
Sačuvana
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #11 poslato: 24.03.2008. 11:39 »

Nije mi jasno zašto uključuješ Socijaliste u ovu priču. Ne bih rekao da će oni činiti ili podupirati "DOS" (bez Čede Jovanovića), pa da od toga neko ima koristi. Palma je takođe stao uz SPS, istina, ali nije valjda da zbog njega dolazi do takvih pričica o SPS-u na strani demokrata?

Tadić je rekao da može sarađivati sa Dačićem pod uslovom da ovaj promeni politiku. Dakle, Dačić je prihvatljiv, još samo tu politiku da promeni, a promeniće je kad ovima zagusti za sačinjavanje Vlade. Baš će tada nekako Dačić volšebno da se politički premenjuva i da naprasno postane proevropski orijentisan, uz blagi otklon prema miloševićizmu, ali bože moj, Evropa nema alternativu a situacija je ili svetla budućnost sa Tadićem na čelu ili mračne devedesete, pa odjednom žuti prestaju da se gade na parlamentarnu podršku Dačića i Palme. A trenutno DS spin doktori vrše operaciju političkog ulepšavanja Dačića. S druge strane Dača širi aber kako mu je cilj da nabije sebi koalicioni potencijal bolji od Vojinog, odnosno da ispuni tu sa-svima-moguću koalicionu prazninu. Šta to znači? To znači da može sa bilo kime, čak i sa Tadićem, ali onaj mali Čeda tamo i Čanak ne dolaze u obzir. Dačić bi ušao u Vladu sa Tadićem ali ne bi ako su tamo pomenuta dvojica, mada bi podržao demokrate ako treba u parlamentu, ukoliko ovaj drži do jedinstva zemlje. Hajde razmisli malo ko tu s kim šuruje i šta poručuje. Uostalom, Vučela je u Pečatu raspalio iz svih oruđa po Dačićevim socijalistima. Otkud ta histerija najednom?

Nego, što se Gojkovićeve tiče, kako to nju uključuješ u ove izbore? Misliš li samo na lokalu ili izlazi pod nekim imenom na parlamentarne? Možda sa Političkim pokretom Moja Srbija (Branislav Lečić)?

Gojkovica je političko mlado u povoju, pa ako je javno podržala Tadića, na užas radikala, šta nam to govori? Ona je demokratska investicija u budućnost. Tadićevci to podržavaju iz računice. Uostalom, Maja je uvek imala kanala prema DS-u. Setimo se da je mlađani demokrata Alen Selimović, onomad uhvaćen kako krade u skupštini, zatražio pravnu pomoć upravo od Gojkovićke. Opet na užas radikala. Dakle, Maja je pristala da pomaže Alenu a nije Šešelju! Kako to?
[/quote]
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #12 poslato: 24.03.2008. 11:42 »

Maja je juce u Utisku nedelje rekla da je cista izmisljotina da je rekla da podrzava DS i da je to cak niko nije ni pitao.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #13 poslato: 24.03.2008. 11:46 »

Ali je za predsedničke izbore implicitno podržala Tadića a nije Tomu. So?
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #14 poslato: 24.03.2008. 11:53 »

Implicitno? A na osnovu cega si to zakljucio?
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Stranice: [1] 2 3 ... 15   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: