Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +161/-101
Na mreži
|
 |
« poslato: 15.04.2007. 15:43 » |
|
Izgleda da je Gariju Kasparovu prekipeo to što Ruski intelektualci ćute o onom što se događa u toj zemlji. Pošto se nagledao sveta, rešio je da nešto preduzme za svoju državu, budući da je jedan od retkih ruskih šahovskih velikana koji nije napustio Rusiju. U šahu je poznato, kao i u nauci, da ruski najkvalitetniji šahisti brzo bivaju kupljeni od strane Sjedinjenih država (tako da njihovu šahovsku reprezentaciju uglavnom čine sama ruska prezimena), Švajcarske, Nemačke, pa čak i Slovenije. Kasparov je ostao Rus, ali željan drugačije Rusije. Ovih dana mediji javljaju da je bio uhapšen dok je predvodio protest u Moskvi, sa idejom promocije građanskih vrednosti u toj zemlji. Protest su podržale neke omladinske organizacije, čiji su predstavnici zagovornici proevropske, građanske, odnosno Rusije kakvu još nismo videli. Privedeni su i vođa omladinskog pokreta „Jabloko” Ilja Jašin, kao i Marija Gajdar koja je na čelu pokreta „Da”, kao i drugi funkcioneri omladinskih opozicionih organizacija koji su nosili transparente sa natpisima „Rusija bez Putina”, „Dole vlast obaveštajaca” i „Nama treba drugačija Rusija”.Politika Međutim, da sve ne bude baš tako srećno, pobrinule su se kontra-snage, čiji sam naziv već dovoljno govori: Istovremeno, juče je u Moskvi održan i kontramiting provladine „Mlade garde za ujedinjenu Rusiju”. Među privedenima, javila je agencija RIA Novosti, bili su i pripadnici ovog provladinog omladinskog pokreta i njihov lider Maksim Miščenko zato što su sa zgrade dnevnika „Izvestija” na Puškinovom trgu bacali letke sa optužbama na račun opozicije čije su pristalice nazvali „političkim deviznim prostitutkama”, optužujući ih da dobijaju novac od oligarha i Amerikanaca.Politika Teško je u Rusiji biti građanin. I tamo ovakve nazivaju izdajnicima. No, tamo mladi aktivno učestvuju u tim događajima, što Rusiju bitno razlikuje od npr. Srbije.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija. - Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 16.04.2007. 18:06 » |
|
Koliko sam ja citao o njemu od ranije Kasparov je mondijalisticko djubre koje je devedesetih koristilo priliku da se prislihta americkoj politici, izmedju ostalog i kad su bili ovde ratovi i bombardovanje da ih podrzi.Sto se mene tice - napred Putine! Dod je Rusija grcala u sopstvenoj bedi Rusi su dobijali Nobelove nagrade, a sada kada je Putin ojacao Rusiju i zeli da od nje napravi svetsku silu pljuju ga na Zapadu. Nije dobro da postoji samo jedna supersila ( USA ), najbolje je da postoji ravnoteza ako sile vec moraju postojati. Mislim da tu postoji i neka sprega Zapad - Berezovski - Kasparov, ali ovo je vec vise moje nagadjanje. Izdajnice, pretpostavljam da te je povuklo to sto je Kasparov sahista ( kao i ti ), ali treba se i malo bolje raspitati o coveku. Bilo bi dobro da se ova diskusija razvije, da ne pisemo samo ti i ja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Duh bunta: +131/-15
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 17.04.2007. 16:11 » |
|
Izgleda da je Gariju Kasparovu prekipeo to što Ruski intelektualci ćute o onom što se događa u toj zemlji. Raste GDP, standard gradjana, ekonomija, stabilizacija, politički uticaj.... zlo i naopako! Samo zato što je Putin izbacio iz igre angloameričke naftaše....Da ih je ostavio na miru mogao bi da baca ljude medvedima niko mu ništa ne bi rekao.....
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 17.04.2007. 23:09 » |
|
Koliko sam ja citao o njemu od ranije Kasparov je mondijalisticko djubre koje je devedesetih koristilo priliku da se prislihta americkoj politici, izmedju ostalog i kad su bili ovde ratovi i bombardovanje da ih podrzi. To da je mondijalističko đubre mogao si da čuješ ili pročitaš za vreme najstrože kontrolisanih medija devedesetih. To su isti oni izvori koji su tvrdili da je Đinđić podržao isto to bombardovanje. No, ja i ne vidim da je to nešto loše. Prišlihtati se Americi je mudro, a to danas pokušava i kvazidemokratska i kvazigrađanska Srbija putem lobiranja i sličnog. ... a sada kada je Putin ojacao Rusiju i zeli da od nje napravi svetsku silu pljuju ga na Zapadu. On jeste ojačao Rusiju, ali o tome se danas priča kao da je to bilo toliko teško. Tolika zemlja, ima toliko prirodnih bogatstava, i normalno je da će se razvijati. No, ovde je reč o ljudskim pravima, na čije kršenje apeluju Kontra-Putin organizacije. Nije dobro da postoji samo jedna supersila ( USA ), najbolje je da postoji ravnoteza ako sile vec moraju postojati. Nije dobro ni da postoje dve supersile. Lakše će svet da propadne u situaciji kad postoje najmanje dve strane. Ovako je jedna, pa nije toliko strašno. A ako misliš na ekonomsku moć, više se tu ne radi o državama, nego o ogromnim kompanijama koje upravljaju svetom. Izdajnice, pretpostavljam da te je povuklo to sto je Kasparov sahista ( kao i ti ), ali treba se i malo bolje raspitati o coveku. Rekao sam već da me čudi najpre zašto je ostao u Rusiji u vreme kad su sve njegove kolege šahisti, koji su bili slabiji od njega, bežali iz te zemlje i bogatili se u Americi, Švajcarskoj, Nemačkoj... Dakle, ostao je veran Rusiji, i sada se politički angažovao. To je sjajno, i vidim jedino da želi Rusiji da pomogne. Još više verujem u njegove ideje kad pogledam kako nazivaju njegove snage proputinovci: "Domaći izdajnici, plaćenici...". Kad to čujem, jasno mi je da se radi o sličnom odnosu koji postoji u Srbiji. Raste GDP, standard gradjana, ekonomija, stabilizacija, politički uticaj.... zlo i naopako! Samo zato što je Putin izbacio iz igre angloameričke naftaše....Da ih je ostavio na miru mogao bi da baca ljude medvedima niko mu ništa ne bi rekao... Rekoh, nije teško Rusiju povratiti u život. Verujem da bi to svaka demokratska ili ko-demokratska vlast mogla. Rusija je bogata zemlja i evo sada to ume da naplati. Međutim, neke stvari u Rusiji sigurno nisu valjane ako se ljudi žale na blokirane medije (koji i u Srbiji danas postoje, i znamo kakav je njihov smer delovanja), kad Putin zabrani formiranje i delovanje nevladinih organizacija (o tome sam čitao negde, a to je stravično). No, meni je najsimpatičnije to ko brani i kako brani Putina. Dakle, oni momci koji su sa zgrade bacali flajere u kojima se optužuju revolucionarne snage da su plaćenici i izdajnici Rusije. Takvu stvar smo viđali u Srbiji, i znamo ko tako može da govori.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
- Svaki komentar na forumu (izuzev rasističkog) je dragocen, tako da pozivam sve da pišu, pišu i pišu. Moramo da dostignemo veću posećenost i obezbedimo da se forum sam od sebe razvija, bez posebnih intervencija. - Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 18.04.2007. 09:53 » |
|
Međutim, neke stvari u Rusiji sigurno nisu valjane ako se ljudi žale na blokirane medije Ti jadni, napaćeni mediji su svi odreda bili u rukama ruskih tajkuna i "bogoljuba" i "miškovića", gospode Gusinskog i ostalih Jeljcinovih drugara. I treba ih zabraniti, pohapsiti i istresti ih iz gaća, odnosno poslati u Sibir ko Hodorkovskog. Abramovič je na vreme shvatio poentu i slave ga kao boga što u Londonu, što u Kremlju, što u Čukotskoj oblasti.... Svaki "nezavistan" ili "slobodan" medij u Rusiji ne može biti isti kao neki takav pandan u Americi ili u Engleskoj, zato što će takav medij uvek finansirati lopovi, mafijaši ili promoteri interesa kolonijalnih pljačkaških angloameričkih korporacija. Za čije babe zdravlje sve to? Čemu takva sloboda medija? Naravno, ne idealizujem Rusiju, ali uvek podržavam nekog ko malko pokaže onu stvar arogantnim Amerikancima. Mi treba da se šlihtamo Americi ali to ne znači kako moramo da budemo zaljubljeni u njihov etatističko-korporativni establišment niti da sledimo projekcije njihovog javnog mnjenja. ...kad Putin zabrani formiranje i delovanje nevladinih organizacija (o tome sam čitao negde, a to je stravično). Zaista stravično.... Btw, nije zabranjeno formiranje nevladinih udruga nego je zabranjeno da primaju novac iz inostranstva. Usput, raspitaj se kakav je stav američke države u vezi sa inostranim finansiranjem udruženja američkih gradjana koja deluju na teritoriji SAD.... No, meni je najsimpatičnije to ko brani i kako brani Putina. Dakle, oni momci koji su sa zgrade bacali flajere u kojima se optužuju revolucionarne snage da su plaćenici i izdajnici Rusije. Takvu stvar smo viđali u Srbiji, i znamo ko tako može da govori. Je li tema Putin ili refleksija putinizma u srpskoj političko-ideološkoj čaršiji? Jaka stvar kako Putina percipiraju lokalci.... E sad to što je nešto u Rusiji zaličilo na neka srpska ponašanja nema veze sa ortodoksnom činjenicom da je Rusijom oduvek upravljao neki režim, ovakav ili onakav, ali vazda autoritaran... Kod Slobe je bilo više slobode nego sada kod Putina, ali zato Srbija nikada neće biti kao Rusija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 18.04.2007. 13:19 » |
|
Dobro rece Stojan da nisu zabranjene nego je samo zabranjeno finansiranje iz inostranstva. Mislim da su to uvele i jos neke evropske zemlje. Sto se tice stanja ljudskih prava u Rusiji oni sigurno nije idealno ( kao ni u drugim delovima sveta ) ali se opet ne bih slozio da bi svaka vlada tako ojacala Rusiju kao Putin. Pritisci su ogromni sto od od oligarha sto sa Zapada tako da treba biti izuzetno jak i okrenut ka interesima zemlje da bi radio to sto je uradio Putin. Sto se tice tog Kasparova cisto sumnjam da on toliko to radi da bi poboljsao ljudska prava, imam utisak da je gladan vlasti i da je to pravi razlog njegovog angazovanja. Ali tesko da ce uspeti, naredni predsednik ce biti na neki nacin izabran od strane Putina, onda ce se u narednom mandatu Putin opet kandidovati i ko zna sta ce sve biti...
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 18.04.2007. 14:36 » |
|
Hapsi! Razvaljuj!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
svetac38
Nazionalist
Duh bunta: +20/-20
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 18.04.2007. 15:09 » |
|
Mislim da tu postoji i neka sprega Zapad - Berezovski - Kasparov, ali ovo je vec vise moje nagadjanje. ..........a možda i nije nagađanje. Da Berezovski nije "lajao" verovatno Kasparskog ne bi ni privodili.....Ovako je Putin samo iskoristio šansu, da pokaže kako će da se zarši mirni ili nemirni pokušaji za promenu vlasti......
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 18.04.2007. 16:49 » |
|
Ti jadni, napaćeni mediji su svi odreda bili u rukama ruskih tajkuna i "bogoljuba" i "miškovića", gospode Gusinskog i ostalih Jeljcinovih drugara. Ako je nešto bilo loše, ne znači da bi trebalo sa tim se pomiriti. Putin je otvorio Rusiju za svet i pokrenuo ju je u privrednom smislu, ali to mu ne daje pravo da medije i dalje drži zatvorenim. Zaista stravično.... Btw, nije zabranjeno formiranje nevladinih udruga nego je zabranjeno da primaju novac iz inostranstva. Usput, raspitaj se kakav je stav američke države u vezi sa inostranim finansiranjem udruženja američkih gradjana koja deluju na teritoriji SAD.... Tu informaciju sam pročitao na nekom neonacističkom sajtu, pošto su se radovali kad su čuli za tu stvar, i interpretirali je ovako kako sam je ja ovde preneo. Dobro je da nije sasvim ukinuo, jer bi to bilo više nego sirovo, više nego antidemokratski. Zabrana finansiranja sa strane je po mom mišljenju smešna odluka, ali nije antidemokratska. A zašto bi NVO u Sjedinjenim Državama neko finansirao kad oni upravo finansiraju NVO po Evropi? Zašto bi neko pomagao bilo šta u toj državi, ako je to najrazvijenija zemlja sveta? No, tema je Rusija, a ne SAD.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Ljubo Gazivoda
Fetišist
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 19.04.2007. 10:34 » |
|
Ako je nešto bilo loše, ne znači da bi trebalo sa tim se pomiriti. Putin je otvorio Rusiju za svet i pokrenuo ju je u privrednom smislu, ali to mu ne daje pravo da medije i dalje drži zatvorenim. I šta sad!? Da čupamo kosu zbog toga. Zašto bi se sad mi nervirali oko toga? U Kini jedu pse pa se oko toga uznemirava samo Brižit Bardo.... Ta situacija sa ruskim medijima neće dugo trajati. Biće tamo privatnih medija ali ti mediji će....hehehehe.... uvek biti na liniji Kremlja, ne doslovno ali suštinski. Komersant je recimo takav. Taj list recimo, po pitanju stava Rusije o Kosovu, zagovara "antisrpsku" politiku. Ima, dakle, neki interes u Rusiji kome odgovara nezavisno Kosovo i Komersant tom interesu daje prostora. Ali Komersant sigurno ne bi dao prostora onima koji se zalažu za rasparčavanje same Rusije, a mediji pod kontrolom Gusinskog ili nekog zapadnog finansijera su zagovarali secesionizam Čečenije. Eto zato ih je Putin ukinuo. Tu informaciju sam pročitao na nekom neonacističkom sajtu, pošto su se radovali kad su čuli za tu stvar, i interpretirali je ovako kako sam je ja ovde preneo. Dobro je da nije sasvim ukinuo, jer bi to bilo više nego sirovo, više nego antidemokratski. Zabrana finansiranja sa strane je po mom mišljenju smešna odluka, ali nije antidemokratska. To je pametna odluka. Putin je tako ograničio manevarski prostor odbeglih tajkuna i stranih korporacija. Komentari neonacista me ne zanimaju. Uostalom sami ruski neonacisti su protiv Putina (imamo bizarnu situaciju da se udružuju u prosvjedima Kasparov i Limonov). Zamisli kada bi kod nas protiv Koštunice recimo demonstrirali Obrazovci i SDU.... A zašto bi NVO u Sjedinjenim Državama neko finansirao kad oni upravo finansiraju NVO po Evropi? Zašto bi neko pomagao bilo šta u toj državi, ako je to najrazvijenija zemlja sveta? No, tema je Rusija, a ne SAD.
A zašto da ne? Recimo u svrhu očuvanja islamskih vrednosti medju američkim muslimanima.... kako da ne.... 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
peMzije mladima!
|
|
|
debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 10.10.2007. 18:11 » |
|
Vikipedija hrvata, o Gariju Kasparovu i njegovom politickom angazmanu
Politika: nastavak (šahovskog) rata drugim sredstvima
Doba gigantomahije Kasparova i Karpova ujedno je i doba velikih promjena u SSSR, konačno i njegovog raspada i rušenja komunizma. Dva velika protivnika našla su se i politički na suprotnim stranama.
Vatreni zagovornik demokracije
Karpov, koji je dva puta obranio sovjetsku domovinu od nasrtaja emigranta Viktora Korčnoja bio je miljenik starog sustava. Imao je nekoliko političkih funkcija, bio je i potpredsjednik sovjetske (a zatim ruske) šahovske organizacije.
Nasuprot tome, Kasparov od početka perestrojke javno djeluje, pružajući oduševljenu potporu Gorbačovljevim reformama, a zatim i Jeljcinu. Kasnije se međutim razočarao u obojici.
Njihovo je suparništvo 1990-ih godina dovelo i do borbe za vlast u Ruskoj šahovskoj organizaciji, a i FIDE je u tu borbu bila upletena.
Prijatelj Hrvatske
Ovo se suparništvo drastično manifestiralo u odnosu prema ratu na području bivše Jugoslavije.
Karpov je u prvoj polovici 1990-ih godina više puta posjećivao Srbiju i Crnu Goru. Igrao je na međunarodnim natjecanjima za momčad Agrouniverzala iz Zemuna. Vrhunac podrške Srbiji bilo je odigravanje simultanke u okupiranom Vukovaru 1995. g.
Nasuprot tome, Kasparov je izražavao snažnu podršku Hrvatskoj. Više puta je dolazio na odmor i pripreme za mečeve na Crveni otok kraj Rovinja. Igrao je za momčad Borovo Vukovar.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 19.10.2007. 22:48 » |
|
Vikipedija hrvata, o Gariju Kasparovu i njegovom politickom angazmanu Postaviću u toku sutrašnjeg dana iz jednih Šešeljevih novina informacije koje smo dobijali o Gariju Kasparovu, i to od koga smo ih dobijali (što je već naznačeno). Karpov je u prvoj polovici 1990-ih godina više puta posjećivao Srbiju i Crnu Goru. Igrao je na međunarodnim natjecanjima za momčad Agrouniverzala iz Zemuna. Vrhunac podrške Srbiji bilo je odigravanje simultanke u okupiranom Vukovaru 1995. g. O angažmanu Karpova vidimo iz istih novina sa kim se družio 1997. godine. Na naslovnoj strani Zemusnkih novina (u izdanju Šešeljeve SRS) nalaze se Dimitrije Bjelica (otac Isidore Bjelice), Vojislav Šešelj i Anatolij Karpov.  (klikni ovde ako ne možeš da skidaš 3,5 mb-a slike)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 20.10.2007. 13:00 » |
|
Ne bih se ja bas tako olako usudjivao kritikovati Karpova samo zbog toga sto je sedeo sa nacistickim ludakom iz SRS. To mi se cini slicnim kao kad one budale iz Kurira godinama ponavljaju kako se Ceda Jovanovic sreo sa clanovima Zemunskog klana i sada on je nuzno neko umesan u njihove akcije. Ne mora tako da bude. A i sta je sa onim ljudima koji sede u autobusu ne znajuci da je neko pored njih ubica? Neces njega okarakterisati kao ubicu. Zato nam trebaju drugaciji i brojniji podaci kakav je bio Karpov, a i o Kasparovu, ako ih vec poredimo prema politickom opredeljenju. Karpov, koji je dva puta obranio sovjetsku domovinu od nasrtaja emigranta Viktora Korčnoja bio je miljenik starog sustava. Imao je nekoliko političkih funkcija, bio je i potpredsjednik sovjetske (a zatim ruske) šahovske organizacije. Meni recimo ovo deluje kao dovoljan argument protiv politickih stavova Karpova.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
debeli dud
Nazionalist
Duh bunta: +9/-18
Van mreže
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 20.10.2007. 19:14 » |
|
Meni recimo ovo deluje kao dovoljan argument protiv politickih stavova Karpova. Probaj da zanemaris to jer je rasprava o politici Garija Kasparova.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 26.10.2007. 18:14 » |
|
Ne bih se ja bas tako olako usudjivao kritikovati Karpova samo zbog toga sto je sedeo sa nacistickim ludakom iz SRS. Obrati pažnju na tekst koji je izašao u tim novinama (prenosim ga sa svim precrtanim i podvučenim tekstom koji sam pronašao u listu Zemunske novine): Gari Kasparov u intervjuu "Globusu"Mrzi i Srbe i Ruse!Autor: D. Ćućuz - Šahovski prvak sveta napada i Karpova i Fišera, ruske komuniste i srpske političare, politizuje drevnu igru
- Na drugi svet ne možeš odneti novac, već samo časno ime - kaže Kasparov, zaboravljajući da je sam svoje usvojeno prezime nekoliko puta okaljao
FIDE prvak sveta, Gari Kasparov, u intervjuu zagrebačkom "Globusu" otvoreno napada i Srbe i Ruse, optužuje ih za genocid i komunizam, do zla boga politizuje drevnu igru, vređa Karpova, Fišera, Jusupova... "Ipak, svjetskog prvaka i danas slušaju - objašnjava Kasparov svoj veliki doprinos u eliminisanju jugoslovenskih šahista sa Prvenstva Evrope u Mađarskoj. - Glasanje protiv Jugoslovena bilo je upereno i protiv Florensa Kampomanesa. Da su došli k meni i rekli dopustite da dečki - Ljubojević, Popović, Damjanović - odigraju prvenstvo, sve bi bilo drukčije. No, očito je posrijedi bila nečija politička nagodba. Ne znam kome su dali novac, ali priča se da je opet sve platio Jezdimir Vasiljević." Tako je Kasparov "vragio dug" šahovskoj Jugoslaviji, zaboravio Nikšić i Beograd, da bi se dodvorio zapadu, ali nije mogao da prizna "kako su Srbi bili u pravu, pošto ih je samo predsednik FIDE, Kampomanes ili organizator prvenstva mogao eliminisati". "Ono što je Fišer govorio u Beogradu - to je propaganda mržnje... Naravno da bih igrao sa Fišerom, no postoje dva uvjeta: to mora biti legitiman novac i susret se mora igrati u normalnoj državi. Ne igram za prljavi novac. Na drugi svijet ne možeš odnijeti novac, već samo časno ime" - tvrdi Gari, koji je poništio svoje pravo prezime Vanštajn, a novo, usvojeno Kasparov, nekoliko puta okaljao. Kasparov je uveren "da su Srbi agresori" i da je "Džordž Buš za 24 sata mogao zaustaviti agresiju", naravno avionima i artiljerijom. Kasparov i Ruse optužuje za genocid nad Jermenima u Bakuu, ne krijući da ga ne zanima šta se događalo u Drugom svetskom ratu. A i zašto bi ga zanimalo kad je i on i Rus, i Jermen, i Jevrej, zavisno od situacije. "Iako nisam Rus, Rusiju doživljavam kao domovinu" - kaže Kasparov, kapiten koji ne dozvoljava "čistokrvnim Rusima", Karpovu i Jusupovu, da igraju za reprezentaciju svoje zemlje. "Karpov je komunista, on i njegovi prijatelji vjeruju da će SSSR opet uskrsnuti." Tako priča Gari kasparov, koji je bio veoma poslušan dok su u Sovjetskom Savezu na vlasti bili komunisti i od čijih se stavova i zahteva javno ogradila Šahovska federacija Rusije. Uslikani dokaz straniceA sada želim čuti komentare najpre na ova pisanja o Kasparovu, na to da se skreće pažnja na njegovu krvnu nečistotu, te na to što optužuje Srbiju za agresiju. Gde on u stvari govori krivo? Gde on nije u pravu?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|