..... imam utisak da ti je umesto "dozvolila", bio bliži pojam "izabrala".... mada šta god ti mislio u tom trenutku nije postojala mogućnost izbora, možda mnogo, mnogo pre toga.
Iz dosadašnjeg mog izlaganja mogao si da skontaš, čak i uz sasvim neznatan trud, da nema nikakve logike u ovakvom raspletu, ako su posredi bile ideje:
- sa srpske strane da izvuče neku korist, jer takvu ne bi mogla da izvuče pošto je NATO postavljao uslove i u konačnom završetku ratovanja,
- sa NATO strane, jer je NATO snagama odgovaralo dalje bombardovanje Srbije. Samo dobra volja ih je mogla nagnati na to da prekinu sa bombardovanjem Srbije.
Stvarno ne uspevam da shvatim kako neki ljudi ne poseduju niti osnovni logički aparat.
..hipotetički......... vraćaš se kući i ispred iste zatičeš bandu kako ti tuče majku, ženu, sestru ili nekog bližeg. Ti biraš:
a) Pridružuješ se gomili i ubijate boga u njoj
b) Braniš je, po cenu da dobiješ i neku masnicu, a kasnije joj u kući održiš predavanje o lepom ponašanju
Primer nema veze sa onim o čemu ovde govorimo, iz nekoliko razloga:
a) niko ovde ničiju majku nije tukao.
b) ako se radi o osveti za neko delo, tada bi trebalo da sam i ja pretukao nečiju majku pre toga.
c) ako bih uskočio da odbranim onoga koga tuku, ne bih dobio masnicu (sem ako si u dijaspori pa ne možeš da nastradaš) nego bi me strpali u kovčeg, onaj u kom se pakuju mrtvaci.
... ti ne samo da si u svađi sa činjenicama iz tog vremena već i sa pojmovima ili ti je i borba za opstanak "nacionalizam"
1. To nije bila borba za opstanak, već borba protiv opstanka. Sve činjenice idu tome u prilog.
2. Time što pokazuješ simptome zaslepljenosti nacionalizmom, preporučujem lek - totalnu paranoju: otkucaj na google-u "srpski nacionalisti forum", i pridruži im se. Bićeš međ svojima. Međ silama mraka. Tamo će te za ovakve komentare nagrađivati.
........ uloga vojno-političkog analitičara u stilu kako mali Perica zamišlja svetsku politiku,.... e sad ratne igre uvek imaju više varijanti a sledeća je realna koliko i prethodna:
- 100 dana od agresije na Srbiju, vojska, najzad, dobija moćno oružje velikog dometa,
- 101 dan Srbija šalje ultimatum velikim silama,
- oni se smeju
- 102 dan London, Rim, Berlin, Vašington bez struje,
- oni se čude
- oni traže primirje
- oni se razoružavaju
Zbog "herojstva" koje si u ovoj poruci prikazao ja sam u inicijalnoj tvrdio da je Srbende i Srbendaće jedino moguće naučiti pameti kroz nekoliko novih bombardovanja, ali po mogućstvu mnogo žešćim nego što je ono '99-e godine bilo. A pametniji ljudi neka što pre napuste ovo leglo gluposti zvano Srbija.
.... a zašto si uveren da imaš ili si imao monopol na zabrinutost. Razlika je samo u doživljaju (hrabrost-strah, požrtvovanje-sebičluk, mržnja-revolt). Sve je to ljudsko i nije nam strano...... samo neko prizna a neko prebaci odgovornost na druge....
Ja sam zabrinut jer je zbog vašeg nedostatka inteligencije i zdravog razuma mogao da strada neko moj bližnji, neko iz moje porodice, ko nije želeo da mu se bombarderi nadviju nad glavom. Mogao sam ja da stradam zbog tvoje gluposti i gluposti tebi sličnih. Da se ja pitam vi biste svi bili po zatvorima ili ludnicama, a ne na slobodi. Zaista ne znam šta bih radio da mi je stradao neko. Ne znam kolika bi moja mržnja bila prema nacistima i primitivnim ljudima koji su do bombardovanja doveli.
Otkud tebi da niko nije imao nista protiv vlasti? Da li mozes da zamislis da je neko moze biti i protiv Milosevica i protiv NATO-a?
Naravno da je moguće. Inteligencija je mogla da proceni nerealnost potrebe za bombardovanjem od strane NATO pakta, ali je još oštrije morala da osudi ludost, psihopatologiju srpske vlasti da dozvoli bombardovanje, ili kako ovaj gore nacionalist reče "da izabere bombardovanje". Pitaj bilo kog svog profesora na fakultetu koga smatraš pametnijim, pitaj bilo kog DS-ovca ako već ne veruješ LDP-ovcima, čućeš da do bombardovanja NIJE SMELO DA DOĐE, i da je u svakom momentu, i minut pre prve poslate rakete na Srbiju, bombardovanje moglo da bude sprečeno.
Bombardovanje se moguce moglo spreciti, ali ne '98 vec mnogo, mnogo ranije. Da je Milosevic bio pametan ( koristio diplomatska sredstva ) na vreme izbegli bismo preko 2000 civilnih i vojnih zrtava, napravili bismo neki kompromis. E sad pitanje je koliko se moglo izvuci, a da se ne padne u ropstvo.
Prvo, nije u pitanju 98-a nego 99-a. Drugo, da nije moglo biti izbegnuto bombardovanje mogao si da čuješ jedino od govornika SPS-a i tadašnje medijske mašinerije. Treće, pitanje ropstva sam ti objasnio dužom porukom, ali ću ponoviti:
1. Ako veruješ u američku zaveru protiv Srbije, shvatio bi da bi desetogodišnje bombardovanje Srbije bilo itekako moguće, da bi tako do sada svi mi bili verovatno do sada pod zemljom (ohlađeni, crvljivi), da bi uskoro nestalo i Srba, i svega srpskog. Ako tvrdiš da bi kopneni napad bio osuđen od strane Evrope i Sveta, bombardovanje je već postalo dosadna tema tih dana pre sklapanja sporazuma o predaji srpske strane. Dakle, bombardovanje je moglo da traje još godinama, i to bi bilo samo na štetu Srbije.
2. Pokušaj da razmišljaš logično: Amerika traži da uđe u Srbiju, pa čak i da laže da hoće samo Kosovo. Istovremeno im odgovara da bombarduje tu istu Srbiju, kako bi je dobro oslabila. Jer, tobože, oni žele da Srbija nestane, da je prisvoje, porobe. Šta bi im više odgovaralo: da uđu u Srbiju mirno, ili da je najpre dobro izbombarduju? Dakle, šta misliš da je Srbija postigla time što je prvo bombardovana, a onda tako ojađena prihvatila sve uslove NATO-a? Razmisli dobro pa reci šta je time Srbija dobila.
Milosevic je na svu srecu u jednom trenutku shvatio da ne moze vise protiv sveta i napravljen je neki dogovor.
I ti onda kažeš: E, super, Miško se setio da kaže "dosta, braćo Amerikanci, dosta! Predajemo se, dosta ste nas bombardovali, pristajemo na sve! samo da glave ne pogubimo!" I tebi je to OK? Ti bi oprostio i rekao: Okay, čovek je pokušao da ratuje sa čitavim svetom, nije išlo, i predao se. Tako i treba. Je l'? Ja bih ga optužio za nepotrebno guranje ljudi u rat, za psihičko zastrašivanje bombama. Porodice čiji su bližnji nastradali trebalo bi svi pojedinačno da ga tuže jer im je oduzeo bližnje, ubio ljude. Zamisli da si na njihovom mestu.
Naprosto ne shvatam kako je moguće da nemaš toliko malo empatije u sebi, i logičkog aparata da razgledaš situaciju sa svih strana i smisliš šta je bilo nužno, a šta se moralo izbeći. Mlad si čovek, valjda bi trebalo da razmišljaš kvalitetno, da je život iznad svega, iznad svih igara, a pogotovo igara sa životom. Ovi matori mogu da seruckaju, možda su bolesni, možda im se ne živi, možda oni ne moraju u rat. Ali ti ćeš sutra biti pozvan da braniš ovo govno od države ako dođu onakvi ljudi koji zastupaju njihove ideje, i ti ćeš sutra morati da nosiš pušku i upireš je protiv čitavog sveta, a da i ne znaš šta time postižeš. Pitaj nekog od onih koji su nosili puške braneći Srbiju za vreme bombardovanja, pitaj ih: šta ste branili i jeste li šta odbranili. Pitaj i shvatićeš o čemu govorim.
Eto i ja da citiram nekoga iz LDP-a ( Prokica ). Ovaj svet je nepravedan, daleko od toga da je demokratski, pa kako se snadjes snadjes se.
Offtopic, ali moram da dodam: Prokić je izmislio politiku, u poređenju sa (kvazi)političkim stavovima Nikolića i Koštunice.