Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Devedesete | Sta smo naucili? (2007)  (Pročitano 28142 puta)
0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Van mreže Van mreže

« Odgovor #15 poslato: 08.03.2007. 14:51 »

Dakle, još uvek nema odgovora na pitanje koliko bi Srbiji bilo dobro da je NATO krenuo u jaču ofanzivu ili da nije prekinuo sa bombardovanjem. Koliko bi to bilo dobro po mišljenju Stojana Popivode i Trumana. Kako bi njihov Beograd izgledao pod STVARNOM okupacijom NATO snaga.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +66/-27
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

Dark Knight

« Odgovor #16 poslato: 08.03.2007. 15:18 »

Dakle, još uvek nema odgovora na pitanje koliko bi Srbiji bilo dobro da je NATO krenuo u jaču ofanzivu ili da nije prekinuo sa bombardovanjem. Koliko bi to bilo dobro po mišljenju Stojana Popivode i Trumana. Kako bi njihov Beograd izgledao pod STVARNOM okupacijom NATO snaga.

Ti si psotavio pitanje - zbog cega NATO nije sravnio Srbiju do pepela ako ( kako ti kazes ) funkcionise zavera. Odgovor je vrlo prost - zato sto ovo nije vreme Atile Bica bozjeg ili ne znam...neko drugo vreme u kojoj je cista, nesublimirana sila mogla ciniti sta zeli. Danas imas pojmove kao sto su demokratija, ljudska prava isl. Kada bi NATO tako napao Srbiju citav svet bi ustao protiv njih jer je ipak previse ocigledno. Ovako su imali izgovor da bombarduju Srbiju zbog zlocina na Kosmetu, kao bombarduju samo vojne objekte, i zbog te price su imali podrsku jednog dela svetske javnosti. Da su nas sve pobili i recimo sravnili Beograd ceo svet bi bio zgrozen. Zato mi tvoja prica o jacoj ofanzivi deluje pomalo besmisleno. Nije ovo vreme krstaskih ratova, danas se ciljevi ostvaruju na malo sofisticiraniji nacin. I ono sto si u nekom prethodnom postu pitao - kako bih se osecao da je neko moj poginuo u bombardovanju - pa tada bih tek mrzeo Ameriku. Ako njihovo nasilje nad drugima nije nacizam, ne znam sta jeste. i ti upravo sam upadas u proricanje ( za sta nas optuzujes ) jer kazes kako bi Srbija porobila ( ili sta si vec rekao ) pola sveta da je jaca. To je jako pretenciozno i zlonamerno i tek nema veze sa stvarnoscu. A sto se tice naseg sporenja oko tih par nevladinih organizacija, ne znam sta vise da ti napisem da ti razoblicim njihove prave motive. Ako zelis da verujes u to u sta verujes to je tvoje puno pravo.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #17 poslato: 08.03.2007. 16:16 »

I ja sam se loše izrazio i tako ti omogućio da se još uvek batrgaš u plićaku, iako sam mogao tvoju misao da potopim odavno u najgorim dubinama okeana. Da vidimo, to bi izgledalo ovako. Prvo, loše sam koncipirao pitanje, tako da iz njega izvire stav da je ulazak NATO trupa u Srbiju nešto što bi naročito uništilo zemlju. Tvrdim da bi je dovelo do loše situacije, i da bi verovatno bilo mnogo žrtava, ali za vaša shvatanja i to nije tako loše, s obzirom na osudu Evrope i nekih posmatrača, medija, tako da ću ovo ipak izbaciti, kako vam ne bih dao tu šansu. Ulazak NATO trupa (kopneni napad) od Srbije bi učinio sadašnji Irak, što i nije tako strašno, koliko mislim da bi se moglo desiti u drugom slučaju. A taj drugi slučaj je neprekidno bombardovanje koje bi moglo trajati sve do sada, uz sankcije, odnosno totalnu izolaciju Srbije.

No, da bih ovo sve pojasnio, idemo u stavkama:

- Rat je počeo, počelo je bombardovanje. Bez mnogo argumenata, možda i neopravdano, ali je krenulo i sada je na Srbiji da ispašta što je to dozvolila.
- U Srbiji se niko ne buni protiv vlasti, svi neprijatelja vide u stranim silama.
- Rat traje, civili stradaju. NATO obaveštava da je to kolateralna šteta, vek prisutna u ratovima. U građanima Srbije ovo odzvana još jačim nacionalizmom i podrškom Slobodanu Miloševiću.
- Bombardovanje neočekivano dugo traje. Ekipa stranih sila se nije nadala da će se bolestan/lud srpski narod toliko radovati bombama, te razmatra mogućnost kopnenog napada.

I sada ja pravim jednu bitnu grešku: kažem kako je kopneni napad nekakav užas koji bi se mogao desiti Srbiji. Kao što rekoh, nije to nešto najgore. Najgore bi bilo da se desilo sledeće:

- Bombardovanje ne prestaje ni nakon 100 dana. Civili stradaju na sve strane. NATO odbija da prihvati bezuslovnu predaju Slobodana Miloševića, odnosno dozvolu za ulazak na Kosovo.
- Bombardovanje ne prestaje ni nakon 300 dana. Srbi dočekuju Novu godinu pod bombama.
- Bombardovanje ne prestaje ni nakon 3 godine. Srbi kopaju rovove i žive pod zemljom. Jedu crve i buba-švabe. Mrtvi se više i ne broje.
- Bombardovanje traje do dana današnjeg. Američka vojna industrija profitira, Srba je sve manje. Ovi preostali Srbi viču kako su heroji, a heroji su i ovi koji su stradali: "Sve je to zarad očuvanja Srbije i njenog poštovanja, međunarodnog ugleda i prosperiteta. Zarad naše dece."

Da li ste sada svesni šta je moglo da se dogodi da ste bili tako patriotski nastrojeni, odnosno tako izdajnički nastrojeni kako je razmišljalo 9 od 10 Srba u to vreme? Kao deca, kao da ne uspevate zamisliti kako je to kad vam se puca u komšiluku. Kao da detonaciju niste osetili, kao da ste bili van zemlje dok smo mi ovde sedeli i strahovali pod bombama. Sramota.
Sačuvana

- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
svetac38
Nazionalist
*

Duh bunta: +19/-20
Na mreži Na mreži

« Odgovor #18 poslato: 08.03.2007. 19:33 »

Citat
No, da bih ovo sve pojasnio, idemo u stavkama:
- Rat je počeo, počelo je bombardovanje. Bez mnogo argumenata, možda i neopravdano, ali je krenulo i sada je na Srbiji da ispašta što je to dozvolila.

..... imam utisak da ti je umesto "dozvolila", bio bliži pojam "izabrala".... mada šta god ti mislio u tom trenutku nije postojala mogućnost izbora, možda mnogo, mnogo pre toga.

Citat
U Srbiji se niko ne buni protiv vlasti, svi neprijatelja vide u stranim silama.

..hipotetički......... vraćaš se kući i ispred iste zatičeš bandu kako ti tuče majku, ženu, sestru ili nekog bližeg. Ti biraš:
a) Pridružuješ se gomili i ubijate boga u njoj
b) Braniš je, po cenu da dobiješ i neku masnicu, a kasnije joj u kući održiš predavanje o lepom ponašanju

Citat
Rat traje, civili stradaju. NATO obaveštava da je to kolateralna šteta, vek prisutna u ratovima. U građanima Srbije ovo odzvana još jačim nacionalizmom i podrškom Slobodanu Miloševiću.
- Bombardovanje neočekivano dugo traje. Ekipa stranih sila se nije nadala da će se bolestan/lud srpski narod toliko radovati bombama, te razmatra mogućnost kopnenog napada.

... ti ne samo da si u svađi sa činjenicama iz tog vremena već i sa pojmovima ili ti je i borba za opstanak "nacionalizam"

Citat
Najgore bi bilo da se desilo sledeće:

- Bombardovanje ne prestaje ni nakon 100 dana. Civili stradaju na sve strane. NATO odbija da prihvati bezuslovnu predaju Slobodana Miloševića, odnosno dozvolu za ulazak na Kosovo.
- Bombardovanje ne prestaje ni nakon 300 dana. Srbi dočekuju Novu godinu pod bombama.
- Bombardovanje ne prestaje ni nakon 3 godine. Srbi kopaju rovove i žive pod zemljom. Jedu crve i buba-švabe. Mrtvi se više i ne broje.
- Bombardovanje traje do dana današnjeg. Američka vojna industrija profitira, Srba je sve manje. Ovi preostali Srbi viču kako su heroji, a heroji su i ovi koji su stradali: "Sve je to zarad očuvanja Srbije i njenog poštovanja, međunarodnog ugleda i prosperiteta. Zarad naše dece."

........ uloga vojno-političkog analitičara u stilu kako mali Perica zamišlja svetsku politiku,.... e sad ratne igre uvek imaju više varijanti a sledeća je realna koliko i prethodna:
- 100 dana od agresije na Srbiju, vojska, najzad, dobija moćno oružje velikog dometa,
- 101 dan Srbija šalje ultimatum velikim silama,
- oni se smeju
- 102 dan London, Rim, Berlin, Vašington bez struje,
- oni se čude
- oni traže primirje
- oni se razoružavaju

Citat
Da li ste sada svesni šta je moglo da se dogodi da ste bili tako patriotski nastrojeni, odnosno tako izdajnički nastrojeni kako je razmišljalo 9 od 10 Srba u to vreme? Kao deca, kao da ne uspevate zamisliti kako je to kad vam se puca u komšiluku. Kao da detonaciju niste osetili, kao da ste bili van zemlje dok smo mi ovde sedeli i strahovali pod bombama. Sramota
.

.... a zašto si uveren da imaš ili si imao monopol na zabrinutost. Razlika je samo u doživljaju (hrabrost-strah, požrtvovanje-sebičluk, mržnja-revolt). Sve je to ljudsko i nije nam strano...... samo neko prizna a neko prebaci odgovornost na druge....
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #19 poslato: 08.03.2007. 20:40 »

Otkud tebi da niko nije imao nista protiv vlasti? Da li mozes da zamislis da je neko moze biti i protiv Milosevica i protiv NATO-a? Da je u isto vreme bio na demonstracijama i da se grozio NATO ubica? Bombardovanje se moguce moglo spreciti, ali ne '98 vec mnogo, mnogo ranije. Da je Milosevic bio pametan ( koristio diplomatska sredstva ) na vreme izbegli bismo preko 2000 civilnih i vojnih zrtava, napravili bismo neki kompromis. E sad pitanje je koliko se moglo izvuci, a da se ne padne u ropstvo. Milosevic je na svu srecu u jednom trenutku shvatio da ne moze vise protiv sveta i napravljen je neki dogovor. To bombardovanje jeste bilo nepravedno i nelegitimno, ali ne kaze se dzabe da "pravda postoji samo medju jednakima". Eto i ja da citiram nekoga iz LDP-a ( Prokica ). Ovaj svet je nepravedan, daleko od toga da je demokratski, pa kako se snadjes snadjes se.                                           
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #20 poslato: 08.03.2007. 21:45 »

..... imam utisak da ti je umesto "dozvolila", bio bliži pojam "izabrala".... mada šta god ti mislio u tom trenutku nije postojala mogućnost izbora, možda mnogo, mnogo pre toga.

Iz dosadašnjeg mog izlaganja mogao si da skontaš, čak i uz sasvim neznatan trud, da nema nikakve logike u ovakvom raspletu, ako su posredi bile ideje:

- sa srpske strane da izvuče neku korist, jer takvu ne bi mogla da izvuče pošto je NATO postavljao uslove i u konačnom završetku ratovanja,
- sa NATO strane, jer je NATO snagama odgovaralo dalje bombardovanje Srbije. Samo dobra volja ih je mogla nagnati na to da prekinu sa bombardovanjem Srbije.

Stvarno ne uspevam da shvatim kako neki ljudi ne poseduju niti osnovni logički aparat.

..hipotetički......... vraćaš se kući i ispred iste zatičeš bandu kako ti tuče majku, ženu, sestru ili nekog bližeg. Ti biraš:
a) Pridružuješ se gomili i ubijate boga u njoj
b) Braniš je, po cenu da dobiješ i neku masnicu, a kasnije joj u kući održiš predavanje o lepom ponašanju

Primer nema veze sa onim o čemu ovde govorimo, iz nekoliko razloga:

a) niko ovde ničiju majku nije tukao.
b) ako se radi o osveti za neko delo, tada bi trebalo da sam i ja pretukao nečiju majku pre toga.
c) ako bih uskočio da odbranim onoga koga tuku, ne bih dobio masnicu (sem ako si u dijaspori pa ne možeš da nastradaš) nego bi me strpali u kovčeg, onaj u kom se pakuju mrtvaci.

... ti ne samo da si u svađi sa činjenicama iz tog vremena već i sa pojmovima ili ti je i borba za opstanak "nacionalizam"

1. To nije bila borba za opstanak, već borba protiv opstanka. Sve činjenice idu tome u prilog.
2. Time što pokazuješ simptome zaslepljenosti nacionalizmom, preporučujem lek - totalnu paranoju: otkucaj na google-u "srpski nacionalisti forum", i pridruži im se. Bićeš međ svojima. Međ silama mraka. Tamo će te za ovakve komentare nagrađivati.

........ uloga vojno-političkog analitičara u stilu kako mali Perica zamišlja svetsku politiku,.... e sad ratne igre uvek imaju više varijanti a sledeća je realna koliko i prethodna:
- 100 dana od agresije na Srbiju, vojska, najzad, dobija moćno oružje velikog dometa,
- 101 dan Srbija šalje ultimatum velikim silama,
- oni se smeju
- 102 dan London, Rim, Berlin, Vašington bez struje,
- oni se čude
- oni traže primirje
- oni se razoružavaju

Zbog "herojstva" koje si u ovoj poruci prikazao ja sam u inicijalnoj tvrdio da je Srbende i Srbendaće jedino moguće naučiti pameti kroz nekoliko novih bombardovanja, ali po mogućstvu mnogo žešćim nego što je ono '99-e godine bilo. A pametniji ljudi neka što pre napuste ovo leglo gluposti zvano Srbija.

.... a zašto si uveren da imaš ili si imao monopol na zabrinutost. Razlika je samo u doživljaju (hrabrost-strah, požrtvovanje-sebičluk, mržnja-revolt). Sve je to ljudsko i nije nam strano...... samo neko prizna a neko prebaci odgovornost na druge....

Ja sam zabrinut jer je zbog vašeg nedostatka inteligencije i zdravog razuma mogao da strada neko moj bližnji, neko iz moje porodice, ko nije želeo da mu se bombarderi nadviju nad glavom. Mogao sam ja da stradam zbog tvoje gluposti i gluposti tebi sličnih. Da se ja pitam vi biste svi bili po zatvorima ili ludnicama, a ne na slobodi. Zaista ne znam šta bih radio da mi je stradao neko. Ne znam kolika bi moja mržnja bila prema nacistima i primitivnim ljudima koji su do bombardovanja doveli.

Otkud tebi da niko nije imao nista protiv vlasti? Da li mozes da zamislis da je neko moze biti i protiv Milosevica i protiv NATO-a?

Naravno da je moguće. Inteligencija je mogla da proceni nerealnost potrebe za bombardovanjem od strane NATO pakta, ali je još oštrije morala da osudi ludost, psihopatologiju srpske vlasti da dozvoli bombardovanje, ili kako ovaj gore nacionalist reče "da izabere bombardovanje". Pitaj bilo kog svog profesora na fakultetu koga smatraš pametnijim, pitaj bilo kog DS-ovca ako već ne veruješ LDP-ovcima, čućeš da do bombardovanja NIJE SMELO DA DOĐE, i da je u svakom momentu, i minut pre prve poslate rakete na Srbiju, bombardovanje moglo da bude sprečeno.

Bombardovanje se moguce moglo spreciti, ali ne '98 vec mnogo, mnogo ranije. Da je Milosevic bio pametan ( koristio diplomatska sredstva ) na vreme izbegli bismo preko 2000 civilnih i vojnih zrtava, napravili bismo neki kompromis. E sad pitanje je koliko se moglo izvuci, a da se ne padne u ropstvo.

Prvo, nije u pitanju 98-a nego 99-a. Drugo, da nije moglo biti izbegnuto bombardovanje mogao si da čuješ jedino od govornika SPS-a i tadašnje medijske mašinerije. Treće, pitanje ropstva sam ti objasnio dužom porukom, ali ću ponoviti:

1. Ako veruješ u američku zaveru protiv Srbije, shvatio bi da bi desetogodišnje bombardovanje Srbije bilo itekako moguće, da bi tako do sada svi mi bili verovatno do sada pod zemljom (ohlađeni, crvljivi), da bi uskoro nestalo i Srba, i svega srpskog. Ako tvrdiš da bi kopneni napad bio osuđen od strane Evrope i Sveta, bombardovanje je već postalo dosadna tema tih dana pre sklapanja sporazuma o predaji srpske strane. Dakle, bombardovanje je moglo da traje još godinama, i to bi bilo samo na štetu Srbije.

2. Pokušaj da razmišljaš logično: Amerika traži da uđe u Srbiju, pa čak i da laže da hoće samo Kosovo. Istovremeno im odgovara da bombarduje tu istu Srbiju, kako bi je dobro oslabila. Jer, tobože, oni žele da Srbija nestane, da je prisvoje, porobe. Šta bi im više odgovaralo: da uđu u Srbiju mirno, ili da je najpre dobro izbombarduju? Dakle, šta misliš da je Srbija postigla time što je prvo bombardovana, a onda tako ojađena prihvatila sve uslove NATO-a? Razmisli dobro pa reci šta je time Srbija dobila.

Milosevic je na svu srecu u jednom trenutku shvatio da ne moze vise protiv sveta i napravljen je neki dogovor.

I ti onda kažeš: E, super, Miško se setio da kaže "dosta, braćo Amerikanci, dosta! Predajemo se, dosta ste nas bombardovali, pristajemo na sve! samo da glave ne pogubimo!" I tebi je to OK? Ti bi oprostio i rekao: Okay, čovek je pokušao da ratuje sa čitavim svetom, nije išlo, i predao se. Tako i treba. Je l'? Ja bih ga optužio za nepotrebno guranje ljudi u rat, za psihičko zastrašivanje bombama. Porodice čiji su bližnji nastradali trebalo bi svi pojedinačno da ga tuže jer im je oduzeo bližnje, ubio ljude. Zamisli da si na njihovom mestu.

Naprosto ne shvatam kako je moguće da nemaš toliko malo empatije u sebi, i logičkog aparata da razgledaš situaciju sa svih strana i smisliš šta je bilo nužno, a šta se moralo izbeći. Mlad si čovek, valjda bi trebalo da razmišljaš kvalitetno, da je život iznad svega, iznad svih igara, a pogotovo igara sa životom. Ovi matori mogu da seruckaju, možda su bolesni, možda im se ne živi, možda oni ne moraju u rat. Ali ti ćeš sutra biti pozvan da braniš ovo govno od države ako dođu onakvi ljudi koji zastupaju njihove ideje, i ti ćeš sutra morati da nosiš pušku i upireš je protiv čitavog sveta, a da i ne znaš šta time postižeš. Pitaj nekog od onih koji su nosili puške braneći Srbiju za vreme bombardovanja, pitaj ih: šta ste branili i jeste li šta odbranili. Pitaj i shvatićeš o čemu govorim.

Eto i ja da citiram nekoga iz LDP-a ( Prokica ). Ovaj svet je nepravedan, daleko od toga da je demokratski, pa kako se snadjes snadjes se.

Offtopic, ali moram da dodam: Prokić je izmislio politiku, u poređenju sa (kvazi)političkim stavovima Nikolića i Koštunice.
Sačuvana

Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #21 poslato: 09.03.2007. 14:14 »

Nisi ništa novo rekao. Ti tvrdiš da zavera postoji odavna, a neki tvrde da je počela devedesetih. Geopolitički interesi sigurno postoje, ali ja sam ovde postavio neka pitanja koja nedvojbeno ukazuju na to da je NATO (Amerika i EU) mogao da sravni sa zemljom Srbiju za vreme bombardovanja. Zašto, ako im je interes to što kažeš, i to vekovni interes, nisu to uradili? Zašto nisu ubili i tebe i mene, kao civile? Zašto, ako toliko mrze Srbiju i Srbe, nisu sve srpsko poklali?

Besmisleno je postavljati takva pitanja jer to uopšte nije bila agenda nastupa NATO. Oni nemaju takve ciljeve. Njima ne trebaju razoreni pejzaži jer sve to posle treba obnavljati. Uostalom, oni su to mogli da urade mnogo ranije pa nisu. Zašto im je bio potreban Slobodan Milošević kao faktor stabilnosti na Balkanu 1995? Zašto im je uopšte bio potreban Dejton? Zašto jednostavno nisu zgazili Srbe i pre Srebrenice, Sarajeva, pre bilo čega? Nije takav američki rezon i oni ne delaju na takav način. Oni slojevito rade na nečemu što se zove "arhitektura bezbednosti" pa žele da stvari postave na takav način da sve od njih zavisi. Ovo je suštinski nestabilan i zavistan region dok su američke bezbednosne formule neodržive bez njihovog nadzora. Tako oni uspostavljaju kontrolu. Pronadju nekog kukavca i od njega stvore figuru da bi onda tu figuru iskoristili i ispljunuli kao poslednju kurvu..... Sadam, Sloba, Arafat, mudžahedini... pa kako se ko snadje. To je ta konstanta njihove geopolitike koja se izmedju ostalog prelama i preko nas. Bili su im potrebni mrtvi muslimani, dobili su ih. Za sve su oni krivi u refleksiji njihove pravde "mogli su a nisu sprečili...". Svi mi ovde smo životinje, puki izvršioci zadatih ciljeva. Amerika je sabotirala svaku vrstu sporazuma izmedju zaraćenih strana da bi trijumfalno mogli da uspostave PAX AMERICANA. Zavladi i vladaj. A mi smo ovde primitivci jer pristajemo na taj položaj, jer se medjusobno mrzimo i nemamo dovoljno pameti. Amerika je univerzalni neprijatelj svih naroda pa i američkog. No, bez obzira na to, ja volim tu zemlju i fascinira me njihova dijabolična iskvarenost. Ima tu nečeg privlačnog...

...zašto je onda nakon drugog svetskog rata u Nemačkoj Amerika gradila koliko nigde u svetu još nije građeno; hoću reći: zašto su i poražene strane dobile više nego Srbija iz tih ratova, ako se Srbija izborila za slobodu, dok su drugi tu slobodu navodno izgubili samim gubitkom rata? To znači da je voditi rat u bilo kom trenutku neverovatno netaktično, bezumno, ludačko, idiotsko rešenje. Ko god kretao u pohod.

To je zato što je Srbija bila na pogrešnoj strani u Drugom svetskom ratu. Da je bila na strani nacista bolje bi prošla. Sami nacisti su najbolje prošli, dobili su zaštitu, stipendiju, kuće na Floridi, novi identitet i odlične uslove za rad. Fenomenalno. Ako se Amerika zvanično gadi nacističke ideologije zašto onda nije gadljiva na domete nacističke nauke? How yes no!!!!
To je zato što principi ideologije ne važe za ideologe jer onima koji su izvori ideologije nije potrebna ideološka indoktrinacija.

Moja poenta, poenta čitavog topika, bila je u tom da se popravi medijski pristup prema građanima kako bi svaku sličnu psihotičnu odluku vlasti građani znali da spreče, pa tako i pokušaj izazivanja novih bombardovanja, ratova, stradanja nevinih ljudi ni za čije interese. Jer rat u Srbiji u novijem dobu nikad nije bio rat za slobodu Srbije, već za očuvanje vlasti onoga ko je tu poziciju držao. Zbog nekritičkih sredstava informisanja, i takvih koji su bili ekspoziture vlasti, ljudi se nisu znali pobuniti protiv vlasti kad je bombardovanje počelo, a ni danas (i zato kažem: još koliko puta bi trebalo Srbiju bombardovati - ne bi li se ljudi opametili) stvar nije bolja, što smo mogli da vidimo i iz ovih najsvežih izbora.

Slažem se. Eto u nečemu se slažemo. Nismo voda i vatra. Ima nade za našu ljubav.....

1. Srbija je bila poražena i od Turaka, pa da su hteli mogli su da satru sve srpsko sa ovih prostora za nekoliko godina. Oni su vladali 500, a Srbija je ostala tu gde je, sa sve srpstvom i pravoslavljem, koje iako ne smatram vrednim nekog kvalitativnog poštovanja, ipak držim iznad islama, barem po pitanjima slobode. Ali činjenica je da vladar koji je i onda bio nad Srbijom za 500 godina vladavine nije hteo i nije uništio sve srpsko. Zašto misliti da bi dopust ulaska međunarodnih trupa na Kosovu uništilo i zemtnulo sve srpsko sa prostora Srbije. To je paranoično viđenje stvari.

Mogli su da satru ali nisu. Njima je bila potrebna raja za rad i jebat, ba'..... A o ponašanju Albanaca sam već rekao u mom prvom komentaru na ovaj post.

2. Stranci (u ovom slučaju snage NATO i EU) su svakako mogli da zavladaju u Srbiji 99-e, kao što rekoh i kao što su svi onda i znali, ali ćutali (mislim na obične građane). Strahovali smo od toga da će preći na kopneni napad i sasvim pregaziti Srbiju. Šta bismo tada imali? Upravo tog komandanta NATO-a kao glavnog u ovoj zemlji. Imali bismo deset puta više stradalih, ne bismo znali gde da sahranimo bližnje. Srbija bi se pretvorila u veliku grobnicu savremenog doba. O sramoti da ne govorim. Samo ludak/psihotični bolesnik bi se suprotstavio divu kakav je NATO snagama kakve su bile srpske. Ono što bi potom od Srbije nastalo ne mogu da nagađam, ali daleko je od nezavisnosti za kakvu ti kažeš da se bombardovanjem Srbija (Milošević) izborila. Da li bi se to dopalo tvojoj vizuri Miloševićeve odluke o dopustu da se Srbija bombarduje?

Možda su Srbi neki lud narod, ali kako mogu ja uticati na njihovu percepciju? Da sam ja vlast od pamtiveka nikad Srbija ne bi ratovala već bi vazda bila servilna svakom i spletkama, zaverama i zlobom, održavala bi kontinuitet. Dok je vladala Vizantija, naredio bih konverziju u pravoslavlje. Čim su krstaši prismrdeli na granici promptno bih ljubio ruke papi i pokatoličio Srbe. Sa prvim Turcima bi čaja pio sa novom fensi čalmom tog doba (poslednji krik mode u Kairu).... Pa tako i sa nacistima, Amerikancima, kime god. To je moja percepcija po kojoj sam i ja takodje suštinski izdajnik. Ipak, Srbi su u svakom slučaju odabrali borbu i rat. Ima nečeg herojskog u tome i ja to poštujem ali ne opravdavam.

Dakle, ti stradanje za vreme NATO bombardovanja nevinih (civila) nazivaš stradanjem za naciju? (Stavio bih još bezbroj znakova pitanja ali ne želim da narušim estetsku stranu porke.) Mislim, ako stvarno tako misliš...

Razmisli malo... Ako si gledao američke ratne filmove pa kad nekog ubiju onda je preporuka da se porodici saopšti da je poginuo hrabro, časno se držeći, za otadžbinu bla, bla, bla.... Bolje je onda reći da su poginuli za "Srbiju" nego ni za šta. Ukoliko preovlada mnjenje da se u prošlosti ginulo ni za šta, zbog guzica vlastodržaca, onda ćemo izdržavati tudje vojske, a raja zna se ba' ćemu služi - za kuluk i jebat...
Nakon tragičnog Prvog svetskog rata ova država je svoje heroje i borce praktično ostavila na ulici dok su se ministri i trgovci nafatirali. Kao da je narod ratovao za njih a ne za sebe. To je već naša interna patologija i protiv toga se mora boriti. Ako su poginuli uzalud poginuli onda ovu zemlju više nikad niko neće braniti. E to je poenta. Tu si ti na liniji prave, odnosno autentične izdaje jer se to poklapa sa logikom dominacije - da mi, poput patetičnih zemalja EU suštinski zavisimo od američke zaštite. You depend on my protection! To je razlog svemu ovome. To je razlog bombardovanja, činjenja i nečinjenja, žmurenja i nežmurenja, opšte mimikrije i igranke supersile. Jadni smo ti mi... Cilj je da nas učine zavisnim od sebe u svakom pogledu: vojnom, bezbednosnom, političkom, ekonomskom, tehnološkom, kulturološkom, psihološkom.... To je logika supremacije. I svi mi zavisimo, ne samo Srbi. Zavise i japanci, Nemci, Španci, Albanci, Bošnjaci.... Srbi po kosovskim enklavama, u Republici Srpskoj, svuda... u Beogradu takodje. Mi smo uvek u poziciji da molimo za milost i to je taj "partnerski" odnos. Tako Veliki Brat zamišlja partnerstvo. Jel ti sad jasno? Ti samo reflektuješ poželjnu logiku kakva odgovara interesu te dominacije. Dominacija je jedini realni interes a ne nafta, teritorije, resursi.... To su samo sredstva dominacije. Dominacija je apstraktna. To je odnos koji je teško meriti.

Indikativno je to da američki izaslanici i spikeri nama uvek nude evropsku perspektivu. Zašto nam ne ponude članstvo u Sjedinjenim Američkim Državama a ne u EU? To bi bilo fer..... Namigivanje

Kao što već rekoh, a meni nikako ne uspeva da dođe do pameti kako to ne razumete: NATO snage su mogle da ne prihvate sporazum o prekidu bombardovanja, mogli su da bombarduju još deset godina ako im je do bombardovanja, mogli su da umarširaju u bilo kom trenutku i unište Srbiju. Ko bi tada bio na čelu Srbije? ...

Ma, razumemo, ali ti ne razumeš logiku dominacije. Nisu hteli.

1. Ja ne opravdavam njihovo bombardovanje Srbije. Problemi, ako ih je bilo, na Kosovu su mogli biti rešeni na druge načine....

Moglo je, ali nije. Nije se uklapalo u američku strategiju. Da se nešto uklapalo oni bi to i sproveli. Imaju sredstva da sprovedu praktično šta god žele, naročito u regionima kakav je Balkan. Nemoj da sumnjaš u njihovu moć. Pokušaj samo da prokljuviš zašto im je bio potreban Slobodan Milošević i zašto su pustili da se toliko dugo održava na vlasti? Nije reč o zaveri nego jednostavno oni su dobro znali s kime imaju posla i jednostavno su ga pustili a on je poput "korisnog idiota" sam završavao posao za njih. Prost manevar. Školski primer. Iza svakog poteza njegove vlasti stoje oni koji su mu dopustili da bude vlast. SAD. On je u političkom smislu bio njihova lutka, samo je problem što se Klintonova administracija malo preigrala sa njime. Po preporukama Kisindžera trebalo je sve da bude gotovo već 1993 godine, ali se oteglo jer i najbolje strategije sprovode neki i nekakvi ljudi. Neki su sposobni, neki nisu.... puno je faktora. Amerika nije monolitna politička celina. Shit happens.....

Kao što rekoh: osuđujem. Nemaju oni razloga da se brinu za dobrobit Srbije pa da nam sklanjaju diktatora koji je srpski (idiotski) narod zaslužio sopstvenom odlukom. ....

Neki mnogo kulturniji narodi od srpskog, recimo Nemci ili Japanci, eto zaslužio je sopstvenom odlukom da budu mnogo više razoreni i urnisani nego Srbi devedesetih, pa ipak..... Kao da se narod nešto pita iako izgleda kao da da. Nijedan narod, kada posmatraš masu nije pametan. Svi su krdo. Sve je pak u rukama elite jer ona geacima interpretira stvarnost i usmerava volju. Ako je narod kriv, onda je kriv zato što je ograničen u shvatanju i percipiranju, ali to opet nije krivica naroda jer ko ima kapaciteta, vremena i informacija da kao autsajder pronikne u staze i bogaze kako globalne tako i lokalne politike. To je isuviše komplikovano za prosečan um.

Toliko za sada. Ostatak tvojih navoda komentiraću drugi put. Hvala na pažnji.
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #22 poslato: 09.03.2007. 18:32 »

Stojane cestitam na sjajnom postu. Lepo si objasnio kao je Sloba prvo bio "faktor stabilnosti" ( tj. americki igrac, da ne kazem marioneta ) pa su ga onda iskoristili predstavivsi ga kao najgoreg neprijatelja da bi imali dobar razlog da bombarduju Srbiju ( izmedju ostalog ). Inace, spomenuo sam '98 namerno, a ne '99 jer je '99 bilo bas bas kasno, previse je ocigledno, a ne jer sam pogresio. Inace, kad vec spominjes moj logicki aparat moram ti reci da sam izvodis zakljucke iz mojih ( a rekao bih i iz reci drugih ucesnika ) recenica koji ne stoje. Izgleda si umislio da bih ja sada otisao na Kosmet da ga branim ili ne znam sta. Dakle, da budem jasan - ne bih isao da ratujem. Problem je sto ti vidis sve crno - belo i naravno kao posledica svoje zaslepljenosti pogresno tumacis tudje reci. Stojan Popivoda ti je sjajno objasnio kako funkcionise americka spoljna politika - oni prosto imaju svoj nacin. Nece nesto skroz da sruse jer to ima vrednost, pa kad bude njihovo opet da moraju opet da grade. Znas li zasto nisu bombardovali Prvu petoletku? Pa zato sto je ta firma tad odradjivala neki posao za neku holandsku firmu.  A da je u nekim zapadnim centrima moci postojala namera da se Srbi u toj igri prikazu kao losi momci - i jeste, to su geopoliticke igre, i one postoje, a ti to mozes da nazivas zaverom koliko god hoces, to ce postojati bez ili sa tvojim priznanjem. Prokic jeste izuzetno realan covek, ali on ni u jednom svom nastupu nije poricao te geopoliticke igre, samo je govorio da Srbija ne sme da "pisa uz vetar". E sad sto to neko tumaci kao ulazak u ropstvo/izdaju druga je stvar. Inace, rekao si da su Amerikanci i ovako i onako dobili sve sto su zeleli. Negde sam procitao da su zeleli i uci u Beograd, pa nisu, ali hajde da to uzmemo tek kao neproverenu informaciju.
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #23 poslato: 09.03.2007. 19:22 »

Trumane, ništa od ovog što je Stojan rekao nije u bitnoj suprotnosti sa mojim tvrdnjama. On zna o čemu ja govorim, samo malo treniramo retoriku. Naivno shvatanje je ovo koje zastupaju oni koji govore da bombardovanje nije moglo da se izbegne. Kao što rekoh, pitaj koga god hoćeš demokratu, tako će ti reći. U politici nikad ništa nije završeno. Da je Milošević imao makar malo obzira, mogao se predati i pre početka bombardovanja, kao što je to uradio 88 dana potom.

Nije mi cilj ubediti tebe ili Stojana u nešto, nego da mnogi čitaoci ovde koji uglavnom razmišljaju površno dođu u situaciju da se zapitaju i preispitaju događaje, ili inerciju 99-e i svih ovih godina.
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #24 poslato: 10.03.2007. 10:35 »

Pa ne kazem ni ja da se bombardovanje nije moglo izbeci, samo kazem da je '98 ili '99 vec bilo prekasno...
Sačuvana

Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #25 poslato: 10.03.2007. 18:00 »

Trumane, to isto možemo i sada da kažemo: Bombardovanje Srbije 2008. godine nije moglo da se izbegne. I onda da se potrudimo da do njega dođe.

Elem, nije mi cilj, kao što rekoh, da tebe ili bilo kog pojedinca ubedim u nešto što smatram da je istina nekog prošlog doba. Navodim samo faktore koji nas logikom stvari vode do odgovora koji je očigledan. Cilj je nešto drugo: ljude u Srbiji, koji uglavnom razmišljaju kao ti na ovoj temi, dovesti u kritičnu situaciju kada se pitaju o tom kako je trebalo da delaju za vreme i pre bombardovanja, kako bi sprečili to da zaludno stradaju po volji nekog ludaka koji je bio/bi bio na čelu države. Mišljenje koje ti imaš o onom što je bilo tih godina lako može da dovede ili dopusti još jednu katastrofu u vidu bombardovanja ili sličnog (izolacije npr).

Ne znam da li još neko ima tu želju, ali moja je prvenstveno skoncentrisana na to da čitaocima skrenem pažnju na neke takve stvari koje im mediji često sklone, oblikuju po volji vlasti, ili naprosto zbog niskog nivoa kritike - propuste.
Sačuvana

svetac38
Nazionalist
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #26 poslato: 11.03.2007. 19:05 »

Citat
nema nikakve logike u ovakvom raspletu, ako su posredi bile ideje:
- sa srpske strane da izvuče neku korist, ....
- sa NATO strane, jer je NATO snagama odgovaralo dalje bombardovanje Srbije. ..
Stvarno ne uspevam da shvatim kako neki ljudi ne poseduju niti osnovni logički aparat.

.... ili si naivan do bola ili su ti logika i zdrav razum dva suprotstavljena pojma.....

Citat
Primer nema veze sa onim o čemu ovde govorimo, iz nekoliko razloga:
a) niko ovde ničiju majku nije tukao.......

... recimo da mi je namera bila da budem slikovit ali ne ide pa da objasnim. Kao i većini Srba (ili ti ako ti je tako jasnije stanovnika Srbije) do 24. marta te užasne godine, Milošević mi je predstavljao užas Srbije, već 24. marta više nije bio u pitanju Sloba, šta god da je uradio. Srbiji, meni, mojim prijateljima, mojoj porodici, komšijama bio je nametnut rat i menije to bila borba za opstanak, moralna obaveza da dam sve od sebe za Srbiju, porodicu, grad, komšije da opstanu u toj borbi..... meni i ogromnoj većini ljudi u toj i takvoj Srbiji je tog 24. marta banda tukla majku i mi smo je branili kako smo to mogli i umeli....

Citat
2. Time što pokazuješ simptome zaslepljenosti nacionalizmom, preporučujem lek - totalnu paranoju: otkucaj na google-u "srpski nacionalisti forum", i pridruži im se. Bićeš međ svojima. Međ silama mraka.
Zbog "herojstva" koje si u ovoj poruci prikazao ja sam u inicijalnoj tvrdio da je Srbende i Srbendaće jedino moguće naučiti pameti kroz nekoliko novih bombardovanja, ali po mogućstvu mnogo žešćim nego što je ono '99-e godine bilo. A pametniji ljudi neka što pre napuste ovo leglo gluposti zvano Srbija.

... ajd i ja da se samocitiram ".... kerovi laju, karavani prolaze...", i da te edukujem paranoja nije lek već dijagnoza.

Citat
Ja sam zabrinut jer je zbog vašeg nedostatka inteligencije i zdravog razuma mogao da strada neko moj bližnji, neko iz moje porodice, ko nije želeo da mu se bombarderi nadviju nad glavom. Mogao sam ja da stradam zbog tvoje gluposti i gluposti tebi sličnih. Da se ja pitam vi biste svi bili po zatvorima ili ludnicama, a ne na slobodi. Zaista ne znam šta bih radio da mi je stradao neko. Ne znam kolika bi moja mržnja bila prema nacistima i primitivnim ljudima koji su do bombardovanja doveli

.... i sad vlasniče visoke inteligencije prebroj uvrede u par rečenica koje si mi uputio, prebroj koliko si puta sebe i svoje stavio na prvo mesto. Zar je po tebi iko normalan želeo da mu bombe padaju okolo? Svako na kraju pokaže svoje pravo lice. Tebi je vidim jedino bilo bitno da ti i neko tvoj ne nastrada. Zanimljivo za nosioca građanske ideje. E vidiš, meni kao (po tebi nacionalisti) je svaki izgubljeni život u toj agresiji bio teret, sva imena poginulih u Nišu, sva imena nastradalih u N. Pazaru, Varvarinu, mladih vojnika, njihovih starešina... i ostalih koje nisam pomenuo...
Sačuvana

Beskorisno je pobijati tuđe mišljenje; ponekad čovek uspe da pobedi nekoga u diskusiji, ali da ga uveri - nikada. Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru. (Dumas)
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #27 poslato: 11.03.2007. 19:34 »

... ili si naivan do bola ili su ti logika i zdrav razum dva suprotstavljena pojma.....

Dok god se moja logika suprotstavlja vašoj "logici", ili ostaje van domena vašeg razumevanja, dobro je. Pošto je Srbiju vaša "logika" dovela do ove situacije, jedna nova "logika" (a u stvari prva) mogla bi da je izvuče. No, u politici se nikad ne zna. Vas je mnogo više. Diktirate izborna obećanja, interese čak i građanskih opcija. Zato i ne dolazi do decentralizacije i regionalizacije.

Kao i većini Srba (ili ti ako ti je tako jasnije stanovnika Srbije) do 24. marta te užasne godine, Milošević mi je predstavljao užas Srbije, već 24. marta više nije bio u pitanju Sloba, šta god da je uradio. Srbiji, meni, mojim prijateljima, mojoj porodici, komšijama bio je nametnut rat i menije to bila borba za opstanak, moralna obaveza da dam sve od sebe za Srbiju, porodicu, grad, komšije da opstanu u toj borbi..... meni i ogromnoj većini ljudi u toj i takvoj Srbiji je tog 24. marta banda tukla majku i mi smo je branili kako smo to mogli i umeli....

Čitava ova tema pokrenuta je sa ciljem da takvo mišljenje koje si ovde izneo raskrinka, preispita, dovede u vezu sa realnim stanjem, sa samokritičkim promatranjem situacije. Da sam zadovoljan tim što su svi u Srbiji razmišljali kao i ja u to vreme (kad mi je bilo 15 godina, što nije pohvalno za nekog ko je imao mnogo više), ne bih ni pokretao ovakvu temu. Stvar je u tom da se zađe iza te kvazi-odgovornosti i brige za Srbiju, i pronađe šta je stvarno moglo da se uradi kako ne bi došlo do žrtava ljudi koji ni za šta nisu krivi, sem što se nisu pobunili protiv Miloševićevog davanja zelenog svetla NATO snagama za bombardovanje Srbije.

...i da te edukujem paranoja nije lek već dijagnoza.

Totalna paranoja, a ne paranoja. Pošto vas sve smatram bitno nezrelim, a ne samo neobrzaovanim ljudima, i pošto među takvima ima i onih koji zvanično imaju neku diplomu, usuđujem se sve to svaliti na psihičku bolest, na ozbiljan poremećaj. I pošto je teško izboriti se sa paranojom, moja preporuka je bila "totalna paranoja", kao lek za vas, kao društvo paranoičnih Srbomanijaka-paora.

... i sad vlasniče visoke inteligencije prebroj uvrede u par rečenica koje si mi uputio, prebroj koliko si puta sebe i svoje stavio na prvo mesto. Zar je po tebi iko normalan želeo da mu bombe padaju okolo? Svako na kraju pokaže svoje pravo lice. Tebi je vidim jedino bilo bitno da ti i neko tvoj ne nastrada. Zanimljivo za nosioca građanske ideje. E vidiš, meni kao (po tebi nacionalisti) je svaki izgubljeni život u toj agresiji bio teret, sva imena poginulih u Nišu, sva imena nastradalih u N. Pazaru, Varvarinu, mladih vojnika, njihovih starešina... i ostalih koje nisam pomenuo...

Sve vreme namerno potenciram ono "ja" i "moje", jer je to osnova svih odgovornosti, odgovornosti prema svemu drugom. Ali razumevanje ovoga zahteva daleko jači intelektualni napor. Ovde je na konkretnom primeru bilo izloženo kako odgovornost prema sebi povlači odgovornost prema bližnjima, i situaciju sagledava realnije, ozbiljnije, konkretnije. A to je i osnova građanskih vrednosti.

A što se tiče mojih uvreda. One su upućene svima koji se ne trude da shvate situaciju ni nakon 88 dana bombardovanja, i koji bi i danas pristali na bombardovanje (a takvi su oni koji razmišljaju kao ti), zbog koga bih i ja morao da snosim posledice. I još jednom: takvim ljudima je mesto u zatvorima ili u klupama osnovnih škola, a ne na izbornim mestima onda kad je vreme izbora.
Sačuvana

svetac38
Nazionalist
*

Na mreži Na mreži

« Odgovor #28 poslato: 12.03.2007. 19:13 »

....... polemika s tobom je u stilu "dobro jutro Marice, eto perem gaćice!....".
Ti i ne čuješ nikog osim sebe.

"Ne ponesi se mudrošću. Ni tuđom jer nije tvoja. Ni svojom, jer čim si se poneo, znači da je nemaš mnogo." (Vladika Nikolaj Velimirović)
Sačuvana

gaga
Gradjanin
*

Duh bunta: +0/-0
Van mreže Van mreže

« Odgovor #29 poslato: 12.05.2007. 15:53 »

tema: Devedesete  |  Šta smo naučili?
ključne reči: devedesete, slobodan milošević, sps, srs, vojislav šešelj, nacionalizam

NAZALOST,NISTA NISMO NAUCILI,A BOJIM SE DA NI NECEMO DOK SA VLASTI NE ODU LAZNE PATRIOTE KOJE SLAVE RATNE ZLOCINCE!
Sačuvana
Stranice: 1 [2] 3 4 ... 7   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: