Ne znam sta je to, kod nas srba, sto nas tera da uvek nesto toliko detaljno analiziramo, proucavamo, merimo i premeravamo, da u svemu , na kraju izgubimo nit i sustinu onoga sta smo u stvari i poceli da analiziramo.
Elem, bez uvrede , drage kolege, ali svi mi smo ovde manje , vise laici za pitanja vojnih saveza, integracija u Nato, i slicne , vojne problematike. Ne verujem da ima ovde toliko , ako uopste ima strucnjaka za vojna pitanja......siguran sam da bi o pravu, ekonomiji , medicini ili nekim drugim oblastima na ovom forumu mogli mnogo strucnije i argumentovanije da diskutujemo,,
Dakle, kao laik cu se i postaviti prema ovoj temi....naime, primecujem da se stara srpska boljka, trazenja nekog novog puta, novog nacina da se uradi ono sto su mnogi pre nas prosli, ponavlja po ko zna koji put...
Sve drzave koje su postale clanice EU , su pre toga postale i clanice NATOa.....verujem da su u svim tim zemljama, prilicno kvalifikovani strucnjaci , razradjivali detaljno mane i prednosti ulaska u vojni savez ....i , gle cuda, svi , ali bas svi su zakljucili da im se taj korak isplati ......
Kako je moguce, da opet, samo mi, racunamo kako se , samo nama, eto , ne isplati ulazak u NATO???.......po cemu smo to, mi uvek neki specifikum, za kojeg vaze drugacije norme i kriterijumi o tome sta je dobro a sta ne za drzavu.....da li smo mi to opet pametniji od slovenaca, engleza, francuza, svedjana, madjara????
Necu ulaziti u detaljnu analizu , od slucaja do slucaja.( vojna industrija, slanje vojnika u mirovne misije ) i sl.
Ali, ako su to obaveze svih clanica natoa, zasto bi samo mi bili tako zabrinuti za benefite koje to clanstvo donosi???
Mala zemlja, okruzena nato drzavama, sa ovako jadnom i razorenom infrastrukturom i privredom, razvaljenim odbrambenim i obavestajnim sluzbama, jednostavno nema bolje resenje nego uclanjenje u savez koji joj obezbedjuje sigurnost, a samim tim i politicku stabilnost, sto dalje povlaci ekonomska ulaganja u mnogo vecem obimu....sve je to vezano........
Jednostavno, zasto se jednom ne ugledamo na onu staru :" kud svi turci , tu i mali mujica", a da mujica ne mora stalno nesto da kenja????