Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi dole
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  
Autor Tema: Da! u NATO!  (Pročitano 5835 puta)
0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.
Nebojsa
Gradjanin
*

Duh bunta: +7/-16
Van mreže Van mreže

« Odgovor #60 poslato: 26.12.2007. 01:13 »

Nisam zaljubljen u NATO ali ako ce to da nam umanji troskove i usavrsi vojnu gotovost onda nemam zasto da se suprotstavljam.

Jel i to neki Rus?  zlobni
Sačuvana
Trajkovic
Gradjanin
*

Duh bunta: +1/-1
Van mreže Van mreže

« Odgovor #61 poslato: 17.01.2008. 12:14 »

• Reforma sektora bezbednosti i organizacija vojske po NATO standardima zahtevaju značajna sredstva. Međutim, neulazak košta mnogo više. Računica je prosta: kada je zemlja u sistemu kolektivne odbrane, može da profesionalizuje i specijalizuje svoju vojsku. Kad sami garantujete svoju bezbednost, morate da razvijate mnogo širi dijapazon vojnih sposobnosti. Pošto kod nas još uvek nije izvedena ekonomska računica, dovoljno je pomenuti, na  primer, ovogodišnje istraživanje MO Republike Hrvatske po kome ulazak u NATO košta tri milijarde dolara manje nego ostanak van saveza. Nema razloga da se računica za Srbiju drastično razlikuje.

zasto mislite da je slucaj hrvatske primenljiv na srpski slucaj?
mozda je racunica u srbiji drugacija.
da li je neko radio istrazivanje te vrste za srbiju? ako nije onda ne mozemo da govorimo na ovaj nacin.
drugo, neka se pogleda sta sve to prikljucenje donosi. mozda se od srbije ocekuje da unisti svoj arsenal naoruzanja pa joj se zbog toga kompenzuje u novcu?
opet, mozda bi srbija bila uslovljena da ne sme da proizvodi oruzje, a onda se postavlja pitanje zastave iz kragujevca.
takodje tu je onaj stalni problem kakav je status srpskog vojnika unutar alijanse. da li on mora da ide u tzv mirovne misije ili moze da bira.
Sačuvana
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #62 poslato: 01.02.2008. 21:05 »

Nema smisla ući u NATO jer su oni u zadnih nekoliko godina radili sve protiv naših interesa.

najvise puta sam vidjao ovakve razloge za odustajanje od natoa, a zaboravljaju se principijelni razlozi za odbijanje ulaska u vojnu alijansu. ako se nekome ne ratuje i ne zeli da ratuje, njega niko ne moze da uvede u rat. niko srbiju ne primorava ni da ima jaku vojsku. sa slabom vojskom u uredjenom svetu koji ima stabilne granice, sto garantuju medjunarodni sporazumi, srbiji nije potrebno da razvija vojnu industriju i gradi mocnu vojsku. ona isto tako ne treba da zaradjuje ni da izdvaja mnogo za tu oblast. na kraju ona moze da potpise sporazum sa jednom od pretecih strana kojoj bi dozvolila neke beneficije na svojoj teritoriji pod uslovom da je uzme pod svoj stit u krizno vreme.
postoji mnogo nacina da se izbegne ulazak u nato a da se ne naruse principi demilitarizacije i politika mira. ulazak u nato je resenje koje stvara nove a nepotrebne probleme.
Sačuvana
Idi dada amin
Kvalitetan korisnik
*

Duh bunta: +28/-5
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac

« Odgovor #63 poslato: 02.02.2008. 12:44 »

Ne znam sta je to, kod nas srba, sto nas tera da uvek nesto toliko detaljno analiziramo, proucavamo, merimo i premeravamo, da u svemu , na kraju izgubimo nit i sustinu onoga sta smo u stvari i poceli da analiziramo.

Elem, bez uvrede , drage kolege, ali svi mi smo ovde manje , vise laici za pitanja vojnih saveza, integracija u Nato, i slicne , vojne problematike. Ne verujem da ima ovde toliko , ako uopste ima strucnjaka za vojna pitanja......siguran sam da bi o pravu, ekonomiji , medicini ili nekim drugim oblastima na ovom forumu mogli mnogo strucnije i argumentovanije da diskutujemo,,

Dakle, kao laik cu se i postaviti prema ovoj temi....naime, primecujem da se stara srpska boljka, trazenja nekog novog puta, novog nacina da se uradi ono sto su mnogi pre nas prosli, ponavlja po ko zna koji put...

Sve drzave koje su postale clanice EU , su pre toga postale i clanice NATOa.....verujem da su u svim tim zemljama, prilicno kvalifikovani strucnjaci , razradjivali detaljno mane i prednosti ulaska u vojni savez ....i , gle cuda, svi , ali bas svi su zakljucili da im se taj korak isplati ......

Kako je moguce, da opet, samo mi, racunamo kako se , samo nama, eto , ne isplati ulazak u NATO???.......po cemu smo to, mi uvek neki specifikum, za kojeg vaze drugacije norme  i  kriterijumi o tome sta je dobro a sta ne za drzavu.....da li smo mi to opet pametniji od slovenaca, engleza, francuza, svedjana, madjara????

Necu ulaziti u detaljnu analizu , od slucaja do slucaja.( vojna industrija, slanje vojnika u mirovne misije ) i sl.
Ali, ako su to obaveze svih clanica natoa, zasto bi samo mi bili tako zabrinuti za benefite koje to clanstvo donosi???

Mala zemlja, okruzena nato drzavama, sa ovako jadnom i razorenom infrastrukturom i privredom, razvaljenim odbrambenim i obavestajnim sluzbama, jednostavno nema bolje resenje nego uclanjenje u savez koji joj obezbedjuje sigurnost, a samim tim i politicku stabilnost, sto dalje povlaci ekonomska ulaganja u mnogo vecem obimu....sve je to vezano........

Jednostavno, zasto se jednom ne ugledamo na onu staru :" kud svi turci , tu i mali mujica", a da mujica ne mora stalno nesto da kenja???? osmeh
Sačuvana

Mi Srbi smo narod koji je obožavao Miloševića, a ubio Đinđića. Nije lako to voleti, nije lako tome pripadati i sa tim se poistovećivati, nije lako biti srpski patriota.
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #64 poslato: 02.02.2008. 22:33 »

Tačno tako, Idi dada amin. Međutim, ja se ne bih pribojavao da uđem u jednu, doduše jednostavniju, analizu problema ulaska ili odbijanja da se uđe u NATO savez. Vođen zdravim razumom, bez stručnosti na planu vojne strategije i analize, mogu da ocenim koliko je povoljan ulazak, a koliko bi bilo štetno ne ući u taj savez koji, rekao bih, uopšte i ne nudi još uvek Srbiji članstvo, iako se u Srbiji o njemu govori kao da se samo mi pitamo. Nije lako ući u NATO savez, i to je tek potrebno zaslužiti.

Analizu ovog pitanja sam i sproveo nekoliko puta na ovoj diskusiji, tako da ću sada samo izdvojiti najznačajnije stavke zbog čega bi ulazak u NATO savez doneo samo dobro Srbiji.

Te prednosti su:

1. Smanjenje sredstava koja se izdvajaju za vojne potrebe (vojni budžet). Ovo je dokazano na primerima drugih zemalja koje su pristupile NATO savezu. Otprilike vojni budžet Srbije će biti smanjen za trećinu. A znamo da je novac ovakvoj Srbiji i te kako potreban.

2. Bezbednost. Nijedna država NATO saveza nije sama ukoliko bi do nekog rata došlo. Njen aktivan broj vojnika nije konačan broj ljudi koji su spremni braniti zemlju, već napad na svaku članicu znači napad na čitav vojni savez.

3. Sigurnost investiranja u Srbiju. Svi investitori koji potiču i dolaze sa teritorije drugih zemalja koje su članice vojnog saveza NATO imaće sigurnost u pogledu toga da njihovi objekti neće biti granatirani, upropašćeni ili eksploatisani ni na koji način, budući da je teritorija na kojoj se nalaze pod nadležnošću i njihove zemlje, odnosno čitavog najsnažnijeg vojnog saveza na svetu.

4. Ukidanje vojnog roka i profesionalizacija vojske. Za mlade u Srbiji veliko olakšanje. Srbiju ne moraju da brane oni koji su njeni građani, već samo stručnjaci koji su obučeni za vođenje ratova, kako u Srbiji, tako i u ostalim zemljama članicama saveza.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
avant-garde
Gradjanin
*

Duh bunta: +2/-2
Van mreže Van mreže

« Odgovor #65 poslato: 03.04.2008. 11:08 »

niko ništa ne priča, a komšije nam primljene u NATO

Citat
NATO: Poziv Hrvatskoj i Albaniji
3. april 2008. | 07:26 -> 09:49 | Izvor: B92
Bukurešt, Ljubljana -- Najveći samit NATO-a u istoriji počeo je sinoć u Bukureštu. Hrvatska i Albanija danas će biti primljene u NATO.

čudi me Hrvatska jer su Hrvati u velikoj većini negativnog mišljenja o NATO, kao da niko narod nije ni pitao.
Sačuvana
ZileZilet
Gradjanin
*

Duh bunta: +9/-5
Van mreže Van mreže

Srbija u srcu.Ne teritorija, vec ljudi...

« Odgovor #66 poslato: 03.04.2008. 11:16 »

niko ništa ne priča, a komšije nam primljene u NATO

čudi me Hrvatska jer su Hrvati u velikoj većini negativnog mišljenja o NATO, kao da niko narod nije ni pitao.

Kao da narod nesto pita. Vidi lakrdiju oko Evropskog ustava, pa ce ti sve biti jasno...
Sačuvana

VITAKSTAS BISTARUM, AKUMPERA TELETERABOS
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #67 poslato: 03.04.2008. 11:43 »

Intimno sam protiv NATO ali mislim da bi bilo veoma loše ako bi Bošnjaci i Albanci bili unutra a Srbi van.
Sačuvana

peMzije mladima!
Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #68 poslato: 03.04.2008. 11:46 »

Ono sto mene zanima je kako ce se razvijati odnosi izmedju Rusije i Ukrajine posto proamericki Juscenko hoce u NATO. Bice trvenja, samo da ne bude fizickih sukoba...A sto se nas tice i da hocemo u blizoj perspektivi necemo uci u NATO...
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Domaci Zdajnik
Gradjanin
*

Duh bunta: +158/-101
Na mreži Na mreži

« Odgovor #69 poslato: 03.04.2008. 11:48 »

Zašto ste intimno loši sa NATO-om, natpoštovani uberkurati und uberperverzni gospodine Gazivoda? Ne deluje vam dovoljno perverzno? Nije dovoljno sexy (ponekad me gospodin Gazivoda podseća na onoga Šefa, tj. kuvara iz South Parka)? Ja mislim da je ulazak u NATO poslednji potez u stvaranju snažne, teritorijalno nepovredive i za investitore sigurne Srbije.
Sačuvana

- Četvrti broj časopisa Zapad [download]
- Političke komentare ostavljajte i na www.differentia-nis.org (nije neophodno registrovati se!)
ZileZilet
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #70 poslato: 03.04.2008. 11:49 »

Ono sto mene zanima je kako ce se razvijati odnosi izmedju Rusije i Ukrajine posto proamericki Juscenko hoce u NATO. Bice trvenja, samo da ne bude fizickih sukoba...A sto se nas tice i da hocemo u blizoj perspektivi necemo uci u NATO...

Ne slazem se. Mislim da NATO hoce nas, al da je narod vecinski protiv..a politicari, sa izuzetkom LDP, takodje
Sačuvana

Truman
Gradjanin
*

Duh bunta: +67/-27
Van mreže Van mreže

Dark Knight

« Odgovor #71 poslato: 03.04.2008. 11:51 »

A ja ne vidim zasto bi nas hteo. Mi smo nestabilan element...plus sto nam se interesi verovatno razlikuju.
Sačuvana

"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
Ljubo Gazivoda
Fetišist
*

Duh bunta: +131/-15
Van mreže Van mreže

« Odgovor #72 poslato: 03.04.2008. 12:02 »

Ukrajina neće ući u NATO tako skoro. Svako približavanje će se odraziti na političku (ne)stabilnost u toj zemlji, gde postoji realna šansa za izbijanje neke vrste građanskog rata ili secesije istočnih oblasti. Tu bi problem imala Evropa koja se snabdeva preko Ukrajine. Amerikanci su tu dosledni svojoj politici sprečavanja približavanja EU i Rusije te guranja Rusije sa ključnih tačaka zapadnog dela evroazijskog kontinenta, pre svega mislim na crnomorski region koji je bitan zbog kontrole centralnoazijske kopnene mase. Ipak, mora se uočiti nagla rezervisanost Nemačke povodom NATO integracije Gruzije a naročito Ukrajine. Naime, Merkelova je izjavila da nije dovoljna samo volja političke elite nego bi trebalo da postoji velika podrška javnog mnjenja za pristupanje NATO-u, što nije slučaj sa Ukrajinom. To je izjavila neposredno nakon povratka iz Moskve. Ne smetnimo sa uma da Rusija i dalje pruža logističku podršku NATO operacijama u Avganistanu pa bi baš tu Zapad mogao da očekuje udar iz Moskve. Putin je rekao: primite li Ukrajinu, očekujte da izgubite rat u Avganistanu. Da li je to pretnja praznom puškom, ne znamo. S druge strane, Buš je u Bukureštu bio neumoljiv po tom pitanju. Očito je da Amerikanci igraju na taktiku da u korenu slome novog predsednika, u smislu da bude popustljiviji, baš kao što je to svojevremeno bio i Putin, ali Rusija više nije ta od 2000 godine. S druge strane i Putin je ovih dana oštar ne bi li onda nastup Medvedeva delovao mekši, a da se u biti ništa u ruskom stavu ne promeni.
Sačuvana

peMzije mladima!
ZileZilet
Gradjanin
*

Van mreže Van mreže

« Odgovor #73 poslato: 03.04.2008. 12:06 »

A ja ne vidim zasto bi nas hteo. Mi smo nestabilan element...plus sto nam se interesi verovatno razlikuju.

Stvar kontrole prostora JUGOISTOCNE EVROPE.
Sačuvana

Plodni bizon
Gradjanin
*

Duh bunta: +53/-51
Van mreže Van mreže

« Odgovor #74 poslato: 05.04.2008. 09:24 »

Ja mislim da je ulazak u NATO poslednji potez u stvaranju snažne, teritorijalno nepovredive i za investitore sigurne Srbije.

LogicnO! Ali Kostunica je rekao da ni u EU necemo da udjemo u skorije vreme, zato sto vecina drzava clanica priznaje Kosovo, a sto se NATO tice oni su odavno rekli "ne" zbog toga sto su izvrsili agresiju na nama. Mi ne zaboravljamo ono sto nam drugi urade ali zaboravljamo sta sebi lose napravimo. Ponavljamo svoje greske, sve ponosno.
Sačuvana
Stranice: 1 ... 3 4 [5]   Idi gore
  Pošalji ovu temu  |  Štampaj  

Prebaci se na: