provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #15 poslato: 09.10.2007. 15:02 » |
|
pa zashto uopshte stoji onaj uvodni tekst ako ga ne chitash? chitav tekst govori o tome da je nemoguce biti vojno neutralan ako nemash mnogo para da to isfinansirash. prochitaj taj tekst bice ti mnogo jasnije o chemu se radi oko cele stvari sa nato savezom. a nije los i izdajnikov odgovor: Loše u neutralnosti je to što je ona preskupa za Srbiju, i to je sjajno prikazano u onom gore priloženom tekstu. Ako se želi stvariti politička nezavisnost (nezavisnost u odnosu na Istok i Zapad) to je neophodno platiti ogromnim ulaganjima u vojsku. U Švajcarskoj, ne znam da li je to neko već pomenuo, svaki građanin ima oružje, vojni rok je tri puta duži od onog koji postoji u Srbiji, ljudi su obučeni da se bore ukoliko bi neko nasrnuo na njihovu državu, i tako oni sebi garantuju bezbednost i neutralnost istovremeno. Svako ko bi pokušao da napadne Švajcarsku morao bi da računa na ogromne gubitke, a ako je ne bude napao mogao bi da je ignoriše jer ona neće napadati. Stoga, ona postiže ono što želi: vojnu i političku nezavisnost i neutralnost.
Srbija je u daleko težoj situaciji jer niti ima neku vojnu opremu koja bi mogla da izdrži napade namernika, niti bi mogla da izdvaja u narednom periodu toliko novca da bi dostigla vojni nivo Švajcarske. Dakle, ona nije sposobna da bude vojno neutralna. U svakom mogućem sukobu ona bi morala da se odredi spram agresora, ili da potpiše kapitulaciju ili da se pozove na neke druge saveznike, što dakle znači odstupiti od neutralnosti sve to je izvucheno iz uvodnog, fenomenalnog teksta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Nebojsa
Gradjanin
Duh bunta: +7/-16
Van mreže
|
 |
« Odgovor #16 poslato: 09.10.2007. 16:20 » |
|
OK > ti argumenti deluju sasvim u redu. Videcemo ako naidjem na neki podatak koji moze da parira tome, postavicu ga ovde.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #17 poslato: 28.10.2007. 01:41 » |
|
Jos nekoliko vaznih razloga zasto bi trebalo uci u NATO savez. Tekst je inace pisao strucnjak za civilno-vojne odnose koji je jedan od retkih relevantnih autora za ovu oblast u Srbiji. 20. septembar 2007. - Analiza br. 17 Jeftinije je ući u NATOFilip Ejdus, izvršni direktor Centra za civilno-vojne odnoseU javnosti se često polemiše na temu za i protiv NATO. Neosnovane argumente u prilog članstva često iznose, čak i visoki državni službenici. Jedan takav argument, koji čini više štete nego koristi, glasi da je ulazak u NATO preduslov za ulazak u EU. Sa druge strane, protivnici ulaska Srbije u Severnoatlanski savez takođe često iznose argumente koji su više zasnovani na emocijama i bujnoj mašti nego na objektivnoj analizi i razumevanju ove problematike. Recimo, tvrdi se da će srpski vojnici morati da daju svoje živote u ime tuđih imperijalnih interesa i protiv volje građana Srbije. Kad je u pitanju ovako strateški važna politika koja se tiče bezbednosti države i građana, debata bi morala da se uozbilji i zasnuje na jačim argumentima i jedne i druge strane. U narednom tekstu, najpre ćemo izložiti neke od argumenata, a zatim pokušati da odmerimo njihovu snagu u svetlu aktuelne političke situaicije u Srbiji.ZA- Srbija bi ušla u sistem kolektivne odbrane, čime bi trebalo da se poveća bezbednost države. Ako bi, na primer, bila napadnuta - to bi bilo tretirano kao napad na sve članice NATO. Isto tako, ukoliko bi neka druga članica NATO bila napadnuta - to bi značilo i napad na Srbiju.
- Pridružila bi se najmoćnijem vojnom savezu na planeti i stekla saveznike među najuticajnijim državama sveta, pre svega SAD. Za bezbednost malih zemalja kao što je Srbija, od presudnog je značaja da imaju velike prijatelje, na koje mogu da računaju. Srbija bi simboličkim vojnim doprinosom operacijama NATO mogla da ojača svoj politički kredibilitet, imidž i poziciju u Vašingtonu, Briselu i ostalim evropskim prestonicama.
- Srbija bi poslala signal potencijalnim investitorima da je njena teritorija bezbedna za ulaganja. Time bi se povećao kreditni rejting i ubrzao ekonomski prosperitet zemlje (kad je Rumunija ušla u NATO direktne strane investicije u tu zemlju porasle su za 141 odsto).
- U NATO su ušle sve centralno i istočno evropske postkomunističke države, među kojima i Mađarska, Bugarska i Rumunija. Makedonija, Albanija i Hrvatska su u Akcionom planu članstva, što je poslednja stepenica pred ulazak, dok su CG i BiH članice Partnerstva za mir, i nedvosmisleno orijentisane ka punopravnom članstvu. Ako Srbija ostane van NATO, sa svih strana bila bi okružena njenim članicama.
- Srbija bi se pridružila zajednici zapadnih društava koja dele liberalno-demokratske vrednosti. Srbija bi učvrstila demokratski pravac u kome se kreću njene unutrašnje prilike i definisala svoj trenutno šizofren i ambivalentan spoljni strateški identitet.
- Pojačale bi se poluge spoljne i bezbednosne politike. Odluke donete u NATO utiču na regionalnu evropsku i globalnu bezbednost, bila Srbija članica ili ne. Ma kako mala bila mogućnost da se utiče na formulisanje politike i pravac donošenja odluka u okviru NATO, i to je bolja mogućnost od nikakve.
- Ulazak u NATO pojačava spoljne i unutrašnje pritiske na Vojsku Srbije da se modernizuje, profesionalizuje i specijalizuje. Reformisana vojska bila bi u stanju da smanji vojne snage i poveća njihovu upotrebnu vrednost, bilo u odbrambene bilo u svrhe operacija podrške miru daleko od svoje teritorije.
- Reforma sektora bezbednosti i organizacija vojske po NATO standardima zahtevaju značajna sredstva. Međutim, neulazak košta mnogo više. Računica je prosta: kada je zemlja u sistemu kolektivne odbrane, može da profesionalizuje i specijalizuje svoju vojsku. Kad sami garantujete svoju bezbednost, morate da razvijate mnogo širi dijapazon vojnih sposobnosti. Pošto kod nas još uvek nije izvedena ekonomska računica, dovoljno je pomenuti, na primer, ovogodišnje istraživanje MO Republike Hrvatske po kome ulazak u NATO košta tri milijarde dolara manje nego ostanak van saveza. Nema razloga da se računica za Srbiju drastično razlikuje.
PROTIV- Ulaskom u NATO Srbija bi indirektno priznala legitimitet vojnoj intervenciji protiv SRJ 1999. godine i svim eventualnim odlukama o konačnom statusu Kosova koje se kose sa njenim interesima.
- Srbija bi teoretski mogla da uđe u EU, a ostane van NATO kao što su to učinile zemlje poput Irske, Austrije, Finske, Švedske, Malte i Kipra. Samo članstvo u EU je solidna garanacija bezbednosti. EU ima autonomnu zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku i sopstvene vojne snage, doduše za sada slabo razvijene. Pored toga, činjenica da je neka zemlja članica EU u zadovoljavajućoj meri odvraća treće države od ideje da je napadnu, bez obzira da li je ona članica NATO ili ne.
- Ulaskom u NATO Srbija bi nanela štetu u strateškim interesima Ruske Federacije, koja je tradicionalni, mada nepouzdani saveznik, i koja se žestoko protivi širenju NATO. Sprovođenje političkih (KiM) i ekonomskih (snabdevanje energijom) interesa koji zavise od podrčke Ruske Federacije bilo bi dovedeno u pitanje.
- Iako se ulaskom u NATO smanjuje šansa za konvencionalni i simetrični napad neke države na Srbiju, teoretski se povećava njena izloženost novim transnacionalnim i asimetričnim pretnjama kao što je, na primer, međunarodni terorizam islamskih fundamentalista.
- Ulazak u NATO forsira specijalizaciju i ulaganje u određene vidove oružanih snaga na račun nekih drugih. Time se stvara izrazita nejednakost unutar vojske i zaoštravaju tenzije koje iz te nejednakosti proizilaze.
Ako pokušamo da odmerimo jačinu argumenata zasnovanih uglavnom na iskustvu drugih zemalja računica je za sada evidentno na strani ulaska Srbije u NATO. Suviše su veliki troškovi i potencijalno razorni rizici ostanka van NATO saveza za jednu malu zemlju koja je geografski i politički tamo gde je Srbija. Međutim, potrebno je biti obazriv jer i ulazak i neulazak mogu imati veliki broj različitih ishoda. Drugim rečima, postoje različiti načini da se bude, odnosno da se ne bude član NATO saveza. Članice NATO variraju od zemalja koje uopšte nemaju vojsku (Island), preko članica koje imaju ograničeno učešće u NATO (Francuska), i malih država (koje od NATO više dobijaju nego što daju), do država sa oružanim snagama koje mogu da projektuju moć širom sveta.
Sa druge strane, evropske države koje nisu članice NATO variraju od formalno vojno neutralnih država (Švedska, Finska, Austrija, Švajcarska, Irska) koje dele liberalno-demokratske vrednosti i ponekad učestvuju u mirovnim operacijama u okviru NATO na ad hoc osnovi, preko nečlanica koje su van NATO zbog teritorijalnih sporova (Kipar), pa do država koje ne žele da uđu u NATO zbog lojalnosti Ruskoj Federaciji.
Na koji način bi Srbija osmislila članstvo ili nečlanstvo u NATO zavisi od toga koliko su političke elite u stanju da razviju mudru i dugoročnu strategiju usklađenu sa sredstvima kojima raspolažemo. Nažalost, državni vrh nije složan i još uvek nema jasnu strategiju. Tako nam ostaje da sud donosimo na osnovu tuđih iskustava koja navode na zaključak da će Srbija pogrešiti ako sama sebi zatvori vrata na koja se ulazi u Severnoatlantski savez.* Tekst je objavljen u izdanju nedeljnika "Nedeljni Telegraf"
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
propasto
Gradjanin
Duh bunta: +2/-1
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #18 poslato: 28.10.2007. 12:27 » |
|
da je nemoguce biti vojno neutralan ako nemash mnogo para da to isfinansirash.
znam nema nikakve veze: nemoguce je biti i slobodan bez para da to isfinansiras!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #19 poslato: 28.10.2007. 13:03 » |
|
nemoguce je biti i slobodan bez para da to isfinansiras! Pitanje je ovde sta je sloboda, a sta ropstvo. Jer iz ugla ekonomskog razvoja i evroatlantskih integracija, odnosno interesa republike, sloboda je upravo mogucnost da se pristupi NATO fondovima i institucijama koje su sa njim povezane. Odustajanje od NATO saveza je na neki nacin zarobljavanje u svet van NATO alijanse, odnosno drzanje sebe podalje od najrazvijenijih zemalja sveta. Prema tome, ovde je sloboda na strani NATO saveza. Citam na jednom hrvatskom forumu, SDP (Socijaldemokratska partija) je protiv ulaska u NATO savez. Zacudjujuce (mada i ne s obzirom na to da je levica uvek slepo protiv onoga sto dolazi sa kapitalistickog Zapada), buduci da Hrvatska ima sve razloge da mu pristupi. Onaj najvazniji, odnosno jedini relevantan razlog da Srbija ne udje u NATO je odnos sa Rusijom i zavisnost od nje, dok taj "problem" Hrvatska nema, te je jednostavna racunica vodi upravo u vojni savez NATO.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
propasto
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #20 poslato: 28.10.2007. 15:34 » |
|
Pitanje je ovde sta je sloboda, a sta ropstvo.
Samo finansijski neutralan covek je slobodan covek (moja teorija) a probacu to da objasnim u lajmanovim terminima (Laymans terms) Kad imas kintu kupis kartu i odes na havaje kad nemas moraces da se zadovoljis sa adom ciganlijom, sloboda je termin koji nema ama bas nikakvo znacenje, sta ce coveku neka obecana sloboda kad j nema kintu da kupi benzin ili sta ce prosjaku sloboda kad nema para da kupi hranu, ili nove cipele ili sta ce iracanima sloboda kada separatisti dizu civile svaki bozji dan, a on je slobodan covek koji nema para da prebegne u tursku ili iran. cvrc
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
A talent somewhat above mediocrity, shrewd and not too sensitive, is more likely to rise in the world than genius.
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #21 poslato: 28.10.2007. 16:36 » |
|
Kapiram te, ali ti ne kapiras zbog cega sam rekao da je sloboda upravo na strani clanice NATO-a. Evo jos jednom. Racunice kazu da je usteda otprilike 3 milijarde dolara zemlje kao clanice NATO-a na godisnjem nivou za razliku od vojno neutralne zemlje, odnosno od izgradnje sopstvene vojne sposobnosti. Prosto, ako ti je potrebno vise para da bi bio slobodan, ako neces da budes neutralni prosjak nego da one tri milijarde ulozis u socijalni program ili zaposljavanje, onda ces izabrati NATO.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
propasto
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #22 poslato: 28.10.2007. 16:40 » |
|
znam nema nikakve veze: nemoguce je biti i slobodan bez para da to isfinansiras!
a sto se tice nato-a i unutrasnje srpske politike - "me no no", zato oprostite mi na mojim komentarima!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #23 poslato: 28.10.2007. 18:35 » |
|
Jeftinije je ući u NATO Filip Ejdus, izvršni direktor Centra za civilno-vojne odnose Nakon čitanja ovog teksta mislim da nema dileme u vezi sa pitanjem ulaska u NATO. Odbačene su kao demagoške sve popularne teze koje se protive ulasku, te je sasvim jasno da iza tih stoje ljudi koji bi hteli da preko vojske vade sredstva za svoje potrebe. Pod ozbiljnom vojnom organizacijom to ne mogu, i jedan od razloga za neulazak u NATO mogla bi biti upravo ta mogućnost da se ukrade iz državnog vojnog resora. Drugi razlog je onaj vezan za osećanja naroda koji još uvek nije preležao male političke boginje, te još uvek ne shvata ko je bio kriv za bombardovanje Jugoslavije '99, i ko devedesete zavadio Jugoslaviju, propagirao nacional-šovinizam, ubijao i proganjao političke protivnike, neistomišljenike, kidnapovao i masakrirao novinare, itd. A to za Hrvatsku je zaista nešto što me naročito čudi. Izgleda da u toj zemlji postoje još jača antiamerička propaganda, te oni ljudi iako im je bolje ući u NATO trenutno to ne žele (a o tome je pisalo uz neku anketu koja je rađena u Hrvatskoj pre nekoliko meseci).
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Branko
Gradjanin
Duh bunta: +14/-2
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #24 poslato: 30.10.2007. 00:55 » |
|
Nisam siguran da ću pravilno da prokomentarišem na ovoj temi, ali sam pomalo upućen, tako da poznajem razloge za učlanjenje u alijansu. Ono što me zanima je da li članstvo zaista vodi i boljem ekonomskom kotiranju Srbije u svetu? Tri milijarde dolara nisu velika para ako se tim potezom udaljavamo od ruskog kapitala i tržišta. A da je samo Rusija u pitanju, jer i druge države, koje brane ruski antiamerički i antinato stav su uglavnom odbačene u stranu pristupanjem u NATO. Sa druge strane saradnja sa NATO savezom je moguća na relaciji neutralnih država. Fondovi nisu zatvoreni, a vojska može da kupuje naoružanje i trenira sa NATO trupama ako želi i bez članstva države. Sve zavisi od projekata.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
propasto
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #25 poslato: 30.10.2007. 06:14 » |
|
....hm...3 milijarde...aha...od nato-a?.......a sta je sa onim 6 milijarda koji je nato obecao, ....vi ljudi ko da ste zaboravili i bombardovanje i poginulo stanovnistvo....sankcije...danasnjem politicaru izgleda nista nije moralno, samo novac i novac, prodali su celu srbiju, postoji granica, znaci da bi srbija usla u evropu trebala bi da slusa svaku sadisticku zelju evrope ili sveta. ok neki ce da misle zasto bi se ja bunio ja sam ionako van srbije, e bas zbog toga bih voleo da vidim da srbija stane na noge (vec jednom) ako prosecan srbin zeli direktorsku poziciju bez zavrsenog fskul;teta a stalno se buni kako mu je uvek neko kriv i kako nema..i malo dete moze da vidi u cemu je problem..sve sto se napravi u "jednom danu" obicno se i unisti veoma brzo vi ocekujete neku demokratiju (zapadno evropsku) a nijedna zemlja u evropi nije postala ono sto jeste danas preko noci ...neka trka , stani pani, ....el moze neko da mi odgovori da srbija udje u evropu eventualno sutra, koji bi bio plan te zamlje, sta onda, za vreme monarhije narod je imao kralja, za vreme komunista narod je imao marsala, zar vam je opet potrebna neka apsolutisticka strategija da bih stali na noge, kada ce srbija da shvati i preuzme odgovornost za svoje postupke, a ne vecno da vuce evropu za rukav kada se nadje u problemu
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #26 poslato: 30.10.2007. 10:31 » |
|
vi ljudi ko da ste zaboravili i bombardovanje i poginulo stanovnistvo... Pre svega bih da podsetim da slican stav imaju i likovi iz SRS: Nemamo šta da tražimo u EU. To je organizacija okrenuta protiv interesa Srbije, koja sada pokušava da nam otme Kosovo i Metohiju i mi nemamo šta da tražimo u tom savezu - rekao je Dragan Todorović (SRS). Propasto, nadam se da znas sta jos propagiraju ti monstrumi iz SRS-a. Ali dobro, vracam se argumentu protiv tvoje izjave. 1. Da li bi rekao da ne bi trebalo Srbija da saradjuje ni sa kim sa kim je vodila ratove do sada u istoriji? Da vidimo sa kim sve to znaci da ne bi smela da saradjuje: Sve zemlje Zapadne Evrope, sve zemlje Severne Evrope, sve zemlje Centralne Evrope, zemlje iz okruzenja - Hrvatska, BIH, Bugarska, Rumunija, Albanija - vidimo dakle da Srbija nema sta da trazi sa gotovo svim zemljama koje se nalaze unutar podrucja Evrope. Koliko bi dakle bilo pametno da se Srbija, zahvaljujuci predrasudama o narodima, izoluje od svih svojih "ljutih i drevnih neprijatelja"? 2. Politicka igra nije isto sto i igra zaljubljivanja, pa mozemo da kazemo sa ovim cemo da se hebemo, sa ovima necemo, oni su nas tukli koliko juce. U politici takva igra vodi samoizolaciji. A da je takvu politiku vodila Nemacka, danas bi bila u gorem polozaju nego sto je Srbija, izolovana vise od 50 godina, i to svojom voljom. Samoubistvo. 3. To sto nas je neko bombardovao ne znaci da sami nismo krivi sto smo to dopustili. Pogledaj moju pricu o Dadilji koju sam pisao Debelom Dudu pa pokusaj da pronadjes pouku o tome koga treba kriviti za bombardovanje. Jer nije ono doslo niotkud nego je bilo najavljeno i postojala su upozorenja, a nadam se da znas ko je tu rekao da se necemo saginjati. Istina, on se nije ni saginjao, ni gladovao, niti mu je neko iz porodice poginuo, ali se zato Srbija debelo umorila zahvaljujuci tom njegovom inatu, a gradjani izgubili zivote. To su ozbiljne stvari i to ne moze tek tako da se prebacuje u dvoriste NATO-a koji je mogao da ostane kod svoje kuce i da ne preleti nijednom Srbiju, samo da smo imali ozbiljnijeg politicara na vlasti. 4. Racunica je na strani ulaska u NATO, dakle ne postoji nikakva emocionalna vezanost koja bi ozbiljnu politiku sprecila da saradjuje i trudi se da zemlju uvuce u NATO. Evo sta o tome kaze strucno lice: protivnici ulaska Srbije u Severnoatlanski savez takođe često iznose argumente koji su više zasnovani na emocijama i bujnoj mašti nego na objektivnoj analizi i razumevanju ove problematike. Ne bi bilo lose iscitati taj gore tekst, stvarno je dobar, a i strucniji od bilo kog napisanog u skorije vreme o pitanju ulaska u NATO. Tri milijarde dolara nisu velika para ako se tim potezom udaljavamo od ruskog kapitala i tržišta. Tvrdis da nijedna drzava koja je clanica NATO-a nema dobre odnose sa Rusijom? Tesko da ce to biti istina. Jako tesko.  Stavise, to je golema, golema neistina.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
propasto
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #27 poslato: 30.10.2007. 12:40 » |
|
nazivas me radikalcem, kako se usudjujes, bacam ti rukavicu, nadjimo se kod starog hrasta u 12 casova....  ...mozda ...hahahahahah, zar je moguce ....iskreno receno niti ja znam sta je Todorovic rekao niti me zanima, niti sam tamo (vise) niti sam ovamo...narod ili rulja opet ce glasati za u ovom slucaju radikalce kao sto su glasali za slobu krajem osamdesetih, bukvalno se nista nije promenilo niti ce se promeniti. Rulja koja je zivela 60 godina pod komunizmom moze samo da napravi vodju koji ce imati kvalitete ili u ovom slucaju nekvalitete te epohe. Djindjic je bio jedan koji je mogao srbiju da propelira u evropu nazalost on vise nije sa vama. druga stvar ne verujem da ce rusija podrzavati takav poduhvat (ako igras sah, ko ima bolju strategiju on pobedjuje, sa srbijom u nato savezu bice u stanju da postave baze na teritoriji srbije a ujedno toliko bice blizi rusiji), mozda sam ja proveo dosta vremena po svetu pa sam zaboravio kako se to radi na balkanu, ali po mom vidjenju ovo trenutno sto evropa radi nije pomoc vec ucenjivanje ( na zapadu vam niko nista ne daje, uvek je neki interes u pitanju, i kada je nesto besplatno znajte da vam deru kozu s ledja) ali opet zasto ja tebi to govorim ti to vec najbolje znas, opet sa druge strane nije mi jasno , ako 95% populacije imaju vidjenje "dnevnika" ( i dnevnikovog dodatka, ako jos postoji)a trenutno drzava ne zeli da slusa onih 5% dal iz svojih nekih razloga ili vec cega a svi znamo da su mladi intelektualci buducnost jedne drzave cemu sve ovo, koja je poenta tracarenja vremena kada od ovih ideja ma koliko dobro zvucale sa tvoje strane ili bilo cije nece videti svetlost dana.  ..ne kapiram...sami ste rekli da tesko da ijedan politicar dolazi po ovakvim forumima makar da procita a kamoli da poslusa....opet silazim sa teme....sto se tice "ljubavi" izmedju dve ili vise drzava ne postoji i da se sve radi zbog novca i sto se tice uzajamnog koperiranja izmedju drzava u potpunosti se slazem sa tobom, ali ne treba zaboraviti proslost... drugo Da bi se sacuvao neki kapital ne prodaje se svaka kompanija koja iole vredi vec prodaju se "shares". drzava je ta koja ce da odobri ili zabrani prodaju neke kompanije ( tj kako rade u kapitalizmu) samom zabranom drzava misli da je ta kompanija isuvise vredna i vazna za ekonomiju te zemlje, trenutno koliko cujem, srbija sve sto ima ona prodaje. pitajte se samo da li ce ulaz u nato, srbiju kasnije kostati mnogo vise. Bivsa Jugoslavija je bila u komonveltu, jedini nacin da se "izadje" iz komonvelta je sa nogoma napred ko sto je svima nama do sada dokazano, ne mojte praviti istu gresku samo zbog toga zato sto je to "najbolji" (tj najlaksi) izbor ....sta god da izaberete bice vasa odluka, samo nemojte da je opet neko drugi kriv i da stogod vec....inace radikal nikada nisam bio niti cu biti, moja radoznalost ide vise ka monarhiji, ali opet mozda zato sto zivim u jednoj...ko ce ga znati. verujem dok se ne promeni danasnja marionetska vlada i dok ne dodju ljudi koji su dostojni vodjenja one zemlje nista se znacajno nece promeniti!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #28 poslato: 31.10.2007. 05:14 » |
|
opet sa druge strane nije mi jasno , ako 95% populacije imaju vidjenje "dnevnika" ( i dnevnikovog dodatka, ako jos postoji)a trenutno drzava ne zeli da slusa onih 5% dal iz svojih nekih razloga ili vec cega a svi znamo da su mladi intelektualci buducnost jedne drzave cemu sve ovo, koja je poenta tracarenja vremena kada od ovih ideja ma koliko dobro zvucale sa tvoje strane ili bilo cije nece videti svetlost dana. Konkretno kod ovog problema nas je cilj da ukazemo na kontrastavove. Nije bitno da li ce oni stvarno da proizvedu ono sto mi hocemo, a to je uclanjenje u NATO i snazan, jasan iskorak ka Zapadu, bitno je da ljudi shvate da taj NATO nije nikakva zverka koja preti ili bije, nego da je u ovom trenutku, s obzirom na to sto nudi, bolja opcija od neutralnosti. Takodje je bitno da ljudi shvate da onaj stav koji imaju ili su imali, a to je da Srbija ne treba da bude clanica NATO, da taj stav ne drzi vodu a da ga ipak zastupaju njihovi politicki miljenici. Kostunica kad prica protiv NATO saveza on pominje stvari kojima bi se vojni strucnjak smejao, ali ga zato podrzava prosecan srpski seljak koji nema pojma o racunici koju strucnjak izvodi. ..ne kapiram...sami ste rekli da tesko da ijedan politicar dolazi po ovakvim forumima makar da procita a kamoli da poslusa.... Ma citaju, mozda ne bas politicari sa vrha, ali neki sa lokala citaju. Pogotovo novinari. Ima ih i uclanjenih na forumu, nekoliko sa naseg lokala, ali ne pisu. U ovo vreme pre godinu dana dolazila je novinarka dnevog lista Danas i pokazala se kao bezobrazan egomanijak, pa smo je banovali. Hehe. Znaci, posecuje javnost ovo mesto, ali si u pravu da uglavnom ne slusa, mada i nije za ocekivati da poslusaju svi. Dobro je da svaki dvadeseti posetilac koji cita recimo ovu temu stekne neko znanje koje nije imao pre nego je dosao ovde.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
propasto
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #29 poslato: 31.10.2007. 05:39 » |
|
Kostunica kad prica protiv NATO saveza on pominje stvari kojima bi se vojni strucnjak smejao, ali ga zato podrzava prosecan srpski seljak koji nema pojma o racunici koju strucnjak izvodi.
..............  ...... bas onako "ebitacno" dobar samar!
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|