Dragi DI,
Jeste, odbanovan sam. Ali, problem nije ni bio u tome sto sam banovan, vec u tome sto sam banovan BEZ RAZLOGA. Sada, kada sam odbanovan isto tako bez razloga, problem, bojim se, nije resen, nego je samo potvrdjen. A problem je da se na Differentiji odluke ne sprovode u skladu s pravilima, nego SAMOVOLJOM pojedinaca. Ako sam bio banovan sa validnim razlogom, onda nemas ni prava da me tek tako odbanujes, samo zato „da bih ti odgovorio“. A ako sam banovan bez razloga, onda treba da priznas da si pogresio kad si me banovao, a ne da ispadne da me sad nekom narocitom miloscu vracas na forum.
Zasto je ovo tako bitno pitanje i zasto na njemu insistiram? Zato, sto, u izvesnom smislu ono ima sustinske veze sa nasom „glavnom“ temom – bombardovanjem Jugoslavije. Naime, bas kao sto administrator uvek moze da iskljuci bilo kog korisnika koji mu se ne svidja i da za to ne nudi bilo kakva objasnjenje, prosto zato sto ima moc da to ucini, isto tako, najveca sila na svetu moze da bombarduje koga god pozeli i kad god pozeli, samo zato sto ima moc da to ucini. Ono sto je tu problem medjutim jeste da ispravnost necijeg postupka ne zavisi od moci, vec od usvojenih pravila ponasanja. U tom smislu je svejedno da li aministrator banuje ili od-banuje, svejedno je da li Amerika koristi svoju moc na nasu korist ili nasu stetu, i prvo i drugo, ako se radi na svoju ruku i uz nepostovanje pravila, zasluzuje osudu, jer je samovoljno i despotski. A to sto despoti ponekad umeju da budu i siroke ruke, nista ne umanjuje njihov despotizam. Pitanje dakle nije da li su bolji Rusi ili Amerikanci, vec da li je bolja vladavina prava ili vladavina sile (ruske, americke ili marsovske, sasvim svejedno). Ja glasam za vladavinu prava, a ti?
Sto se tice tvoje izjave: “Kao da mene briga šta on misli, i kao da ću ja njemu da kažem šta ja mislim o tome, ako će to moje mišljenje da udalji recimo dva čoveka koji ovo čitaju od ideje da situaciju bombardovanja Jugoslavije vide iz ugla odgovornosti a ne prebacivanja krivice na drugoga.”, moram da priznam da sam se malo pomučio da je protumačim (što bi rekla Mardž Simpson: “Who’s doing what now?”), ali na kraju krajeva čini mi se da sam shvatio šta si hteo njom da kažeš, a ako sam pogrešno protumačio, ti me ispravi.
Dakle, smisao tvoje rečenice je sledeći: tebe nije briga šta ja mislim, niti je ono što ti na forumu pišeš zapravo ono što ti stvarno misliš, zapravo ti nećeš da mi kažeš šta stvarno misliš, zato što će to što stvarno misliš možda da odbije nekoga („dva čoveka“) od ideja u koje ti pokušavaš da ih ubediš (a to je ideja odgovoarnosti za svoja dela). To je ono što si hteo da kažeš, zar ne?
Ako je tako, onda je tvoj stav hipokritski i demogoški (ovo, dakako, opet nisu uvrede, već optužbe). Ti misliš jedno, a govoriš drugo, samo zato da bi pridobio ljude za svoje stavove. I ja ti onda smetam, jer ti govorim: hej pa nije tako kao što kažeš; a ti mi onako krišom, da ne čuju deca, odgovaraš: ma znam i ja da nije tako, nego ja to da ih navučem. Ako to nije hipokrizija i demagogija, ja onda ne znam šta jeste. Videti stvari „iz ugla odgovornosti“ je svakako hvale vredan cilj, ali ne znam kako misliš da ga postigneš, ako na pokazuješ bar minimum odgovornosti za napisanu reč.
Mešutim, ta tvoja taktika nije problematična samo sa moralne tačke gledišta, već i sa one strateške. Naime, ako su slogani kojima pokušavaš da ubediš potencijalne sledbenike tako očigledno neodbranjivi (a to se vidi po tome što nisi ni pokušao da ih braniš. A i zaista, kako bi ih i branio kad ni sam u njih ne veruješ), onda će njihov učinak biti vrlo slab, ako čak ne i negativan – odveć providne neistine uzrokuju gubitak poverenja građana u onoga ko ih iznosi. Ja te nisam tako lako „nadmudrio“ zato što sam ja mnogo mudar, nego zato što ti je priča šuplja i to bi brzo uvideo svako ko je sluša, a pogotovu neko ko se u startu ne slaže sa tobom (SRSovci, DSSovci i slični). Njena ekstremnost takodje ne bi ništa pomogla – ona odbija i one umerenije, a kamoli ona koji su na potpuno suprotnoj strani političkog spektra.
Ono što ti pokušavaš da učiniš je, koliko ja shvatam, da pobediš nacionalističku histeriju, histerijom suprotnog predznaka. Ti koristiš metode „Kurira“, „Pravde“, „Press“ i ostalih kripto-nacionalističkih tabloida protiv njih samih – tamo gde oni, bez ikakve argumentacije šire anti-američku, anti-albansku i anti-hrvatsku paranoju, ti pokušavaš da širiš anti-srpsku, tamo gde oni govore da su drugi za sve krivi, ti govoriš da smo za sve krivi mi. Medjutim, tvoja primena njihovih metoda unapred je osudjena na propast. Zašto? Zato što je narod uvek spreman da prihvati iracionalne argumenta kada mu idu u korist (drugi su krivi, ne mi), ali ne i kada idu na njegovu štetu – a tvoji idu na štetu narodne inteligencije, samopoštovanja itd. Protiv iracionalnih nacionalističkih predrasuda zato ne treba potezati jednako iracionalne anti-nacionalne predrausude, već racionalne argumente. Lenjost uma uvek ide u korist prihvaćenih predrasuda, a to su u Srbiji one nacionalističke. Zato je jedina put borbe protiv nacionalizma – put racionalnog razobličavanja predrasuda, a ne njihovog forsiranja. Jednom kada napustiš teren racionalne argumentacije, i to sam već rekao u jednom od prethodnih mejlova, već si izgubio od nacionaliste (rasiste, šoviniste, itd.), jer tu je on već na svom terenu.
Dakle, ja nisam na forumu ni zato da bih ti pokazao da sam pametniji od tebe (jer to nisam), niti da bih se „suprotsavio ideologiji forum“. Naprotiv, ja sam tu upravo da bih ti ukazao kako se ta ideologija mogla bolje i uspešnije braniti.
I još nešto, u vezi sa mojim dugačkim mejlovima, koji za razliku od tvojih „nikoga ničemu ne uče i nikoga neće promeniti“. Prvo, otkud ti to znaš? Na osnovu čega to tvrdiš? Na osnovu lične procene? Baš ubedljivo. Drugo, pa šta i da je tako? To ti u svakom slučaju ne daje nikakav razlog da me banuješ (ako je ta opaska uopšte trebalo da posluži kao objašnjenje).
Istina, ja se ne obraćam svojim sagovornicima kao deci, niti pokušavam da ih edukujem, već ih tretiram kao sebi ravne, a to znači sposobne da razmišljaju svojom glavom, prihvataju ili osoporavaju argumente koje iznosim. Ali, ne smatram da je to loše – naprotiv. Čini mi se da iz ravnopravnog razgovora obe strane može da se izvuče mnogo više koristi nego iz učiteljske pridike, pogotovu, kada samozvani učitelj nema nikakav autoritet da pridikuje. Ti, ja i svi drugi smo na ovom forum jednaki, niko nema primat na istinu (dok učitelj u školi i pop u crkvi svakako imaju primat na istinu). I zato, ponavljam, ružno je i ponižavajuće kada svoje potencijalne sagovornike tretiraš kao decu. A pored toga je i kontraproduktivno – kako misliš da usvoje tvoje ideje ako vide da u startu potcenjuješ njihovu inteligenciju i zrelost?
Inače, moji postovi su dugi, samo zato što želim da svoje teze dosledno argumentujem. A ovo upravo zato da bi se izbegao što veći broj mogućih nesporazuma. Činjenica da sam spreman da odvojim vreme za tako nešto, pokazuje da imam poštovanja prema sagovorniku i njegovim stavovima i da ih ne odbacujem tek onako, ad hoc, već ih uzimam za ozbiljno čak i kada se sa njima ne slažem.
Toliko.
Pozdrav,
DD
P.S. Takodje, ako na Differentia-i ima ikakvih principa, onda bi Kvisling morao da bude banovan, ne toliko zbog uvrede, koliko zbog otvorenog poziva na linč:
teraju ljude sa foruma ovakvom retorikom. banujte debile vec jednom i zavrsena prica.
Pa ipak, nešto mi govori da ga neće snaći zaslužena kazna...
P.P.S. Isto tako, ružno je i tužno što se FCN stalno proziva kao "narkoman", i to samo zato što je vrlo iskreno podelio sa ostalima neka svoja iskustva sa halucinogenima (inače, vrlo zanimljiva). Argumenti
ad personam su uvek deplasirani i glupi, ali ovaj kao da je izašao sa stranica nekog "Kurirovog" teksta o Čedi Jovanoviću.