provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« poslato: 26.11.2006. 13:30 » |
|
Ubi nas bela kugaNenad ČALUKOVIĆ, 25. novembar 2006 SLOBODAN Lalović ima četvoro dece. I pored toga, ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, a odnedavno i prvi čovek Ministarstva zdravlja, u razgovoru za "Novosti" tvrdi da je bela kuga najveći srpski problem. Priznaje da razni vidovi državne pomoći, roditeljski i dečji dodaci, nisu pomogli da poraste prirodni priraštaj. Zato Lalović najavljuje da će do kraja ove godine Vladi Srbije predložiti pronatalitetne mere koje bi zaustavile opadanje broja stanovništva. - U okviru tih mera sigurno ćemo formirati fond, koji ja sada radno zovem "dinar za dete". Od svake finansijske transakcije u Srbiji po dinar će ići u taj fond, odakle bi se finansirala dodatna materijalna davanja za roditelje. * Na koja davanja mislite? - Progresivni rast dečjih dodataka. Primera radi, za prvo dete deset dinara, za drugo 15, za treće 30 i za četvrto 50 dinara. Ideja je da kroz te dečje dodatke omogućimo ženi, odnosno majci, relativnu ekonomsku nezavisnost - da visina tih dodataka za četvoro dece bude u nivou prosečne plate u Srbiji. U tom slučaju ta majka ne mora da radi, ako neće. * Da li je četvoro dece previše? - Ne, malo je. Prava mera je petoro-šestoro za jednu valjanu porodicu. * Šta bi poručili mladima koji ne podižu potomstvo? - Da ne budu sebični, konformisti, da za dete nije važno da li imaju firmiranu odeću, nego ljubav. Ljudi su u zabludi ako misle da deci mogu da kupe sreću i zadovoljstvo kroz novac. Život ima smisla samo ako si spreman na žrtvu. 
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Plodni bizon
Gradjanin
Duh bunta: +53/-51
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #1 poslato: 26.11.2006. 14:05 » |
|
 Jes, najveci srpski problem. To sto nema sta da se je', nije vazno. Vazno je to sto ne radjaju ljudi ono sto ionako ne mogu da prehrane. E da bi se ocuvao "srpski narod". Kakvo zamagljivanje problema. Koliko lazi. Pored toga Lalovic nema pojma kolika je prosecna plata u centralnoj Srbiji. Mozda on misli samo na Beograd. To je nova nacija.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Duh bunta: +158/-101
Na mreži
|
 |
« Odgovor #2 poslato: 08.12.2006. 20:36 » |
|
Lalović, inače funkcioner DSS-a ako se ne varam, kad bi mogao napravio bi decu svim ženama po Srbiji. On, naravno, ne misli da time čini dobro delo Srbiji, koliko bi mogao da se hvali koliko je ženki oplodio. Pohvalio bi se on i još nečim, pred zatucanim stanovništvom Srbije: time što je doprineo većem broju Srpčadi kako bi se nestajanje ove svete nacije ipak zaustavilo ili barem usporilo. Taj momak, Lalović, služi se najnižom mogućom retorikom kako bi pridobio najgore od onoga što Srbija ima. One ljude koji pod šajkačama ne pogađaju padež, koji nisu ni novine pročitali u životu a kamo li knjigu (da ne govorimo o završenoj ili upisanoj školi). Taj čovek se služi bezobrazlukom kako bi i dalje vladao, kako bi sam mogao da pravi i dvadesetoro dece ako mu se ćefne, jer će, razume se, imati novca za dvadeset stanova, dvadeset dobrih automobila, itd.
Bezobrazluk je, kažem, ne samo otud što se bela kuga predstavlja kao problem u Srbiji, nego što se postavlja kao jedan od najvažnijih problema! Pa zar ne postoji niti jedan inteligentniji ili tek iskreniji političar koji će kazati da ako li se u Srbiji prepolovi stanovništvo da će to što bude ostalo imati gde da se zaposli, i imati novca da živi dobrim životom! Zašto ne kažu da je ta bela kuga, koja je u ovom slučaju beli anđeo, jedini koji nam teška situacija "šalje", jeste sasvim prirodna stvar za zemlje čiji građani žive bednim životima! Lako je njemu i njegovim sugrađanima u Beogradu da se kote, da veličaju srpstvo i govore o beloj kugi kao nečemu što tobože preti. Ali zašto to zloupotrebljavati u centralnoj Srbiji gde množenje Srbendi vuče sa sobom i sve veću bedu!
Kada će u ovoj zemlji za laž i svesno obmanjivanje ljudi i javnosti kreten biti optužen i priveden makar na razgovor?
Predlog za hit dana br. 1 (SPO):
Mondo, Subota, 9. decembar 2006. 16:44
Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković izjavio je u Trgovištu da se samo ulaganjem u poljoprivredu može zaustaviti "bela kuga" i selu vratiti status oslonca nacije.
Kako se navodi u saopštenju SPO-a, on je na tribini u tom mestu na jugu Srbije ocenio da se samo verbalnim apelima da Srpkinje što više radjaju ne može zaustaviti "bela kuga" i da je država kriva za opustela sela.
Predlog za hit dana br. 2 (DS):
9. decembar 2006. | 15:19 | Izvor: FoNet, Beta
On (Boris Tadić, primedba A. K.) je kazao da bi umesto da vodi ratove, Srbija trebalo da rešava problem "bele kuge" naučnim metodama, dodajući da 200.000 porodica u Srbiji želi, a ne može da ima dete.
Kao što vidimo iz sredstava informisanja, najveći problem koji Srbiju mori i to tamo gde je najsiromašnije jeste - bela kuga. Bože moj, valjda kad ima dece ima i šta (kanibali) da jedu. Dođavola sa političkim skotovima i narodom koji glasa za njih.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Duh bunta: +67/-27
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #3 poslato: 10.12.2006. 11:35 » |
|
Ovu drugu izjavu potvrdjujem. Znas li ti koliko ima unesrecenih parova samo zato sto ne mogu da imaju decu? I naravno da drzava treba da im olaksa, recimo besplatnim lecenjem od steriliteta. Sto se tice Vuka on poslednje vreme vodi razne delegacije u posetu EU, valjda da bi im se prislihtao pred izbore, mada ni to mu nece pomoci da predje cenzus. On je sigurno politicki mrtav pa neces imati jos puno prilike da pokazes kako ti je mrzak :)
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #4 poslato: 10.12.2006. 12:53 » |
|
Znas li ti koliko ima unesrecenih parova samo zato sto ne mogu da imaju decu? To ne pripada problemu "bele kuge" već problemima u porodici. Nisu te porodice nesrećne zato što ne mogu da rode pet-šest Šajkaša, nego zato što ne mogu da imaju svoje dete, njihov nekakav - nazovimo to takvim imenom mada mi je malo gadljivo - proizvod ljubavi, bez obzira na to što je srpsko. Država i to zloupotrebljava. Kao da porodica treba da radi u korist države tako što će da koti derlad da bi "bilo više Srba(lja)". I naravno da drzava treba da im olaksa, recimo besplatnim lecenjem od steriliteta. Da li znaš čijim parama se sterilitet leči u Beogradu i Novom Sadu a čijim u Nišu? Nedavno je bilo reči o tome. Naime, u glavnim gradovima Srbije i Vojvodine taj poduhvat plaća DRŽAVA, dok u provincijskom gradiću Nišu to čini grad. Sto se tice Vuka on poslednje vreme vodi razne delegacije u posetu EU, valjda da bi im se prislihtao pred izbore, mada ni to mu nece pomoci da predje cenzus. On je sigurno politicki mrtav pa neces imati jos puno prilike da pokazes kako ti je mrzak Meni ni Vuk niti iko od njih nije mrzak iz nekog nerelevantnog razloga (kako izgleda, kako govori ili kako hoda). Nego kad čujem da ono što govori (Tadić, Koštunica, Drašković; o radikalima i SPS-u ne želim ni reč da potrošim o raskrinkavanju, oni su transparentno-idiotski) nije ono što zaista jedan čak i poluučen i poluinteligentan čovek ne bi rekao, ali ipak ovaj izgovori jer zna da će time glup narod privući uz sebe, dakle, zaglupiti ga još više, samo da bi dobio glasove... Onda ne mogu da takve ljude podnesem i moram da reagujem. To je politički populizam. Istu stvar čini i lider LDP-a (namerno kažem lider, jer u građanskom društvu za koje se on tobože zalaže ne sme biti lidera takve vrste) onda kad ga ne zanimaju decentralizacija i regionalizacija Centralne Srbije, već jedino Vojvodina, jer tamo već ima ljudi koje status Vojvodine zanima.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #5 poslato: 10.12.2006. 16:31 » |
|
Bez obzira na tvoj odgovor u prvom pasusu cinjenica je da drzava moze uciniti puno da omoguci tim ljudima potomstvo ( a na sta oni imaju puno pravo, isto kao i na zivot ). Ono za finansiranje nisam znao i mislim da je sramota. Sto se tice populizma i to da ga svi koriste verovatno si u pravu, ali postavlja se pitanje da li je moguce doci na vlast bez toga. Jer ako makar malo nisi populista neces pobediti na izborima, a onda koja je poenta da se bavis politikom, makar i zeleo da cinis dobro. Dakle, hocu da kazem da se umereni populizam na neki nacin mora trpeti. Najbolje bi bilo kada bi kvalitetni politicari za vreme izborne kampanje bili populisti koliko se mora, a kad dodju na vlast da rade prave stari.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
"Kada bi mozak bio tako prost da bismo ga mogli razumeti mi bismo bili tako glupi da ga ne bismo mogli razumeti."
|
|
|
Kajzer Sose
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #6 poslato: 12.12.2006. 16:41 » |
|
OK, ovde su se malo pomesale teme, ali nema veze slicno je pa ajde:) Prvo problem bele kuge je izvikan, ko god nema o cemu da pise-prica uhvati se za to. Drugo ako je vec tako ( postoje cinjenice) dokle ce vise o tome da se prica??? Dodatak za prvo dete je 20 000 din. sta uraditi sa tim parama??!!! Da vam ne pricam za drugo i trece, pare se daju na rate jer " roditelji kupuju frizidere, a nista za decu". Boze, svasta. A ovo za sterilitet nemam reci. Znam dosta parova koji su "unesreceni" sto ne mogu da imaju sopstvenu decu, ali isto tako nikad ne bi usvojili dete. Gluposti. I ja sam unesrecena sto ne zivim u Austrailiji, oce li neko da me posalje tamo?
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
sreca nije mesto ka kome se putuje, sreca je nacin putovanja.
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #7 poslato: 13.12.2006. 12:07 » |
|
A ovo za sterilitet nemam reci. Znam dosta parova koji su "unesreceni" sto ne mogu da imaju sopstvenu decu, ali isto tako nikad ne bi usvojili dete. Gluposti. I ja sam unesrecena sto ne zivim u Austrailiji, oce li neko da me posalje tamo?
To su dve potpuno razlicite stvari i vidi se da razmisljas kao jako mlada osoba. Nije isto imati svoje dete koje je izaslo iz tebe ili je od tvojih gena i usvojiti tudje ( to sam slusao od starijih ). A gledajuci starije ljude vidim da im je sto su stariji vece zadovoljstvo ukoliko imaju dece i unuke. Cak ne mogu ni da razumem da neko odluci da nece da ima decu ( a recimo je u braku ). To je davanje zivota, davanje nekog smisla. Umreti bez potomstva za mene je jako lose. Kako se to moze porediti sa zivotom u nekoj tamo Austriliji, sto je u sustini jedna hedonisticka zelja.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #8 poslato: 14.12.2006. 03:33 » |
|
Uglavnom se slažem sa Trumanom, ali: A gledajuci starije ljude vidim da im je sto su stariji vece zadovoljstvo ukoliko imaju dece i unuke. Da, i to može da bude u redu, čini se kao valjana uteha za starost. Cak ne mogu ni da razumem da neko odluci da nece da ima decu ( a recimo je u braku ). To je davanje zivota, davanje nekog smisla. Umreti bez potomstva za mene je jako lose. Svejedno je kad si mrtav da li imaš hiljadu dece, dvoje, jedno ili nemaš nijedno. Mrtav čovek je meso koje truli, i bilo čija patnja više ne čini nikakvu utehu. Potomstvo je možda bitno kako bi život starca bio prihvatljiviji, smisleniji. Ništa drugo. Kako se to moze porediti sa zivotom u nekoj tamo Austriliji, sto je u sustini jedna hedonisticka zelja. Pa dobro sad, ja sam pokušavao da ozlojedim hedonizam pa nisam nikad uspevao u potpunosti. Ne možeš napasti nečiji hedonizam (mada ni meni ne prijaju niti takvi ljudi, niti takve ideje). Možda nekome nije želja da doživi duboku (i tešku) starost, možda želi da se naživi i ne računa na starost. I to je sasvim prihvatljiv život za nekog drugog, jer nikog ne ugrožava. Međutim, ovde je reč o problemu bele kuge, koji se pumpa ne zarad ljudi koji ne mogu da rađaju a žele, nego zarad "očuvanja nacije". To je u startu pogrešan motiv. I ne samo to, već se navode čuvene prognoze kako Srba za 200 godina (možda grešim, možda je za 500, sasvim je nevažno) neće biti. Kao da je to bitno za današnjeg čoveka koji živi u Srbiji. Kao da to treba da mu kaže da mora da rađa nove Srbe. Time se direktno zadire u čovekovu individualnost, slobodu i meša u porodični život. Barem pokušava da se nametne nešto što bi za određeni par bilo neprirodno ili neželjeno, kao što je glasila izjava Lalovića koji kaže da bi porodice u Srbiji trebalo da prave po četiri ili pet deteta.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
provincijalac
Gradjanin
Duh bunta: +36/-22
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #9 poslato: 11.01.2007. 23:15 » |
|
Jedan bum! za sve. Deluje kao vic, a u stvari to je propagandni program povodom predstojecih izbora. Samo nije jasno ko bi glasao za njih imajuci na umu ovo sto izjavljuju (radi se o Seljackoj koaliciji - DSS, NS):
Svako treće i četvrto dete, ukoliko se usvoji Nacionalna strategija za rehabilitaciju rađanja Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, dobijaće do punoletstva po 12.000 mesečno što je polovina prosečnog ličnog dohotka... - izjavio je u sredu Slobodan Lalović, koodinator Ministarstva Zdravlja, predstavljajući Nacionalnu strategiju.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Kajzer Sose
Gradjanin
Duh bunta: +0/-0
Van mreže
Pol: 
|
 |
« Odgovor #10 poslato: 12.01.2007. 01:51 » |
|
To su dve potpuno razlicite stvari i vidi se da razmisljas kao jako mlada osoba. Nije isto imati svoje dete koje je izaslo iz tebe ili je od tvojih gena i usvojiti tudje ( to sam slusao od starijih ). A gledajuci starije ljude vidim da im je sto su stariji vece zadovoljstvo ukoliko imaju dece i unuke. Cak ne mogu ni da razumem da neko odluci da nece da ima decu ( a recimo je u braku ). To je davanje zivota, davanje nekog smisla. Umreti bez potomstva za mene je jako lose. Kako se to moze porediti sa zivotom u nekoj tamo Austriliji, sto je u sustini jedna hedonisticka zelja.
dušo, nit sam mlada nit govorim napamet:) imam svoje dete, ali da ne mogu da ga imam znam da ne bih išla protiv prirode.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
sreca nije mesto ka kome se putuje, sreca je nacin putovanja.
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #11 poslato: 12.01.2007. 11:00 » |
|
A sta kazete na to da svako dete koje se rodi u 2007. u Nemackoj dobija od nemacke vlade 27 000 ( ili 25 000 ) evrica. Je l' to mozda slucajnost? Evropa zna kolika je opasnost za nju bela kuga i pokrece strategiju protiv toga.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #12 poslato: 12.01.2007. 15:36 » |
|
Trumane,
Bela kuga nije ni za koga pretnja. Pokušaj da zamisliš državu koja reguliše rađanje na taj način što sprečava veći broj (za državu opterećujućih) rađanja, ali isto tako i rađanja svojih manjina. Šta takvoj državi fali ako bi se stanovništvo prepolovilo? Naročito u slučaju da nemaju dovoljno radnih mesta, kako je to u Srbiji. Šta bi, dakle, takvoj državi falilo? Ništa, bila bi čak ekonomski snažnija, a isto tako i sigurnija i obezbedila bi se od onoga što je zadesilo Srbiju od kraja Drugog svetskog rata, pa do bombardovanja '99. godine (po pitanju množenja albanske populacije na Kosovu).
Bela kuga je prirodan proces u zemljama u kojima se pokazuje da ima više ljudi no što država može da podnese. Forsiranje daljeg rađanja može imati jedino agresivnu podlogu, ili podlogu lošeg marketinga od strane vlasti u toj zemlji. Zašto? Zato što je većinsko stanovništvo svakog naroda uglavnom manje obrazovano od onog koje je u manjini (intelektualci), a takvo je da najčešće razmišlja plemenski (nacionalno) i agresivno je nastrojeno spram drugih naroda. Političari se obično ovima obraćaju (jer je to najkrupniji birački kolač), i govore o jačanju nacije ("Živela Srbija", slogan Seljačke stranke), o množenju nacije (S. Lalović, ispred Seljačke stranke), na šta, kako sam to nedavno prelepo kazao, nacionalisti koji su u većini u svakoj zemlji, pa tako i u Srbiji, počinju da se nadražuju.
U Nemačkoj očigledno isto tako vlada jedna populistička grupa ljudi, kad su u stanju izdvojiti toliko bogatstvo za to da bi se neko odlučio da - možda i protiv svoje volje, ali za novac - napravi dete. Koliko će tu manjkati ljubavi između takvih parova, sasvim je drugo pitanje. Takođe, i pitanje kako će država koja to finansira, uspeti da nađe novca da finansira njihovo zaposlenje. Sve je to, ipak, mnogo lakše i mnogo podnošljivije u Nemačkoj, za razliku od slične primene u Srbiji.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Truman
Gradjanin
Van mreže
Pol: 
Dark Knight
|
 |
« Odgovor #13 poslato: 12.01.2007. 18:40 » |
|
Ne, ne upravo sam objasnio na jednoj temi na Krsti na kojoj si i ti ucestvovao zbog cega je bela kuga losa upravo za razvijen svet. Smanjenje nataliteta znaci i smanjenje radne snage, to povlaci smanjenje BDP-a per capita ( bruto domaci proizvod po glavi stanovnika ). Jedino resenje, ali lose, je dovodjenje radne snage iz zemalja treceg sveta. Medjutim to sa sobom poteze politicke i socijalne posledice. Obzirom da su vecina tih radnika muslimani to dovodi do narastajucih tenzija ( ma koliko se politicari trudili da ih smire ), a praksa je pogazala da to negativno utice na bezbednost, kulturu i higijenu tih gradova. Bio sam u Nici, video kako je prljava, a cuo sam kako je bila umivena pre dolaska Arapa. U nekim gradovima Francuske postoje i delovi gde belac ne sme da prodje. Ovo nije rasizam vec realnost i samo sam se potrudio da detaljno objasnim kakve sve siroke konotacije donosi bela kuga. Uopste, bilo bi najbolje da se natalitet smanjuje u zemljama treceg sveta ( mi valjda pripadamo nekom drugom ), a povecava u razvijenijim. I moram da primetim da se tvoje insistiranje na tome da bela kuga nije losa cak protivi i zivotu. Cini mi se da u tvom stavu ima i neceg mizantropskog sto bas i nema veze sa objektivnim argumentima... I da dodam -bela kuga nije prirodan proces u zemljama u kojima se pokazuje da ima više ljudi no što država može da podnese. Upravo je obrnuto, zemlje koje su najsiromasnije i koje imaju najvecu stopu nezaposlenosti ( Kina, Indija, africke ) imaju najvisu stopu radjanja. Sa druge strane, razvijene zemlje koje mogu da zaposle kubure sa natalitetom. Dakle, nesto se promenilo u glavama samih ljudi, postali su razmazeniji visokim standardom ili nesto slicno.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
Domaci Zdajnik
Gradjanin
Na mreži
|
 |
« Odgovor #14 poslato: 12.01.2007. 22:41 » |
|
Slažem se sa tim da je državi kojoj su potrebni radnici i koja ima potrebe za radnom snagom bela kuga nešto što slabi ekonomiju i privredu (mada je uvoz radne snage prilično isplativ, jer je ta radna snaga obično jeftinija; mada bi se sindikati ovih verovatno brzo izborili za jednak status...), te takvu borbu mogu da opravdam. Moj stav o Nemačkoj koja populistički želi da poveća natalitet je baziran na nekoj informaciji koju sam skoro čuo, a koja kaže da se i tamo povećava broj nezaposlenih, što znači da im je viši natalitet samo dodatna briga, a ne nešto što bi trebalo da podstiču.
Sasvim je drugačije u Srbiji, jer se ovde najpre loše živi (sem u Beogradu i nekim delovima Vojvodine), i iz razloga što ovde već ima milion nezaposlenih. U ovakvoj situaciji podsticati natalitet je idiotija koju inteligentni birači na izborima moraju da kazne. To je sumanuto, protiv svake logike, protiv zdrave pameti. I kao što rekoh, podstiču rađanje dece bez ljubavi. Jer mnogi će se upravo na takvu vrstu rađanja odlučiti.
|
|
|
|
|
Sačuvana
|
|
|
|
|